Str 269 z 623 |
|
---|---|
jolkam03 | Post #1 Ocena: 0 2012-10-19 21:15:31 (13 lat temu) |
Z nami od: 21-11-2010 Skąd: Glasgow |
Na drożdżach jest najprosciej, można też na zakwasie
|
jolkam03 | Post #2 Ocena: 0 2012-10-19 21:19:28 (13 lat temu) |
Z nami od: 21-11-2010 Skąd: Glasgow |
W naszym przypadku żadna z tutejszych specjalistek nie robiła z Kamilem nic konkretnego, przynajmniej nic co byloby typowa terapią, więc juz przestałam liczyc na nich
|
kik1976 | Post #3 Ocena: 0 2012-10-19 21:25:02 (13 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2006 Skąd: Neverland |
to ju z lepiej na zakwasie. przynajmniej na mojego drozdze zle wplywaja. tzn na uklad trawienny. pewnie nie na wszystkich maja wplyw. jednak u mlodego to ma duze znaczenie. a najlepeij wogole unikac glutenu i chleba.
[ Ostatnio edytowany przez: kik1976 19-10-2012 21:30 ] Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|
doritos | Post #4 Ocena: 0 2012-10-19 21:32:41 (13 lat temu) |
Z nami od: 10-12-2009 Skąd: londyn |
Simon, dzieki za namiary na ten test, juz zamowilam sobie zestaw
![]() Jesli chodzi o diete, to oczywiscie drozdze sa zakazane w walce z candida. W innym przypadku nie mam pojecia ![]() Poczytalam sobie ostatnio na temat wystepujacej biegunki podczas naszej diety i mysle, ze za szybko sie wycofalam bo to bylo nic innego jak oczyszczanie sie(ktos tu juz o tym wczesniej wspomnial) Takze bede znow wracac do diety ![]() Passionfruit masz racje- kolezanka miala ostatnio diagnozowana corcie w grupie innych dzieci. Tez mieszka w Londynie. Z kolei nas nie chcieli wyslac do CAMHS, twierdzac(i slusznie), ze autyzm nie jest choroba umyslowa. Tak czy inaczej od nich jednak najszybciej mozna uzyskac pomoc ![]() Taki przepis na chlebek zytni razowy na zakwasie nam polecono: na zakwas: 200 g mąki żytniej typ 2000 200 ml ciepłej wody na chleb: 1 kg mąki żytniej typ 2000 650 ml ciepłej wody łyżka kminku 50 g nasion słonecznika 50 g nasion dyni 1,5 łyżeczki soli Zakwas 50 g mąki i 50 ml ciepłej wody wymieszać najlepiej w szklanym litrowym słoiku i odstawić przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na 24 godziny. Nie może być przeciągów, ale też nie powinno być za gorąco, gdyż nie wyrośnie. Czynność powtórzyć jeszcze 3 razy. W sumie zakwas rośnie przez 4 dni. Chleb Gotowy zakwas przełożyć do dużej miski, dodać 500 g mąki żytniej razowej i wlać 500 ml przegotowanej dobrze ciepłej ale niegorącej wody, wymieszać, przykryć bawełnianą lub papierową serwetką, odstawić w ciepłym miejscu. Najlepiej zrobić to wieczorem i odstawić do rana. Rano z gotowego zaczynu odłożyć do słoika 2 łyżki zakwasu do następnego pieczenia (zakwas można przechowywać w lodówce do 10 dni), słoika nie zakręcać tylko przykryć papierową lub bawełnianą serwetką by mógł oddychać. Następnym razem dokarmianie zakwasu mąką i wodą jest szybsze, bo trwa tylko dwa dni. Do reszty zakwasu dodać 150 ml przegotowanej dobrze ciepłej ale niegorącej wody z rozpuszczoną w niej 1,5 łyżeczki soli, wsypać 500 g mąki żytniej razowej oraz kminek, nasiona słonecznika i dyni wymieszać na początku łyżką potem chwilę zagnieść. Podzielić ciasto na dwie części. Włożyć do dwóch małych podłużnych form (tzw. “keksówek” ![]() |
passionfruit | Post #5 Ocena: 0 2012-10-19 22:05:15 (13 lat temu) |
Z nami od: 03-10-2012 Skąd: Londoneria |
Doritos, dzieki za przepis na super chlebek, ale my juz nie wracamy do glutenu, moze dla siebie kiedys zrobie
![]() ![]() ![]() |
|
|
ania2008 | Post #6 Ocena: 0 2012-10-20 08:28:27 (13 lat temu) |
Z nami od: 03-05-2012 Skąd: rotherham |
Hej dziewczyny,
U nas nie za ciekawie,maly ma ciagle te klopotliwe dla nas wszystkich gazy,cuchnie strasznie. Tak myslalam z czego to mogloby byc,ale ciagle niewiem,odstawilam juz wszystkie tabletki,5 dzien nic nie bierze,ale i tak pierdzi. Poradzcie dziewczyny,co robic? Wy gdzie kupujecie chlebek bg w jakim supermarkecie i jak sie nazywa? Ten co ja kupuje jest z Tesco firmy Yes,ale w skladzie ma soje,moze to mu szkodzi?nie moge znalezc chleba ktory,nie ma soji,jajek,mleka,maki pszenn. PIszcie dziewczyny ![]() Leon 05/2008(autyzm)
|
kik1976 | Post #7 Ocena: 0 2012-10-20 09:21:33 (13 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2006 Skąd: Neverland |
ania, wogole odstaw chleb i zastap ryzem. i tak przez 2 tyg. wiem , z e to mozliwe, bo moj od jakiegos czasu nie je wogole chleba i zyje
![]() gazy, najczescie wystepuja wlasnei po drozdzach, albo innych produktach powodujacych pecznienie itp. po 2 tyg zobaczysz, tzn 2-3 tyg, im dluzej tym wlasciwie lepiej. jak juz wczesniej pisalam, moj swietnei sie czuje na diecie azjatyckiej ![]() [ Ostatnio edytowany przez: kik1976 20-10-2012 09:24 ] Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|
ania2008 | Post #8 Ocena: 0 2012-10-20 13:13:50 (13 lat temu) |
Z nami od: 03-05-2012 Skąd: rotherham |
ok,dziekuje ci za odp.wlasnie kupilam te wafle ryzowe i kurydziane na szczescie zjadl,ale najpierw mi powiedzial ze to fuj,hehe.Zobaczyl ze jem ja,to sie skusil i zasmakowalo mu.
![]() A moze napiszecie co wasze dzieci jedza mniej wiecej??? Moj do teraz jadl rano i wieczorem chleb zapiekany z szynka. Na obiad zawsze jakis makaron bg,ziemniaki,ryz,robie mu tez zupy,wywary itp. Aha robilam mu juz pare razy z maki bg pyzy ,smakowaly mu,mieso daje mu tylko z indyka i wieprzowe.Slodyczy nie jada wogole,owoce sporadycznie,niekiedy jablka lub banan.Mam problem z warzywami bo moj tez nie tknie nic,ale jak gotuje zawsze cos mu wmieszam ,miksuje marchewke lub dynie maslowa,pieczarki itp. Leon 05/2008(autyzm)
|
ana511 | Post #9 Ocena: 0 2012-10-20 19:43:14 (13 lat temu) |
Z nami od: 21-05-2010 Skąd: Szkocja |
Mój zaczyna każdy dzień tak samo
semoliną wędlina Billi,ser żółty gouda lub tylżycki,jabłka Objad zawsze to samo kopytka z bułka tartą na zmianę z filetem z kurczaka koniecznie w panierce czasem ziemniaki ze śmietaną lub pizza zupy tylko kilka łyzek rosół lub pomidorowa Kolacja tosty z serem zamiennie z parówkami ,jabłka,truskawki maliny Ma też swoje ulubione płatki które je na sucho,danio tylko waniliowe,paluszki lajkonik,biszkopty Pije sok kubuś zamiennie z sokiem pomarańczowym od urodzenia nie miał w ustach warzyw, ryżu, kasz ,surówek .Nigdy nie jadł cukierków czekoladek i nie pił gazowanych płynów Dodam że parówki tylko berlinki lub pudliszki , a z tostów nie może wyciekać ser bo nie ruszy . Pizza tylko z tesco ta najtańsza na której nic właściwie po za serem i sosem nie ma Dla mnie to makabra ,a dietetyk stwierdził że jest dobrze |
karjo1 | Post #10 Ocena: 0 2012-10-20 19:47:43 (13 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Ana,przesadzasz troche, calkiem niezly wybor jak na tego typu problemy. Warzywa ma w zupie (nawet jesli niewiele), je owoce, pije soki (da sie Kubusia zamienic na domowy, robiony sok?).
Myslalas nad sprobowaniem czegos poza tylko produktami z polskiego sklepu? |