Str 315 z 623 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
passionfruit |
Post #1 Ocena: 0 2012-12-08 23:54:55 (13 lat temu) |
Z nami od: 03-10-2012 Skąd: Londoneria |
Sonia, moj tez jeszcze na dwa latka tylko by otwieral dzwii, nie bylo mowy o klejeniu, wycinaniu, wtedy mielismy bardzo nasilone obsesje. Nie wiem moze dieta u nas pozwala Juliankowi dosc dobrze funkcjonowac, przynajmniej w mojej obecnosci. Tak jak zawsze zaznaczam, jeszcze czesto przeszkadzaja nam swiatla, i to one pewnie rozpraszaja Julka w przedszkolu. Ale wierze, ze to musi sie kiedys skonczyc. Kupilam bardzo fajna ksiazke po ang napisana przez Tara Delaney '101 Games and Activities for Children with Autism, .. SPD'. Wymyslam wlasnie zabawy na stymulacje m.in. przedsionka wlasnie z tej ksiazki (katarzynek chyba tez podala cwiczenia kiedys bazujac sie na tym zrodle). Ksiazka warta polecenia; Julian uwielbia te nowe zabawy. Podam nasze ostatnie:
1)J stoi tylem do mnie i pochylajac sie do przodu w dol, patrzy przez krok na obrazek, ktory mu pokazuje, i ma odgadnac co tam jest, jakiego koloru itd.
2)(katarzynek mamy juz deskorolke  ) rozkladam po drugiej stronie pokoju przedmioty, i jego zadaniem jest dojechac lezac na brzuchu na deskorolce i przyniesc mi ten, o ktory go prosze.
3) 'Hotdog in the bun'. Zawijam Julka w recznik na lozku, i pytam 'Kto jest hotdogiem w bulce?', on odpowiada, ze 'Ja'. Potem mowie, ze klade musztarde lub ketchup, masujac poszczegolne czesci ciala, jednoczesnie je nazywajac. Nie wiem na ile sa pomocne terapeutycznie, ale nawet jesli nie bedzie widocznej poprawy, to sa swietna zabawa zarowno dla dziecka jak i rodzica
Sonia, ja tez musze przyznac, ze panie w przedszkolu w Anglii maja fajne sposoby i sa wyrozumiale z reguly wzgledem dzieci...
|

|
 |
|
|
passionfruit |
Post #2 Ocena: 0 2012-12-09 00:05:56 (13 lat temu) |
Acha i przy tym 3 cwiczeniu, trzeba koniecznie szybkim ruchem odrolowac dziecko
Sonia, doskonale Cie rozumiem, ze nie moglas zniesc innych mam obserwujacych twoje dziecko, nie wiem czy to byly polskie mamy, bo ja niestety dusze sie w takich srodowiskach. Kiedys chodzilam na grupe przy polskim kosciele, i pomimo, ze po Julku jak to sie mowi 'nie bylo widac choroby', ladnie sie bawil zabawkami, to ja czulam sie chyba jakbym byla sama autystyczna. Bylam cala spocona, skrepowana tymi oczami skanujacymi kazde dziecko, kazda nowa mame, porownujace kazde dziecko. Mojej kolezanki zupelnie zdrowego dzieciaka, ktory czasem lubil uderzyc, wlasciwie diagnozowaly, wyslaly do psychologa itp, itd. Ja raczej trzymam sie z dala od takich grup.
|

|
 |
|
passionfruit |
Post #3 Ocena: 0 2012-12-09 10:29:24 (13 lat temu) |
Sonia,a przypomnij jeszcze. Macie juz diagnoze, ile twoj synek ma lat? Wybralas juz szkole podstawowa dla niego, czym sie kierowalas? Mowisz, ze godzina wam przysluguje w tym 'sensory room'- do kogo sie zwrocilas o to? Ja szukalam w moim miescie, cos znalazlam w jakims centrum ogolnej pomocy, ale na razie czekam na odp....
|

|
 |
|
sonia25 |
Post #4 Ocena: 0 2012-12-09 16:13:58 (13 lat temu) |
Z nami od: 01-10-2009 Skąd: west midlands |
my jeszcze nie mamy diagnozy, bo na razie tylko logopeda pediatra potwierdzili autyzm.
Teraz badania i obserwacje nas czekają i z tego co na Waszym forum przeczytałam to może to długo potrwać,zanim będzie diagnoza.
Moj synek ma 3 latka 3 miesiące i jak mówisz,ze z wiekiem mogło się to zmienić,to na pewno jeszcze spróbuje go zabrać w takie miejsce.
w tym 'sensory room'to wlasnie przedszkole mi załatwiło ta godzinę, dali mi numer, żebym tam zadzwoniła i podała kiedy chce przychodzić.
Sama w internecie jak zaczęłam szukać, żeby znaleźć więcej takich miejsc jak mu się spodoba i będzie pomagało i o dziwo tez nic nie znalazłam, nawet to do którego będę szla nie wyskoczyło, wiec na prawdę nie wiem co tam wpisać...
z tymi playgroupami to tak jak pisałaś, zawsze mokra wychodziłam i zawstydzona, mimo ,ze on jest spokojnym dzieckiem, tylko ma te swoje zachowania jak zabawy drzwiami itp..
ja chodziłam do przedszkola,wiec tam były wszystkie narodowości.
|

|
 |
|
sonia25 |
Post #5 Ocena: 0 2012-12-09 16:17:07 (13 lat temu) |
na polskich spotkaniach tez byłam,ale tam było jeszcze gorzej...
|

|
 |
|
|
sonia25 |
Post #6 Ocena: 0 2012-12-09 18:43:20 (13 lat temu) |
Co do szkoły to ją wybrałam ta przy przedszkolu syna , a za ta książkę bardzo dziękuje, że o niej napisalas , na pewno postaram się znaleźć. A może ktoś potrafi polecić jakas dobra książkę po polsku?
|

|
 |
|
sonia25 |
Post #7 Ocena: 0 2012-12-09 18:44:30 (13 lat temu) |
Co do szkoły to ją wybrałam ta przy przedszkolu syna , a za ta książkę bardzo dziękuje, że o niej napisalas , na pewno postaram się znaleźć. A może ktoś potrafi polecić jakas dobra książkę po polsku?
|

|
 |
|
doritos |
Post #8 Ocena: 0 2012-12-09 20:23:23 (13 lat temu) |
Z nami od: 10-12-2009 Skąd: londyn |
Witam Was po dlugiej nieobecnosci. Swieta za pasem a ja sie zorganizowac nijak nie potrafie. Non stop mam cos do zrobienia a doba ma tylko 24h.
Kik, kurcze powodzenia na spotkaniu z psychologiem.
Sonia, witaj w "klubie"
Opisujesz zachowanie swojego smyka w play group i w jednej chwili przypomnial mi sie moj Danio, biegajacy i wrzeszcacy, zupelnie nie umial sie wtedy odnalezc. I te spojrzenia nie tylko rodzicow ale i nawet nauczycielek. Byla to grupa angielska, szkoda, ze nie polska. Wsrod nich czuje sie zdecydowanie lepiej
Elena, zycze szybkiego obrotu spraw...
Passion, super, ze znalazlas takie przedszkole, gdzie do kazdego dziecka podchodza indywidualnie. Szkoda, ze Twoj Julcio nie moze zostac tam w szkole. Dlaczego nie dostanie statementu?
Jesli chodzi o wybor szkoly to na pewno zwrocilabym uwage na takie rzeczy jak ilosc asystentek w jednej klasie(ratio), "wystroj" klasy, jakich strategii uzywaja do komunikacji dziecka autystycznego, czy uzywaja obrazkow, jak sie komunikuja z rodzicami dzieci autystycznych, jaka pomoc syn otrzyma bez statement, czy bedzie mial 1:1 nie posiadajac statement, co zrobi szkola w uzyskaniu stetamentu jesli zajdzie taka potrzeba, czy syn bedzie mial indywidualny tok nauczania, czy jest w szkole logopeda, psycholog edukacyjny, jak czesto, czy sa w szkole dzieci autystyczne, jak sobie radza ze wsparciem tych dzieci, czy jest sensory room, czy jest miejsce na przeprowadzenie lekcji indywidualnych, czy jest pomoc podczas przerw i lanczow. Jesli Twoj synek ma problem ze swiatlem to zadalbym pytanie jak sobie z tym poradza. Przedewszystkim kierowalabym sie intuicja
Fajna ta zabawa w hot doga
Fajna sprawa taki sensory room. Moj synek mial taki w szkole, uwielbial w nim przebywac. W mojej dzielnicy jest jeden tutaj Istnieje od niedawna i szczerze mowiac, jeszcze nie mialam okazji tam byc.
Chcialam jeszcze tylko szybciutko przypomniec o naszym jutrzejszym spotkaniu  Dziewczyny z okolic- macie PW
|

|

|
|
passionfruit |
Post #9 Ocena: 0 2012-12-10 08:55:46 (13 lat temu) |
Doritos dzieki za info na temat wyboru szkoly  Ale ja dalej mam taki dylemat  Powiedziano mi, ze kazda szkola rzadzi sie takimi samymi prawami. jesli dziecko potrzebuje pomocy, to w kazdej szkole moze dostac podobna pomoc (gdyz council to organizuje biorac pod uwage problemy dziecka). Ale juz abstrachujac od wszystkiego, pewnie szkola, w ktorej jest wieksza ilosc osob niepelnosprawnych, bedzie bardziej przygotowana do opieki nad nimi (a moze sie myle jesli chodzi o dziecko autystyczne?)Wiec znalazlam taka szkole,w rankingu OFSTED ma 2, wiec dosc dobra, ale regionowo nie podlegam do niej, i sie zastanawiam jakie mam szanse sie dostania. My nie mamy statement, nic, tylko list od lekarza, ze moze jest glebszy problem. Teraz, mam wypisac na formularzu 3 szkoly, i sie zastanawiam, czy ta dalsza, ale z wieksza iloscia os. niepel. wypisac na pierwszej pozycji, czy np szkole blisko mnie, ktora jest tez dobra, tyle, ze jej unit zostal dopiero w tamtym roku otwarty, i w sumie dopiero jest budowana, ulepszana ... Czy ktos z was pamieta, jak to wyglada, jesli przyjmia nas do szkoly 1 rwszej preferowanej, czy ,musze juz ja zaakceptowac, czy np moge wziac ta z drugiej pozycji pod warunkiem, ze tez nas przyjmia. Boje sie, zeby nie pozostac bez szkoly...
|

|
 |
|
passionfruit |
Post #10 Ocena: 0 2012-12-10 09:07:07 (13 lat temu) |
Acha, ta szkola jest w naszej gminie, tylko, ze nie jestem w obrebie 'catchment'. Pewnie gdzies 40 min od nas.
Doristos, wracajac jeszcze do przedszkola to ja go nie znalazlam sama, to wlasnie nasza p logopeda zaaranzowala psychologa eduk, zeby ocenil Julianka czy ' nadaje' sie do Speech and Language Resource Unit. Jest to super sprawa, tylko, ze taka pomoc trwa tylko rok, nie ma to nic wspolnego ze szkola pozniej. Dziecko z resource plan nie ma prawa pozostac w tej szkole. Oczywiscie mozemy sie ubiegac, ale mamy bardzo slabe szanse, m. in. z tego wzgledu, ze nie mieszkamy w regionie, i jest to szkola katolicka... Wiec nie wiem czy zawracac sobie glowe...
|

|
 |
|