Str 350.2 z 623 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
kik1976 |
Post #1 Ocena: 0 2013-03-07 17:37:30 (12 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2006 Skąd: Neverland |
hmm, to bardzo ciekawe. cechy autyzmu sa dosyc charakterystyczne, nawet schematy czy rutyna, jest na tyle powtarzalne, ze kazdy to zauwazy. to ze nie mowi, nie swiadczy o autyzmie, moje kazde, zaczynalo pozno mowic, ale nikt tego nei powiazal z autyzmem. z tych rzeczy co piszesz, to moj dopiero niedawno doszedl do tego.
co w pl powiedzieli, jakie cechy zaznaczyli jako autystyczne? wierz mi, ze chcialabym zeby moj byl taki autystyczny, jak twoj.
co do szkoly chyba lepiej zaczac od normalnej.
jak zachowuje si e w srod dzieci, rowiesniekow? [ Ostatnio edytowany przez: kik1976 07-03-2013 17:38 ] Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|

|
 |
|
|
mama-f |
Post #2 Ocena: 0 2013-03-07 20:03:04 (12 lat temu) |
Z nami od: 06-03-2013 Skąd: andover |
lubi dzieci ogólnie, ale jak jakieś dziecko zabiera mu zabawkę to o nią nie walczy tylko mu ją oddaje, zreszta ja go tak zawsze uczyłam. jedyne czego nie wyraził z mimiki twarzy to przerażenia, ale ja nigdy w życiu na niego nie krzyknęłam, nigdy go nie uderzyłam i on po prostu zawsze czuł się bezpieczny nigdy nie pozwoliłam mu czuć strachu It's good to be nice but it's better to be naughty!
|

|
 |
|
ania2008 |
Post #3 Ocena: 0 2013-03-07 20:42:50 (12 lat temu) |
Z nami od: 03-05-2012 Skąd: rotherham |
WITAJ MAMA-F ,a oprocz tego ze nie mowi,ma jeszcze cos z zachowania?moj synek bedzie miec w maju 5 lat i tez jeszcze nie mowi zdaniami w ogole.Moj syn tez zaczal tu w Uk od 4 lat szkole.Moj chodzi do normalnej szkoly i ciagle go chwala ze robi postepy,podam przyklad na poczatku szkoly ,trwalo to jakies 2-3 miesiace zanim sie przyzwyczail,nie chcial siedziec z innymi dziecmi na dywanie,teraz ladnie siedzi,na dzwonek nie reagowal,jak pani go brala za reke zeby sie przylaczyl do grupy to krzyczal,a teraz juz jak slyszy dzownek to sam idzie i siedzi.,Bylam wczoraj na wywiadowce panie mowily mi ze maly jest teraz o wiele spokojniejszy,bawi sie z innymi dziecmi,u nas zachowanie calkowicie sie poprawilo,tylko ta mowa jeszcze ciagle siedzi,ale juz sie to posuwa tez malymi krokami w dobra strone,bo zaczyna powtarzac slowa,idzie mu to ciezko,ale probujemy
u nas bylo tak ze ja diagnoze juz mialam ze Slowacji,a tu nam ja zaakceptowali,chociaz widziala go team z Child Development Center i pediatra,health visitor,ale i tak mu nie przyznali steatmentu,powiedzieli ze maly nie potrzebuje.Mama-f tak jak pisaly dziwczyny ze tu na wszytsko sie czeka miesiacami,my np.na samego logopede czekamy od sierpnia i do teraz jeszcze ciagle nic.A co do pl a uk,to sama musisz sie zdecydowac gdzie jest wam lepiej,ja osobiscie tez bym nie wyjechala stad,nawet jesli nie mamy od panstwa zadnej specjalnej pomocy tzn.terapii,ale w pl czy sk nie mialabym zadnych szans utrzymac nas,suplementy sa drogie,sama dieta jaka jest droga i wogole na wszytsko dzis trzeba kase. Leon 05/2008(autyzm)
|

|
 |
|
mamadawcia |
Post #4 Ocena: 0 2013-03-07 21:44:08 (12 lat temu) |
Z nami od: 28-01-2013 Skąd: luton |
Witam
Mój synuś ma 3-lata,wiedzieliśmy ,że nasz mały aniołek jest inny, ale wciąż odsuwałam od siebie myśl "..to może być autyzm.Teraz już wiemy.
Jesteśmy na początku drogi każda informacja jest dla nas ważna napiszcie proszę jak mogę pomóc synusiowi gdzie powinnam pójść ,
co powinnam jeszcze zrobić.Synuś idzie do szkoły od września i jeśli mam być szczera to jestem śmiertelnie przerażona ,
jeszcze nie wiem jaka szkoła byłaby dla niego najlepsza.chodzimy z synem 2 razy w tygodniu na terapię do Pro-Med Centrum Wczesnej Interwencji ,
w marcu mamy pierwszą wizytę w ''Spech & language therapy'' ,i''Cambridgeshire Community Servics'' nie wiem czego mogę się spodziewać po tych wizytach,czy to będzie tylko obserwacja czy zrobią mu konkretne badania.
Ślicznie dziękuję za wszelka pomoc. M.
|

|
 |
|
jolkam03 |
Post #5 Ocena: 0 2013-03-07 21:48:59 (12 lat temu) |
Z nami od: 21-11-2010 Skąd: Glasgow |
3 lata i juz do szkoły?? czy pre=school?
|

|
 |
|
|
mamadawcia |
Post #6 Ocena: 0 2013-03-07 21:50:15 (12 lat temu) |
Z nami od: 28-01-2013 Skąd: luton |
w pażdzierniku będzie miał 4 latka
|

|
 |
|
marszus |
Post #7 Ocena: 0 2013-03-07 22:37:46 (12 lat temu) |
Z nami od: 16-06-2008 Skąd: St Albans |
Czesc Dziewczyny. My tez dostalismy diagnoze po 1 spotkaniu z pediatra. Do pediatry wyslala nas senco z preschool gdzie maly chodzil jak mial 2,5 roku. Na podstawie ich raportu i wywiadu ze mna (ok 1,5h) pediatra stwierdzila ze maly ma cechy autysyczne ale jest tak "na granicy" i ze musi sie skonsultowac z jeszcze jakims lekarzem co byl w tej klinice i ze spotkamy sie za 6 msc. Po 2 godzinach zadzwonila do mnie i powiedziala ze przedyskutowala wszystko z tym doktorem i ze niestety ale maly ma autyzm i z lepiej to stwierdzic od razu a nie za 6 msc bo mozna mu juz cos pomagac. Mial wtedy dokladnie 3 lata i 1 miesiac. Teraz ma 5,5 -w lipcu skonczy 6. Od czasu diagnozy sa duze postepy i w zachowaniu i w mowie, ale z dziecmi bardzo rzadko nawiazuje kontakt.
|

|
 |
|
passionfruit |
Post #8 Ocena: 0 2013-03-07 22:54:14 (12 lat temu) |
Z nami od: 03-10-2012 Skąd: Londoneria |
Mama-f, nie rozumiem przede wszystkim dlaczego synek wysokofunkcyjny powinien od razu isc do szkoly specjalnej? Tym bardziej, ze Anglia jest w wiekszym stopniu nastawiona na integracje. Moj synek byl bardzo zmienny, szczegolnie na 2-2.5 roku. Ta sama specjalista w domu wykluczala autyzm, a w gabinecie mielismy 'objawy martwiace'! Teraz, gdy mowa nam sie rozwija w dwoch jezykach (dosc dobra)dziecko robi bardzo duze postepy. jestem wdzieczna owej logopedzie za nasze przedszkole +z oddzialem logopedycznym, ktore m.in. zczynilo u nas cuda w kontaktach spolecznych. Teraz mi pomagaja, zebysmy zostali w tej szkole, mam nadzieje, ze sie uda. Moj maly ma czesto dobry (dluzszy) kontakt wrokowy, nie ma rutyny, nie jest wybiorczy, jest ugodowy, zaczyna sie dzielic zabawkami, jedzeniem z dziecmi itd, duzo naskaduje, jezdzi na rowerku itd itp, ale gdzies tam dalej w duszy uwazam, ze jest ze spektrum. Czekam na diagnozowanie w grupie. Ostatnio byla nasza SEN nauczyciel z przed pol roku poobserwowac Julka w przedszkolu. Nie mam raportu, ale nauczycielka z przedszkola, ktora mi zawsze mowi o Julka dobrych i gorszych zachowaniach powiedziala, ze SEN byla usatysfakcjonowana z Julka postepow. Do czego zmierzam, dignoza diagnoza, w sumie przydala by mi sie, zebym mogla dostac wiecej pomocy w szkole i finansowej na suplementy, a najwazniejsze, zeby dziecko szlo do przodu. Juz rzadko mysle wogole o diagnozie autyzmu, chyba sie juz do tego jakos przyzwyczailam (ale wiem, ze kryzys wroci w okresie okolodiagnozowym), ciesza mnie sukcesy, a nad slabosciami musimy pracowac. Jedyne co mnie czasem martwi to zeby tylko nie bylo gorzej, bo jak na razie nie jest zle  Trzymam kciuki za progres wszystkich dzieciaczkow
|

|
 |
|
passionfruit |
Post #9 Ocena: 0 2013-03-07 22:56:20 (12 lat temu) |
Z nami od: 03-10-2012 Skąd: Londoneria |
Marszus, a maly chodzi do normalnej szkoly? Gdy byl mniejszy nawiazywal kontakt z dziecmi, czy tez nie?
|

|
 |
|
jolkam03 |
Post #10 Ocena: 0 2013-03-07 22:57:12 (12 lat temu) |
Z nami od: 21-11-2010 Skąd: Glasgow |
No to dziewczyny macie szczęście albo w Waszej okolicy to wszystko jakos sprawniej działa. My na diagnozę czekalismy rok, a jak już ją dostalismy to wszyscy specjaliści nagle stwierdzili, że są już niepotrzebni i nas wypisali. Wkurza mnie to wszystko, bo trzeba samemu myśleć i szukać, jak pomóc dziecku, bo niby wszyscy sie interesują, starają się niby pomagać, ale żadnych konkretnych terapii czy dzałań nie ma. Ja już przestałam liczyć tutaj na cokolwiek.
|

|
 |
|