MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Rodzina z dzieckiem autystycznym

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 316 z 623 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 315 | 316 | 317 ... 621 | 622 | 623 ] - Skocz do strony

Str 316 z 623

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

jolkam03

Post #1 Ocena: 0

2012-12-10 11:16:45 (13 lat temu)

jolkam03

Kobieta

Z nami od: 21-11-2010

Passionfruit, nie wiem jak to jest w Anglii, moze troche inaczej niz w Szkocji, ale u nas bylo tak, ze musialam Kamisia zapisac najpierw do szkoly w naszym rejonie, a jesli chcialam go poslac do innej to musialam napisac pismo o przeniesienie i dyrektor tej nowej szkoly musial wyrazic na to zgode.
Moj Kamil jeszcze nie mial diagnozy gdy szedl do szkoly, bylismy zaledwie po 1-2 spotkaniach z psychologiem edukacyjnym i rowniez kobieta z coucilu z SEN go obserwowala w przedszkolu i na tej podstawie dali mu asystenta 1:1 do szkoly. Mysle, ze to zalezy od dziecka, czy sobie poradzi w zwyklej szkole, i oczywiscie od podejscia samej szkoly i nauczycieli. Nasza szkola byla bardzo pomocna (chodzila tam tez dziewczynka z zespolem Downa), starali sie, ale to nie wystarczylo z problemami Kamisia i po roku przeniesli go do unitu dla dzieci autystycznych i teraz jest o wiele lepiej. Do unitu to chyba musi skierowac szkola albo psycholog edukacyjny.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

doritos

Post #2 Ocena: 0

2012-12-10 13:34:14 (13 lat temu)

doritos

Kobieta

Z nami od: 10-12-2009

Passion, oj jest to nie lada dylemat. Oczywiscie, system powinien byc wszedzie taki sam ale w praktyce niestety to roznie bywa.
Mysle, ze do unitu potrzebny jest chyba statement, tak samo jak i do szkoly specjalnej. Ja sprobowalabym starac sie o ta szkole przy przedszkolu, a noz sie uda. Idz do dyrektorki i przedstaw swoje racje, opowiedz o Julianku. Moze sie znajdzie dla niego miejsce. Moze ta Pani psycholog Cie wesprze? Moze wskarze Ci inna doswiadczona szkole? Idz na spotkanie ze szkola z kims, kto nie jest emocjonalnie zwiazany z Twoim synkiem i kto bedzie mogl podejsc do tego obiektywnie. Nie bierz wogole pod uwage dojazdu, to jest najmniejszy problem. Najwazniejsze, zeby Twoj syn dostal odpowiednia pomoc!
Bierz tez pod uwage to, ze szkola moze bardzo roznic sie od przedszkola, bo te dwie placowki rzadza sie troszke innymi prawami.
Dobrze by bylo aby przedszkole wystapilo o statement, moze udaloby sie Wam zdazyc go zdobyc przed rozpoczeciem roku szkolnego.
Jolka, to tak jak moj syn- tez sobie nie poradzil w unicie o cyzm od poczatku wiedzieli wszyscy specjalisci ale byl on lepszym rozwiazaniem niz pozostawienie go w szkole zwyklej. Udalo nam sie droga okrezna dotrzec do celu, czyli do szkoly specjalnej, ktora moje serce i intuicja wybrala juz w wieku przedszkolnym.

No i juz po spotkanku. Bylo bardzo milo:)

Do góry stronyOffline

Strona WWW

jolkam03

Post #3 Ocena: 0

2012-12-10 14:12:58 (13 lat temu)

jolkam03

Kobieta

Wlasnie odebralam wyniki Kamisia z Analutos. W porownaniu z wynikami sprzed roku jest lepiej, to znaczy nie wykryto ani peptydow z glutenu (ktory jedynie ograniczamy) ani z kazeiny (tutaj staram sie trzymac scisla diete, choc czasami male grzeszki sie zdarzaja), jest jednak wciaz obecne IAG, pozostale wyniki w normie z wyjatkiem arabinozy, ktora jest bardzo duzo ponad norme (rok temu bylo ok). Znalazlam, ze to moze byc zwiazane z zagrzybieniem organizmu. Moze wiecie cos na ten temat? Slyszalyscie cos o tej arabinozie?

Do góry stronyOffline

passionfruit

Post #4 Ocena: 0

2012-12-10 21:02:44 (13 lat temu)

passionfruit

Kobieta

Z nami od: 03-10-2012

Jolka, gdy ja robilam to badanie, to julek byl tylko na diecie bm i bc, i wtedy IAG wyszlo nam dobre, natomiast wykryto peptydy z glutenu. Kurcze, nic nie wiem o arabinozie, ale moze warto zrobic badanie na candide odrebnie.

Co do szkoly, to nie jest latwo, mam czas jescze do polowy stycznia, zeby zdecydowac, ale nie wiem czy dyrektor szkoly moze pomoc w tej kwestii, skoro to gmina decyduje. Tak mi szkoda Julcia, ze znowu bede musiala go przenosic (chociaz we wrzesniu nie mielismy zadnych problemow z adaptacja), i jak na razie to zadna szkola mi nie przypadla do gustu. Tutaj mu sie wszystko podoba, zaczyna mi opowiadac coraz wiecej co dzieje sie w przedszkolu, coraz wiecej kolegow wymienia, co robili, no i jego ukochane panie:)Az mi zal, no ale taki jest los, ja tez strasznie sie przywiazuje do miejsc, rzeczy czy ludzi, przeciez nawet jakby zostal w tej szkole, tych pan tam nie bedzie mial chociaz dzieci pewnie wiekszosc pozostanie...Najgorsze to to,ze on wie, ze tutaj jest szkola i jak przechodzi czesto powtarza, o tutaj do szkoly za rok! Ale my chyba mamy bardzo male szanse. Dzis jeszcze z kims rozmawialam, i najlepiej wybrac szkole na 1wszej pozycji, ktora da nam duze szanse sie dostania, bo inaczej moze sie nie dostac do zadnej z tych trzech.

Do góry stronyOffline

doritos

Post #5 Ocena: 0

2012-12-10 21:47:25 (13 lat temu)

doritos

Kobieta

Passion, moze ma a moze i nie. Ja tam nauczylam sie pukac do wszystkich drzwi jak mi na czyms zalezy:)

Ja tez ogromnie przywiazuje sie do miejsc. Synek zmienial szkole 4 razy, za kazdym razem odchodzilam ze smutkiem, zwlaszcza z katolickiej(tam Danio mial sie jak u Pana Boga za piecem). Unitu tylko nie zalowalalam, chociaz dlugo sie zegnalam z zapoznanymi tam mamami i ich pociechami. Pelni obaw od wrzesnia zaczynalismy nowy rok szkolny, nie bylo to latwe ale dzieki temu synek troche sie obyl z ludzmi i ze zmianami ktore przeciez w zyciu sa nieuniknione.

Tak duzo wiecie na temat tych diet, ja w tej kwestii leze a z badaniami to juz wogole, takze nie pomoge Ci Jolka niestety. Moze w internecie cosik wygrzebiesz?

Do góry stronyOffline

Strona WWW

jolkam03

Post #6 Ocena: 0

2012-12-10 21:49:16 (13 lat temu)

jolkam03

Kobieta

Znalazłam, że ta arabinoza może wskazywac na przerost candidy, poziomy pozostałych 3 związków związanych z grzybami też są bliżej górnej granicy normy i znacznie podwyższone w porównaniu z wynikami sprzed roku. Czy tutaj w UK w ogóle mozna zrobić badanie na candide? Czy moge pokazac te wyniki GP, czy mi je w ogóle uzna, jak myślicie?
Doritos, Ty kiedyś pisałaś o leczeniu kandydozy u synka, robiliście badania tutaj czy w Polsce?
Maly ostatnio mniej histeryczny, ale ma więcej autostymulacji i pisków.

Passionfruit, jeśli szkoła, do której chodzi teraz synek, odpowiada Ci, to chyba warto o nią powalczyć.

Do góry stronyOffline

passionfruit

Post #7 Ocena: 0

2012-12-10 22:07:37 (13 lat temu)

passionfruit

Kobieta

Z nami od: 03-10-2012

Jolka, tak, ale to jest przedszkole, a do szkoly nie spelniamy zadnych podstawowych kryterium:(, ale jeszcze porozmawiam z paniami z przedszkola ...

Ja wspomnialam gp o tym leczeniu, a on na to, ze slyszal, ze kiedys byla metoda leczenia autyzmu podawaniem duzej ilosci witamin (wiec pewnie mu gdzies sie obilo o metodzie DAN), ale nie ma na to zadnych dowodow na skutecznosc, wiec skoro jestem rozsadna matka, to wiem co robie i to ode mnie zalezy czy np wprowadzam diete itp . Wiec jednym slowem, szkoda sobie zawracac glowy GP, chyba, ze w Szkocji macie lepszych GP. Ktoras z was mowila, ze wywalczyla produkty bezglutenowe dla synka, ale u nas na nhs wykluczono celiakie, wiec o nietolerancje oni sie nie martwia...

Do góry stronyOffline

doritos

Post #8 Ocena: 0

2012-12-10 22:16:33 (13 lat temu)

doritos

Kobieta

Jolka, robilam badania w Polsce w kierunku bakterii i wlasnie kandidy w kale. Niestety nic nie slyszalam o arabinozie, choc syn ma przerosnieta candide.

Nasze badanie zostalo przekazane dietetyczce ale stwierdzila ona, ze nie sadzi, aby mialo to cos wspolnego z autyzmem i ze ma bardzo slaba wiedze na ten temat. Ostatnio natomiast bylam na spotkaniu i dowiedzialam sie, ze dietetyk nie zajmuje sie problemami jelitowymi. Warto natomiast poprosic o skierowanie do gastroenterologa. My sie wybieramy po swietach. Moze nareszcie ktos mnie poprowadzi w walce z drozdzakiem:) Moze to wlasnie ten lekarz pokieruje Cie na badania?

Do góry stronyOffline

Strona WWW

jolkam03

Post #9 Ocena: 0

2012-12-10 22:42:59 (13 lat temu)

jolkam03

Kobieta

Arabinoza jest własnie jednym ze związków produkowanych przez jelitowe drożdże i grzyby. Po nowym roku spróbuję zapytać GP o badanie kału w kierunku drożdży, najwyżej odeśle mnie z kwitkiem. W kwietniu będziemy prawdopodobnie w Polsce diagnozować Kamisia, więc przy okazji spróbuję mu też zbadać te grzyby.
Do gastroenterologa nikt nas zapewne nie wyśle, bo Kamiś nie ma wyraźnych objawów ze strony przewodu pokarmowego, a jesli nie ma objawów to nie ma problemu, już to tutaj słyszałam kilka razy.

Do góry stronyOffline

sonia25

Post #10 Ocena: 0

2012-12-11 10:00:09 (13 lat temu)

sonia25

Kobieta

Z nami od: 01-10-2009

Dziewczyny powiedzcie proszę czy oni robią tutaj każdemu dziecku autystycznemu te badania biomedyczne ? Nie wiem czy tak się nazywają te badania, ale chodzi mi o to ,czy będzie miał jakieś badania, żebym wiedziała czy powinnam jakąś dietę zacząć i czy ktoś tzn.lekarz, dietetyk w doborze takiej diety pomaga ,czy mam ta dietę sama z internetem opracować.
Widzę ,że wy już takie rozeznane w tych dietach jesteście, a ją nie wiem od czego zacząć.
Czy powinnam iść do Gp po jakieś skierowania na badania czy oni sami będą małemu dawać?
Narazie dali nam na badania genetyczne krwi

Do góry stronyOffline

Strona 316 z 623 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 315 | 316 | 317 ... 621 | 622 | 623 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,