MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Rodzina z dzieckiem autystycznym

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 351.2 z 623 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 350.2 | 351.2 | 352.2 ... 621 | 622 | 623 ] - Skocz do strony

Str 351.2 z 623

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

marszus

Post #1 Ocena: 0

2013-03-08 07:40:56 (12 lat temu)

marszus

Kobieta

Z nami od: 16-06-2008

przedszkole i reception class zaliczyl w normalnej szkole katolickiej. Ale pod koniec reception dyrektorka zasugerowala ze moze lepiej by mu bylo w specjalnej szkole bo nie robi za duzych postepow, tym bardziej ze w miedzy czasie zostal zdiagnozowany na cukrzyce typ 1 co BARDZO utrudnilo nam i jemu codzienne funkcjonowanie i odbilo sie to tez na szkole. Oczywiscie to byla nasza decyzja czy zmienic szkole nikt nas nie zmuszal, jakbym chciala zeby zoastal w mainstream to by zostal i dalej by z nim pracowali ale jednak w jego klasie bylo 30 dzieci na 3 nauczycielki i sila rzeczy nie mogly sie na min skupic w 100%. Wiec przenieslismy go do specjalnej szkoly gdzie sa glownie dzieci autystyczne (byla to trudna decyzja bo szkola jest w innym miescie wiec bylam daleko gdyby cos sie dzialo-np nie chcial sobie zbadac pozomu cukru, albo wstrzyknac insuliny albo zemdlal). Ale od wrzesnia wszysko idzie dobrze, jest ich 7 w klasie na 3 doroslych, bardzo sie poprawila jego mowa-teraz mowi zdaniami a w reception uzywal pojedynczych slowek w domu a w szkole bardzo rzadko sie odzywal. zachowanie tez jest o wiele lepsze. Chodza na basen, maja zajecia na trampolinie, lekcje gotowania, duzo zajec w grupie i na prawde jest duzo lepiej niz rok temu. Nie wiem czy to tylko zasluga szkoly czy poprostu on tez jest starszy i sie powolutku rozwija w dobra strone. jak narazie jstem zadowolona :)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

marszus

Post #2 Ocena: 0

2013-03-08 07:42:50 (12 lat temu)

marszus

Kobieta

aha z dziecmi nigdy sie nie bawil, nie podchodzil-owszem zauwazal, bawil sie obok ale do tej pory ma trudnosc zeby odnalesc sie we wspolnej zabawie-czasem pobawi sie w gonianego z mlodsza kolezanka ale tylko wtedy jak ja sie bawie z nimi i go naprowadzam na zabawe

Do góry stronyOffline

ania2008

Post #3 Ocena: 0

2013-03-08 09:34:19 (12 lat temu)

ania2008

Kobieta

Z nami od: 03-05-2012

marszus witaj,mam pytanie,piszesz ze w reception synek mowil jeszcze tylko slowka,a ile czasu przeszlo jak zaczal mowic zdaniami,jak myslisz co mu pomoglo w mowie,szkola?czy moze jakas terapia?
Leon 05/2008(autyzm)

Do góry stronyOffline

passionfruit

Post #4 Ocena: 0

2013-03-08 09:47:02 (12 lat temu)

passionfruit

Kobieta

Z nami od: 03-10-2012

zobaczymy co u nas bedzie, tez mnie przeraza reception - 30 dzieci w grupie. Teraz mamy 25, ale jest struktura-tych 3 chlopcow wlacznie z Julkiem maja wspanialego nauczyciela, ktory powiedzmy 'opiekuje sie' nimi, no i pomieszczenie jakies wieksze i jak na razie podoba nam sie. W reception od wrzesnia, jesli nie dostaniemy diagnozy ani statement nie bedziemy miec zadnej pomocy. Zastanawialam sie dlaczego tutaj musi byc 30 dzieci w grupie integracyjnej, a w Polsce do 15 prawnie. To mnie dosc kusi czy za rok nie zjechac do Polski, ale to bardzo indywidualna sprawa i wszystko w sumie zalezy od szczescia... - oj te wybory!

Do góry stronyOffline

passionfruit

Post #5 Ocena: 0

2013-03-08 09:59:11 (12 lat temu)

passionfruit

Kobieta

Z nami od: 03-10-2012

U nas tak jak juz pisalam, mowa poszla bardzo do przodu, ale z zabawa z dziecmi jest roznie. Z sasiadkami sie wlacza w zabawe samoistnie, w przedszkolu zawsze bral udzial w zabawach np w koleczku itd, ale mi sie wydaje, ze z natury czesciej woli sie bawic obok dzieci. ja wogole nie moge rozgryzc go, np przy mnie czasami jest najglosniejszym dzieckiem, robi ruchu, gada non-stop do innych. W bibliotece, polubil bardzo zabawe w koleczku za rece, tance, tanczy i nasladuje, wczoraj przed przedszkolem daje koledze raczke, a tamten mu nie chcial podac. Moglabym mnozyc przyklady, niby poprawne,ale caly czas mi cos szwankuje w jego zachowaniu. Bardzo dziwny jest ten autyzm-tak rozny i tak daleki czasem od ogolnych stereotypow .... Moze moj synek poprzez wysoki stopien inteligencji uczy sie poprawnych zachowan spolecznych, no wlasnie musi sie ich wyuczyc-slyszalam o takiej teorii tez szczegolnie u wysokofunkcyjnych.

Do góry stronyOffline

kik1976

Post #6 Ocena: 0

2013-03-08 11:42:47 (12 lat temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

a ja wlasnie wrocilam od gp, powpisywal mi to co chialam i na razie spokoj.
Actus hominis non dignitas iudicentur ..

Do góry stronyOffline

marszus

Post #7 Ocena: 0

2013-03-08 11:50:33 (12 lat temu)

marszus

Kobieta

ania, mysle ze w reception bylo po prostu za duzo wszystkiego. mysle ze caly czas go cos rozpraszalo, nawet jak wial wiatr to on to slyszal i widzial jak sie drzewa ruszaja i liscie lataja i na tym skupial uwage-mysle ze byl tym wszsytkim trosze przytloczony-moze za duzo slyszal w okolo roznych glosow i dzwiekow i nic do niego nie docieralo tak na 100%, a odkad zaczal nauke w szkole specjalnej to mowa dosc szybko sie pojawila-mysle ze ma to zwiazek z tym ze w klasie bylo o wiele ciszej i mogl w koncu uslyszec co sie do niego mowi i co sie od niego wymaga. W jego mowie slysze "melodie" glosu pani ktora najwiecej sie nim zajmuje wiec duzo od niej przejmuje, najpierw powtarza zdania tak jak uslyszal od tej pani-cyli takie troche echolalia ale uzywal to w dobrym-adekwatnym do sytuacji momencie-po prostu nie umial jeszcze tego odmienic tak jakby on to mowil, ale teraz juz mu coraz lepiej idzie bo kiedys mowil "are you feeling tired?" i to znaczylo ze on mi mowi ze jest zmeczony a poniewaz tak to uslyszal od pani to tak mowil, a 2 dni temu wieczor powiedzial mi "mummy, I am not feeling tired today". mysle ze zajecia z logopedka ktore mają w szkole tez na pewno pomagaja i ogladanie bajek angielskich tych dla najmlodszych- in the night garden, cloudbabies, woolly and tig tez mu pomagaja bo widze ze duzo podlapal slowek i zdan z tych bajek. na pewno w szkole stosuja jakies techniki, terapie do rozwoju jego mowy czego nie dalo sie robic w mainstream bo brakowalo im doswiadczenia i ludzi.

Do góry stronyOffline

mama-f

Post #8 Ocena: 0

2013-03-08 14:16:31 (12 lat temu)

mama-f

Kobieta

Z nami od: 06-03-2013

czyli po twoim opisie ciesze sie że mój synek będzie w tej specjalej szkole, ktoś mnie pytał dlaczego tak szybko idzie, otóż mieszkamy w anglii a on urodził się przed wrzesniem w maju dlatego musi isc juz do szkoły a nie moze zostac w pre-school. dzisiaj dostałam list na specjalne co miesieczne wizyty na terapie mówienia, także juz cos zaczyna sie dziac.. szybko. pierwsza taka mamy za tydz. ogólnie chodzi jeszcze dwa razy w tyg na zajecia z mówienia ale one mu nic nie dają, siedzi tam przez dwie godz i gra na komputerze a te babeczki czatują sobie między sobą...
It's good to be nice but it's better to be naughty!

Do góry stronyOffline

marszus

Post #9 Ocena: 0

2013-03-08 14:27:29 (12 lat temu)

marszus

Kobieta

ja sie cieszylam ze maly jest w mainstream school bo myslalam ze wsrod zdrowych dzieci zalapie dobre zachowania, nauczy sie jak sie zachowywac wsrod rowiesnikow-niestety to nic nie dalo-nie bawil sie z dziecmi. ale ty pisalas ze twoj synek bawi sie z dziecmi nawiazuje kontakt wiec moze warto powalczyc i wyslac go do normalnej szkoly i wsrod dzieci sie otworzy a jak nie to zawsze po pol roczy czy po roku mozna go przeniesc do specjalnej tak jak bylo u nas. mi sie wydaje ze nie ma przymusu wysylania dziecka do szkoly specjalnej tylko dlatego ze nie mowi. sprobuj powalczyc o normalna szkole! nam nikt nie kazal przenosic malego-to byla nasza decyzja-a szczerze mowiac jakby nam tego nie zasugerowali to nigdy bym na to nie wpadla zeby go tam poslac-chociaz teraz widze ze to byl dobry krok.

Do góry stronyOffline

marszus

Post #10 Ocena: 0

2013-03-08 14:29:15 (12 lat temu)

marszus

Kobieta

moj tez poszedl do szkoly (reception) jak mial 4 lata i 2 msc bo jest z konca lipca. wiec byl jednym z najmlodszych w klasie co tez na pewno mialo wplyw na to jak sobie radzil wsrod innych zdrowych dzieci.

Do góry stronyOffline

Strona 351.2 z 623 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 350.2 | 351.2 | 352.2 ... 621 | 622 | 623 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,