MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Rodzina z dzieckiem autystycznym

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 358 z 623 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 357 | 358 | 359 ... 621 | 622 | 623 ] - Skocz do strony

Str 358 z 623

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

twinsplus1

Post #1 Ocena: 0

2013-05-12 21:00:55 (12 lat temu)

twinsplus1

Kobieta

Z nami od: 31-12-2008

hej dziewczyny dawno mnie tu nie było ;)

jeśli chodzi o diagnozę, to jak trafilismy wkońcu do pediatry z powołania to zajęło jej to niecałe 5 miesięcy aby zdiagnozować Igora ... jak widać wszędzie jest inaczej ...

byliśmy w Polsce w lutym i robilismy badania na alergie oraz testy sensoryczne ...
jeśli chodzi o alergie to Igor nie jest na nic uczulony, ani gluten, ani mleko i jeszcze masa innych rzeczy, jednak pomimo tego spróbowaliśmy za namową dietetyczki odstawić najpierw mleko (mam przez to na myśli wszystkie produkty mleczne) i zastąpiliśmy je mlekiem kokosowym (jest pyszne tak na marginesie :D) i tak 2 miesiące, nie było w ogóle zmian w Igora zachowaniu więc stwierdziliśmy, że nie będziemy próbowali specjalnych diet.
Jeśli chodzi o testy sensoryczne, to Igor tak jak przypuszczaliśmy jest dzieckiem sensorycznym. Mamy specjelną terapię w domu, przeznaczyliśmy na ten cel swoją sypialnie, więc śpimy na dole na rozkładanej kanapie ;) Powiedziano nam, że możemy wyciągnąć Igora z autyzmu w ciągu 1,5 roku do dwóch lat, na tyle aby mógł sam funkcjonować w swoim środowisku.

Powiedziano nam na przykład,żeby wyrzucić wszystkie słomki z domu. Igor uwielbiał pić przez słomkę, nawet zupę potrafił tak jeść ;) Były protesty na początku, ale potem poszło gładko. Słomki powodowały to, że nie wyraźnie mówił. Od 2 miesięcy ich nie używamy i jego wymowa się polepszyła. Dodatkowo dostaje twarde rzeczy do chrupania, jak krucha bułka zamiast miękkiego chleba tostowego, czy jabłko lub marchewka, zamiast banana. Igor lubi wszystkie co miękkie, bo nie wysila się przy gryzieniu, tym samym nie ćwiczy mięśni w jamie ustnej, a co za tym idzie jego wymowa jest niezrozumiała. Teraz widzimy poprawę :) A to dopiero początek Oczywiście to tylko ułamek terapi, na którą składają się przede wszystkim zadania ruchowo-dotykowe.

co do suplementów, my tez dajemy tran i multiwitaminę, a wcześniej dostawał colostrum ...

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

aptasz

Post #2 Ocena: 0

2013-05-21 13:45:56 (12 lat temu)

aptasz

Kobieta

Z nami od: 21-05-2013

Witam. Moj syn ma 6 lat, ma lekki autyzm i zaburzenia sensoryczne. Czy jest moze ktos na forum kto korzysta z terapii sensorycznej w Londynie? Szukam kogos od dluzszego czasu ale bez skutku :(

Do góry stronyOffline

passionfruit

Post #3 Ocena: 0

2013-05-21 22:26:28 (12 lat temu)

passionfruit

Kobieta

Z nami od: 03-10-2012

Witaj Aptasz, kiedys szukalam i nawet pojechalam na konsultacje z malym. Koszt wstepnej oceny dziecka ok 250 funtow!!! Ale jakos nie przekonalam sie.... Oto link, ale to nie calkiem Londyn, zalezy tez w ktorej czesci mieszkasz. http://www.192.com/atoz/business/walton-on-thames-kt12/therapists/sensory-smart-child-ltd/64b48bb7604c825fc42315fb036266f6966fbc18/ml/

Do góry stronyOffline

kik1976

Post #4 Ocena: 0

2013-05-22 06:22:06 (12 lat temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

aptasz witaj. moze doritos sie odezwie. jest z londka i maja grupe wsparcia .

[ Ostatnio edytowany przez: kik1976 22-05-2013 06:22 ]

Actus hominis non dignitas iudicentur ..

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2013-05-22 10:33:52 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

kik1976

Post #6 Ocena: 0

2013-05-22 11:55:09 (12 lat temu)

kik1976

Kobieta

maya, nie tylko ciebie to wku......

ja sie nei przyznaje publicznie, ale jak mysle o przyszlosci, to oczy mam chyba wieksze od glowy z przerazenia i coagle mysle co to dalej bedzie. staram sie mlodego popychac do przodu, jak tylko moge, ale ze ma "ciezki" charakter, to mozolnie to idzie. nie wiem co bedzi e w szkole secondary, a co dopiero potem. mam nadziej, ze znajdzie prace, dzieki ktorej bedzie mogl sie utrzymac i ludzi, ktorzy go nie skresla tylko dlatego, ze jest troche inny.
moj nei ma oficjalnej diagnozy asd i nie wiem czy kiedykolwiek bedzie mial. i wszystko tylko dlatego, ze w szkole jest spokojny i robi wszystko co mu kaza. a co dziej sie poza lekcjami, to juz maja gdzies.

Do góry stronyOffline

jolkam03

Post #7 Ocena: 0

2013-05-22 14:59:37 (12 lat temu)

jolkam03

Kobieta

Z nami od: 21-11-2010

A ja staram się nie myśleć, co będzie kiedyś, żeby nie popaść w jakąś depresję, bo i tak dołki przychodzą co jakiś czas, żyjemy dniem dzisiejszym i staram się robić to co mogę, aby pomóc małemu funkcjonować jak najlepiej, dlatego próbuję diety, suplementy, terapie, oczywiście w granicach rozsądku, to, co daje jakąś nadzieję na przyszłość. Może złudną, ale jakąś... Człowiek nie jest w stanie przewidzieć ani zaplanować przyszłości, nawet mając zdrowe dziecko nie wiemy, co będzie kiedyś, jak będzie sobie radzić, sa zdrowi dorośli, którzy w wieku 30-40 lat mieszkają wciąż z rodzicami i niepełnosprawni, którzy z niewielką pomocą jakoś sobie radzą. Pewnych rzeczy się nie przeskoczy, systemu do końca nie zmieni, ale walczyć zawsze warto. Powodzenia!

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2013-05-22 20:36:41 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

aptasz

Post #9 Ocena: 0

2013-06-05 12:52:03 (12 lat temu)

aptasz

Kobieta

Z nami od: 21-05-2013

Witam. Niestety tak jak piszecie, bez walki mozna zapomniec o jakiejkolwiek pomocy, najgorsze jest to ze wiekszosc po drugiej stronie zachowuje sie jakbysmy my przesadzali ze swoimi zadaniami i traktuja nas jak nadopiekuncze mamy... Jestem prawnikiem z wyksztakcenia i napewno to pomaga w tej ciaglej walce, niestety prawda jest taka ze to tez za malo.. Jest ktos na forum kto naucza dziecko w domu zamiast w szkole? Pytam bo moj synek chodzil prawie rok do reception, potem musialam go zabrac bo zamiast pomoc chcieli go wyrzucic.. Po prawie roku nauczania w domu przekonali mnie zeby wrocil do szkoly bo wtedy (majac juz diagnozy) dostanie od razu pomoc. Syn chodzi do szkoly od miesiaca i znowu jest to samo, skorro mowi i nie rzuca krzeslami podczas lekcji to dla nich jest ok i nie trzeba wdrazac dodatkowej pomocy, brak slow.. Chyba znowu przejde na home schooling i mysle o wiekszej walce z LA i przepisami co do pomocy jesli dziecko jest w domu. Wiem jak to zrobic ale musze miec za soba tlum wiec jesli ktos jest w takiej sytuacji lub mysli o nauczaniu w domu to prosze piszcie.

Do góry stronyOffline

kik1976

Post #10 Ocena: 0

2013-06-05 13:24:24 (12 lat temu)

kik1976

Kobieta

a mosze szukac szkoly az do skutku, az sie trafi na normalna. ja znowu bede zmienia, bo jak zwykle wszystko jest ok, gdy nie jest.

ja o nauce w domu nawet nie myslalam, bo wiem, ze moj niektorych rzeczy by nawet nie tknal,a w szkole musi.
a masz statment oprocz diagnozy?

Do góry stronyOffline

Strona 358 z 623 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 357 | 358 | 359 ... 621 | 622 | 623 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,