MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Rodzina z dzieckiem autystycznym

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 366.2 z 623 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 365.2 | 366.2 | 367.2 ... 621 | 622 | 623 ] - Skocz do strony

Str 366.2 z 623

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

kik1976

Post #1 Ocena: 0

2013-06-23 21:09:07 (12 lat temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

jak juz wczesniej pisalam, dzieci nasze czesto rozgraniczaja szkole od domu. moj dokladnie tak robi. szkola to szkola, a gdy tylko wychodzi z budynku, nic co ma wspolnego ze skzola nie chce tknac i tak od samego poczatku.
w brew pozorom dzieci rozumieja i to nawet w 2 jezykach, moga poprostu nie szukac kontaktu.

jesli chodzi o lekture, to mozecie poczytac np dzieci.org forum.
Actus hominis non dignitas iudicentur ..

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

juliaolivia

Post #2 Ocena: 0

2013-06-23 21:55:58 (12 lat temu)

juliaolivia

Kobieta

Z nami od: 20-06-2013

Witaj Inka 75
dziekuje Ci bardzo ze odpowiedzilas na moj list. duzo to dla mnie znaczy. czasami mam wrazenie ze sobie nie daje rady. Julia nie jest pod zadna opieka lakarz przekazal tylko ulotki. tak jak piszesz chyba wyjade na jakis czas do Polski serdecznie pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Numer Skype

kik1976

Post #3 Ocena: 0

2013-06-24 06:14:48 (12 lat temu)

kik1976

Kobieta

julio czy przeczytalas, to co pisalam?
niestety, ale w polsce jest podobnie , jak tutaj, tyle ze jak zalatwiasz prywatnie, to oczywiscie sie zajma dzieckiem. skolei tutaj, niestety trzeba caly czas trzymac reke na pulsie. jako rodzice uczymy sie caly czas.
mam nadzieje, ze gdy przeczytasz temat , troche rozjasni ci to sytuacje.

zanim podejmiesz decyzje o wyjedzie, przeczyatj posty na dzieci.org forum o autyzmie.

Do góry stronyOffline

jolkam03

Post #4 Ocena: 0

2013-06-24 09:24:56 (12 lat temu)

jolkam03

Kobieta

Z nami od: 21-11-2010

Witaj juliaolivia, moj syn ma 7 lat i diagnoze dostal dopiero rok temu. Twoja corka chodzi do zwyklej szkoly? Ma asystenta do pomocy? Mam wrazenie, ze wciaz trafiasz na niekompetentnych ludzi, Twoja corka juz w przedszkolu miala niepokojace objawy, a mimo to diagnoze dostala dosc pozno, podobnie jak moj syn.
Tutaj najwazniejsza jest szkola, bo na konkretne terapie nie ma co za bardzo liczyc, wiec dziecko musi sie tam dobrze czuc. A nie myslalas, zeby przeniesc mala do unitu dla dzieci autystycznych? Tam sa mniejsze klasy, nauczyciele z doswiadczeniem, bardziej indywidualne podejscie do dziecka, moj syn ma tam basen i hipoterapie, a przede wszystkim jest zadowolony, spokojny. Przez pierwszy rok jeszcze przed diagnoza chodzil do zwyklej szkoly i mimo, ze mial asystenta do pomocy, nie radzil soie, byl bardzo agresywny, mial ataki histerii, w szkole i w domu, to byl koszmar, teraz jest bardzo duza roznica, czasem sa jakies problemy, ale nie ma porownania ze zwykla szkola. Oczywiscie, nie znaczy to, ze jak autysta to od razu unit czy szkola specjalna, jest wielu autystow, ktorzy chodza do zwyklych szkol i dobrze sobie radza, wszystko zalezy od dziecka. Pomysl, gdzie Twojej corce byloby najlepiej.

Co do terapii, to panstwowej tutaj w zasadzie nie ma (poza szkola), cos tam mozna znalezc, ale raczej prywatnie i za grube pieniadze (my np. robimy tutaj terapie sluchowa Johansena). W Polsce dostep do terapii jest duzy, ale tez przede wszystkim prywatnie i koszty tez sa niemale, panstwowo to glownie zalezy od miasta, czasami jest wiecej czasami mniej.
Ja wiele razy rozwazalam, co bedzie lepsze, powrot do Polski czy zostanie tutaj i poki co lepszym dla nas rozwiazaniem jest pozostanie w UK, glownie ze wzgledow finansowych. W tym roku zrobilismy Kamilowi diagnoze w Polsce, dostalismy terapeutke prowadzaca, ktora bedzie prowadzila rehabilitacje Kamila, dostaniemy program do cwiczen w domu i 1-2 razy w roku polecimy do Polski na osobista konsultacje. Zobaczymy, jak to sie bedzie sprawdzac w praktyce.

Kik, moj wody nie boi sie w ogole, wrecz przeciwnie, wlazi wszedzie, gdzie woda i nie chce wychodzic :-)

Do góry stronyOffline

juliaolivia

Post #5 Ocena: 0

2013-06-24 09:48:55 (12 lat temu)

juliaolivia

Kobieta

Witam Kochani rodzice swoich pociech :)
Julia chodzi do normalnej szkoly nie ma zadnego asystenta. Obecnie jest to 3 szkola Julii i chyba corka czuje sie w niej dobrze. Probujemy zalatwiac tutaj jakies terapie ale naraznie bez rezultatow.
Julia tez uwielbia wode dlatego chodzimy. czesto na basen a za 2 tygodnie jedziemy do Wloch Corka juz nie moze sie doczekac.
jak widze nie mam tyle informacji jak wy ale mam nadzieje ze to nadrobie.
ja nic przeciwko szkol specjalnych nie mam dla mnie ta szkola bedzie dobra gdzie moje dziecko bedzie czulo sie bezpiecznie i bedzie chcialo do niech chodzic z usmiechem na twarzy. Swoja sorke kocham calym sercem jest dla mnie najwazniejsza. jeszcze raz dziekuje za wsparcie Pozdtawiam Serdecznie

Do góry stronyOffline

Numer Skype

kik1976

Post #6 Ocena: 0

2013-06-24 09:52:31 (12 lat temu)

kik1976

Kobieta

julia, zapytaj w szkole o statment i zglos sie do parent partnership, oni powinni pomoc to wszystko zalatwic.

Do góry stronyOffline

juliaolivia

Post #7 Ocena: 0

2013-06-24 10:20:49 (12 lat temu)

juliaolivia

Kobieta

parent partnership tak pytam to jest County Council tam sie moze mam udac. narazie zalatwiam tylko dla Julii DLA. dziekuje kik1976

Do góry stronyOffline

Numer Skype

inka75

Post #8 Ocena: 0

2013-06-24 10:46:31 (12 lat temu)

inka75

Kobieta

Z nami od: 13-04-2012

Julia mysle ze w cancilu dadzą ci namiary na parent partership jestem oburzona że Twoja córka nie posiada stetmentu że nikt was o tym nie poinformował bardzo mi przykro że trafiłaś na takich ludzi ale nie mart się wszystko jest do nadrobienia trzymam kciuki żebyś trafiła na osoby które będą chciały pomóc Tobie o córce twój list bardzo mnie zasmucił 😔podaję ci link do strony gdzie jest numer tam uzyskać wsparcie i pomoc http://www.autism.org.uk/ jest tam też dużo ciekawych informacji nastepny link jest do stetmentu wpisujesz swoj post code i wyskoczą ci najblizsze placowki z ktorymi mozesz sie skontaktowac https://www.gov.uk/apply-special-educational-needs-assessment , w krakowie jest centrum autyzmu pracujà tam wspaniali ludzie którzy wiedzą co robią sama w przyszłym roku planuje wyjazd do polski i myślę zabrać tam syna . Ali tez nie ma problemów z kąpaniem uwielbia wodę :-)

Do góry stronyOffline

Severance_

Post #9 Ocena: 0

2013-06-24 11:12:44 (12 lat temu)

Severance_

Konto usunięte

Tak sobie wskoczę do tematu, żeby się przywitać i pozdrowić! :)

Od niedawna pracuję z młodymi-autystycznymi, zaczęłam więc czytać Wasz wątek i historie.
Jestem zafascynowana światem Autyzmu, tym samym głodna wiedzy.; ) Młodzież z którą pracuję to głownie głębokie spektrum, tym samym spore wyzwanie. Podopieczni są super, chcę Wam tylko napisać (może to nie mieć dla Was żadnego znaczenia i zabrzmieć nieco trywialnie), że z mojego punktu widzenia, Autyzm to nie choroba, tylko po prostu inny, fascynujący świat- jakkolwiek skomplikowany by się "zdrowym i normalnym" nie wydawał.
Tak więc, za Waszym przyzwoleniem, od czasu do czasu pozwolę sobie zadać pytanie, czy też po prostu popisać o moich własnych spostrzeżeniach.

Aha, zamówiłam ksiązkę wspomnianą 3 lata temu (Nobody Nowhere), czy ktoś z Was ją przeczytał po tym jak została polecona? Rzeczywiście jest tak istotna?
Mind your own biscuits and life will be gravy

Do góry stronyOffline

passionfruit

Post #10 Ocena: 0

2013-06-24 12:17:33 (12 lat temu)

passionfruit

Kobieta

Z nami od: 03-10-2012

Witaj Julia,

Przykro mi, ze wasza coreczka nie dostala wiekszej pomocy w szkole. Powinna miec juz dawno statement. U mojego synka ostatnio oficjalnie przez panel specjalistow wykluczono autyzm (ale zaznaczam, ze dalej jest opozniony w sferze spolecznej z rowiesnikami), a nasze cudowne przedszkole chce nam pomoc w zalatwieniu statement, gdyz to mu pozwoli na kontynuacje programu speech therapy scheme w reception. Tym samym lepsza akomodacje w owej klasie. Inaczej zostanie wszystkiego pozbawiony, co nie wiadomo jak moze wplynac na jego dalszy rozwoj w sferze spolecznej. Mam nadzieje, ze szybko dostaniesz statement i wieksza pomoc w szkole.

Inka, jesli chcesz wiecej dowiedziec sie o nas, to poczytaj wczesniejsze posty (powodzenia bo duzo tego!) duzo wczesniej pisalam. Ogolnie jestesmy na diecie, co moze wplywa pozytywnie na rozwoj synka, ale nie wiem na 100% oczywiscie.

Co do wody, to moj uwielbia wanne, basen, fontanny i morze :)

Dzis maly pojechal na wycieczka przedszkolna, ciakawa jestem jak mu sie podobalo ....

Do góry stronyOffline

Strona 366.2 z 623 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 365.2 | 366.2 | 367.2 ... 621 | 622 | 623 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,