MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Rodzina z dzieckiem autystycznym

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 372.2 z 623 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 371.2 | 372.2 | 373.2 ... 621 | 622 | 623 ] - Skocz do strony

Str 372.2 z 623

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

kik1976

Post #1 Ocena: 0

2013-07-03 13:47:34 (12 lat temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

co do starszego, to zrobi tylko to co uwaza za sluszne, teraz mial zrobic projekt 3d z rain forest, twierdzi ze juz zrobil w skzole i nieebdzie drugi raz tego samego robil i chocbym go torutuowala, to nie zrobi. tak samo, jak nie bylo nic ciekawego, to w powiedzmy dzienniku z holiday napisze, nic i tyle.
juz walsciwie od pol roku nie daja mu pracy domowej, bo albo zrobi odrazu w szkole, albo powie nie i koniec.

mlodszy robi wszystko po kolei, jesli da rade.

mam nadziej, ze w nowej szkole, ktos zworci na to uwage, bo w tej z tego co slyszalam, nie tylko ja mam uwagi. ale oni oczywiscie wszystko ok i juz. nie wiem czy wprowadzili cos nowego, czy moze ktos w klasie nie pasuje, bo co chwila sa nowe praktykantki, ale nie tylko moj ma niskie loty.

[ Ostatnio edytowany przez: kik1976 03-07-2013 13:53 ]

Actus hominis non dignitas iudicentur ..

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

karjo1

Post #2 Ocena: 0

2013-07-03 13:52:24 (12 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Pare sposobow na motywowanie wygrzebalam w 'Jak mowic, zeby dzieci nas sluchaly..' Faber i Mazlish, pomysly na cwicenie koncentracji w 'ADHD, zespol nadpobudliwosci psychoruchowej' Pisula, Brynska i in., moze warto rzucic okiem, przejrzec bez specjalnego wczytywania sie?

To tak co do przemyslen o Twoim mlodszym szczesciu :).

Do góry stronyOffline

passionfruit

Post #3 Ocena: 0

2013-07-03 13:55:54 (12 lat temu)

passionfruit

Kobieta

Z nami od: 03-10-2012

Karjo, ciekawe co piszesz:)Ty troche juz dalej, nie pamietam ile ma lat twoj dzieciak... My dopiero bedziemy reception zaczynac, wiec zobaczymy. Ja jestem nieugieta, jak do tej pory maly slucha mnie, wie, ze np jesli nie przeczytamy ksiazeczki (chociaz sam sie czesto domaga :)), to nie bedzie bajki. To prawda, trzeba od malego duzo rzeczy wdrazac, rozmawiac, chociaz czasem trudniej dla niektorych mam ... Ostatnio troche mam wyrzuty, bo duzo nie robilam, ale obiacalam sobie, ze dzien w dzien bedziemy musieli cwiczyc pisanie literek i rysowanie jak na razie.

Do góry stronyOffline

kik1976

Post #4 Ocena: 0

2013-07-03 13:57:12 (12 lat temu)

kik1976

Kobieta

hmm, co do wymuszenia uwagi, to juz ma to przerobione ze starszym, tylko tyle, ze maly jest jakby przeciwienstwem jego. generalnie nie ma z nim problemu wychowawczego, jest bardzo samodzielny itp martwi meni tylko te pisanie i czytanie.
ostatnio jako pomoc do pisania wprowadzilam mu komputer, tak jak wczesniej starszemu.

dobra lece pod szkole*BRAVO*

[ Ostatnio edytowany przez: kik1976 03-07-2013 13:58 ]

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #5 Ocena: 0

2013-07-03 14:12:23 (12 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Komputer moze pomoc w poprawnym pisaniu, spellingu, natomiast caly problem czesto dotyczy umiejetnosci machania reka ;).
Pisanie, male literki, a nie wielkie 'konie', plynnosc ruchu, cwiczenie tego utrudnia komputer, stad istotna jest kontrola proporcji.
Jak powiedzialam, ze ma byc pisane malymi literkami, to bylo, dziecie szlo do szkoly, slyszalo polecenie pisania wiekszymi, badz nie bylo przypomnienia o pisaniu malymi ( w sensie wielkosci znakow), to pisalo wielkie na 1 cm, potem byl spadek do gorszej grupy, bo kwalifikowane, ze nie umie pisac poprawnie.
Stad samemu trzeba nadrabiac szkole, niestety :(.
I dziecko moze byc bardzo samodzielne, szczegolnie w dzialce, gdzie chce byc takie, ale zycie jest zyciem i szkola szkola, a proces uczenia sie milym nie jest ;).
I niejako trzeba wycwiczyc rutyne, ze nawet niefajne zajecia musza byc zrobione, bo inaczej nie pojdzie sie dalej z tymi fajnymi...

Czasem sie smiejemy w domu, ze albo zalamanie nerwowe albo alkoholizm nam sie przydarzy, jak tak by trzeba bylo dalej pilnowac :).
A zalamujace jest to, ze widac bardzo wyraznie dolek po kazdym lzuniejszym weekendzie, paru dniach luzu.

Do góry stronyOffline

inka75

Post #6 Ocena: 0

2013-07-03 18:48:51 (12 lat temu)

inka75

Kobieta

Z nami od: 13-04-2012

ja tez wprowadzilam w domu zasade zrobisz a dostaniesz u mnie to bardzo zdaje egzamin teraz myslimy o wprowadzeniu skarbonki :)karjo1 zgadadzam sie ze wszystkim co napisalas..
moj syn pisze ale mamy problem z czytaniem przeczyta literki ale ciezko mu zlozyc to w calosc czy macie jakies sposoby na nauke czytania?

Do góry stronyOffline

kik1976

Post #7 Ocena: 0

2013-07-03 19:17:22 (12 lat temu)

kik1976

Kobieta

praktyka w poslugiwaniu sie pisakiem jest istotna, ale robiac na sile mozna uzyskac skutek odwrotny, wiec wole powoli. moj sposob ze starszym zadzialal. zaczynalismy od komputera. poskutkowalo. mam nadzieje, ze u mlodszego tez to wyjdzie. przekupstwo czy mowienie, ze cos dostanie, jak zrobi, nie zawsze dziala.
maly probuje pisac, ale kazda nastepna litera odbiega od formatu, a maly zachowuje sie , jakby mial zasnac. ze starszym bylo podobnie, pisal literki i doslowie zaczynal ryc nosem po papierze. dlatego na jakis czas komputer zastapil papier. potem wrocil do papieru i teraz "ksiazki" pisze.
nie chcem no sila trzymac przy papierze, bo to nic nie da. pamietam, jak ja musialam tak siedziec, a i tak nic tym nie zdzialano. pamietam pierwsze 2 lata szkoly jako koszmar, w klasie 3 po zmianie nauczycielki przeszlam przemiane i tak mi zostalo*ROFL*
dzieci sa rozne. co dziala w przypadku jednego u drugiego moze zadziala, a moze nie. probuje juz tak od roku. pare rzeczy wyeliminowalam, inne wprowadzilam, teraz zmieniam szkole. moze cos zadziala.

[ Ostatnio edytowany przez: kik1976 03-07-2013 19:20 ]

Do góry stronyOffline

passionfruit

Post #8 Ocena: 0

2013-07-03 19:50:46 (12 lat temu)

passionfruit

Kobieta

kik, to prawda, z tym 'przekupstwem' to tez trzeba uwazac, zeby dziecko nie rozumialo, ze tylko bedzie wtedy robic, gdy cos dostanie w zamian.

A jak u was z dieta czy ograniczniem cukru itp? kik, dalej kontynuujesz u obydwoch?

Karjo, tez sie zgadzam z toba, duzo fajnych rzeczy piszesz. A ile ma twoj lat?

Do góry stronyOffline

passionfruit

Post #9 Ocena: 0

2013-07-04 09:20:32 (12 lat temu)

passionfruit

Kobieta

dziewczyny, zmieniajac temat, czy ktos moze mi polecic centrum hipoterapii, najlepiej miedzy Londynem a Oxfordem.Chcialabym znalezc cos sprawdzonego. Jesli dalej, to nawet z zakwaterowaniem wchodzi w rachube. Z gory dzieki!

P.S. Doritos, pamietam, ze ty gdzies synka wozilas ..

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #10 Ocena: 0

2013-07-04 11:03:03 (12 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Mlode to juz secondary school :).

Passionfruit zobacz strone http://www.rda-abingdon.org.uk/ride.htm , ktos mi kiedys wspominal, ze niezle miejsce, tylko nie pamietam, czy maja kryta ujezdzalnie.

Co do papieru, to u nas notorycznie sie walaja rolki szarego papieru i motoryke cwiczymy na mazaniu roznymi rzeczami po papierze, od cieniutkich pedzelkow, dlugopisow, przed grube pedzle do lawkowcow, gabek, pisania palcami w grubych i cienkich rekawiczkach, wydzieranki/przyklejanki, pianka do golenia, zelem, weglem, kreda itp. Taka praca na kilka dni, wielkosci sredniego dywanu, codziennie po trosze dodawane cos:). I to, jako przerwa w odrabianiu lekcji.

I kwestia cukru, zestawienie telewizji/komputera, tepo ogladanych i slodyczy, czekolady itp., daja jakis koszmar. Wyrazne zmeczenie, zly humor, niemoznosc dogadania sie.

Do góry stronyOffline

Strona 372.2 z 623 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 371.2 | 372.2 | 373.2 ... 621 | 622 | 623 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,