Str 317 z 623 |
|
---|---|
sonia25 | Post #1 Ocena: 0 2012-12-11 10:17:35 (13 lat temu) |
Z nami od: 01-10-2009 Skąd: west midlands |
Dziękuje Doritos za powitanie
|
jolkam03 | Post #2 Ocena: 0 2012-12-11 10:44:10 (13 lat temu) |
Z nami od: 21-11-2010 Skąd: Glasgow |
Witaj sonia25! Oni tutaj nie daja skierowania na zadne badania, a juz biomedyczne to traktuja zupelnie jak z kosmosu, uwazaja, ze to nie dziala. Ja sie nie moglam doprosic zwyklych testow alergicznych, mimo, ze moj syn oprocz autyzmu ma jeszcze inna chorobe o podlozu alergicznym. Ja robilam badania Kamilowi prywatnie. Dietetyk tez Ci niewiele pomoze, bo sie nie zna. Jezeli synek ma jakies wyrazne dolegliowsci, np. widzisz ze zle reaguje na gluten czy ma jakies problemy jelitowe albo alergie to mozesz sprobowac u GP poprosic o jakies badania, ale na wiele bym nie liczyla. Co do terapii to tez jest nie lepiej, moj Kamil ma diagnoze od kilku miesiecy, a poza szkola nie ma zadnej pomocy, w sensie takiej prawdziwej regularnej terapii. Mielismy kilka spotkan z OT i logopedka, dostalismy jakies tam zalecenia, ulotki i mamy sobie sami pracowac w domu, zalecenia w zaden sposob nie dopasowane ani do indywiadualnych potrzeb dziecka ani do naszych obecnych problemow. Taka jest niestety tutaj rzeczywistosc.
|
jolkam03 | Post #3 Ocena: 0 2012-12-11 10:46:26 (13 lat temu) |
Z nami od: 21-11-2010 Skąd: Glasgow |
Super, ze dostaliscie na badania genetyczne krwi, nam nawet nikt o czyms takim nie powiedzial, ze w ogole jest mozliowsc zrobienia takich badan.
|
kik1976 | Post #4 Ocena: 0 2012-12-11 16:18:11 (13 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2006 Skąd: Neverland |
sonia, mozesz cos wiecej dowiedziec sie o tych badaniahc genetycznych? dlaczego dali skeirowanie i co moga wykazac wyniki?
dzisiaj mialam spotkani e z ep, nauczycielka i senco, al e potem napisz e rezulatat, bo narazie leb mi peka i za pol h mamy sesje w sensory room. [ Ostatnio edytowany przez: kik1976 11-12-2012 16:29 ] Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|
kik1976 | Post #5 Ocena: 0 2012-12-11 18:25:28 (13 lat temu) |
no wiec, mlodemu ponoc tak dobrze idzie, ze powoli maja go przenosic z unitu do normalnej klasy. stopniowo beda zmniejszac godizny w unicie. ponoc te z ma swietny kontakt z dziecmi, co jest przeciwienstwem tego co mlody mowi. nawet ostatnio psychologom na wywiadzi e powiedzial, ze nie ma kolegow i dzieci nie chca sie z nim bawic.
ponoc matematyka mu dobrze idzie, a to ze jest na najnizszym poziomie, to nic. no i ze to szkol a dl a dzieci z problemami jezykowymi, jesli to tak mozn a ujac, to jesli calkiem go przeniosa do normalnej klasy, to wlasciwie musialby zwolnic miejsce w szkole, to szkola jest wyspecializowana, a jest sporo dzieci itp. wiec w niedlugiej przyszlosci i tak musz e rozejrzec sie za szkola dla obydwu. psycholog nakazal jeszcze obserwacje pod katem zahcowania, bo tu jeszcz ejest pare zastrzerzen z obserwacji. a chyba najlepsze z tego wszystkeigo, okazalo sie ze ten ep jest od 2 m-cy przewodniczacym panelu diagnostycznego asd. ma wysla c mlodego do psychologow, zeby oni jeszcze poobserwowali . tak wiec wyniki: musze powoli szykowac si e do zmiany szkoly, z tego co mowili, to musialby isc do nowej od nastepnego wrzesnia. ja ide do psychologa i moja corka ![]() ![]() [ Ostatnio edytowany przez: kik1976 11-12-2012 18:33 ] Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|
|
|
doritos | Post #6 Ocena: 0 2012-12-11 18:41:26 (13 lat temu) |
Z nami od: 10-12-2009 Skąd: londyn |
Kik, ten sam problem ma kolezanka, ktorej syn jest troche w klasie a troche w uncicie. W zadnej z tych grup nie potrafi sie przysposobic, bo jest troche tu, troche tam. Nauczycielki wogole nie chca sluchac tego, ze maly skarzy sie w domu mamie, mowi, ze nikt nie chce sie z nim bawic i ze wszyscy mu uciekaja albo sie z niego smieja. Dzieci potrafia byc nieprzyjemne. Szkola niestety nie pomaga i chybe bedzie chciala synka przeniesc do innej szkoly. Przykre to.
Co do badan genetycznych to ja robilam synowi razem z badaniami na wykluczenie syndromu X. Badanie to jest przydatne min. przy planowaniu kolejnego potomstwa. Po skierowanie na jakiekolwiek badania czy do innego specjalisty kierujcie sie bezposrednio do pediatry. Jest to o wiele szybsza droga. |
kik1976 | Post #7 Ocena: 0 2012-12-11 18:49:28 (13 lat temu) |
doritos, co pokazuje takie badanie?
Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|
passionfruit | Post #8 Ocena: 0 2012-12-11 18:54:11 (13 lat temu) |
Z nami od: 03-10-2012 Skąd: Londoneria |
Czyli kik, z tego wychodzi, ze synek moze nie dostac diagnozy. A dlaczego byl w unicie juz? Nie wiem, ale uwazam, ze powinnas sie cieszyc, mysle, ze moze jego rozwoj byl zaburzony, ale ty wyciagnelas go dieta i praca. Ja bym sie tylko cieszyla, ze synek ma kontakt, napewno musi miec dobry kontakt wzrokowy itp itd, bo by przeciez zauwazyli. A jak ty oceniasz kontakt wzrokowy z synkiem, i przypomnij ile ma twoj synek teraz? Sorry, ze ja znowu wracam do kontaktu wzrokowego... napisze cos pozniej jeszcze, bo praca czeka
|
kik1976 | Post #9 Ocena: 0 2012-12-11 18:59:45 (13 lat temu) |
passion, skonczyl 9. dlaczego sie nei ciesze? dlatego ze poza szkola tego wogole praktycznie nie widac. sami zauwazyli, ze w mniejszej grupie czuje sie lepiej, a w ogolnej klasie jest wycofany. ale fakt, tak jak mowi doritos, ze dziecko moze byc rozdarte siedzac troche tu i tu.
jesli chodzi o postem w samej nauce, to sie ciesze, bo widze skoki progresowe. ale to co mowia o interakcjach socjalnych, to nijak ma sie do tego jaki jest poza murem szkoly. czy to w domu czy gdziekolwiek indziej. co do kontaktu wzrokowego, to powoli lapie, al e jak mowi, to patrzy gdzie indziej, tylko czasem rzuc a takie szybki e spojrzenie. pozatym zawsze mial tak, ze np ja musilam na niego patrzec, jak mowil, bo uwazal, ze nie slysze go. Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|
doritos | Post #10 Ocena: 0 2012-12-11 21:30:08 (13 lat temu) |
Z nami od: 10-12-2009 Skąd: londyn |
Fajnie jesli widac postepy tylko szkoda, ze te postepy przyslaniaja to, nad czym jeszcze trzeba popracowac. Specjalisci niestety wykorzystuja ta radosc rodzicow i mydla nam oczy odbierajac wszelaka pomoc.
Kik, jutro wygrzebie to badanie genetyczne i zerkne co w nim jest bo szczerze mowiac, nie pamietam. |