Str 368.2 z 623 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
kik1976 |
Post #1 Ocena: 0 2013-06-25 16:41:55 (12 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2006 Skąd: Neverland |
julia, nie wiem gdzie miszkasz, ale chyba masz pecha , jak ja, chociaz udalo ci sie z diagnoza, bo ja nie mam pojecia kiedy u mnie to nastapi, wszyscy olewaja.
ostatnio mlody zaczal mowic, ze jego zycie jest bez sensu i chciaby byc martwy. jak to pierwszy raz powiedzial, to myslalm, ze raptem znalazlam sie w jakims dziwnym pojemniku bez powietrza. tlumacze, mu jak moge, ale strach mei ogarnia, jak on wpadnie na to, zeby jednak cos zrobic. Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|

|
 |
|
|
sonia25 |
Post #2 Ocena: 0 2013-06-26 12:30:53 (12 lat temu) |
Z nami od: 01-10-2009 Skąd: west midlands |
O ja pierdziele zawalu bym dostala slyszac cos takiego od dziecka
|

|
 |
|
luzik016 |
Post #3 Ocena: 0 2013-06-26 16:04:40 (12 lat temu) |
Z nami od: 03-05-2012 Skąd: manchester |
Witam wszystkich. Jestem mama 6 letniego chlopaca z Adhd i zaburzeniami autyzmu ( niestety nie wiem jak to soe dokladnie nazywa diagnoze Pani doktor przekazala nam ustnie oficjalna na dniach przyjdzie do domu)
Chcialam prosic o pomoc.Jutro musze wypelnic papiery odnosnie tego jakie sa moje wymogi co do specjalnej szkoly dla syna i nie mam pojecia co napisac  . Wiem ze syn potrzebuje nauki w mniejszych grupach i bardzo bym chciala by w szkole mial pomoc logopedy, myslicie ze moge to napisac? Moze ktos moglby mi doradzic , jestem kompletnie zielona nie znam nikogo w podobnej sytuacji
|

|
 |
|
kik1976 |
Post #4 Ocena: 0 2013-06-26 19:52:27 (12 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2006 Skąd: Neverland |
witaj. moze to adhd and autism spectrum.
co do szkoly specjalnej, to nie ma pojecia. moze ktos sie odezwie, kto ma dziecko w skzole specjalnej. jednak na logike, trzeba dokladnei obejrzec szkole, kto bedzie mial kontakt z dzieckiem, kto prowadzi jakie zajecia itd.. jesli chodzi o twoje sugestie, to poprostu podaj te co uwazasz, ze dziecko moze wykonuje codziennie, jaka ma rutyne, na co zwraca uwage, kiedy sie denerwuje i jak opanowac to w lagodny sposob.
jesli chodzi o mnei, to zwracalabym uwage na specyficzne zachowania syna jak np, moj nie lubi szkolnych apeli i wogole przepywac w pomieszczeniu gdzie jest duzo ludzi. nie lubi odpowiadac na pytania monotonne. ja sama staram sie , zeby uczyl sie na bazie tego co mu si e podoba, np ostatnio czyta o atronomi itp. Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|

|
 |
|
luzik016 |
Post #5 Ocena: 0 2013-06-26 21:10:01 (12 lat temu) |
dziekuje za odpowiedz  na co mniejwiecej zwrocic uwage przy ogladaniu szkoly to ja wiem. chodzilo mi o to ze musze wyslac papiery piszac czego oczekuje od szkoly icdopiero wedlug tego co napisze przedstawia mi dostepne spelniajace te kryteria. mam nadzieje ze nic nie namieszalam. tak to chyba adhd i autism spectrum .
eh jakie to wszystko czasami bywa trudne...
|

|
 |
|
|
jolkam03 |
Post #6 Ocena: 0 2013-06-26 22:14:50 (12 lat temu) |
Z nami od: 21-11-2010 Skąd: Glasgow |
Witaj luzik016, Twój syn jako ze ma ADHD jest pewnie dosc nadpobudliwy, wiec wedlug mnie na pewno potrzebuje spokojnego srodowiska, jak najmniej bodzcow tak jak przy problemach sensorycznych. Pomysl, jakie syn ma najwieksze problemy i dostosuj do tego wymagania, jak najbardziej mozesz poprosic o pomoc logopede, czy terapeutke zajeciowa.
|

|
 |
|
|
Post #7 Ocena: 0 2013-06-27 08:20:31 (12 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|
 |
|
luzik016 |
Post #8 Ocena: 0 2013-06-27 09:21:33 (12 lat temu) |
Maya64 syn mowi potrafi wyrazic swoje potrzeby .we wrzesniu 2012 zaczal szkole i w pierwszym dniu juz po godzinie kazano nam go odebrac bo nie dali sobie z nim rady. Slabo z jezykiem angielskim ale nie pozbyli sie go ze szkoly tylko zalatwiono mu 1:1 i to w dodatku polke  Pomogli nam chodz problemy byly bardzo duze syn nie wiedzial jak sie zachowywac w szkole nie potrafil skupic sie na niczym codziennie gdy po niego szlam wysluchiwalam uwag .spoko za nami ale i duzo jeszcze przed nami.w tej chwili bierze leki i sporo pomogly potrafi dluzej skupiac sie na niektorych czynnosciach.uwielbia przebywac z dziecmi jednak dla niego sam fakt przebywania z nimi to juz zabawa.ma problem z zabawa z nimi woli robic to sam.
|

|
 |
|
frelcia |
Post #9 Ocena: 0 2013-06-27 12:30:51 (12 lat temu) |
Z nami od: 01-05-2007 Skąd: ~Skelmersdale~ |
Witam. Pare miesiecy temu te lekarze, terapeuci i inni specjalisci stwierdzili u mojego czterolatka autym. W sumie to nauczyciele z przyszkolnego klubu wszystko rokrecili, pozglaszali ze widza u Caspra male braki i to dzieki nim w bardzo krotkim czasie dostalismy statement, indywidualnego nauczyciela juz w przedszkolu i to samo id sierpnia gdy maly zacznie reception.
Pierwsze pare dni ciezko bylo mi sie oswoich z diagnoza ale teraz juz ok. Codziennie odkrywam u niego cos nowego, jego rytualy ktore zawsze te same, nawet droga do szkoly nie moze byc inna ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) , co do szkoly to jestem bardzo zadowolona, maly chodzi tak szczesliwy, nauczyciele traktuja go na rowni z innymi oczywiscie do pewnego stopnia bo wiedza i znaja juz jaka bedzie reakcja na cos czego Casper nie zaakceptuje.
Ide szykowac sie do pracy i obiecuje na bierzaco czytac i dopisywac.
|

|
 |
|
inka75 |
Post #10 Ocena: 0 2013-06-27 17:24:48 (12 lat temu) |
Z nami od: 13-04-2012 Skąd: lancashire |
Ja tez jestem bardzo zadowolona ze szkoly na nasze szczescie spotkalismy dobrych ludzi w przedszkolu bylo tak 😀frelcia jak u Twojego syna rozwija sie mowa?
|

|
 |
|