Str 325 z 623 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
jolkam03 |
Post #1 Ocena: 0 2013-01-06 22:52:29 (12 lat temu) |
Z nami od: 21-11-2010 Skąd: Glasgow |
Ja też sie witam i życzę Wam wszystkiego najlepszego Nowym Roku  Dobrze, ze jutro mały wraca do szkoły po feriach, bo ostatnie dni były ciężkie, wrzaski, histerie, nie lubię urlopów i ferii, bo całkowicie rozbijają nam rytm dnia, ja też wracam do pracy, więc wreszcie odpocznę psychicznie.
Co do badań na alergie, to często u dzieci autystycznych nie wychodzą zwykłe testy skórne, bo jest inne podłoże tych alergii, z tego co czytałam, to lepsze są testy na tzw. alergie odroczone czy jakos tak. Inna sprawa, że tutejsi lekarze nie chcą wysyłac nawet na te zwykłe testy, jak dziecko nie ma kataru siennego cały rok i wysypki non stop, nie przyjmuja do wiadomości, że alergie nie tylko tak sie objawiają. Nam odmówiono testów, więc prawdopodobnie zrobię w Polsce, albo bedę szukac czegoś tutaj prywatnie.
U nas też prawdopodonie jest problem z grzybami, wyszły nam w badaniach w Analutos podwyższone związki z nimi związane, ale badań w kierunku candidy jeszcze nie robiliśmy, w ogóle nie wiem, czy jest sens pytać o nie GP. Powoli przymierzam sie do spróbowania jednak diety bezglutenowej i bezcukrowej, oj, ciężko będzie.
|

|
 |
|
|
passionfruit |
Post #2 Ocena: 0 2013-01-06 22:54:01 (12 lat temu) |
Z nami od: 03-10-2012 Skąd: Londoneria |
Z cubala jest tak, ze trzeba do niej z dzieckiem pierwszy raz pojechac, a potem przez skype. Jest dobrym lekarzem, ale slyszlam czasem negatywne opinie na temat jej kontaktu zrodzicem, no i leczenie jest drogie- porownywalne koszty do tutejszych DAN-ow.
|

|
 |
|
passionfruit |
Post #3 Ocena: 0 2013-01-06 23:00:22 (12 lat temu) |
Z nami od: 03-10-2012 Skąd: Londoneria |
Jolka, na gp nie licz, to moja rada. A z dieta, nie jest latwo,ale wszystko sie da; jak juz zaczniesz to moge byc twoim ekspertem ha ha ha  Obecnie jestesmy na bg, bm, bc i przeciwgrzybicznej-Uff-ta ostatnia nas wykancza!!!
|

|
 |
|
milka0 |
Post #4 Ocena: 0 2013-01-06 23:37:56 (12 lat temu) |
Z nami od: 18-07-2011 Skąd: Szkocja |
jolka ja tez nie lubie takich przerw. Ta jest zdecydowanie za dluga. Staram sie wymyslac juz rozne rzeczy, zeby mala sie nie nudzila, ale to nie to samo co przedszkole.
Ja tez prosilam o testy alergiczne gp i nic z tego.
Zobacz co znalazlam o tych testach odroczonych http://www.imupro.co.uk/home/contact-us/ u Ciebie w miescie.
Nie wiem jak cenowo w porownaniu do Polski i to sa tylko testy pokarmowe.
[ Ostatnio edytowany przez: milka0 06-01-2013 23:56 ]
|

|
 |
|
jolkam03 |
Post #5 Ocena: 0 2013-01-07 00:00:44 (12 lat temu) |
Passionfruit, a ta przeciwgrzybiczna to jeszcze coś więcej niż bm, bg i bc? Kamil to chyba w ogóle nie będzie chciał mi nic juz jesc...
Milka, dzieki za link, tak, czytałam gdzieś właśnie o tym Imupro teście, pomyślę o tym. Czytalam gdzieś, ze czasmai jest tak, że jak się wprowadzi diete bm/bg to część alergii pokarmowych znika, jesli dziecko mialo nietolerancje glutenu i kazeiny, bo to one tak jakby wzmacniały czy wręcz powodowały te alergie, więc cheba najpierw zacznę od diety. U Kamisia wyszły te peptydy w badaniu rok temu, za to w tym roku już nie (stosowalismy diete bm i ograniczenie glutenu, do tego probiotyki), ale IAG wyszło jeszcze wyższe, co sugeruje właśnie problemy z nietolerancją glutenu. No i wyszły nam te grzyby.
|

|
 |
|
|
kik1976 |
Post #6 Ocena: 0 2013-01-07 06:57:18 (12 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2006 Skąd: Neverland |
passion, no wlasni e wszkole mlody jest bardzo spokojny, wyglada to jak maly robocik, zrobi wszystko co mu kaza, a potem wyzywa sie , z e kazali mu to czy tamto, a on tego nie nawidzi, tak jak z tym assembly.
tak czy siak, czeka mnei zmiana szkoly, nie wim czy jeszcze tej wiosny, czy od wrzesnia, musze znowu pochodzic i poszuka c miejsca dl a obu. Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|

|
 |
|
ania2008 |
Post #7 Ocena: 0 2013-01-07 13:10:09 (12 lat temu) |
Z nami od: 03-05-2012 Skąd: rotherham |
Iza ,ona wlasnie mieszka kolo Paryza,i nie chwali sobie normalnych lekarzy w fr.Jej lekarka jest jedna chyab na cala FR ,leczy wg DAN ,jest tez homeopatka,nazywa sie Skorupka.Ona wlasnie bedzie za nie dlugo miec konferencje w Pl w W-wie o autyzmie.
Moj syn ma objawy wlasnie na ten PANDAS,ciagle lata po domie,mruczy,skacze,glowa jezdzi po dywanie,zamysla sie,mowa zla,kiedys bylo gorzej,teraz jest lepiej np.kontakt oczny juz jest calkowicie ok .Ja sprobuje ten antybiotyk i napisze wam pozniej co i jak bylo po.Iza nie radze nie szczep,powiedz im ze jest chory i ze nie chcesz go teraz szczepic,ze wzgledu na thimerosal,i ze sie nie zgadzasz-ja tak powiedzialam i dali mi spokoj.Testy na candide robilam tu
http://www.candidatest.co.uk/
placisz karta za test,pozniej przychodza probki,zbiera sie stolec przez 3 dni i wysyla sie do Niemiec,na wyniki czekalam ponad 2 tygodnie.Candida mojemu malemu wyszla,takze candide ma ,z ust smierdzi mu tez,ze skora juz problemu nie mamy,a jeszcze biedny 2 tyg.temu mial ospe,ach biedne te nasze dzieci!!
Leon 05/2008(autyzm)
|

|
 |
|
katarzynek70 |
Post #8 Ocena: 0 2013-01-07 14:17:28 (12 lat temu) |
Z nami od: 25-04-2012 Skąd: brak |
Hejka
Ja krociutko bo nie mam czasu.Najtansze i wiarygodne na 100% badania na pasozyty i candide mozna zrobic w Warszawie w Felix laboratorium.
|

|
 |
|
Stokrotka2012 |
Post #9 Ocena: 0 2013-01-10 00:43:31 (12 lat temu) |
Z nami od: 15-12-2012 Skąd: East Midlands |
Hej dziewczyny,
podczytuje Was juz od okolo pol roku i postanowilam sie zebrac w pracy na spokojnie i napisac.
W UK jestem od roku, mam corke, ktora w marcu skonczy 5 lat i syna, ktory w maju skonczy 4 lata.
Martwi mnie synek...
Z tego co czytalam kazda z Was ma rozne doswiadczenia i kazde dziecko jest inne. Mnie niepokoi kilka rzeczy u naszego dziecka. Za dwa tygodnie mam wizyte u pediatry i prosze Was o pomoc jak sie do niej przygotowac. On juz raz Dawida widzial i zepchnal wszystko na bariere jezykowa, teraz idziemy po raz drugi.
A teraz w skrocie opisze co mnie niepokoi.
Dodam tez, ze pracuje z mlodzieza autystyczna na co dzien, tylko nijak nie moge na tym bazowac, mialam tez kilka szkolen, bo nasi studenci zupelnie sie roznia od mojego syna, np tym, ze zle mowia, albo nie mowia wcale, a on gadula straszna.
Ale od poczatku.
Dawid czesto sie zamysla, tak, ze jak do niego mowimy musimy podejsc blisko i glosno mu powiedziec, ze cos od niego chcemy.
Fizycznie jest slaby, tzn wspinanie na drabinkach, koordynacja ruchowa lezy, czesto upada i sie uderza, to tak jakby nie patrzyl gdzie idzie lub, ze moze sobie zrobic krzywde. W przedszkolu co chwile mamy jakis accident form do podpisania. Kiedy jest sfrustrowany bije, szczegolnie inne dzieci, nas tez kiedys bil, ale po dlugich rozmowach przestal, teraz potrafi bic i szarpac siostre w zabawie i inne dzieci jesli jest nie po jego mysli.
On sie ciagle rusza, biega po domu, na dworze i wszedzie gdzie jest, nie usiedzi nigdzie, to martwi mnie bardzo, bo on we wrzesniu zaczyna szkole i nie wiem jak tam si edo tego odniosa.
Od niedawna zaczal wystawiac jezyk i wydawac jakis dziwny dzwiek ale jak go upominam, by przestal przestaje.
Nie lubi jakichkolwiek messy play, nie znosi byc brudnym, jak sie czasami mu w przedszkolu uda brac w takiej zabawie udzial to panie od razu mnie iformuja, bo wiedza, ze on unika takich rzeczy.
Jesli np rysuje, narysuje cos w stylu bazgroly na calej kartce, zadnych ksztaltow, osob nic, takie pomazane cos i to tylko kilka minut, bo juz zaczyna robic cos innego.
Dawid zaczal bardzo szybko mowic, mial ok 1,5 roku jak mowil pelne zdania juz.
Zna caly alfabet, a to dlatego, ze uwielbia jak mu czytamy, kocha ksiazki i interesuje sie wyrazami. Jest swietny np w puzlach, uwielbia ukladac puzle.
W liczeniu jest lepszy niz jego siostra, a jednak ciagle widze, ze jakby cos bylo nie tak z nim i nie wiem sama co....
Powiedzcie, bo jestescie bardziej doswiadczone, czy ja sie czepiam?? A moze faktycznie cos jest na rzeczy?
Co myslicie?
Bardzo prosze Was o konsultacje przed wizyta u pediatry jak mam ta rozmowe poprowadzic, by on sie Dawidem zainteresowal i nas odpowiednio pokierowal??
Bardzo dziekuje z aprzeczytanie posta i pomoc.
|

|
 |
|
jolkam03 |
Post #10 Ocena: 0 2013-01-10 10:47:25 (12 lat temu) |
ania2008, czy te testy na candide uwazasz za wiarygodne, bo czytalam gdzies, ze nie zawsze ona wychodzi w badaniu kalu?
Witaj Stokrotka2012! Przy spektrum autystycznym dziecko ma problemy przede wszystkim na dwoch polach: kontakty spoleczne i komunikacja.
Jak Twoj synek reaguje na inne dzieci, czy lubi sie z nimi bawic, czy szuka kontaktu, czy umie nawiazac znajomosc? Jak sie bawi?
Co do komunikacji to nie zawsze jest to brak mowy, dziecko moze mowic dobrze, a mimo to nie komunikuje sie prawidlowo. Czy z synkiem mozna prowadzic rozmowe? Czy jego wypowiedzi sa sensowne?
Te wszsytkie zachowania, ktore opisalas, podchodza pod autyzm, natomiast zeby stwierdzic autyzm musi byc spelnione jednoczesnie kilka warunkow, jedna cecha ze spektrum nie przesadza o autyzmie.
Na spotkanie z pediatra na pewno przygotuj sobie dokladnie wszystkie zachowania, ktore Cie niepokoja, mozesz sobie zapisac, zeby niczego nie zapomniec, konkretne scenki z codziennosci, popytaj w przedszkolu, jak maly sobie radzi, skup sie na problemach, a mniej na pozytywach, wtedy wieksza szansa, ze pediatra wysle Was dalej do innych specjalistow, jesli cos jest nie tak, to im wczesniej zacznie sie diagnozowanie tym lepiej.
|

|
 |
|