MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Rodzina z dzieckiem autystycznym

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 309.2 z 623 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 308.2 | 309.2 | 310.2 ... 621 | 622 | 623 ] - Skocz do strony

Str 309.2 z 623

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

mamcia1

Post #1 Ocena: 0

2012-11-22 13:59:27 (13 lat temu)

mamcia1

Kobieta

Z nami od: 05-08-2009

hej, dzieki za odpowiedzi. Z malym jak rozmawiam to widze,ze nie chce mi czegos powiedziec albo nie umie. W sobote dostal tego misia i nowe ksiazeczki to w poniedzialek byl pokazac tego Gruffalo i pani mowila ,ze opoiwadal ,ze mama robi tak misiem ,ze niby on mowi a tata czytal i bylo super smiesznie. On ma takie dni ,ze cos tam mowi i sam zabiera glos. Jak go pytam co bylo to mowi tylko ,ze go bija zawsze wymienia tych dwoch samych chlopcow. Bylismy z tym w szkole i mieli obserwowac. Mnie mowi ,ze odpowiadal i powitarza mi wyrazy jaki byly na dana literke i co kto mowil co spiewali co mial na obiad ale jak pytam pania to mowi ,ze on siedzial i obserwowal i nic nie powiedzial. Dzis bylam na zajeciach z mlodszym i widze,ze jest jak jego brat nie nawiazuje kontaktu, chociaz dzielil sie zabawkami i pytany czy to jego mis taki ladny to kiwal glowka. Ale nie tanmczyl tylko obserwowal nie spiewal tez tylko sie tuli do mnie.Jak dostaje naklejke to tez pani mowi ,ze nie wie czy on lubi czy nie a w domu na lodowkje przyklaja i sie cieszy ,ze ma. Powiedzcie jak wyglada takie badanie i czy to czeka miesiacami czy jak. Dzis mialam sen ,ze we wozku wioze moje dzieci one leza jeden na drugim i patrza przed siebie, nie mowia i nie reaguja na nic.Masakra jakas.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

mamcia1

Post #2 Ocena: 0

2012-11-22 14:54:58 (13 lat temu)

mamcia1

Kobieta

zapomnialam dodac ,ze dzis np. maly poprosil abym pogadala z mama naszego sasiada ,ktory chodzi z Marcelem do grupy aby ten maly mogl przyjsc do nas pobawic sie z nim. Zgdzialam sie zapytalam i teraz Marcel ma sie zapytac tego chlopca czy bedzie chcial przyjsc bo tak ustalilam z ta sasiadka aby Marcel przejal inicjatywe a Marcela uprzedzilam ,ze mama chlopca sie zgodzila ,wiec on stwierdzil,ze sprobuje pogadac z kolega.Ciekawa jestem co wyjdzie z tego. Ugadalam sie z nim,ze mu pomoge jak zachce ale on sam chce sprobowac. Dzis rano plakal ,ze nie umie zagadac aby miec przyjaciela ,wiec ja tak mysle ,ze on jest niesmialy. Jego tata jak zaczal przedszkole to pol roku stal i sie nie odzywal. Na dzien dzisiejszy nie ma kolegow z ktorymi wychodzi np. i twierdzi ,ze jest szczesliwy.Marcel dopytuje sie o znajomych ,ktorych mamay lubi z nimi gadac i bawic sie z maluchami. Bawia sie np. ze w pokoju sa migly (jakies duszki) i strzelaja do nich. Nie zauwazylam zadnych objawow autyzmy o jakich bylo wspomniane i kontakt wzrokowy to on sam sie upomina aby oatrzec w oczy bo inaczej go nie slucham tak twierdzi,wiec....

Do góry stronyOffline

mamcia1

Post #3 Ocena: 0

2012-11-22 19:52:10 (13 lat temu)

mamcia1

Kobieta

dzis jak poszlam po malego to Pani powiedziala,ze bylo ok .Bawil sie i smial. Potem kazano mu wybrac bajke ,ktora bedzie czytana i zrobil to bez problemu. Odpowiadal nawet.Sczesliwy ,ze pojdzie do kolegi z bloku ogolnie dzien mial ok.

Do góry stronyOffline

passionfruit

Post #4 Ocena: 0

2012-11-24 19:47:50 (13 lat temu)

passionfruit

Kobieta

Z nami od: 03-10-2012

Co tak cicho dziewczyny? Mysmy dzisiaj byli na urodzinkach. Julianek naprawde byl wspanialy, ale na koniec, nie chcial oddac zabawki jednorocznej solenizantce, i jego babcia na caly glos skomentowala 'No on to chyba zabiera zabawki w przedszkolu wszystkim.' Myslalam, ze ja zatluke, niewazne, ze ma 65! lat. Nie nawidze takiej polskiej mentalnosci. Wszystkich zreszta obgada,i to na glos, a u swoich nic nie widzi, no bo jakze, wszyscy u niej to od niemowlaka geniusze!!! Podziekowalam i wyszlam, ale tak sobie mysle, ze to byla Julcia juz 12 godzina, byl naprawde zmeczony, a tak dzielnie sie zachowal w tlumie ,w sumie, nieznajomych. Wielkie brawa dla mojego synka:)Macie czasem tez takie momenty, ze byscie zatlukly taka polska mentalnosc? czy to tylko ja?

Do góry stronyOffline

doritos

Post #5 Ocena: 0

2012-11-24 22:28:38 (13 lat temu)

doritos

Kobieta

Z nami od: 10-12-2009

Mamcia, jedyne co moge Ci poradzic to obserwacja synka;)

Passion, oj cicho. Zwiesilam sie jakos z powodu tej szarowki za oknem. O 22 juz padam a o 7 nie moge sie z lozka zwlec. Tez jestescie bez energii podczas jesieni i zimy?
W czwartek mielismy 1-sze przedstawienie w szkole:) Danio wraz ze swoja klasa, spiewal piosenki i opowiedzial swoje krotkie opowiadanie o krokodylu:) Mowil bardzo cichutko, byl oniesmielony publika ale co tu sie dziwic, ja sama pewnie czulabym sie podobnie :-T[

Do góry stronyOffline

Strona WWW

passionfruit

Post #6 Ocena: 0

2012-11-25 10:03:56 (13 lat temu)

passionfruit

Kobieta

Doritos, to za to dzis korzystaj ze 'slonca':) Bierz magnez z vit B i zelazo, ogolnie jest sie przemeczonym ta pora roku, ale dla mnie w sumie wszystko jedno, tak szczerze mowiac, jesli chodzi o pogode w Anglii. No chyba, ze mowimy o prawdziwym lecie...

Brawo dla Danio, mysle, ze powinnas byc dumna z jego wystepu, bo ja napewno bym byla:)

Do góry stronyOffline

passionfruit

Post #7 Ocena: 0

2012-11-25 10:06:48 (13 lat temu)

passionfruit

Kobieta

Anna2008, tak dla informacji, sprawdz tez sobie dla dobra dziecka. Wiesz, ze spojrzalam na to zelazo z Kirkman, i jestem bardzo zdziwiona, ale zawiera konserwant chyba Sorbin Potasu, dlatego poszlam do tesko i zakupilam Feroglobin z B12 firmy Vitabiotics. Kurcze, zawsze trzeba miec oczy otwarte szeroko!

Do góry stronyOffline

elena28

Post #8 Ocena: 0

2012-11-26 09:43:58 (13 lat temu)

elena28

Kobieta

Z nami od: 26-11-2012

Czesc wszystkim mamma! Pisze tu pierwsz raz chociaz zaczelam czytac wasze posty jakis czas temu. Mam coreczke ( prawie cztery lata)podejrzana o autyzm. Juz jakis czzas temu zaczelam dostrzegac jej dziwne zachowania, ale jej tatus caly czas mnie uspokajal, a przedszkole do ktorego chodzila do lipca nic niepokojacego nie zauwazylo. Od wrzesnia corka zaczela chodzic do nursery i wlasnie tam nauczycielki zauwazyly jej niepokojace zachowania. Porozmawialam z nimi i dostalam od nich list z wyszczegolnieniem niepokojacych rzeczy. GP skierowal mnie do pediatry. W miedzy czasie bylam na badaniu sluch ( tu wszystko ok) i u speech terapist - ta tez twierdzi ze wszystko ok chociaz corka nie mowi specjalnie po angielsku. W nastepnym tygodniu mam spotkanie z pediatra. I tu mam pytanie co moga oczekiwac jakich pytan? Jak mam sie przygotowac? Dzieki z gory za odpowiedzi

Do góry stronyOffline

kik1976

Post #9 Ocena: 0

2012-11-26 10:19:24 (13 lat temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

coz, pediatra zapyta co cie neipokoi, wiec przygotuj sobei liste tych wszystkich zachowan. jaki ma kontakt z dziecmi, jaki z doroslymi, czy ma w szkole jakies kolezanki itp. diabel tkwi w szczegolach.

zaczynam tracic cierpliwosc do szkoly.... dzisiaj i jutro ni ema jego nauczycielki z unitu, wiec idzie na zajecia do unitu dl a mlodszych i tam jest inna nauczycielka, za ktora mlody nei przepada. wiec pytam dzisiaj senco, czy moze isc w takim razie na caly dzien do normalnej klasy, a ta nie, bo tam jest inny level:-o i poszedl z placzem, a wlasciwie go dopchnelam do klasy. swoja droga, ciekawe jaki level jest po poludniu, gdzie mlody ma zajecia w normalnej klasie:-o

szkola niby z unitami i powinni wspolpracowac z rodzicami, a tu wychodzi na zero wspolpracy, gadam, jak do sciany, a mlodego nerwy roznosza. musze wykombinowac, jak ja jego jutro do szkoly zawioze. beda zapasy od rana.

[ Ostatnio edytowany przez: kik1976 26-11-2012 10:23 ]

Actus hominis non dignitas iudicentur ..

Do góry stronyOffline

passionfruit

Post #10 Ocena: 0

2012-11-26 14:24:13 (13 lat temu)

passionfruit

Kobieta

elena, tak jak kik pisze, zrob liste, nie wiem, obsesji, czy ma kontakt z dziecmi, czy bylo opoznienie w motoryce, w rozwoju mowy (moze echolalia?), czy ma jakies utarte schematy itd. Lekarz, jesli bedzie 'normalny' to zauwazy jaki jest kontakt wzrokowy, przeprowadzi pare cwiczen, aby ocenic rozwoj poznawczy.

Ale z wlasnego doswiadczenia wiem, ze przy wysokofunkcyjnym dziecku, trzeba mowic o najgorszych sytuacjach, patrz na jakosciowa zabawe z dziecmi czy mimike, a nie np generalizuj, tak czasem sie bawi czy cos takiego. Wiem, ze ciezko, ale .... Trzymam kciuki:)

Kik, ja na twoim miejscu, bym zmienila szkole. Nie mozesz swojego dziecka wpychac na sile, ja tak mialam przy koncu prywatnego przedszkola, gdy zachodzilismy, Julcio wyl, jak go zostawialam, wychodzilam, a potem sama ryczalam. Teraz panstwowe przedszkole z unitem logopedycznym. Julcio biegnie, zaczyna mi nazywac dzieci, mowic co sie dzieje w przedszkolu, a najlepsze, ze sam widzac jak inne dzieci robia, odwraca sie przy zostawianiu go, i prosi o buziaki i macha mi mowiac 'bye-bye'. Nie chce cie oczywiscie pouczac, bo ty jestes madra kobieta i mama, i masz starsze dziecko, ale cos nie gra w tej szkole, zobacz co Doritos przeszla, a teraz syncio robi taki fajny postep w szkole:) Buziaki i trzymam kciuki!

Do góry stronyOffline

Strona 309.2 z 623 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 308.2 | 309.2 | 310.2 ... 621 | 622 | 623 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,