Str 278 z 623 |
|
---|---|
mena12 | Post #1 Ocena: 0 2012-10-25 10:52:00 (13 lat temu) |
Z nami od: 03-06-2010 Skąd: bedford |
Pisze zeby sie pochwalic,moje dziecko dzisiaj mialo przedstawienie,tanczylo tango z kolezanka,spiewalo piosenki,bylam strasznie dumna z jego postepu,jaki zrobil w ciagu 2 lat,terapia sensoryczna i statament to duza pomoc i maly sie otworzyl.Dziewczyny glowa do gory,nasze dzieci maja szanse na normalne zycie.Moj tez nie mowil do okolo 6 roku zycia,teraz tez mowa nie jest adekwatna do jego wieku ale mowi proste zdania,najgorzej jest jak opowiada ,staram sie go poprawiac i pomalutku do przodu ,nic na sile,najwazniejsze,ze jest szczesliwy,usmiechniety,to ja walcze za niego z systemem.
Teraz tylko wybrac madrze midlle school i obserwowac jak sobie da rade,nie mysle jeszcze o tym kim bedzie i jak potocza sie jego losy,bo zycie przynosi rozne rozwiazania i z kazdym rokiem dziecko jest inne. Ana moj matematyki tez za bardzo nie rozumie,liczy na liczydlach,teraz uczymy sie tabliczki mnozenia,ja zawsze jestem w szkole i prosze nauczyciela zeby mi pokazal jak ucza moje dziecko,zeby to byla ta sama metoda,a naprawde matamatyka tutaj bardzo sie rozni od tej ,ktorej sie uczylam w polsce,chodze tez na kurs matematyczny zeby jak najwiecej wiedziec i zrozumiec co powinno dziecko umiec. Nie zamienilabym swojego dziecka na zadne inne,jest duzo wrazliwszy na krzywde innych niz nie jedno zdrowe dziecko.Pomimo tego ze ma adhd i autyzm. |
ana511 | Post #2 Ocena: 0 2012-10-25 11:12:38 (13 lat temu) |
Z nami od: 21-05-2010 Skąd: Szkocja |
mena gratuluję postępów to bardzo dobra wiadomość.
Ja tez zauwazyłam że tu matematyki uczą inaczej choć wynik ten sam ,ale tak jak ty staram się wiedzieć jak aby nie wprowadzać zamieszania małemu . Byłam dziś w szkole powiedziałam o wszystkich problemach które się w ostatnim czasie pojawiły. Mi chodzi o to że to co mały opanował w zakresie matmy a wyprzedzał rówiesników dzis ma z tym problem .Nie wiem co to powoduje dlatego musze znalezc przyczynę. Wiem po sobie że jak nie moge sie skupić jestem zdenerwowana tez nic twórczego nie wymyślę. Ogólnie mały zrobił ogromny postep czyta dobrze ,gorzej z pisaniem bo nie wszystkie wyrazy napisze bez potrzeby kopiowania. Jestem z niego bardzo dumna,że wie jak należy się zachować,jest bardzo spostrzegawczy i ciekawy świata . Co to za stwierdzenie o tej zamianie dziecka Ja nie wyobrażam sobie życia bez mojego synka. Czym się kierujesz wybierając midlle school? i co cię najbardziej trapi ,bo pamiętam że pisałaś o nietolerancji i miałaś obawy o zachowanie innych dzieci. [ Ostatnio edytowany przez: ana511 25-10-2012 11:16 ] |
passionfruit | Post #3 Ocena: 0 2012-10-25 11:48:24 (13 lat temu) |
Z nami od: 03-10-2012 Skąd: Londoneria |
Mena, to chyba cudowne uczucie, gratuluje postepow
![]() |
kik1976 | Post #4 Ocena: 0 2012-10-25 12:25:08 (13 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2006 Skąd: Neverland |
dobre...po politologi w szkole
![]() mena gratuluj e postepow, moj ni e cierpi czegos takiego, a przedstawien unika jak ognia. Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|
passionfruit | Post #5 Ocena: 0 2012-10-25 12:39:46 (13 lat temu) |
Z nami od: 03-10-2012 Skąd: Londoneria |
Kik, znam tez druga moja kolezanke po fachu, nauczyciel j ang, dostala prace jako supply teaching assistant, w szkole integracyjnej oraz w szkole specjalnej w Londynie. I moge szczerze powiedziec, ze nie majac dziecka 'problemowego', wbrew paru godzinom psychologii i metodyki ogolnej na studiach, nie mialabym pojecia jak wspomagac dziecko autystyczne! W sumie fajna dziewczyna, ale przeciez nie o to chodzi rodzicom dziecka problemowego, bedac u mnie na urodzinka nawet rzucila komentarz, ze takie dzieci to tragedia i ona ma dosyc takiej pracy! Widzicie to mnie przeraza majac dziecko, ktore i tak mysle bedzie 'wysokofunkcyjne'. Jesli nie dostaniemy statement itd to bedzie dostawac same resztki, a przeciez nie o to mi chodzi, ja wierze, ze Julian ma bardzo duzy potencjal i musze mu pomoc, ale do pomocy musze miec prawdziwych specjalistow....
Kik, no wlasnie u nas w przedszkolu bedzie przedstawienie swiateczne, wszyscy podekscytowani jak dzieci wypadna, a ja mam mysli, ze moze nie powinnam tam isc, ale coz przeciez kocham mojego szkraba NAD ZYCIE i nie moge mu tego zrobic. On napewno bedzie wyszukiwal mamusi w tlumie ![]() |
|
|
jolkam03 | Post #6 Ocena: 0 2012-10-25 13:40:32 (13 lat temu) |
Z nami od: 21-11-2010 Skąd: Glasgow |
Trudne to wszystko. Do mnie tez co jakis czas powraca pytanie, gdzie byloby lepiej dla Kamisia, tutaj czy w Polsce. Tylko, ze tutaj chodzi nie tylko o niego, ale tez o nas i przede wszystkim o finanse. W Polsce owszem jest dostep do mnostwa terapii, ale to wszystko jest prywatnie i slono kosztuje. Poza tym nie wiem, czy Kamil dalby sobie rade w szkole integracyjnej, bo tutaj nawet majac asystenta 1:1 nie dawal rady i musial zostac przeniesiony do unitu, gdzie radzi sobie o wiele lepiej. Szkol panstwowych dla autystykow tez nie ma w Polsce tak wiele, wiec prawdopodobnie skonczylibysmy na nauczaniu indywidualnym i jedno z nas musialoby zrezygnowac z pracy, a to spowodowaloby kompletny dolek finansowy. Wiec poki co lepiej dla nas zostac tutaj, a do Polski latac na diagnoze, terapie i obozy terapeutyczne.
|
mena12 | Post #7 Ocena: 0 2012-10-25 14:18:28 (13 lat temu) |
Ana ,nietolerancji i zachowania innych dzieci boje sie w middle ,to beda starsze dzieci,a moje dziecko zrobi wszystko jesli ktos go o cos poprosi,wiec wybierajac szkole bede pytala sie Senco,czy mieli lub maja dzieci z takimi problemamy jak moj(w Dominika klasie sa jeszcze dwaj chlopcy z podobnymi problemami),z racji tego ze ma statment,kto bedzie osoba wspomagajaca i czy bedzie miala doswiadczenie,jak rozwiarza problem z nauka,bo jest duzo za dziecmi,itp,to sa male rzeczy a bardzo wazne.
W ubieglym roku Dominik nie umial sie odnalesc na playground,duzo dzieci,halas a on musi byc wszedzie,wiec zrobiono fajna rzecz,ze mogl sobie codziennie wybrac pare dzieci z klasy i bawic sie z nimi i w tym roku bawi sie z wszystkimi,to jest tylko dobra wola i posluchanie rodzica,ktory wie najwiecej o swiom dziecku. Ana o zamianie nie mialam nic zlego na mysli,poprostu jak patrze na zdrowe dzieci i na ich zachowanie,na przeklenstwa,to az ciarki przechodza. 10 listopada zostawiam malego na 2,5 godz w midlle i zobacze jaka bedzie jego reakcja czy bedzie zadowolony,14 ide ogladnac szkole,chociaz ja znam bo dwojka starszych tam chodzila,ale jest nowy dyrektor.Teraz do komunii przygotowujemy sie i widze ze jest przemeczony,duzo tego ale chetnie chodzi na katechezy i do kosciola,umie podstawowe modlitwy i na tym bedzie chyba koniec,bo wiecej nie zapamieta. Ana a twoje dziecko do jakiej szkoly chodzi i jak daje sobie rade z emocjami,lubi szkole i czy ma pomoc? |
doritos | Post #8 Ocena: 0 2012-10-25 14:51:21 (13 lat temu) |
Z nami od: 10-12-2009 Skąd: londyn |
Ana, przepraszam, ze Cie pominelam. Tez tu jestes prawie od poczatku kochana
![]() Powiem szczerze, ze nawet nauczycielki po studiach pedagogicznych maja bardzo slaba wiedze o dzieciach specjalnych. Tego nie nauczy zadna szkola czy kurs a wieloletnia praktyka ![]() Szkoly, szkoly, szkoly... Mysmy sie przeczalgali przez kilka i w kazdej byly jakies pozytywy. Rodzic czuje, czy to najlepsze miejsce dla dziecka czy nie wiec te dziewczyny ktore sa na etapie zmiany szkoly, moja rada- kierujcie sie glownie intuicja. Gdzies wczesniej wklejalam liste pytan do SENco, polecam, bo to wazne o co pytamy, zeby otem w razie czego, nie bylo nieporozumien ![]() Odetchnelismy z ulga, uzyskujac miejsce w szkole specjalnej. Tam sa fachowcy, uwierzcie. Od dyrektora po kucharke- wszyscy znaja problem od podszewki. Wiem, ze jestesmy tam rozumiani, ze nasze dzieci sa. W szkole nikt sie nie cacka z bardzo cichym i spokojnym dzieckiem bawiacym sie gdzies w kacie(moj syn). Wiem co pisze bo zdazylam poznac wewnetrzna strone tutejszego systemu ![]() Passion, czy Twoje przedszkole widzi problem? Jesli tak to zazadaj aby odwiedzila synka psycholog edukacyjna. Pomoze to pozniej w uzyskaniu statementu, do uzyskania ktorego sa potrzebne dowody. O oficjalna diagnoze jak najabrdziej wystap i to jak najszybciej(GP albo health visitor Cie pokieruje), im wiecej dokumentow, tym latwiej o uzyskanie pomocy w szkole ![]() |
katarzynek70 | Post #9 Ocena: 0 2012-10-25 14:53:07 (13 lat temu) |
Z nami od: 25-04-2012 Skąd: brak |
Mena
Gratulacje,wszystko idzie ku lepszemu i oby tak dalej. ![]() Pisalas o terapii sensorycznej,bylabym wdzieczna za informacje gdzie ja mieliscie bo moj maly bardzo jej potrzebuje.Z gory dziekuje. |
mena12 | Post #10 Ocena: 0 2012-10-25 15:53:18 (13 lat temu) |
Dzieki dziewczyny,katarzynek napisze o terapii,ktora ma moj syn,tylko narazie musze mu wytlumaczyc,bo jest bardzo rozzalony,dlaczego nie moze miec swinki morskiej i ze pojedziemy do sklepu i wybierze sobie zwierzatko,bo wszystkie dzieci maja,oj orzech do zgryzienia. |