MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Rodzina z dzieckiem autystycznym

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 277 z 623 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 276 | 277 | 278 ... 621 | 622 | 623 ] - Skocz do strony

Str 277 z 623

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

passionfruit

Post #1 Ocena: 0

2012-10-23 22:56:20 (13 lat temu)

passionfruit

Kobieta

Z nami od: 03-10-2012

Dziewczyny to dolaczam mojego meza do waszych. Rok temu, gdy sie zaczelam martwic, pamietam jak wszedl raz na forum francuskie, i stwierdzil, ze go troche zmartwilo, i nie warto wchodzic na takie fora. To ja wszystko szperam, doczytuje jesli chodzi o diety, sensoryczne cwiczenia, sama znalazlam polska lekarke, tutaj centrum sensoryczne, ale w sumie nie mam jakiegos wielkiego zalu do niego. Mysle, ze mezczyzni sa po prostu inni. Jestem mu przynajmniej wdzieczna, ze lubi sie zajac Julkiem, brac go na plac zabaw, basen, kulki (oczywiscie jak byl z nami), i zawsze mi mowi, ze jesli nawet Julian ma ten problem (choc on nie sadzi!!!), to nie ma cudownych terapii, musimy z tym zyc, traktowac go jak najnormalniejsze dziecko, bo on i tak dalej twierdzi, ze Julian jest najwiekszym szczesciem, ktore mu sie zdarzylo w zyciu:), a czasem po chwili doda ' oczywiscie oprocz ciebie!!!':)

Ania2008, twoj synek napewno sie rozgada, a fakt, ze komunikuje sie niewerbalnie jest bardzo dobrym zwiastunem. Po mowie niewerbalnej pojawia sie werbalna:) U nas zaczelo sie od dmuchania swieczki. Pamietam jak dzis, to byly cudowne chwile, gdy Julcio zaczal mowic pierwsze wyrazy. Mnie rowniez zainteresowala metoda krakowska, ale zanim dostalam pare cd to Julcio juz mowil zdaniami:) wiec tak wlasciwie, na kazdego przychodzi kolej. Pewnie gdybysmy cwiczyli ta metoda wczesniej to bym jej zawdzieczala rozwoj mowy. I w tym caly sek, w wielu przypadkach przypisuje sie, ze to terapia zczynila cuda, ale tak wlasciwie to nigdy sie nie dowiemy czy dziecko nie osiagneloby tego samego poziomu bez terapii. To taka moja tam opinia.

I pomimo sama mowa nie jest najwazniejsza, tylko komunikacja, to i tak uwazam, ze gdy dziecko zacznie mowic, rozumie i probuje chociaz troche sie komunikowac to staje sie bardziej 'socjalne'. Ja sie ostatnio usmialam strasznie, bo do tej pory, gdy bylam zla na Julcia, lub mu czegos zabronilam, to sie rozczulal i przychodzil do mnie szlochajac mowiac' Mamusiu, kocham Cie'. Ostatnio uslyszalam ' Mamusiu, kocham Cie NAD ZyCIE'. Rozlozyl mnie na lopatki :)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

passionfruit

Post #2 Ocena: 0

2012-10-23 23:29:41 (13 lat temu)

passionfruit

Kobieta

Katarzynek, na razie nie wiem czy to autyzm czy Asperger, mysle, ze u nas jest nie za silny cokolwiek to znaczy (chociaz to wcale nie znaczy,ze nie trzeba sie martwic o jego samodzielnosc). Julek jest bardzo wlaczony i niezmiernie madry. On ma niesamowite kojarzenie ( i nie mowie dlatego, ze to moj syn; nie jestem taka osoba). Wszystko go interesuje, chce zeby mu czytac ksiazki, czesto nowe, potem odpowiada na pytania. To co mowi ma sens. Caly czas mnie prosi 'mamusiu czytaj mi ksiazeczke, albo baw sie ze mna zabawkami itd. Ostatnio chce sie dowiedziec po co cos jest, jak cos dziala, gdzie cos jest itd .Lubi rowniez chodzic w nowe miejsca... Juz sama nie wiem co myslec o tym autyzmie, (co to za chorobsko!!!) moze ta strikto dieta nam rzeczywiscie pomaga, bo pamietam jak dzis, kiedy mial 2 latka i nawet paluszkiem wskazujacym nie umial niczego wskazac. To byl straszny okres dla mnie ....

Katarzynek, jeszcze kiedys spotkamy sie w okolicach Londynu na kawke, a moze i wiekszym gronie:) Na razie to jestem w ciaglym biegu niestety ....

Do góry stronyOffline

passionfruit

Post #3 Ocena: 0

2012-10-23 23:38:38 (13 lat temu)

passionfruit

Kobieta

Dziewczyny, i juz tak na koniec. Ja rowniez jestem wdzieczna Wam wszystkim za to forum.

Doritos, Karjo i Kik podziwiam Was za obecnosc na tym forum od poczatkowych stron (jesli dobrze pamietam), i dziekuje za serdeczne przyjmowanie nowych czlonkow:0

Do góry stronyOffline

ania2008

Post #4 Ocena: 0

2012-10-24 14:30:38 (13 lat temu)

ania2008

Kobieta

Z nami od: 03-05-2012

Iza rozlozylas mnie na lopatki ,zawsze cos tak super napiszesz o swoim synkowi,ze az lzy mi sie cisna .Dziewczyny to dajcie mi namiary na takie cd,dla tej metody krakowskiej,bede wam wdzieczna i oczywiscie tez chwale i podziwiam mamy,ktore sa tu obecne juz taki dlugi czas,dobrze ze chociaz mamy siebie.Szkoda ze nie miszkamy blisko siebie,moglybysmy sie spotykac:(Pozdrawiam:)
Leon 05/2008(autyzm)

Do góry stronyOffline

passionfruit

Post #5 Ocena: 0

2012-10-24 14:43:49 (13 lat temu)

passionfruit

Kobieta

Ania, dziekuje za mile slowa:)

cd zakupilam na tej stronie http://www.arson.pl/ i jesli dziecko jeszcze wogole nie mowi, to trzeba zaczac od zestawu sylab, dzwiekow nasladowczych, a dopiero potem rzeczowniki itd. Bardzo wazne, zeby dziecko sluchalo codziennie nawet 2 razy zwiekszajac czas i w SLUCHAWKACH. Jesli chodzi o metode krakowska, to nie mam jeszcze tej glownej ksiazki prof Cieszynskiej i nie pamietam tytulu, ale jak wpiszesz w google jej nazwisko, mozesz znalezc duzo informacji. Ona jest nawet na jednym z 'forow' (kurcze nie pamietam teraz nazwy) i tam mozna znalezc duzo cennych porad i informacji. Chociaz tak jak katarzynek napisala, nie wiem czy jestem przekonana do jej metody, gdyz sugeruje m.in kompletny zakaz bajek, telewizora, zabawek wydajacych dzwiek..., ale napewno elementy z tej metody sa dosc fajne. Buzka, zmykam do przedszkola po szkraba:)

Do góry stronyOffline

ania2008

Post #6 Ocena: 0

2012-10-24 15:48:26 (13 lat temu)

ania2008

Kobieta

Iza dzieki wielkie:)
Leon 05/2008(autyzm)

Do góry stronyOffline

ania2008

Post #7 Ocena: 0

2012-10-24 15:54:56 (13 lat temu)

ania2008

Kobieta

oni chyba nie wysylaja za granice i jeszcze karta nie da sie placic:(
wiecie moze inna strone na ktorej da sie placic karta i wysylaja do uk?
Leon 05/2008(autyzm)

Do góry stronyOffline

passionfruit

Post #8 Ocena: 0

2012-10-24 16:57:50 (13 lat temu)

passionfruit

Kobieta

widzisz mi kolezanka kupila w Polsce i przywiozla; nawet dalabym ci moje, ale ja mam tylko rzeczowniki i Julian jeszcze slucha...

Do góry stronyOffline

doritos

Post #9 Ocena: 0

2012-10-24 21:45:40 (13 lat temu)

doritos

Kobieta

Z nami od: 10-12-2009

Passionfruit, przewertowalam wszystkie stronki i rzeczywiscie znalazlam sie prawie na poczatku:-o Jak ten czas przelecial. Z dziewczyn, ktore tu sa od poczatku i czesto zagladaja to chyba Kik:)

Gdzie sie lepiej wygadamy niz tutaj? Kto nas lepiej zrozumie niz inna mama autystyka? Mnie sie juz nawet znajomi i rodzina nie pyta o Dania, bo jak zaczne mowic to konca nie widac:-]

Bardzo lubie nasz temat a zalozycielka byla o ile pamietam Abbey(?). Szkoda, ze juz tutaj do nas nie zaglada bo potrafila doradzic:)

Do góry stronyOffline

Strona WWW

ana511

Post #10 Ocena: 0

2012-10-24 23:09:13 (13 lat temu)

ana511

Kobieta

Z nami od: 21-05-2010

Pomyslałam sobie to samo co ty doritos brakuje Abbey czy Maji bo pamiętam ze ona jakos tak się pojawiała i znikała .Ona miala ogromną wiedze i chciała sie nią dzielić i doradzała bardzo fachowo.
Ja mam dzis kolejny okropny dzień bo mały mi się bardzo dziwny zrobił płaczliwy jakiś . Pomyslałam że może to brak słonka i te smutne szare dni go tak nastrajają.
Kiedy go zobaczyłam jak wyszedł ze szkoły zapłakany to mi malo serce nie pękło.
Miał swietna pomoc w szkole przez trzy lata i pani odeszla do innej szkoły. Mały bardzo to przezżł ale pani była tak miła ze zaproponowała iż w każdą środę poświęci mu trochę czasu bo bardzo sie zżyli . Po południu zabiera go na basen ,do kina na wycieczki,mały zachwycony. No ale do czego zmierzam ,dziś znowu nie radził sobie z matma nawet to co juz wcześniej dobrze umiał nie daje rady zrobić prostych rzeczy.Musiało go to strasznie zaboleć ta jego nie moc bo na basen tez nie chciał iść tylko wrócic do domu,a basen uwielbia.
Nie wiem już co mam myśleć o tym autyzmie jak z tym walczyć .
Wiem że przede mną ciężka rozmowa ze szkołą ,chyba powinnam jednak zasugerować zmianę na szkołę spec.Pomijając wszystkie wady to tam napewno pracują specjaliści i wierzę że ludzie z powołania chcący pomóc a nie odpekac godziny ,a może się mylę.
Nie chce obrazić szkotów ale oni jak by uznaja ze jak autystyczny to nie ma co szaleć z edukacja znajdzie robote na zmywaku albo w bibliotece,a ja bym chciała dla swojego dziecka trochę lepszego życia.

Do góry stronyOffline

Strona 277 z 623 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 276 | 277 | 278 ... 621 | 622 | 623 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,