Str 370.2 z 623 |
|
---|---|
docha_k | Post #1 Ocena: 0 2013-07-01 19:30:49 (12 lat temu) |
Z nami od: 30-06-2013 Skąd: Londyn |
Dzień dobry jestem tu nowa i mam pytanko.
Mam córkę 10 -letnią córkę, która ma zdiagnozowany autyzm atypowy w Polsce. Wyjeżdżam w tym roku do Londynu czy polska diagnoza przetłumaczona będzie tam respektowana przynajmniej na początku bo od czegoś muszę zacząć zacząć . Z góry dziękuje |
kik1976 | Post #2 Ocena: 0 2013-07-01 20:10:00 (12 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2006 Skąd: Neverland |
witaj. diagnoza bedzie. zacznij od umowienia dziecka do gp czyli lekarza, powinien wbic w system dane. natomiast jesli chodzi o szkole, musicie wybrac sie do wydzialu edukacji, tam powinni udzielic wszelkich informacji. jesli chodzi o londyn, to moze doritos cos skrobnie.
jesli chodzi o dzieci autystyczne, to piszemy o wszystkim w tym temacie, zeby latwiej bylo znalesc. nie potrzeba zakladac, czy zaczynac znowu stare tematy, bo robi sie zamieszanie. maya, no wlasnie..jesli chodzi o dzieci takie jak nasze, to wiadomo, a powiedz mi gdzie moge znalesc warunki przyznania statementu, tzn co dziecko powinno wykazywac, albo czego nie, zeby sie zainteresowali. szukalam po roznych stronkach gov itp, ale sa tylko jakies ogolnikowe informacje. musze sie temu przyjrzec, bo poziom nauki najmlodszego wg mnie pozostawia wiele do zyczenia. wspominalam w szkole o action plus , ale oni zbywaja, ze wiele dzieci jest na tym poziomie. tzn maly idzie do y2, a ledwie co pisze literki, czyta po listerce - alfabet zna- ale nei zlozy w wyraz. z czytania ma level w, to jest nizszy niz 1c, a terszta to samo, czyli matma, pisanie tez w. teraz jestem w trakcie zmiany szkoly, ciekawi mnei co nowa szkola na to. bo wymowki obecnej, ze nie odbiega od normy, to bzdury. [ Ostatnio edytowany przez: kik1976 01-07-2013 20:19 ] Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|
docha_k | Post #3 Ocena: 0 2013-07-02 08:52:44 (12 lat temu) |
Z nami od: 30-06-2013 Skąd: Londyn |
dzięki kik ja tu nowa jestem i jeszcze się nie orientuje jak buszować o forum tak żeby szybko coś znaleść ale szybko się uczę
![]() |
inka75 | Post #4 Ocena: 0 2013-07-02 12:34:17 (12 lat temu) |
Z nami od: 13-04-2012 Skąd: lancashire |
Kik jeśli nie jestes zadowolona z postepow jakie uczynil twoj syn powinnas w szkole porozmawiac z head teacher lub w cancilu poprosic o spotkania z osobą ktora napisała stetment dla Twojego syna, co kilka miesiecy w szkole powinnas tez miec spotkania na ktorych szkola informuje jakie postepy syn zrobil i jak dalej bedzie wygladała praca z nim przynajmniej tak to wyglada u nas ...wiesz jaki band dostal w twoj syn w stetmencie?
|
inka75 | Post #5 Ocena: 0 2013-07-02 12:54:19 (12 lat temu) |
Z nami od: 13-04-2012 Skąd: lancashire |
http://www.leedsparentpartnership.co.uk/docs/GettingTheStatementRight_Mar2011.pdf
|
|
|
kik1976 | Post #6 Ocena: 0 2013-07-02 15:31:57 (12 lat temu) |
inka, ja o tym wiem.. ale w poscie wyzej pisalam o mlodszym dziecku, a to starszy ma statment. rozmawialam juz ze wszystkimi mozliwymi osobami. slysze zawsze to samo , wszystko ok. jesli sam nie rusze, to oni palcem nie kiwna, bo to wiecej roboty.
spotkania sa co kwartal , jesli chodzi o statment, i wlasciwie za kazdym razem te same punkty. generalnie dali mi wszycy do zrozumienia, ze wyzej nie podskocze. [ Ostatnio edytowany przez: kik1976 02-07-2013 15:33 ] Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|
passionfruit | Post #7 Ocena: 0 2013-07-02 18:55:06 (12 lat temu) |
Z nami od: 03-10-2012 Skąd: Londoneria |
Kik, a ile ma twoj mlodszy synek? I jakie ma problemy? Hmm, ciekawa jestem czy my dostaniemy statement ...
|
kik1976 | Post #8 Ocena: 0 2013-07-02 20:06:13 (12 lat temu) |
passion, mlodszy ma 6 lat, konczy y1. problemy: koncentracja na krotki czas, nie usiedzi w jednej pozycji nawet 30s, jest nerwowy, a w szkole niesmialy i to bardzo, od 2,5 roku ma logopede, bo nic kompletnie nie mowil. teraz mowi, ale nie wszyscy go sa wstanie zrozumiec, np zamiast tik tak, powie kit kat itp. oczywiscie ciagle cwiczymy mowe i idzie ku dobremu. ledwo co pisze, czta literki, ale nie skleci wyrazu, jakby nie widzial go w pamieci. z matma to samo, liczy po kolei, ostatnio udalo mu sie policzyc do 20, dzialania, to abstrakcja. w szkole nie ma kolegow, nikogo nie chial zaprosic na urodziny. czasem jak podjerzdzam wczesniej pod szkole i sa akurat na podworku, maly wyglada, jak 5 kolo u wozu, doslownie. czasem pobawia sie niby w berka, ale nie dogania. w rezultacie rezugnuje i idzie gdzies sobie usiasc. poza szkola jest bardzo towarzyskim dzieckiem, ale ze starszy nie lubi towarzystwa, to maly nie ma z kim sie bawic itd....
Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|
frelcia | Post #9 Ocena: 0 2013-07-02 20:34:53 (12 lat temu) |
Z nami od: 01-05-2007 Skąd: ~Skelmersdale~ |
Czesc dziewczyny.
U nas ten mowa, maly bardzo malo mowi, sciemnie cos po japonsku - ja to tak nazywam. ALe liczy do 100, alfabet zna caly, potrafi przeczytac i ulozyc z literek trojliterowy wyraz, zna nazwy wszystkich figur geometrycznych. Kolory opanowal, teraz powtarza dni tygodnia. Moj Casper strasznie nie lubi chodzic do kogos w odwiedziny bo to nowe miejsce, nie lubi nowych ubran, jak wracamy ze szkoly to od razu zmienia ubranie, nauczyl sie sciagac buty, kurtke. Widze postepy. Ma indywidualnego nauczyciela, dwoch logopedow ktorzy przychodza do szkoly, co miesiac mamy spotkania z pediatra bo maly ma niedoczynnosc tarczycy i ostatnio na badaniu krwi wyszlo ze cos zle z chromosonem 1 i musielismy oddac z mezem krew ale do dzis wynikow nie ma. ![]() |
passionfruit | Post #10 Ocena: 0 2013-07-02 20:46:27 (12 lat temu) |
Z nami od: 03-10-2012 Skąd: Londoneria |
Kik, ale jest tez podejrzenie autyzmu, jak z kontaktem wzrokowym, semsoryka, natrectwami? Ach te niektore dzieciaki bardzo skomplikowane, tak sobie czasem mysle >>>
|