MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Rodzina z dzieckiem autystycznym

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 321.2 z 623 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 320.2 | 321.2 | 322.2 ... 621 | 622 | 623 ] - Skocz do strony

Str 321.2 z 623

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ana511

Post #1 Ocena: 0

2012-12-24 20:21:04 (12 lat temu)

ana511

Kobieta

Z nami od: 21-05-2010

Ja również wszystkim Wam i waszym bliskim życzę Samych Szczęśliwych Chwil,Radości,Miłości w gronie rodzinnym i tylko słonecznych dni w nowym roku.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

passionfruit

Post #2 Ocena: 0

2012-12-28 23:06:41 (12 lat temu)

passionfruit

Kobieta

Z nami od: 03-10-2012

Ale tu cisza....

To ja znow rozwiaze watek o wyborze szkoly. Powiedzcie mi jak wasze dzieci sobie radzily, radza w 'reception'='foundation' czyli tzw zerowce polskiej. Jaka pomoc dziecko dostalo? Dalej mnie trapi fakt, ze w Anglii nie ma opcji mniejszych grup w tym wieku. W Polsce w szkole integracyjnej jest do 15 dzieciakow w klasie i psychologowie zdecydowanie twierdza, ze stopniowe zwiekszanie liczby osob w grupie ma decydujacy wplyw na pelne wlaczenie sie do swiata socjalnego w duzej grupie i rzutuje na przyszle kontakty w dalszym zyciu. W przeciwnym razie mozemy miec efekt odwrotny:(. Kurcze system edukacyjny w Anglii w rankingach jest uwazany za jeden z najlepszych, a to dlaczego nie ma mozliwosci mniejszych grup integracyjnych w TYM KLUCZOWYM wieku (3-6lat)? Czy jest moze cos o czym ja nie wiem? A moze uwazacie ze swojego doswiadczenia, ze fakt czy 15 czy 30 dzieci w grupie w sumie nie ma takiego duzego znaczenia?

katarzynek, twoj synek chodzi do reception, jak to jest u was z ta liczba dzieci, bo chyba w przedszkolu radzi sobie dosc dobrze, ale z drugiej strony on ma rowiesnicze rodzenstwo, to duzy plus podobno (wypowiedzi specjalistow)

Przed swietami bylismy w jednej ze szkol, nawet mialam mozliwosc rozmowy z sama SENCO. Swietna kobieta, ale dala mi do zrozumienia, ze dziecko nie dostanie wiekszej pomocy bez 'statement', i ze zle robimy, ze zbieramy dobre raporty od lekarzy, z domu od pracy z pedagogiem!, gdyz stawiamy sobie klody pod nogi. Mowila mi tez, ze sama wlasciwie wiele razy'kloci' sie z lekarzami o 'statement' bo oni odrzucaja (niestety polityka wyzsza, ciecia, albo po prostu dzieciak wyglada na ok w gabinecie!). Niesamowite, ze kobieta jak zobaczyla, ze jestem w temacie autyzmu, to zaczela ze mna rozmawiac jak z kolezanka, w sumie niektorych rzeczy nie powinna mowic, ale pogadalysmy. Przypomniala mi sie od razu kik, i tak wlasciwie teraz sie nie dziwie jak ostatnio kolezanka powiedziala mi, ze przy diagnozowaniu wysokofunkcyjnego chlopca lekarze kazali sobie wybrac czy chce diagnoze autyzmu czy Calosciowe Opoznienie Rozwoju!!! To byl jakis zart dla mnie wtedy, ale ta kobieta mi uswiadomila, ze przy tych chorobach przy wysokofunkcyjnym dzieciaku wszystko mozliwe; trzeba klamac, walczyc, tylko najgorsze rzeczy wyciagac...

Acha i troche mnie przerazila wlasnie ta liczba dzieciakow w klasie, niby salki duze, ale taki halas, miejsca jakos malo. jest nauczyciel, nursery nurse, i teaching assistant biegajacy pomiedzy dwoma grupami liczacymi po 30 dzieciakow...To chyba standard.

I jeszcze ciekawostka na temat Asperger'a: Otrzymalam informacje od tejze SENCO, ze to nie musi byc wcale latwiejsza forma niz autyzm, gdyz czesto moze byc obsesja w jednym kierunku, np zna chlopca, ktory mial obsesje znakow, i bylo bardzo ciezko z nim pracowac, agresja, frustracja itd. Teraz troche lepiej sobie radzi socjalnie, bo wie ze nie wolno robic tak czy tak, ale by nie robil gdyby by nie musial- tak podsumowala...........

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #3 Ocena: 0

2012-12-29 03:19:28 (12 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Moj wnuczek jest w przedszkolu (do reception pojdzie dopiero od wrzesnia 2013), jeszcze nie ma diagnozy, narazie przechodzi ogledziny (byl dwa razy na obserwacjach z pediatra, logopedy, badaniach sluchu), czekamy na obserwacje psychologa. W przedszkolu pani dyrektor stwierdzila, ze chociaz bez diagnozy nie moze dostac wnuczek dodatkowej pomocy nauczyciela to jednak ona moze sie starac o dodatkowa pomoc (dodatkowej asystentki) "z urzedu" w oparciu o Health & Safety (bo on lubi "zwiedzac" inne pomieszczenia w przedszkolu/szkole jak tylko drzwi sie otworza od jego sali). Ona nam wyjasnila, ze szkola moze dostac dodatkowa pomoc jesli obecna kadra nie jest w stanie zapewnic opieki nad dzieckiem i zapewnic jego bezpieczenstwa. Wnuczek (wg naszych i wtepnych pediatry ogledzin) jest dzieckiem ze znamionami wysoko funkcjonujacego autystyka.

W przedszkolu jest dwie grupy po 20 dzieci, jeden nauczyciel, dwie asystentki w kazdej grupie. Do uzyskania dodatkowej asystentki szkola zamowila obserwacje psychologa.
Ada

Do góry stronyOffline

passionfruit

Post #4 Ocena: 0

2012-12-29 09:49:09 (12 lat temu)

passionfruit

Kobieta

Ada, dziekuje z informacje. W obecnym przedszkolu sie nie martwie, bo tam synek jest z programu Speech Therapy i dostaje odpowiednia pomoc. Jest Special Needs Coordinator na 3 chlopczykow, synio zadowolony:) I w przedszkolu jest do 25 dzieci.

Za to szkola mnie martwi, bo takiej pomocy juz nie dostaniemy. Na H&S raczej nie licze w naszym wypadku. Chodzi mi bardziej o to, zeby zapewnic takie warunki dziecku, zeby sie odnalazlo, i rozwijalo, a nie zylo w swoim swiecie poprzez nadmiar symptomow...

Tez jest 30 dzieci w reception, bo moze Walia sie rzadzi innymi prawami?

Po swietach pojde jeszcze do jednej szkoly, troche dalej, ale maja wiekszy odsetek special needs children.

I jeszcze jedno, myslicie, ze powinnam brac pod uwage fakt, ze w jednej szkole bedzie jeszcze 4 dzieciakow, ktore synek zna...

Do góry stronyOffline

kik1976

Post #5 Ocena: 0

2012-12-29 11:20:49 (12 lat temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

passion, warunkow jest tyle, ze ciezko zdecydowac czy bedzie mu dobrze w takiej czy innej szkole. zalezy wszystko od dziecka
moj widac z obserwacji czuje sie pewniej w unicie, al e jest jakby to powiedziec ...za inteligentny na unit i dlatego zdecydowali o przeniesieniu go powoli od normalnej klasy. to , patrzac z punktu widzienie szkoly, bo juz calkiem co innego zachowania socjalne i zycie poza szkola.
niestety to wszystko metoda prob i bledow.

moj wlasnie siedzi i sklada jakis fort lego. pozatym nasililo mu sie skakanie w te i spowrotem. moze keidys uda mi sie to nagrac.
Actus hominis non dignitas iudicentur ..

Do góry stronyOffline

passionfruit

Post #6 Ocena: 0

2012-12-29 13:33:28 (12 lat temu)

passionfruit

Kobieta

Kik,ale juz abstrachujac od wszystkiego, unit jest dla starszych dzieci chyba, chociaz i tak nie sadze, ze tam by sie dostal... Mi tylko chodzi o to, ze duzo dzieci wysokofunkcyjnych zostalo wlasciwie 'wyciagniete' wlasnie dzieki powolnemu wlaczaniu w coraz to wieksza grupe w bardzo wczesnym wieku +terapie wzmacniajace, i dlatego tak ciagle roztrzasam ten problem, ale coz chyba tutaj wszystkie dzieciaki ida standardowo do reception 30 osobowej i tyle....A moze tez sa tego dobre strony, bo np dziecko nie przyzwyczai sie pracowac tylko w malej grupie, bo i takie teorie slyszalam ...

kik, jak dlugo synek chodzil do unitu i w jakim wieku? Sa tez teorie, ze czasem dziecko potrzebuje tylko np roku w malej grupie, zeby poczuc sie dobrze i wtedy wraca do masowki...

Do góry stronyOffline

kik1976

Post #7 Ocena: 0

2012-12-29 14:22:39 (12 lat temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

pasion, dzieic do unitu trafiaja w momencie rozpoczeci a np nursery jesli szkola taki posiada. moj chodzi prawie rok. bo tyle tez mial statment. to ze tak pozno to wlasciwie wina pierwszej szkoly, bo se olali i nie poinformowali mnei o tym, ze cos takiego jak statment istnieje. a ja niestety zmuszona jestem uczyc sie na chibil trafil.
moj generalnei lepiej czuje sie w malej grupie, duzych zawsze unikal.

[ Ostatnio edytowany przez: kik1976 29-12-2012 14:24 ]

Actus hominis non dignitas iudicentur ..

Do góry stronyOffline

doritos

Post #8 Ocena: 0

2012-12-30 22:10:02 (12 lat temu)

doritos

Kobieta

Z nami od: 10-12-2009

Swieta, swieta i po swietach. Rodzinka mi sie rozjechala i tak jakos mi sie smutno zrobilo bez nich:(

Passionfruit, nie wybralabym szkoly gdzie na dwie klasy przypada jedna asystentka. na 30-ro dzieci ciezko sobie poradzic przy dwoch a co dopiero jak jeszcze jest dziecko, ktore potrzebuje indywidualnego podejscia. Golym okiem widac, ze szkola oszczedza. Czesto zdarza sie tak, ze pomimo uzyskania statementu, szkola zamiast za te pieniazki zatrudnic asystentke, wykorzystuje je na inne cele...
Poprzednia szkola katolicka do ktorej uczeszczal moj syn, dala mu asystentke bez statementu a wiec o taka szkole sie staraj. Radzilabym juz teraz zbierac "jak najgorsze" raporty bo beda mialy one potem znaczenie w walce o statement. Jesli juz zdecydujesz sie na szkole to dobra placowka powinna odwiedzic synka w przedszkolu.

Pozdrawiam Was wszystkie serdecznie i zycze hucznej zabawy sylwestrowej!;)

Do góry stronyOffline

Strona WWW

passionfruit

Post #9 Ocena: 0

2012-12-30 22:53:30 (12 lat temu)

passionfruit

Kobieta

Dzieki Doritas za sluszne rady. Znalazlam fajna szkole 40 min ode mnie, ktora ma tez unit dla dzieci autystycznych od 5 lat. Kryterium przujecia to wlasnie na pierwszym miejscu dzieci ze statement, special needs, medical, social problems, looked after, wiec szanse mamy. Pojade zdecydowanie zobaczyc jak tylko szkole otworza po przerwie. Napewno bedzie lepiej przygotowana niz inne, no i podoba mi sie przestrzen, duzy zielony ogrod, plac zabaw...

Kolezanka nas wyciaga jutro na kulki, wiec to bedzie nasza zabawa sylwestrowa. Tylko tak sie zastanawiam czy abym powinna szykowac kreacje, he, he!!!

Wszystkiego Najlepszego na Nowy Rok zycze Wam z calego serca!!!

Do góry stronyOffline

Nicola_5014

Post #10 Ocena: 0

2012-12-31 10:58:38 (12 lat temu)

Nicola_5014

Kobieta

Z nami od: 31-12-2012

Czesc dziewczyny,

Moj synek tez ma autyzm, tyle ze do tego nie mowi.
Czytam wasze posty juz od dluzszego czasu i chcialam zebyscie mi doradzily jak uczylyscie mowic wasze dzieci.

Moj syn w lutym bedzie mial 4 lata, jak mial roczek to mowil pojedyncze slowa, niestety po szczepionce nastapil regres i przestal, teraz jak powtorzy mama lub tata to jest dobrze, lubi powtarzac odglosy zwierzat jedynie i caly czas mowi w swoim jezyku do siebie-przewaznie przed lustrem.

Tez wybieram szkole dla niego, odwiedzilam juz wiekszosc szkol w okolicy i zdecydowalam sie na katolicka, dlatego ze klasa liczy do 15 osob i jest to jedyna klasa(nie ma kilku pierwszych klas, w roku przyjmuja jedynie te 15 dzieci)dlatego boje sie ze go nie przyjma.

Jak to wygladalo z waszymi dziecmi z mowa bo ja nie wiem co mam robic, juz mi rece opadaja, z gory dziekuje.

Do góry stronyOffline

Strona 321.2 z 623 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 320.2 | 321.2 | 322.2 ... 621 | 622 | 623 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,