Str 409 z 623 |
|
---|---|
kik1976 | Post #1 Ocena: 0 2013-09-22 09:38:21 (12 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2006 Skąd: Neverland |
speech language therpist, to logopeda wlasnie. moj zakonczyl juz wspolprace, teraz cwicza z mlodszym. moi wogole nic nie mowili.
Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|
Post #2 Ocena: 0 2013-09-22 09:47:25 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
jaremka | Post #3 Ocena: 0 2013-09-22 09:50:01 (12 lat temu) |
Z nami od: 30-07-2008 Skąd: Manchester |
witaj sonia
u mojego synka dzialaja tak zwane social stories ,gdy wybieramy sie w miejsce pelne ludzi lub miejsce zupelnie nowe robie dla syna historyjke ,wstawiam zdjecia miejcsca zdjecia ewentualnych atrakcji i opisuje wszystko , potem czytam synowi np przed snem na kilka dni przed planowanym wyjsciem, pokazuje mu obrazki, wtedy jest pzrygotowany i miejce to nie jest dla niego juz takie przerazajace ani obce,to bardzo pomaga. jak bedziesz chciala to moge ci wyslac kilka przykladow pozdrawiam |
luzik016 | Post #4 Ocena: 0 2013-09-22 09:53:13 (12 lat temu) |
Z nami od: 03-05-2012 Skąd: manchester |
Jaremka w ktorej czesci manchesteru mieszkasz?
|
Post #5 Ocena: 0 2013-09-22 09:56:48 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
|
|
jolkam03 | Post #6 Ocena: 0 2013-09-22 11:37:49 (12 lat temu) |
Z nami od: 21-11-2010 Skąd: Glasgow |
Ja-mama, jesli chodzi o terapie tutaj w UK to nie jest za ciekawie, tak naprawde chyba najbardziej fachową pomoc dostają dzieci dopiero w szkole, przynajmniej u nas tak było. Gdy zaczęliśmy Kamila diagnozować, był wtedy jeszcze w pre-school, to byłam bardzo pozytywnie nastawiona, bo każdy specjalista był naprawdę zainteresowany, czuliśmy sie zaopiekowani, wysłuchowani, rozumiani. Z czasem okazało się, że ta pomoc ogranicza się jedynie do dawania rad i zaleceń, które mielismy sami robić w domu. Kamil nie miał żadnych konkretnych terapii, terapeutka zajęciowa dała nam zaraz na początku zestaw kilkunastu ćwiczeń, wiem też, że kilka razy przyszła do szkoły, ale Kamil nie chciał współpracować, a gdy po półtora roku zapytałam o ćwiczenia, które byłyby bardziej dostosowane do obecnej sytuacji i zachowania Kamila, to terapeutka niemal z oburzeniem stwierdziła, że przecież dała nam już ćwiczenia, po czym po diagnozie stwierdziła, że już nic nam nie może pomoć i sie wypisała. Podobnie logopedka, spotkania ograniczały sie do rozmowy z nami, rad, a po diagnozie też nas wypisała. Po psychologu spodziewałam się, że poradzi nam, jak postepować w trudnych sytuacjach z Kamilem, bo miał wtedy zachowania agresywne, ale ona bardziej skupiła się na nas, stwierdziła, że świetnie sobie radzimy, więc pomocy nie potrzebujemy.
Teraz poza szkoła nie mamy żadnej pomocy. Z tego powodu zdecydowałam sie zrobić Kamilowi diagnozowanie w Polsce i obecnie jesteśmy pod opieką tamtejszej poradni i oni kierują terapią Kamila. Prywatnie robimy terapię słuchową Johansena i szukam polskiego logopedy, w szkole Kamil ma basen i jazdę konną. Z tutejszymi specjalistami dałam sobie spokój. Może będziesz miała więcej szczęścia i Twój synek dostanie jakąś konkretną pomoc, spróbuj powalczyć tym bardziej, że jesteście dopiero na początku drogi. |
Post #7 Ocena: 0 2013-09-22 12:03:16 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #8 Ocena: 0 2013-09-22 12:07:03 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
luzik016 | Post #9 Ocena: 0 2013-09-22 14:32:16 (12 lat temu) |
Z nami od: 03-05-2012 Skąd: manchester |
Dziewczyny ktoras z was skladala na DLA dla swojegi dziecka? Moze mi ktos napisac od czego zaczac? Czy moze mozna to zlozyc online?
Jesli chodzi o ten temat jestem totalnie zielona ![]() |
jolkam03 | Post #10 Ocena: 0 2013-09-22 15:11:21 (12 lat temu) |
Z nami od: 21-11-2010 Skąd: Glasgow |
Ja-mama, z ćwiczeniami w domu z teraputą to tutaj raczej będzie ciężko, bardziej nastaw się na to, że głównie będziesz to robić Ty sama, takie są niestety realia. Ale powiem Ci tak, w szkole dziecko jest od 9 do 15, w domu około 15.30, obiad, odpoczynek po szkole, zabawa, bo dziecko tego też potrzebuje, więc na terapię zostaje tak naprawdę niewiele czasu. My dostajemy z polskiej poradni zestaw ćwiczeń stymulujących zmysły, robimy je codziennie i trwają 10 min (powinnismy 2 razy, ale sie nie wyrabiamy), co miesiąc mamy nowy zestaw, do tego propozycje konkretnych zabaw dostosowanych do problemów Kamila, które robimy na ile nam czas i nastrój Kamila pozwoli.
Kamil chodzi do unitu dla dzieci autystycznych, przy zwykłej szkole, mają oddzielne sale i nauczycieli, ale wspólny lunch z całą szkołą, teoretycznie dziecko może byc prowadzone na część zajęć do zwykłej klasy, ale to zalezy od jego gotowości, Kamil jak dotąd nie był ani razu. Nie wiem, czy każda szkoła oferuje basen czy konie, ale nawet jesli nie, to można samemu zapisac dziecko na basen, są specjalne zajęcia dla dzieci niepełnosprawnych, trzeba poszukać w swoim mieście. Na konie Kamil chodzi do "Riding for disabled", też można sie zapisac prywatnie, ale są bardzo długie kolejki, my już półtora roku jesteśmy na liscie oczekujących, więc ciesze się, że Kamil ma jazdy ze szkoły. |