MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Rodzina z dzieckiem autystycznym

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 327 z 623 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 326 | 327 | 328 ... 621 | 622 | 623 ] - Skocz do strony

Str 327 z 623

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

passionfruit

Post #1 Ocena: 0

2013-01-10 16:46:40 (12 lat temu)

passionfruit

Kobieta

Z nami od: 03-10-2012

Wiecej napisze pozniej.... Stokrotko, a obiektywnie uwazasz, ze twoj syenk inicjuje zabawe i bawi sie z rowiesnikami? I kontakt wzrokowy jaki macie? Np jak mowisz do niego, to potrafi patrzec na ciebie dluzej niz pare sekund, albo jak on mowi, jak sie zachowuje pod tym wzgledem? Te kwestie sa podstawowymi w problemie autyzmu, na ktore powinnas umiec odpowiedziec lekarzowi, tylko przynajmniej dla mnie najtrudniej jest mi ocenic obiektywnie te sprawy, gdyz kontakt wzrokowy ze mna ma dosc dobry, no i zaczyna sie bawic z sasiadkami ostatnio dobrze ...

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

passionfruit

Post #2 Ocena: 0

2013-01-10 16:55:53 (12 lat temu)

passionfruit

Kobieta

Emilia, Jolce chodzilo chyba o to, ze prawie zawsze dziecko autystyczne ma zaburzenia sensoryczne, i to sie potwierdza. Natomiast nie zawsze zaburzenia sensoryczne musza wskazywac na autyzm, bo moga wystepowac odrebnie.

W Anglii, niestety wiele innych chorob podpina sie pod autyzm (moga one sie maskowac, badz wspoltowarzyszyc autyzmowi), a leczenia jak na recepte, przynajmniej w wieku najbardziej kluczowym 3-6 lat ...

My zaplacilismy chyba 300 funtow za diagnoze sensoryczna, chociaz duzo sie wtedy nie dowiedzialam. Natomiast ostatnio po zrozumieniu chociaz w pewnym stopniu problemow sensorycznych, raport sie przydal i moze uda mi sie pomoc synkowi (dzieki katarzynek rowniez:))Pediatra w tej kwestii napewno nie pomoze :(

Do góry stronyOffline

elimia

Post #3 Ocena: 0

2013-01-10 17:28:14 (12 lat temu)

elimia

Kobieta

Z nami od: 29-10-2012

tak wlasnie potem pomyślałam, że chyba chodziło o to tylko ze tak jak Ty napisałaś. Z tym się zgodzę na pewno. Mam nadzieję, że wszytsko potoczy sie dobrze i, że jakoś synkowi pomożesz. A jak masz możliwość to rób diagnoze w POlsce bo być moze są to zaburzenia bardzo lekkie i nie muszą wymagać terapii w specjalnych ośrodkach. pozdrawiam.

Do góry stronyOffline

passionfruit

Post #4 Ocena: 0

2013-01-10 17:53:48 (12 lat temu)

passionfruit

Kobieta

Dzieki Emilia. Tak zgadza sie, u nas synek sam zrobil bardo duzy postep w motoryce duzej i planowaniu motorycznym. Obecnie ma dokladnie 3.5 roku. Nauczyl sie sam ubierac, jezdzic na rowerku trojkolowym, podskakiwac. Z motoryka mala nigdy nie mielismy problemu. Z dotykiem tez nie, sluchowa wrazliwosc tez bym powiedziala nie jest duzo ponizej normy. Natomiast dlugo mi zeszlo, zeby rozgryzc nasz problem 'sensoryczny' tzn otwieranie szafek, drzwi, patrzenie na swiatla. No i w koncu mam odp, mamy typowa niedowrazliwosc wzrokowa, ktora jest scisle powazana z podwrazliwoscia przedsionka, no i jeszcze dochodza zaburzenia proprioceptywne (zwiazane z czuciem wlasnego ciala, ulozenia itd, ale z tym bym powiedziala, ze jest o niebo lepiej niz np rok temu), bo np otwieranie drzwi nam juz przeszlo.

Ogolnie moje zdanie podtrzymuje, niewazne juz nawet o w diagnozie wypisza, wazne jest jednak to jakie dziecko robi postepy. :)

Do góry stronyOffline

passionfruit

Post #5 Ocena: 0

2013-01-10 17:57:19 (12 lat temu)

passionfruit

Kobieta

Pisalam chyba juz, ze znam dziewczyne, ktora spytano przy wypisywaniu diagnozy (bo chlopczyk byl pod znakiem zapytania, a mama napierala na diagnoze)czy woli nazwe Autyzm wysokofunkcyjny czy Ogolne Opoznienie rozwojowe, wiec ....

Do góry stronyOffline

passionfruit

Post #6 Ocena: 0

2013-01-10 18:02:43 (12 lat temu)

passionfruit

Kobieta

Jolka, co do diety przeciwgrzybiczej, to podczas leczenia nie wolno nawet spozywac owocow, ryzu bialego, ziemniaki tylko w lupinkach, eliminacja maki, makaronow, wszystkich oczyszczonyh weglowodanow, gotowanej marchewki, patatow no i oczywiscei plus bg, bm, bc. Nam zostalo jeszcze chyba 2.5 tyg leczenia, i z przyjemnoscia wroce do 'tylko' bg, bm i bc. Ale musze przyznac, ze syncio bardo ugodowy, gdy widzi jablko, czy innego owoca, mowi' mama daj mi jablko', a ja mu tylko raz tlumacze, ze jak skonczymy nystatynke, i koniec tematu. Chociaz tyle pomocy, ale przed przedszkolem lub po wymusza na mnie ulubione ' squeezy', chociaz dzis sie uparlam i mu nie dalam, wiec musial czekac do domu. Nie wiem jak wy postepujecie w takich sytuacjach? Ulegacie dziecku, czy stawiacie na swoim. Czesto mysle co lepsze, bo przeciez tyle teorii na ten temat ....

Do góry stronyOffline

jolkam03

Post #7 Ocena: 0

2013-01-10 18:12:15 (12 lat temu)

jolkam03

Kobieta

Z nami od: 21-11-2010

Tak, to miałam na mysli, może trochę nieprecyzyjnie sie wyraziłam :-) Oni tutaj nie są tak szybcy w stawianiu konkretnych diagnoz, jak mają jakieś wątpliwości, może to lepiej, bo czytałam, że w Polsce zdarza się, że psycholog czy inny specjalista stawia diagnozę juz po godzinnej albo i krótszej obserwacji dziecka, a po jakimś czasie okazuje się, ze to co innego. Sama przez to przeszłam z moim synkiem, jak był malutki, chodzilo o jego drugą chorobe, którą ma od urodzenia, każdy lekarz stawiał inną diagnozę, zalecał inne leczenie, czasem jak się potem okazało, zupełnie niepotrzebne, niektórzy nawet straszyli nas, że to ciężka choroba genetyczna, w której dzieci spędzają pół życia w szpitalach, nikt nie potrafił powiedzieć, sorry, nie wiem, tylko kombinowali szkodząc przy tym dziecku.
A wracając do autyzmu, to ja nie spodziewam się wiele po tutejszych specjalistach, bo miałam z nimi trochę do czynienia, jak pisałam wcześniej i wiem, że na wiele nie można liczyć, dlatego będę diagnozowała Kamila w Polsce. Tutaj robimy prywatnie terapię słuchową Johansena, bo mały ma dużą nadwrażliwość, w szkole zaczyna hipoterapię, wcześniej miał basen, myślałam o dogoterapii, ale nic takiego w naszej okolicy nie znalazłam.

Do góry stronyOffline

elimia

Post #8 Ocena: 0

2013-01-10 19:18:05 (12 lat temu)

elimia

Kobieta

Z nami od: 29-10-2012

jeżeli chodzi o dzieciaki autystyczne mogę polecić też felinoterapie( kotkiem) która jest coraz bardziej popularna, nie jest to to samo co praca z kńmi lub psami, ale działa baaaardzo uspokajająco i kojąco, rozluźnia napięcia poprawia nastrój:) tylko trzeba trafić oczywiście na odpowiedniego kota i terapeute:)

Do góry stronyOffline

jolkam03

Post #9 Ocena: 0

2013-01-10 19:35:16 (12 lat temu)

jolkam03

Kobieta

Z nami od: 21-11-2010

Mój koty i psy omija szerokim łukiem :-) Jak byliśmy w wakacje u mojej siosty, to kot nawet nie mógł leżec na tej samej kanapie co Kamil :-)
O piesku myślimy, ale na razie wynajmujemy mieszkanie, więc nie ma warunków.

Passionfruit, poszperałam trochę o tej diecie przeciwgrzybicznej i zrobiłam sobie listę, co można jeść i tam są owoce, ale tylko niektóre, najlepsze sa grejpfruty, cytryny, pomarańcze i różne rodzaje jagód, jabłka też tam są, mąka tylko pełnoziarnista, za to ziemniaki lepiej nie, bo zawierają skrobię, w ogóle produkty mają byc jak najmniej przetworzone. Zakupiłam rózne produkty, sciągam sobie przepisy i będę powoli wprowadzać dietę. Chyba jednak zrobię Kamilowi te badania na candidę, o których pisała ania2008.

Do góry stronyOffline

doritos

Post #10 Ocena: 0

2013-01-10 20:43:13 (12 lat temu)

doritos

Kobieta

Z nami od: 10-12-2009

Witajcie dziewczyny po mojej dlugiej nieobecnosci:)

Stokrotka, witaj i Ty. Mam nadzieje, ze wizyta u pediatry zakonczy sie sukcesem, tzn. ze lekarz Was nie zlekcewazy i bedzie chcial zdiagnozowac Ci maluszka.
Przedewszystkim nie chwal sie osiagnieciami synka, skoncentruj sie raczej na tym, z czym ma najwiecej trudnosci. Dobrze by bylo abys na spotkanie nie szla sama...
Jesli chodzi o mowe- piszesz, ze Twoj synek duzo mowi ale tu rodzi sie pytanie, czy mowi z sensem, wyraznie? czy odpowiada na pytania, czy interesuje sie otaczajacym go swiatem czy raczej ma tylko jedno ulubione zajecie ktore czesto powtarza. Czy sam zadaje pytania, czy lubi spedzac czas z siostra czy raczej jej unika, czy bawi sie zabawkami inaczej niz sa one do tego przeznaczone, czy woli byc sam? Czy szybko zaklimatyzowal sie w przedszkolu, czy lubi nowe miejsca, lubi chodzic do sklepu, jak sie tam zachowuje? Jutro piatek, popros menagerke z przedszkola o raport synka, jego postepy i na jaki wiek go oceniaja zgodnie z przepisami Early Years Fundation Stage. Glownie niech sie skoncentruja na komunikacji, koncentracji i umiejetnosciach poznawczych. Powiedz o swoich obawach i o tym, ze idziesz do pediatry aby zdiagnozowal synka poniewaz sie martwisz.
Powodzenia!

Dieta, dieta, dieta...I my chcemy znow wprowadzic przeciwgrzybiczna, nad reszta sobie dam spokoj bo nie mam badan potwierdzajacyh taka koniecznosc.

U nas zwierzeta sa numer 1 dla syna. Co rusz to jakis psiak albo chomik przewija sie przez nasz dom, syn uwielbia zwierzeta i marzy nam sie pies...

Chcialabym jeszcze tylko przypomniec, jesli pozwolicie, ze juz w najblizszy poniedzialek odbedzie sie kolejne spotkanie mam takich jak my. Jesli macie ochote sie wygadac, dowiedziec czegos ciekawego lub doradzic czy podzielic sie wiadomosciami to serdecznie zapraszamy. Szczegoly na PW lub na stronce Kids-smile

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Strona 327 z 623 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 326 | 327 | 328 ... 621 | 622 | 623 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,