MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Rodzina z dzieckiem autystycznym

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 375.2 z 623 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 374.2 | 375.2 | 376.2 ... 621 | 622 | 623 ] - Skocz do strony

Str 375.2 z 623

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Kasia_83

Post #1 Ocena: 0

2013-07-08 21:19:44 (12 lat temu)

Kasia_83

Kobieta

Z nami od: 08-07-2013

Witam wszystkich,chciałabym dołączyc do waszej społeczności.Mam synka we wrzesniu skończy 3 latka.Podejrzewam u niego autyzm juz od dłuższego czasu,w sierpniu mam umówione wizyty u psychologa i neurologa.We wrześniu najpózniej przeprowadzam sie do Londynu do męża.Chciałabym zapytać o dobre przedszkola w Londynie gdzie znajde opieke dla synka.Oczywiście przyjade juz z postawiona diagnozą(mam wielka nadzieje,bo czekam juz 3 miesiace na wizyty u prywatnych lekarzy) od lekarzy polskich,czy bede długo czekac na miejsce w przedszkolu? Jakiej pomocy moge się spodziewać w uk? Synek słabo reaguje na imie ,najczęsciej wcale.Nie mówi ani słowa,nigdy nie nazwał mnie mamą,nie zawołał.Nosi pieluszke,nie pije sam,nadal butelka ze smoczkiem.Je tylko chrupki samodzielnie.Jego jadłospis jest bardzo ubogi-tosty z serem i szynka,budynie,jogurty,soki,czasem kotlety drobiowe lub klopsy mielone,ale to rzadkość,jak zje ziemniaków troche raz w tygodniu to święto wielkie obchodze :) Dostałam skierowanie od pediatry,opisałam zachowania syna takie jak histeria,przerazliwy krzyk(podczas wizyty w sklepie lub markecie),rytualne układanie w linie samochodzików,klocków,sztućcy,długopisów.jestem pewna że mały ma autyzm,widac gołym okiem,bardzo słaby z nim kontakt wzrokowy i ogólnie ma szereg objawów.Czy ma ktos moze namiary na londynskie przedszkola specjalne? Syn bardzo boi sie rozstania ze mna,praktycznie jest niemozliwe zebym poszła do pracy ( choć bardzo bym chciała) W Polsce dzieci z pieluszka nie przyjmuja do przedszkola,ale to w sumie nie najwiekszy problem,najgorszy ten lek przed separacja ze mną.Za kazdym razem kiedy zostawiałam go u mamy-dosłownie na 15 minut(krótkie zakupy) dostawał spazmów.Lekarz pediatra napisał w skierowaniu tak:zaburzenia rozwoju psycho-ruchowego,zaburzenia rozwoju mowy,stany lekowe.Napady niepokoju i agresjii.Przykład taki np.rysuje mu różne zwierzatka ,bardzo mu sie podoba,cieszy sie a tu nagle przerazliwy krzyk,agresja nie wiadomo skad.Jest bardzo nerwowy np.spadnie mu samochodzik na ziemie i przerazliwie krzyczy,czasem robi to specjalnie -udaje (sam przewróci specjalnie i krzyczy).Ogólnie jest trudnym dzieckiem,ale potrafi tez byc bardzo grzeczny i kochany,ma swoje dobre i złe dni.Kiedy mu sie dzien podoba,okazuje mi miłość poprzez baranka :) ,lubi sie tulić i wygłupiac przed lustrem(tańcuje do swoich dzieciecych piosenek z youtube przed lustrem czesto ćwiczy różne pozy).Czasem zastanawiam sie czy to nie zespół aspergera lecz z drugiej strony mało wiem o tej chorobie czym sie różni od asd, objawy widziałam jeszcze przed 2 rokiem życia,tyle że lekarz pediatra u którego byłam po skierowanie wtedy zbagatelizował sprawe i mi oczy na długi czas "zamydlił" mówiąć ze mam jeszcze poczekac i że chłopcy pozniej zaczynaja mówic itp.Im wiecej czytam o tym autyzmie tym wiecej rzeczy przypomina mi sie z okresu np 6 miesiecy ,mały gaworzył,nagle przestał,mało sie usmiechał itp. a ja nic wtedy nie wiedziałam o tej chorobie,kiedy miał 2 latka i troche ponad powtarzał proste słowa jak baba mama,lecz u niego brzmiało to raczej jak babba,mamma,tatata,ostatnio nawet nie powtarza.Dzieci bardzo lubi ale czesto chichra sie jak oszalały dzidzius na ich widok ,co je chyba odstrasza :( .Ale sie rozpisałam... pozdrawiam wszystkie forumowiczki,przeczytałam sporo stron tego forum,nadal czytam i sie edukuje :P

[ Ostatnio edytowany przez: Kasia_83 08-07-2013 21:57 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Kasia_83

Post #2 Ocena: 0

2013-07-08 21:53:13 (12 lat temu)

Kasia_83

Kobieta

dodam ze synek rozumie takie słowa jak chodz,stój,poczekaj,lecz nie zawsze mnie słucha,pokazuje paluszkiem jak ma dobry nastrój na jakąś zabawke lub np. jogurt,ale najczesciej staje przed porzadanym przedmiotem i musze zczaic o który mu chodzi bo tylko np.pokrzykuje,często jak idziemy na plac zabaw lub jak wyciagne go z wózka zeby szedł koło mnie za reke chodzi(chyba z emocjii) na palcach,lubi kręcic sie w kółko i bawic sie swoimi rączkami( chyba w samolot),zauwazyłam tez autoagresywne zachowania jak np.podgryzanie dolnej wargi tak mocno że na tydzień pozostaje czerwony ślad,tyle jeszcze chciałam dodać :) często też jak sie złości i płacze wkłada sobie całą piąstke do buzi i ma odruchy wymiotne wtedy,tyle ze mam wrażenie że to go uspokaja,mieszkamy w bloku i kiedy wychodzimy na klatke syn czasem pohukuje,ale w domu tez mu sie zdarza,tyle tak w skrócie moge o małym powiedzieć,czy doswiadczone mamy dzieci z autyzmem moga z tych opowieści postawić mojemu synkowi diagnoze? Mały ma na imie Artur a wizyte mam dopiero w sierpniu,chciałabym jakiejkolwiek opini od was dziewczyny,czy moje obawy o autyzm sa słuszne?Cały czas bije sie z tymi myślami
...a może to jeszcze inna choroba,to oczekiwanie na wizyte u specjalisty spedza mi juz sen z powiek a najbardziej przeraza mnie to że w Anglii dzieci szybciej musza iść do szkoły,a co wtedy...strasznie sie niepokoje :(

[ Ostatnio edytowany przez: Kasia_83 08-07-2013 21:55 ]

Do góry stronyOffline

julita30

Post #3 Ocena: 0

2013-07-08 23:25:06 (12 lat temu)

julita30

Kobieta

Witam. Jestem pierwszy raz na forum. Mam 20 miesięcznego synka Maksia u którego są podejrzenia o autyzm. Mieszkam w okolicy Manchester, jeżeli są tu jakieś mamy z tych okolic to proszę o kontakt: julitaz_23@o2.pl.

Do góry stronyOffline

kik1976

Post #4 Ocena: 0

2013-07-09 06:04:19 (12 lat temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

witajcie kasia i julita.

kasia, poczytaj nasz watek, niedawno pisalismy wlasnie o londynie i malych dzieciach.
gdy bedziesz miala diagnoze przetlumacz ja i zacznijcie od lekarza gp.

julita, 20 m-cy to niecale 2 latka, czemu podejrzewaja autyzm?
Actus hominis non dignitas iudicentur ..

Do góry stronyOffline

passionfruit

Post #5 Ocena: 0

2013-07-09 09:54:14 (12 lat temu)

passionfruit

Kobieta

Z nami od: 03-10-2012

Witajcie Kasia i Julita,

tak jak kik mowi, trzeba zaczac od przetlumaczenia diagnozy i gp. Ale miedzy czasie trzeba samemu ciezko pracowac i szukac srodkow by pomoc naszemu dziecku, nie patrzec na ludzi, a nawet lekarzy. Tutaj na forum jest mnostwo cennych informacji na temat roznych terapii, podejsc itd.

Julita, napisz cos wiecej o synku, ja tez w tym wieku zaczelam sie martwic o autyzm u mojego dziecka. Nie strac cennego czasu, ja pomoglam swojemu synkowi krocie, moge to przyznac otwarcie. Dieta, ciagnelam go do ludzi, na zajecia do biblioteki, czasem mi bylo cholernie smutno, ze moj synek tak do tylu socjalnie, ale brniemy do przodu. Jest naprawde dobrze, chodzi za raczki z kolezankami np ostatnio. A to dla nas b duzy sukces. Mowa nam sie rozkrecila dopiero po 2 roku zycia (tzn 1wsze slowa). Sciskam Was mocno :)

Do góry stronyOffline

Kasia_83

Post #6 Ocena: 0

2013-07-09 11:19:15 (12 lat temu)

Kasia_83

Kobieta

a co to gp? i jak ma wyglądać to tłumaczenie,gdzie moge to zrobić-czy na tłumaczeniu równiez musi byc pieczatka lekarska?

Do góry stronyOffline

frelcia

Post #7 Ocena: 0

2013-07-09 11:26:46 (12 lat temu)

frelcia

Kobieta

Z nami od: 01-05-2007

Gp Kasiu to lekarza rodzinny, pierwszego kontaktu, on cie skieruje dalej a potem to juz sie zacznie z gorki.

Ja dzis probowalam malemu ubrac krotkie spodenki i udalo sie. Boziu jak on nie lubi nowych ubran albo czegos co mu odslania rece albo nogi. Chociaz ostatnio pozwolil sobie ubrac koszulke z krotkim rekawem a wiec mamy cud.
:-)

Do góry stronyOffline

kik1976

Post #8 Ocena: 0

2013-07-09 11:36:59 (12 lat temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

tlumaczenie mozesz zrobic w pl u tlumacza przysieglego.
Actus hominis non dignitas iudicentur ..

Do góry stronyOffline

Kasia_83

Post #9 Ocena: 0

2013-07-09 12:48:43 (12 lat temu)

Kasia_83

Kobieta

dziękuje wam serdecznie za odpowiedz,bardzo przydatne te forum :) juz nie czuje sie z tym tak strasznie i sama :) kik1976 czy mogłabys mi przytoczyc mniej więcej strony jesli pamietasz o tych przedszkolach w Londynie,trudno mi znalezć,musiałam przeoczyć,a szperam po forum w każdej wolnej chwili,doritos swietna stronka kids-smile.co.uk ,na pewno bede regularnie przychodzić na spotkania,pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Kasia_83

Post #10 Ocena: 0

2013-07-09 12:52:55 (12 lat temu)

Kasia_83

Kobieta

frelcia mój mały od pewnego czasu też chyba zaczyna miec podobny problem,ubierania nie cierpi,a ostatnio jak mu bluze na dworze sciagnęłam bo sie ociepliło to krzyczał i dotykał rączek z przerażeniem prawie przez 5 minut,nie spodobało mu sie to,a przeciez chciałam dobrze :(

Do góry stronyOffline

Strona 375.2 z 623 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 374.2 | 375.2 | 376.2 ... 621 | 622 | 623 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,