Str 4 z 623 |
|
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2009-12-27 18:59:40 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
kravat | Post #2 Ocena: 0 2010-01-12 15:11:14 (15 lat temu) |
Z nami od: 12-01-2010 Skąd: BofE |
Witam, z polecenia (Kik1976
![]() Jestem mama szescioletniej ASD, koncowy raport bedzie ogloszony w lutym, po entym spotkaniu ze wszystkimi osobami wspolpracujacymi z moja corka. Od malenkosci miala problemy ze zdrowiem, wlasciwie z alergiamii pokarmowymi. Potem w przedszkolu i wlasciwie na nasza prosbe skierowano ja na badania i testy. Tak sie zaczela nasza droga. W tym czasie, zaczely chorowac jej zabki, w miesiac stracila szkliwo i usuneli jej wszystkie, bo nie bylo co ratowac. Nastepnie operacja na migdalki i uszy. Przy tym caly czas testy i spotkania z terapeutami, psychologami i pediatrami. Do tej pory trudno bylo usatalic jednoznaczna diagnoze, poniewaz trudno klasyfikowac dziecko, ktore tak czy inaczej zmienia sie z miesiaca na miesiac. Jednak po tylu latach wreszcie doczekamy sie ostatecznego raportu. Wczesniejsze wnosily o podejrzenie o PDD-NOS z nacieskiem na spd. Teraz raczej nic sie nie zmieni. Mam nadzieje, ze moze uda nam sie stworzyc jakis kacik wsparcia. Pozdrawiam kasia |
kik1976 | Post #3 Ocena: 0 2010-01-12 15:54:52 (15 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2006 Skąd: Neverland |
hej, karvat. widze, ze jest nas wiecej i fakt mozna by bylo stworzyc taki kacik. na przyszlosc tez by sie pewnie inny przydalo.
Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|
lamiee | Post #4 Ocena: 0 2010-01-18 19:22:19 (15 lat temu) |
Z nami od: 10-10-2008 Skąd: London |
my też jeszcze nie dostaliśmy diagnozy, czy jak tutaj to nazywają statment ale robili małemu badanie słuchu, wzroku, ma logopedę 1:1 i czekamy na spotkanie z terapeutą i pania która ma przyjść do domu żeby sprawdzić jego poziom rozwoju i skierować go do odpowiedniej placówki przedszkolnej.
Nie wiem czego mogę sie jeszcze spodziewać i jak długo jeszcze będziemy czekać na orzeczenie... A czas niestety ucieka... |
Post #5 Ocena: 0 2010-01-18 19:48:49 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
|
|
kravat | Post #6 Ocena: 0 2010-01-19 09:49:16 (15 lat temu) |
Hej, my juz po ostatecznym spotkaniu i raporcie. Po wlasciwie prawie 3 latach obserwacji i pracy z terapeutami i specjalistami. ASD zdiagnozowane. Bylismy na to przygotowani, ale jednak powiem Wam szczerze, ze dziwnie sie czuje majac wszystko opisane czarno na bialym
![]() Teraz czeka nas ustalenie indywidualnego planu nauczania, chociaz juz szkola wprowadzila wstepny plan i mala ma od paru miesiecy dodatkowych opiekunow, poniewaz potrzebuje w szkole osobe 1:1. lamiee, nie wiem jak dlugo juz walczycie, ale moze lepiej tak, oni musza jednak obserwowac i badac, przez dluzszy czas, poniewaz jednak dziecko sie zmienia i czasami mozna sie bardzo pomylic w diagnozowaniu. Najwazniejsze zeby juz zaczeli z nim spotkania i terapie, niezaleznie od orzeczenia. W jakim wieku macie dzieci? Moja zabka ma 6lat i zaczelo sie, gdy miala trzy - wiele aspektow budzilo w nas podejrzenia, najpierw zglosilismy problem w zachowaniu health visitorowi, nastepnie przedszkole tez bardzo szybko zareagowalo i zaczelo sie od spotkan z psychologiem. Potem poszlo lancuszkowo, miliony spotkan i dwie(wlasciwie 3) operacje. Jak bylo u Was, sami i kiedy zauwazyliscie cos niepokojacego? Wiecej potrzebnych informacji na temat autyzmu mozecie znalezc na stronie: NAS znacie moze jakies inne forum (czy zostajemy tutaj), gdzie moznaby zalozyc nowy watek? Pozdrawiam Was kasia |
lamiee | Post #7 Ocena: 0 2010-01-19 13:22:39 (15 lat temu) |
Z nami od: 10-10-2008 Skąd: London |
kravat - jakie operacje??! i jeśli mogę spytać jakie mieliście terapie bo podobno u w UK takowych nie ma
![]() I skąd ten psycholog?? Sami o to się staraliście czy ktoś Was "prowadził"?? Mój mały ma skończone 3 lata. |
kravat | Post #8 Ocena: 0 2010-01-19 14:45:42 (15 lat temu) |
Pierwsza operacja - wyrwanie wszystkich zabkow (pozostawiono tylko dwa) wlasnie jak miala 3 latka, w miesiac posypalo jej sie szkliwo i nie bylo co ratowac. Nastepnie jak juz ruszono badania, skierowano ja na badania sluchu i do laryngologa, takze ma zalozone grommets i wyciete wszystkie migdalki.
Co do terapii, to wlasnie sa te spotkania z Rozia i indywidualny plan nauczania, gdzie uczy sie ja wizualnie zapamietywac podstawowe reguly zachowan i funkcjonowania.W domu tez przeprowadzamy te same zajecia. Na poczatku przychodzily terapeutki,ktore nas przyuczaly, teraz juz sami ![]() Poszlismy do GP, gdzie przedstawilismy problem, najpierw dostalismy skierowanie do psychiatry, gdzie takze miala robione testy. Po tym zostala przydzielona do rejonowej psycholozki ![]() My sami mielismy spotkania z social worker, a potem z osoba z instytucji parent to parent, ktora pomagala nam sie poruszac w nowej rzeczywitosci ![]() |
Post #9 Ocena: 0 2010-01-19 16:00:19 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
kik1976 | Post #10 Ocena: 0 2010-01-19 16:19:50 (15 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2006 Skąd: Neverland |
widze, ze temat zyje i bardzo dobrze.
karvat probowalam sie do ciebie dobic na gg, ale cos nie chodzi. ![]() ja ostatnio walcze ze spaniem i piciem. ![]() Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|