Str 400 z 623 |
|
---|---|
kik1976 | Post #1 Ocena: 0 2013-09-05 11:39:14 (12 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2006 Skąd: Neverland |
u mnie znowu powtorka z rozrywki..... 2 dni mlody szedl do szkoly bez problemu, a dzisiaj plakal i zapieral sie , i znowu musialam wpychac do szkoly. poprostu zalamka. czasem rece mi opadaja. chyba musze jutro zaniesc statment nauczycielce do poczytania i poprosic o spotkanie ep.
![]() Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|
jolkam03 | Post #2 Ocena: 0 2013-09-05 12:49:46 (12 lat temu) |
Z nami od: 21-11-2010 Skąd: Glasgow |
Jeszcze co do tej dwujezycznosci, to wazne jest, zeby byl wyrazny rozdzial jezykow, np. w domu tylko po polsku, a szkola, sklepy, miasto itp. po angielsku, zeby jedna osoba nie mowila do dziecka raz po polsku, a innym razem po angielsku, wtedy mysle, ze jest mniejsza szansa na mieszanie jezykow. U nas w domu mowimy tylko po polsku i Kamil z nami rozmawia po polsku, ale np. biegajac sobie po domu cos tam do siebie opowiada po angielsku, jak pyta mnie o jakies slowko, jak jest po angielsku, to oczywiscie mu odpowiadam (choc jest coraz wiecej slow, ktore on zna , a ja nie
![]() |
inka75 | Post #3 Ocena: 0 2013-09-08 22:40:45 (12 lat temu) |
Z nami od: 13-04-2012 Skąd: lancashire |
Abbebyka : moj syn ma 5 lat i rowniez duze problemy z mowa..mowi duzo slow ale ma problem ze zlozeniem zdan i czasami mowi bardzo niewyraznie gdy mial 3 lata poszlismy za rada psychologa i zaczelismy mowic do niego wylacznie po angielsku to przynioslo bardzo duzy efekt poniewaz po kilku miesiacach komunikacja miedzy nami byla lepsza dzieki temu poprawilo sie tez zachowanie wyraznie emocji itp.dzis syn mowi po angielsku , jezykiem polskim intresuje sie od niedawna umie powiedzic pare slow ale widze ze wogole sie w tym nie odnajduje ...mysle ze nie ma u dzieci autystycznych czegos takiego jak mieszanie jezykow poniewaz kazde dziecko autyzm dotyka inaczej ..naszym dzieciom wszystko przychodzi pozniej i moim zdaniem nie mozna martwic sie o to CO BEDZIE JAK POJEDZIEMY DO POLSKI ?I JAK TO BEDZIE ZE MOJE DZIECKO NIE BEDZIE NIC ROZUMIEC ?w moim przypadku tak jest i wogole sie tym nie przejmuje , nie palnuje powrotu do polski i ten jezyk wogole nie jest dla mnie wazne ale wazne jest to ze syn mowi!!
[ Ostatnio edytowany przez: inka75 08-09-2013 22:42 ] |
kik1976 | Post #4 Ocena: 0 2013-09-09 07:38:37 (12 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2006 Skąd: Neverland |
ja juz pislam , jak u nas bylo z jezykiem.
najmlodszy ma teraz 6,5 i dopiero w sumie od niedawna mowi, a wyrazniej po wycieciu migdalkow. widac spora roznice. nawet zaczal wyrazniej mowic polskie slowka. nie naciskam na polski, ale w domu mowi sie po polsku i chcac czy nie lapie powoli. w piatek zlozylam apelacje do councilu o miejsce w 4 szkolach dla malego, pewnie czeka mnie spotkanie z sedziami, jesli cos sie nie wyklaruje . Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|
jolkam03 | Post #5 Ocena: 0 2013-09-09 11:36:59 (12 lat temu) |
Z nami od: 21-11-2010 Skąd: Glasgow |
U nas te dwa jezyki przyszly niejako naturalnie, nie wiem więc, czy Kamil mówiłby lepiej, gdyby operował tylko jednym językiem. Na pewno, gdyby mówił tylko po angielsku, jego komunikacja z nami byłaby w jakiś sposób ograniczona, bo dla mnie angielski nigdy nie stanie się językiem, w którym będę myśleć, nie umiałabym rozmawiać z nim po angielsku o poważniejszych sprawach, problemach, o dziewczynach, o uczuciach tak jak mogę mówić po polsku. Moj angielski jest na dosyc dobrym poziomie, pracuje wsrod ludzi mówiących po angielsku juz 5 lat i dogaduje się bez problemu w sprawach zawodowych, ale wciąż mam problem z takimi zwykłymi luznymi rozmowami, niby rozumiem, ale nie łapię sensu, półsłowek, powiedzonek, to bardzo ogranicza. Póki dziecko jest małe i te rozmowy są proste, to jest ok, ale w miarę dorastania, język angielski Kamila będzie lepszy, swobodniejszy, bo będzie uczył się naturalnie, a mój wciąż będzie taki sam i ta przepaść będzie bardziej widoczna. Dlatego ja zawsze będę w nim podtrzymywała język polski, żeby zawsze mieć tę swobodę wyrażania, możliwość nieskrępowanej komunikacji z nim, bo być może on nigdy nie będzie tak do końca samodzielny, zawsze będzie potrzebował obok siebie obecności innej osoby i na pierwszym miejscu będziemy to my, rodzice, oby jak najdłużej.
Poza tym strasznie go ciągnie do Polski, wciąż się dopytuje, kiedy znów jedziemy, może kiedyś będzie nawet chciał tam wrócić na stałe, nie wiem, nie wiem też jak się potoczy nasze życie, na razie nie planujemy powrotu, ale kiedyś nie wiadomo co będzie. Dlatego na ile się da, będe w nim tę znajomość polskiego podtrzymywała, mimo wszystko. |
|
|
inka75 | Post #6 Ocena: 0 2013-09-09 12:01:23 (12 lat temu) |
Z nami od: 13-04-2012 Skąd: lancashire |
Kik u mnie sytulacja wyglada bardzo podobnie 😁nie zmuszam syna do polskiego i tak jak pisalam wczesniej wogole to nie jest dls mnie wazne , gdyby to zalezalo odemnie nauczyla bym sie nawet chinskiego perfect wiedzac ze to pomoze !! Wczesniej Ali nie byl w stanie poslugiwac sie dwoma jezykami teraz widze ze powoli to sie zmienia i zaczyna go interesowac jak powiedziec po polsku to co po angielsku 😃😃od jutra zaczynamy speech teraphy mam nadzieje ze to pomoze 😬😬
|
passionfruit | Post #7 Ocena: 0 2013-09-09 15:34:49 (12 lat temu) |
Z nami od: 03-10-2012 Skąd: Londoneria |
No wlasnie, nie mozna porownywac dzieci, najwazniejsze to, zeby dziecko moglo sie w miare komunikowac i trzeba mu te furtke otworzyc, niewazne czy w jednym czy w dwoch jezykach, ale moim zdaniem, jesli dziecko w ogole nie mowi, a edukacje ma w j angielskim i rodzice mowia w miare dobrze po angielsku, to moze lepiej skupic sie przynajmniej na poczatku na j ang. Napewno dziecko lepiej poczuje sie w przedszkolu czy szkole jesli bedzie rozumialo co sie do niego mowi. sa dzieci zupelnie zdrowe, ktore na poczatku swojej 'dwujezycznosci' mialy duza blokade w przedszkolu, i emocjonalne problemy z tym zwiazane. A nasze dzieci sa bardziej wrazliwe. A i tak potem juz tylko czas pokaze, czesto, gdy dziecko zalapie jeden(zafascynuje sie jezykiem)to moze chciec mowic w drugim. U nas na 2 latka, zaniechalismy 3 jezyk francuski czysto ze wzgledu na problemy, potem, gdy zaczal mowic najpierw po polsku, ale w miedzyczasie szybko kodowal slowka angielskie zaslyszane od taty (bo my mowimy po ang w domu)i tak dwa jezyki sie dobrze rozwijaly prawie jednoczesnie. Jemu sie bardzo podobaja jezyki,...... nie wiem czy to prawda z tym 'mieszaniem' jezykow u autystow.Osobiscie uwazam, ze dwujezycznosc u dziecka, i jej rozwoj, jest piekna
![]() |
Post #8 Ocena: 0 2013-09-09 15:34:55 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #9 Ocena: 0 2013-09-09 15:39:11 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
inka75 | Post #10 Ocena: 0 2013-09-09 16:38:47 (12 lat temu) |