Witam Was po dluzszej przerwie,u nas sie duzo pozmienialo,maly troche lepiej juz z mowa,ale zachowanie nadal zle,mam kontakt z jedna kolezanka ,ktora mieszka we Francji,wlasnie ona napisala mi ze mozliwe jest ze jej maly i moj nie musi byc chory na autyzm,ale jest taka choroba ,ktora sie nazywa PANDAS,ktory wlasnie wywoluje objawy autyzmu.Co to jest PANDAS?
PANDAS: „Paediatric Autoimmune Neuropsychiatric Disorder Associated with Streptococcus” czyli popaciorkowcowe dziecięce zaburzenia neuropsychiatryczne oznacza, że gdy organizm broni się przed bakterią z rodziny Streptococcus powodującej ból gardła, część tej obrony jest mylnie przekierowana i atakuje pewne partie mózgu.
Autoimmunologiczny atak jest skierowany na blisko leżace części mózgu, powodując szereg problemów emocjonalnych i behawioralnych. Gdy po raz pierwszy wykryto PANDAS, wiązano je z zaburzeniami obsesyjno-kompulsyjnymi, tikami i zepołem Tourette'a. Głównie dlatego że te nienormalne zachowania są oczywiste i łatwo rozpoznawalne.
Tiki to niekontrolowane ruchy, jak mruganie oczami, wzruszanie ramionami; automatycznie wydawane odgłosy jak chrząkanie, mruczenie; lub powtarzanie pewnych słów. Ostatnio PANDAS kojarzone jest z szerszym zakresem niepożądanych zachowań. Dotknięte nim dzieci mogą mieć kombinację poniższych objawów:
brak elastyczności poznawczej, trudności w przekonywaniu, trwanie przy jednym pomyśle
obsesyjne/powtarzające się/ kompulsyjne kłótliwe zachowania
tiki (powtarzające się ruchy ciała lub wokalizacje)
zespół Tourette'a
deficyty uwagi oraz opozycyjne/prowokujące zachowania
A tu mozecie poczytac caly artykul o PANDAS
http://www.pdm.org.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=53&Itemid=99
Leczy sie to antybiotykiem o nazwie Zithromax,in.azytromycyna lub inne erytromycyna, augmentinem.
Postanowilam zakupic ten antybiotyk i podac malemu,zobaczymy czy bedzie poprawa.Robilam badania w USA w GPL i wlasnie wyszly mu wyniki bardzo zle,ma kupe bakterii,plesnie,i wlasnie jego zachowanie jest typowe dla grzybow,np.staje na glowie na kanapie,biega,glowe ociera o dywan i jezdzi glowa po dywanie,jakby chcial ja ucisnac tak jakby go bolala.
Z Kuliszem juz nie lecze,bo ten wlasnie bakterii i innych grzybow nie leczy,a u nas tj problem nr.1.
Iza ile na miesiac placisz za Cubale?
Pozdrawiam wszystkich.
Leon 05/2008(autyzm)