MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Rodzina z dzieckiem autystycznym

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 351 z 623 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 350 | 351 | 352 ... 621 | 622 | 623 ] - Skocz do strony

Str 351 z 623

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

passionfruit

Post #1 Ocena: 0

2013-03-07 22:56:20 (12 lat temu)

passionfruit

Kobieta

Z nami od: 03-10-2012

Marszus, a maly chodzi do normalnej szkoly? Gdy byl mniejszy nawiazywal kontakt z dziecmi, czy tez nie?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

jolkam03

Post #2 Ocena: 0

2013-03-07 22:57:12 (12 lat temu)

jolkam03

Kobieta

Z nami od: 21-11-2010

No to dziewczyny macie szczęście albo w Waszej okolicy to wszystko jakos sprawniej działa. My na diagnozę czekalismy rok, a jak już ją dostalismy to wszyscy specjaliści nagle stwierdzili, że są już niepotrzebni i nas wypisali. Wkurza mnie to wszystko, bo trzeba samemu myśleć i szukać, jak pomóc dziecku, bo niby wszyscy sie interesują, starają się niby pomagać, ale żadnych konkretnych terapii czy dzałań nie ma. Ja już przestałam liczyć tutaj na cokolwiek.

Do góry stronyOffline

marszus

Post #3 Ocena: 0

2013-03-08 07:40:56 (12 lat temu)

marszus

Kobieta

Z nami od: 16-06-2008

przedszkole i reception class zaliczyl w normalnej szkole katolickiej. Ale pod koniec reception dyrektorka zasugerowala ze moze lepiej by mu bylo w specjalnej szkole bo nie robi za duzych postepow, tym bardziej ze w miedzy czasie zostal zdiagnozowany na cukrzyce typ 1 co BARDZO utrudnilo nam i jemu codzienne funkcjonowanie i odbilo sie to tez na szkole. Oczywiscie to byla nasza decyzja czy zmienic szkole nikt nas nie zmuszal, jakbym chciala zeby zoastal w mainstream to by zostal i dalej by z nim pracowali ale jednak w jego klasie bylo 30 dzieci na 3 nauczycielki i sila rzeczy nie mogly sie na min skupic w 100%. Wiec przenieslismy go do specjalnej szkoly gdzie sa glownie dzieci autystyczne (byla to trudna decyzja bo szkola jest w innym miescie wiec bylam daleko gdyby cos sie dzialo-np nie chcial sobie zbadac pozomu cukru, albo wstrzyknac insuliny albo zemdlal). Ale od wrzesnia wszysko idzie dobrze, jest ich 7 w klasie na 3 doroslych, bardzo sie poprawila jego mowa-teraz mowi zdaniami a w reception uzywal pojedynczych slowek w domu a w szkole bardzo rzadko sie odzywal. zachowanie tez jest o wiele lepsze. Chodza na basen, maja zajecia na trampolinie, lekcje gotowania, duzo zajec w grupie i na prawde jest duzo lepiej niz rok temu. Nie wiem czy to tylko zasluga szkoly czy poprostu on tez jest starszy i sie powolutku rozwija w dobra strone. jak narazie jstem zadowolona :)

Do góry stronyOffline

marszus

Post #4 Ocena: 0

2013-03-08 07:42:50 (12 lat temu)

marszus

Kobieta

aha z dziecmi nigdy sie nie bawil, nie podchodzil-owszem zauwazal, bawil sie obok ale do tej pory ma trudnosc zeby odnalesc sie we wspolnej zabawie-czasem pobawi sie w gonianego z mlodsza kolezanka ale tylko wtedy jak ja sie bawie z nimi i go naprowadzam na zabawe

Do góry stronyOffline

ania2008

Post #5 Ocena: 0

2013-03-08 09:34:19 (12 lat temu)

ania2008

Kobieta

Z nami od: 03-05-2012

marszus witaj,mam pytanie,piszesz ze w reception synek mowil jeszcze tylko slowka,a ile czasu przeszlo jak zaczal mowic zdaniami,jak myslisz co mu pomoglo w mowie,szkola?czy moze jakas terapia?
Leon 05/2008(autyzm)

Do góry stronyOffline

passionfruit

Post #6 Ocena: 0

2013-03-08 09:47:02 (12 lat temu)

passionfruit

Kobieta

zobaczymy co u nas bedzie, tez mnie przeraza reception - 30 dzieci w grupie. Teraz mamy 25, ale jest struktura-tych 3 chlopcow wlacznie z Julkiem maja wspanialego nauczyciela, ktory powiedzmy 'opiekuje sie' nimi, no i pomieszczenie jakies wieksze i jak na razie podoba nam sie. W reception od wrzesnia, jesli nie dostaniemy diagnozy ani statement nie bedziemy miec zadnej pomocy. Zastanawialam sie dlaczego tutaj musi byc 30 dzieci w grupie integracyjnej, a w Polsce do 15 prawnie. To mnie dosc kusi czy za rok nie zjechac do Polski, ale to bardzo indywidualna sprawa i wszystko w sumie zalezy od szczescia... - oj te wybory!

Do góry stronyOffline

passionfruit

Post #7 Ocena: 0

2013-03-08 09:59:11 (12 lat temu)

passionfruit

Kobieta

U nas tak jak juz pisalam, mowa poszla bardzo do przodu, ale z zabawa z dziecmi jest roznie. Z sasiadkami sie wlacza w zabawe samoistnie, w przedszkolu zawsze bral udzial w zabawach np w koleczku itd, ale mi sie wydaje, ze z natury czesciej woli sie bawic obok dzieci. ja wogole nie moge rozgryzc go, np przy mnie czasami jest najglosniejszym dzieckiem, robi ruchu, gada non-stop do innych. W bibliotece, polubil bardzo zabawe w koleczku za rece, tance, tanczy i nasladuje, wczoraj przed przedszkolem daje koledze raczke, a tamten mu nie chcial podac. Moglabym mnozyc przyklady, niby poprawne,ale caly czas mi cos szwankuje w jego zachowaniu. Bardzo dziwny jest ten autyzm-tak rozny i tak daleki czasem od ogolnych stereotypow .... Moze moj synek poprzez wysoki stopien inteligencji uczy sie poprawnych zachowan spolecznych, no wlasnie musi sie ich wyuczyc-slyszalam o takiej teorii tez szczegolnie u wysokofunkcyjnych.

Do góry stronyOffline

kik1976

Post #8 Ocena: 0

2013-03-08 11:42:47 (12 lat temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

a ja wlasnie wrocilam od gp, powpisywal mi to co chialam i na razie spokoj.
Actus hominis non dignitas iudicentur ..

Do góry stronyOffline

marszus

Post #9 Ocena: 0

2013-03-08 11:50:33 (12 lat temu)

marszus

Kobieta

ania, mysle ze w reception bylo po prostu za duzo wszystkiego. mysle ze caly czas go cos rozpraszalo, nawet jak wial wiatr to on to slyszal i widzial jak sie drzewa ruszaja i liscie lataja i na tym skupial uwage-mysle ze byl tym wszsytkim trosze przytloczony-moze za duzo slyszal w okolo roznych glosow i dzwiekow i nic do niego nie docieralo tak na 100%, a odkad zaczal nauke w szkole specjalnej to mowa dosc szybko sie pojawila-mysle ze ma to zwiazek z tym ze w klasie bylo o wiele ciszej i mogl w koncu uslyszec co sie do niego mowi i co sie od niego wymaga. W jego mowie slysze "melodie" glosu pani ktora najwiecej sie nim zajmuje wiec duzo od niej przejmuje, najpierw powtarza zdania tak jak uslyszal od tej pani-cyli takie troche echolalia ale uzywal to w dobrym-adekwatnym do sytuacji momencie-po prostu nie umial jeszcze tego odmienic tak jakby on to mowil, ale teraz juz mu coraz lepiej idzie bo kiedys mowil "are you feeling tired?" i to znaczylo ze on mi mowi ze jest zmeczony a poniewaz tak to uslyszal od pani to tak mowil, a 2 dni temu wieczor powiedzial mi "mummy, I am not feeling tired today". mysle ze zajecia z logopedka ktore mają w szkole tez na pewno pomagaja i ogladanie bajek angielskich tych dla najmlodszych- in the night garden, cloudbabies, woolly and tig tez mu pomagaja bo widze ze duzo podlapal slowek i zdan z tych bajek. na pewno w szkole stosuja jakies techniki, terapie do rozwoju jego mowy czego nie dalo sie robic w mainstream bo brakowalo im doswiadczenia i ludzi.

Do góry stronyOffline

mama-f

Post #10 Ocena: 0

2013-03-08 14:16:31 (12 lat temu)

mama-f

Kobieta

Z nami od: 06-03-2013

czyli po twoim opisie ciesze sie że mój synek będzie w tej specjalej szkole, ktoś mnie pytał dlaczego tak szybko idzie, otóż mieszkamy w anglii a on urodził się przed wrzesniem w maju dlatego musi isc juz do szkoły a nie moze zostac w pre-school. dzisiaj dostałam list na specjalne co miesieczne wizyty na terapie mówienia, także juz cos zaczyna sie dziac.. szybko. pierwsza taka mamy za tydz. ogólnie chodzi jeszcze dwa razy w tyg na zajecia z mówienia ale one mu nic nie dają, siedzi tam przez dwie godz i gra na komputerze a te babeczki czatują sobie między sobą...
It's good to be nice but it's better to be naughty!

Do góry stronyOffline

Strona 351 z 623 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 350 | 351 | 352 ... 621 | 622 | 623 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,