Str 285 z 623 |
|
---|---|
passionfruit | Post #1 Ocena: 0 2012-10-29 19:23:22 (13 lat temu) |
Z nami od: 03-10-2012 Skąd: Londoneria |
ach zawsze pisze w pospiechu, mialam na mysli, ze u nas dopiero w 25 mies wiec nie Asperger...
|
doritos | Post #2 Ocena: 0 2012-10-29 21:32:02 (13 lat temu) |
Z nami od: 10-12-2009 Skąd: londyn |
Dziewczyny, dzieki
![]() Katarzynek, dwa razy sie nie dam prosic ![]() Pozyjemy, zobaczymy... Ana, Belli niestety zaadoptowac nie mozemy, juz ma dom ![]() Mena, a to ciekawe z tym trzymaniem. A widelec jak trzyma? Moj od niedawna juz prawie poprawnie. Dotychczas trzymal go w calej garsci a jak chcial cos nabic na widelec, to najpierw bral do reki, nabijal na widelec i dopiero wkladal do buzi ![]() ![]() Katarzynek, Passionfruit super, ze u Was wszystko idzie w dobrym kierunku ![]() [ Ostatnio edytowany przez: doritos 29-10-2012 21:33 ] |
passionfruit | Post #3 Ocena: 0 2012-10-29 21:47:29 (13 lat temu) |
dziewczyny to jest poprawne trzymanie tzw 'pencil-grip', prawda?
|
passionfruit | Post #4 Ocena: 0 2012-10-29 21:51:31 (13 lat temu) |
a moze powinien tylko trzema paluszkami, troche nizej ...
|
doritos | Post #5 Ocena: 0 2012-10-29 21:55:50 (13 lat temu) |
Z nami od: 10-12-2009 Skąd: londyn |
Chyba tak, a on trzyma wszystkimi czterema.
|
|
|
passionfruit | Post #6 Ocena: 0 2012-10-29 22:08:49 (13 lat temu) |
Mojej kolezanki synek byl bardzo bardzo opozniony (przy porodzie zachlysnal sie woda). Zaczal chodzic w wieku 2 lat, krecil baczkiem, jak ktos wchodzil do domu nie reagowal itd. Mowa zaczela sie w wieku skonczonych 3 lat. Lubil probowac wszelkie plyny, na widok sliny wymiotowal itp itd, nadwrazliwosc dotykowa. W wieku 3.5 roku przechodzil przez diagnoze autyzmu i co WYKLUCZONO! Teraz ma 6 lat. Radzi sobie dobrze w szkole, ma kolege(ow). Wiem, ze w szkole polecono mu zakupic jakis dlugopis w ksztalcie ekierki, ktory wlasnie pomaga w cwiczeniu prawidlowego uchwytu dlugopisa. Mial tez do tej pory echolalie, tzn odpowiadal czasem koncowka mamy. Czesto lapie infekcje oskrzelowe. Od zawsze uwielbial mapy, globusy, literki, edukacyjne zabawki. W sumie wydaje mi sie fajne calkiem fajny dzieciak. Co myslicie o takim przypadku?
|
katarzynek70 | Post #7 Ocena: 0 2012-10-30 14:05:57 (13 lat temu) |
Z nami od: 25-04-2012 Skąd: brak |
Iza
Dzieciak super,ciekawa jestem gdzie byl diagnozowany.Jezeli nie ma zadnego problemu z kontaktem wzrokowym i maly rozumie przenosnie i aluzje np."Mow cizej bo mi glowa peka" i nie sprawdza czy glowa mamy cala to wszystko w porzadku ,po malu nadrabia zaleglosci.Klopoty z sensoryka nie zawsze wynikaja ze spektrum autystycznego. Jezeli jednak przenosnie rozumie doslownie to moim zdaniem Asperger nam sie klania. I teraz co do rozwoju mowy jako kryterium w diagnozowaniu Aspergera wedlug klasyfikacji ICD-10: -brak stwierdzonego opoznienia rozwoju mowy i funkcji poznawczych: *wymawianie pojedynczych slow przed ukonczeniem 2.roku zycia,komunikacja przy uzyciu zdan przed ukonczeniem 3 roku zycia. Sa jednak przypadki ze diagnoze ZA dostaja tez dzieci ktore zaczely mowic dopiero po 3 roku zycia ale szybko nadrobily zaleglosci( np.lawinowy rozwoj mowy)lub spelniaja pozostale kryteria diagnostyczne ,chodzi tu przede wszystkim funkcje poznawcze i poziom inteligencji. .Mowa dziecka w pzypadku ZA wcale nie musi byc mowa doroslego profesorka.Bardzo czesto dzieci z ZA maja problemy ze zrozumieniem co sie do nich mowi,tzn.mowia na wyzszym poziomie niz rozumieja co inni do nich mowia i bardzo czesto trudno im zrozumiec sens dluzszych wypowiedzi,rozumieja wtedy tylko pojedyncze slowa ale sens calosci im ucieka.Posluguja sie dosc dlugo echolaliami,intonacja ich wypowiedzi jest czesto nieprawidlowa itp.To tak jakby cudzoziemiec mowil w ich ojczystym jezyku. Bardzo czesto tez dzieci z HFA gdy sa starsze maja zmieniana diagnoze na AS. Tak jak nie ma dwoch taki samych autystykow tak samo nie ma takich samych AS i podobnie jak w autyzmie wystepuja tu rozne nasilenia od slabego do powaznych problemow uniemozliwiajacych funkcjonowanie np.w szkole poprzez roznego rodzaju fobie ,leki itp.itd. I tak naprawde jak zwal tak zwal,przynajmniej dla mnie papier to papier,najwazniejsz ze dziecko sie rozwija ,idzie do przodu i tyle. Poza tym kryteria diagnostyczne sa co jakis czas zmieniane,uzupelniane itp.itd.Wydaje mi sie ze tak naprawde lakarze tak na 100% potrafia zdiagnozowac tylko te najciezsze ,ewidentne przypadki autyzmu a z cala reszta to juz loteria,przeciez juz nie raz sie zdarzalo ze w zaleznosci od tego gdzie rodzice diagnozowali to otrzymywali rozne diagnozy z wykluczeniem autyzmu wlacznie. Co do infekcji oskrzelowych ,to czy synek kolezanki nie ma np.alergii na kurz ? Poza tym ciegle sie zastanawiam na ile pomagaja te wszystkie terapie a na ile dzieci po prostu "wyrastaja"z pewnych problemow. Oj dziewczyny cos mi sie zdaje ze znowu za bardzo sie wymadrzam. Przepraszam. Buziaki Dzisiaj jestem optymistka ![]() Iza Napisz cos wiecej,jak to wyglada u Julka z tymi swiatlami i drzwiami,jezeli to nie zbyt osobiste oczywiscie,moze polatam po necie i ksiazkach i cos razem wymyslimy bo kurcze jakis sposob na to musi byc i malemu pomoc trzeba i juz.Nie ma mocnych na dwie mamuski ![]() [ Ostatnio edytowany przez: katarzynek70 30-10-2012 14:20 ] |
alewariat123 | Post #8 Ocena: 0 2012-10-30 14:27:43 (13 lat temu) |
Z nami od: 28-10-2012 Skąd: Birmingham |
Cytat: 2012-10-29 22:08:49, passionfruit napisał(a): Mojej kolezanki synek byl bardzo bardzo opozniony (przy porodzie zachlysnal sie woda). Zaczal chodzic w wieku 2 lat, krecil baczkiem, jak ktos wchodzil do domu nie reagowal itd. Mowa zaczela sie w wieku skonczonych 3 lat. Hej mojej siostry synek zaczol mowe w wieku 3 latek tak jak twoj ulubieniec i zaczal tez dosc pozno chodzic wiec nie uwazam ze synek twojej kolezanki byl bardzo bardzo opozniony a to ze dziecko nie reaguje w takich momentach jak ktos wchodzi do domku to jest calkiem normalna sprawa dziecko w tym wieku nie jest nauczone pewnych reakcji na ktore my dorosli reagujemy w inny sposob..dajac dziecku zapalniczke ono nie wie ze moze zrobic sobie krzywde...ale cieszy mnie fakt iz dziecko od mala lubi globusy mapy bo to plus jak dziecko lapie za globus nie za resoraka ![]() ![]() |
passionfruit | Post #9 Ocena: 0 2012-10-30 16:19:42 (13 lat temu) |
Tam bylo podejrzenie autyzmu, zreszta mama byla na to przygotowana,dziecko bylo dosc zamkniete, a tu taka mila niespodzianka
![]() ![]() A jeszcze dodam, ze jego mama, gdy widzi Julianka mowi,ze jej synek pol rzeczy nie robil co moj synek, ale z mojej strony mysle, ze najprawdopodobniej bedzie diagnoza, przez ta zmiennosc mojego szkraba ..... |
passionfruit | Post #10 Ocena: 0 2012-10-30 16:21:05 (13 lat temu) |
Katarzynek, pozniej cos wiecej napisze....
|