Str 338.2 z 623 |
|
---|---|
passionfruit | Post #1 Ocena: 0 2013-02-05 16:04:09 (12 lat temu) |
Z nami od: 03-10-2012 Skąd: Londoneria |
a ja na szczescie na grype nigdy nie szczepilam Julka, jeszcze odradzilam paru moim kolezankom...Aniu trzymaj sie i nie ma sensu wracac do tylu myslami. Ja np szczepilam Julka od razu w szpitalu, a inne mamy nawet o tym nie wiedzialy, tez szkoda, ze takie malenstwo juz dostalo szczepionki, ale coz ... A jak mleczko?
|
Nicola_5014 | Post #2 Ocena: 0 2013-02-05 18:20:38 (12 lat temu) |
Z nami od: 31-12-2012 Skąd: Doncaster |
czesc dziewczyny,
wczoraj mialam spotkanie z educational psychlogist i pytalam ja o speach terapy resource o czym pisalyscie i wiecie ze ona nie wiedziala co to jest, pierwszy raz o tym slyszala. Ale chyba jest jakas malo poinformowana bo mowilam o tym ze on moze miec duzy poziom metali ciezkich w organizmie i ze sa bardzo podobne symptomy do autyzmu to we 3 patrzyly na mnie jak na ufoludka, stwierdzily zebym nie czytala tyle na internecie bo sobie nadzieje robie ze dziecko chelatacja wylecze z autyzmu, oczywiscie co to jest chelatacja tez nie wiedzialy, porazka. Ale na cale szczescie wiedzialy co to jest statement, zamiast tego Wiktor ma dostac pania dla siebie ktora bedzie mu pomagac w szkole, mowily ze moze dostanie ja jeszcze w przedszkolu, ciekawa jestem czy bedzie z nim caly dzien w szkole. Wspomnialam im o tych metelach ciezkich bo mnie zdenerwowaly, od razu mowily zeby wiktor jednak poszedl do szkoly specjalnej upieralam sie ze wybralam juz szkole i ze do szkoly specjalnej i tak przyjeli by go od 1 klasy(nie ma tam reception) i ze i tak na rok musi isc do innej szkoly a one mi zaproponowaly zeby wiktor zostal rok dluzej w przedszkolu....czy ktoras z was miala taka mozliwosc lub propozycje??? Z jednej strony fajnie bo nie musialby sie jeszcze stresowac, ale z drugiej strony one go tam nic nie ucza i wydaje mi sie ze w szkole nauczy sie czegos wiecej a wogole tak sie cieszylam ze wreszcie 110f tygodniowo w kieszeni zostanie, wole je wydac na logopede prywatnie. Co o tym myslicie??? co byscie zrobily |
passionfruit | Post #3 Ocena: 0 2013-02-05 22:27:17 (12 lat temu) |
Z nami od: 03-10-2012 Skąd: Londoneria |
Jesli chodzi o metale ciezkie to szkoda nawet gp czy pediatrze wspominac!I to nie jest tak, ze chelatacja autyzm sie wyleczy. Chodzi o to, ze rodzic probuje roznych metod, niektore dzialaja lub nie, lub w wiekszym badz mniejszym stopniu.Rodzic ma o wiele wiecej do stracenie niz niestety taki jeden czy drugi specjalista. Ja juz nawet do nikogo w Anglii nie wspominam o dietach itd,kazdy specjalista ma bardzo zawezony zakres wiedzy, skupiaja sie tylko na swojej dziedzinie, a nie calosciowym leczeniu dziecka.
A co do przedszkola, czy reception, nie mam pojecia co ci doradzic... W polsce np mamy odraczaja dzieci do 6, a nawet 7 lat, zeby zostaly w zerowce. Ja sama strasznie sie obawiam reception klasy 30osobowej, bez zadnego indywidualnego wsparcia. |
jolkam03 | Post #4 Ocena: 0 2013-02-06 10:55:57 (12 lat temu) |
Z nami od: 21-11-2010 Skąd: Glasgow |
Kamil poszedl do szkoly w wieku 5.5 roku, bo moglismy zdecydowac, czy poslac go czy odroczyc i wybralismy odroczenie. Wtedy nie mielismy jeszcze nawet rozpoczetego diagnozowania, wiec sytuacja byla troche inna, przedszkole bylo na zasadzie przetrzymania przez rok, bo wiele Kamil tam nie skorzystal, moze jedynie zaczal lepiej mowic i rozumiec po angielsku.
Mysle, ze dla dziecka chyba nie jest dobre takie czeste zmienianie szkol, wiec jesli nie moze pojsc od razu do tej specjalnej to moze lepiej zostawic go w przedszkolu. A ta szkola, w ktorej mialby byc przez ten rok, to taka zwykla, z 30-tka dzieci? |
Nicola_5014 | Post #5 Ocena: 0 2013-02-06 12:04:23 (12 lat temu) |
No wlasnie nie ta szkola na klase liczy 10-15 osob i jest fajna, chodzi mi o to ze ja nie chce go zapisywac do szkoly specjalnej, chce najpierw zobaczyc czy da sobie rade w zwyklej szkole w ktorej zna kilkoro dzieci i bedzie mial ta osobe do pomocy wiec licze bardzo na to ze cos w koncu ruszy z ta jego mowa, jesli nie zacznie mowic przez kolejny rok to wtedy zaczne myslec o szkole specjalnej...
To jest chyba tak ze ja nie chce dopuscic do siebie tej mysli ze moje dziecko mialo by chodzic do szkoly specjalnej, to juz przypieczetuje ta jego chorobe a mojej glowie, a ja mam nadzieje ze cos sie jeszcze uda dlatego tak licze na ta chelatacje, ja wiem ze to nie cofnie choroby ale jak Wiktor zaczolby mowic to juz bym go do specjalnej szkoly napewno nie zapisywala ;-( |
|
|
jolkam03 | Post #6 Ocena: 0 2013-02-06 12:31:19 (12 lat temu) |
Z nami od: 21-11-2010 Skąd: Glasgow |
Mysle, ze sama mowa nie jest tu najwazniejsza, sa dzieci autystyczne mowiace, a mimo to nie radza sobie w zwyklej szkole czy nawet unicie, trzeba tez wziac pod uwage, jak maly odnajduje sie w wiekszej grupie dzieci, jak reaguje na halas, mnostwo kolorow i szczegolow wokol, nauczanie w takiej zwyklej szkole tez idzie dosc szybkim tempem, wiec czy bedzie nadazal za innymi dziecmi, bo jesli ma np. problemy z koncentracja to moze miec trudniej.
Taka mala klasa to rzeczywiscie duzy plus i rozumiem Cie, ze chcesz najpierw sprobowac w zwyklej szkole, jesli czujesz, ze synek da sobie tam rade, nie przekonasz sie, dopoki nie sprobujesz. Jak Twoj synek funkcjonuje tak ogolnie? I dlaczego polecono Ci od razu szkole specjalna a nie np. unit dla dzieci autystycznych? |
ania2008 | Post #7 Ocena: 0 2013-02-06 14:26:34 (12 lat temu) |
Z nami od: 03-05-2012 Skąd: rotherham |
Iza maly pije mleko nadal,i wlasnie bede zamawiac dalsze,jest ok.Ja mialam miec tez spotkanie w szkole,ale babka nie dojechala,bo snieg spadl,haha
![]() Nicola na twoim miejscu bym nie wspominala tu nikomu,ze robisz chelatacje,czy podajesz jakies inne suple,oni tu w uk uwazaja ze autyzm jest nie wyleczalny i tyle,na temat autyzmu nic nie wiedza,pisze ze lepiej nie wspominac,bo maja tu glupie prawa,lubia sobie wymyslac,ostatnio to nawet dzieci rodzicom polakom i innym zabieraja,echh...dziwna sprawa. Ja wlasnie nikomu nie wspominam ze daje leki,jak by widzieli ile lekow dla malego mam,pewnie by mnie zamkneli,hehe na temat metali,mysle ze to zosatawilabym na sam koniec leczenia,na pierwszym miejscu sa jelita i system odp.,bakterie,candida,najpierw trzeba sie tym zajac,ja sie pospieszylam,chcialam wszystko naraz robic,i tylko szkody malemu narobilam,a teraz wszystko robie ostroznie,pomalutku... Moj maly chodzi wlasnie do normalnego przedszkola,gdzie sa 2 klasy zlaczone i jest tam 7 nauczycielek,maly nie ma zadnego pomocnika,ale ciagle go chwala,ze sobie radzi,i idzie ciagle do przodu,szkoda tylko ze jeszcze nie mowi zdaniami,bylby z niego gadula,bo niekedy jak sie chce klocic to po swojemu nawija i krzyczy,zali sie np.na brata. Moj ma teraz obsesje na pkt mokrych ciuchow,tylko kropla na niego spadnie juz musze go przebierac,w szkole tez tak robi,wytlumaczylam im to,i maja tam ciuchy na przebieranie. Ja sie ich pytalam ze jak to bedzie na drugi rok,ma juz byc w pierwszej kalsie,ze czy nie przeszkadza to ze nie mowi ,i one mi powiedzialy ze ,ze normalnie pojdzie z ta sama grupa do pierwszej klasy,ze oni do specjalnej szkoly daja tylko dzieci takie,ktore calkowicie sie nie nadaja ,niewiem o jakie dzieci im chodzilo ale tak mi powiedzieli,i ze pomocnika przyznaja tez trudnym dzieciom,ze mojemu nie trzeba,wiec niewiem jak to jest,chyba wszedzie inaczej jest. Leon 05/2008(autyzm)
|
Nicola_5014 | Post #8 Ocena: 0 2013-02-06 15:46:49 (12 lat temu) |
jolkam03 Wiktor nie ma problemow z halasem, wrecz przeciwnie lubi chodzic do fun run gdzie jest glosno i jest zachwycony. Co do kolorow tez nie ma problemow, gorzej jest z koncentracja np. jak chce z nim poswiczyc slowka to tylko jesli on tego chce i w sposob jaki chce, teraz uczymy go mowic uzywajac piosenek, spiewamy kilka razy to samo az wreszcie zaczyna z nami. Powtarza kilka slowek ale wogole nie ma pojecia co one oznaczaja nie wie ze mama to ja, ale jak powiem czekolada to od razu wie gdzie pobiec
![]() Rozumi co do niego mowie, wykonuje proste polecenia ale za to denerwuje sie i wpada w panike conajmniej raz na 2 dni. Z tego powodu ze nie mowi wogole nie ma normalnego statementu tylko indywidualna pomoc. Nie wiem dlaczego od razu zaproponowali ta szkole specjalna, chyba nie wierza ze sobie poradzi, a o unicie nikt mi nie wspominal, moze nie ma-zapytam nastepnym razem ![]() ania, ja dzwonilam do lekarza bo chcialam zrobic te badania na candide ale Wiktor nie ma zadnych objawow, nadal powinnam zrobic testy? MOj ma znow obsesje na dotyk, jak go pocaluje od razu sie wypiera lub jak ktos go dotknie to tak samo ![]() |
doritos | Post #9 Ocena: 0 2013-02-06 16:24:39 (12 lat temu) |
Z nami od: 10-12-2009 Skąd: londyn |
Czesc kochane, dlugo mnie nie bylo
![]() Nicole, cieszylabym sie gdyby nam te dwa lata temu zaproponowali od razu miejsce w szkole specjalnej. Ale to ja... Moja rada to isc za glosem serca. Ty najlepiej znasz swoje dziecko i wiesz co jest dla niego dobre. Przedewszystkim, nim podejmiesz decyzje to proponuje Ci wizyte w szkole specjalnej i w szkole do ktorej chcesz zeby chodzil. Duzym plusem jest to, ze klasa nie liczy duzo dzieci ale poziom nauczania jak i pomoc 1:1 tez jest wazna. Szkoly specjalne maja inny tok nauczania, ucza przystosowania do zycia i do otaczajacego swiata a miedzy to wszystko wpleciona jest nauka. Pomagaja zbudowac w dzieciach poczucie wlasnej wartosci... Niewiem jak to tam u Was dziala ale u nas zadkoscia jest przyznanie opieki 1;1 bez statementu. Przyznam, ze tez chcialam zostawic synka w przedszkolu na rok dluzej dlatego, ze syn jest z 1-szej polowy roku a wiec duzo odstawal od dzieci. Nasza key worker doradzila, abysmy poszli do zerowki bo wtedy predzej wyjdzie na ile rzeczywsicie synek jest zaburzony i nad czym trzeba pracowac. W przedszkolu to glownie zabawa. Mysle, ze miala racje. Co do candidy to gdzies wyczytalam, ze dziecko ktore nie ma zadnych objawow, tez moze miec zainfekowane jelita. To tzw. gleboko schowana candida, ktora wywoluje zapalenie jelita a dolna, zdrowa czesc jelita formuje kupki. Zaliczamy sie chyba do tej nielicznej grupy o regularnych stolcach i zadnych innych objawow na jej wystepowanie. Ania, widocznie szkola specjalna o ktorej wspomnieli nalezy do szkoly dla "severe" czyli gleboko zaburzonych dzieci. Moj synek chodzi do moderate i jestesmy przeszczesliwi. Zaczal pieknie mowic calymi zdaniami, zrobil sie bardziej pewny siebie i nie pamietam kiedy ostatnio mial tantrum ![]() Pozdrawiam Was kochane serdecznie ![]() |
ania2008 | Post #10 Ocena: 0 2013-02-06 17:21:29 (12 lat temu) |
Z nami od: 03-05-2012 Skąd: rotherham |
super doritos gratuluje,oby tak dalej
![]() moze i u nas nie ma takiej szkoly,niewiem,male miasto... Nicole candida objawuje sie m.in.wkladaniem rzeczy do buzi,czestym,stawaniem na glowie,np.na kanapie itp.,parciem na brzuch np.o stol.,bialy nalot na jezyku,laknienie na slodkie,hiperaktiwita,typu -zmeczenie,niepokoj,zmiany nastroju,wypryski,egzem,bole brzucha,biegunki lub zaparcia, nieprzyjemny zapach z ust. Nicole ile twoj maly ma lat? Leon 05/2008(autyzm)
|