MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Rodzina z dzieckiem autystycznym

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 359.2 z 623 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 358.2 | 359.2 | 360.2 ... 621 | 622 | 623 ] - Skocz do strony

Str 359.2 z 623

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

aptasz

Post #1 Ocena: 0

2013-06-05 17:21:56 (12 lat temu)

aptasz

Kobieta

Z nami od: 21-05-2013

Syn ma 6 lat. Z tym statementem jest taki problem ze to trwa w najlepszym przypadku pol roku a widze jak przez szkole moj syn coraz bardziej zamka sie w sobie i zamiast sie rozwijac jest wrecz odwrotnie. Zrobilam mu testy psychologiczne i wyszlo ze jest w grupie wybitnie inteligentnych ale testy byly niewerbalne, w werbalnych gubi sie totalnie. Przez szkole czuje sie tak zle psychicznie i fizycznie (potrafi oddac stolec z krwia przed wyjsciem do szkoly) ze po prostu nie widze sensu w nauczaniu szkolnym gdyz jak dotad to tylko pogarsza sytuacje a zeby szkola cos zrobila trzeba czekac, czekac i czekac.. Wedlug prawa angielskiego kazdy rodzic moze zdecydowac sie na nauczanie dziecka w domu, bez wzgledu na to czy dziecko jest normalne, ma special needs czy special needs statement prawo jest takie samo. Nie trzeba nikogo pytac sie o zdanie, zwykle powiadomienie szkoly o wypisaniu syna i list proszacy o skreslenie ze school register zupelnie wystarczaja. Edukacja jest obowiazkowa, nie szkola. Nikt nie ma prawa tego podwazac, social services czy sad przeciwko rodzi om wchodzi w gre tylko wtedy jezeli rodzice nic nie robia odnosnie edukowania. Skonczylam tutaj prawo, ludzie w LA i szkolach bardzo duzo rzeczy rodzicom wmawiaja lub nie mowia o mozliwosciach a bardzo czesto tez sami nie znaja przepisow niestety..

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

aptasz

Post #2 Ocena: 0

2013-06-05 17:25:18 (12 lat temu)

aptasz

Kobieta

Z nami od: 21-05-2013

A jeszcze co do SEN statement, nie musi o niego wystepowac szkola, rodzice sami tez moga wystapic do LA o special needs assessment. Nawet jesli dziecko jest nauczane w domu, tez mozna o to wystapic.

Do góry stronyOffline

kik1976

Post #3 Ocena: 0

2013-06-05 17:55:21 (12 lat temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

tego mi akurat nie mowili, tylko ze ktos oficjalnie. w zasadzie wszystko oficjalnie. czasem zastanawiam sie czy te moje miasto jest nie jest zdeka cofniete. czego bym sie nei tknela, to w kolko to samo.
moj teraz jest w szkole tzw normalnej z unitami, a chcem zmienic na normalna, w ktorej bedzi e dalej statment i osoba do pomocy. mlody kiepsko toleruje osoby do niego podobne, a gdy jeszcze duzo mowia, albo przypadkiem go zaczepia, to dostaje spazmow. w klasie zwyklej, chyab czuje sie lepeij.
Actus hominis non dignitas iudicentur ..

Do góry stronyOffline

kik1976

Post #4 Ocena: 0

2013-06-05 18:04:20 (12 lat temu)

kik1976

Kobieta

mojemu na poczatku tez starsznie slobo szlo, myslalm, ze niegdy nei nauczy sie pisac i czytac. wystarczy znalesc tzw konika i tego sie trzymac. w naszym przypadku konikiem okazalo sie hot wheels. najpierw to bylo kopiowanie liter i tak trwalo chyba ponad pol roku, a pewnego czasu sie rozpisal. co do kontaktow spolecznych, nei ma zbyt duzych zmian, a w niektorych nawet pogorszenie, ale staram sie nei cofac.
moz e poprostu akurat w tej szkole osoby mu nei odpowiadaja. moj w poprzedniejszkole 2 lata mial jedna nauczycielke prowadzaca, bo chyba tylko do niej sie odzywal i cos robil. w tej szkole tez toleruje tylko jedna. zalezy na kogo sie trafi. wszystko metoda prob i bledow. prade mowiac, z osob ktore znam lub slyszalam, to wszystkie dzieci chodza do roznych szkol.

moj tez najchetniej zosatlby ze mna w domu, ale sadze, ze szkola dla niego jest lepszym wyjscie. glownie dlatego, ze bedzie sie moze powili, ale jednak uspolecznial. ma rodzenstwo i poki bede mial sily bede mu pomagac, ale staram sie uczyc go jaknawiecej samodzielnosci, nawet jesli mu sie to nie bardzo podoba.

[ Ostatnio edytowany przez: kik1976 05-06-2013 18:07 ]

Do góry stronyOffline

doritos

Post #5 Ocena: 0

2013-06-07 17:26:31 (12 lat temu)

doritos

Kobieta

Z nami od: 10-12-2009

Aptasz, witaj. Z jakiej czesci Londynu jestes? :)

Rzeczywiscie istnieje cos takiego jak nauczanie indywidualne dziecka w domu i jak najbardziej rodzic ma prawo ubiegac sie od LA o ta forme nauczania. Mialam moment, ze tez chcialam taki system nauczania wprowadzic dla mojego syna ale stwierdzilam, ze kontakt z dziecmi jest rownie wazny. Nie radzil sobie w zwyklej szkole, nie radzil sobie tez w unicie wiec przenioslam go do szkoly specjalnej i tam sie odnalazl :)

Znam dwie osoby ktore zdecydowaly sie na domowy system nauczania swoich pociech. Jedna stwierdzila, ze to byl jej zyciowy blad a druga niedawno zaczela...

Prawda jest tez, ze mozna wystapic o assessment samemu, ja tak mialam bo szkola caly czas odkladala to na pozniej. Tlumaczyla to tym, ze mamy za malo dowodow i mozemy spotkac sie z odrzuceniem. Tak sie oczywiscie nie stalo.

Aptasz, czasem ILP nie wystarcza wiec moze statement pomogl by Twojemu synkowi w szkole? Moze pomysl tez o szkole specjalnej?

Pozdrawiam wszystkich :)

Do góry stronyOffline

Strona WWW

mamadawcia

Post #6 Ocena: 0

2013-06-08 11:17:53 (12 lat temu)

mamadawcia

Kobieta

Z nami od: 28-01-2013

Witam mój syn ma podejrzenie o autyzm cały czas jest diagnozowany. Od września idzie do przedszkola a we wtorek jestem umówiona na rozmowę w tym przedszkolu i mam problem nie wiem o co się pytać co sprawdzić itp.…wiem tylko że mają przeszkolony personel pod względem takich dzieci .Więc moja prośba czy moglibyście mi coś podpowiedzieć z góry dziękuje

Do góry stronyOffline

doritos

Post #7 Ocena: 0

2013-06-08 22:37:32 (12 lat temu)

doritos

Kobieta

Z nami od: 10-12-2009

Mamadawcia na stronce 201 podawalam liste pytan.

Pozdrawiam :)

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Post #8 Ocena: 0

2013-06-09 08:06:00 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

kik1976

Post #9 Ocena: 0

2013-06-09 09:41:57 (12 lat temu)

kik1976

Kobieta

maya racja. chyba calkiem wyraznie to widac w moim miescie. ludzie ktorzy pracuja na stanowiskach, chyab nei maj pojecia o tym co powinni robic. czasem to wyglada, jak z lapanki na ulicy. psycholodzy znaja sie tylko na usawionych schematach i nic wiecej ich nie interesuje. gdy ktos odbeiga od normy, albo biora go za wariata, albo traktuja jak intruza , ktory za duzo wie i trzeba sie go pozbyc.

Do góry stronyOffline

mamadawcia

Post #10 Ocena: 0

2013-06-09 11:10:51 (12 lat temu)

mamadawcia

Kobieta

Z nami od: 28-01-2013

Bardzo bardzo dziękuje .Czytałam całoś na tym forum ale to musiało mi gdzieś umknąć

Do góry stronyOffline

Strona 359.2 z 623 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 358.2 | 359.2 | 360.2 ... 621 | 622 | 623 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,