Str 266 z 623 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
marszus |
Post #1 Ocena: 0 2012-10-17 21:09:54 (13 lat temu) |
Z nami od: 16-06-2008 Skąd: St Albans |
Hej Dziewczyny  od kilku dni sledze Wasze posty bo rowniez jestem mama autystycznego synka (5lat)
pewnie juz wczesniej pisalyscie o tym, ale bardzo prosze o opinie-moga byc krociutkie zdania
Jak dieta bezglutenowa/bezmleczna/bezcukrowa wplynela na Wasze dzieciaczki? Czy to naprawde działa? czy jest jakas roznica w zachowaniu/uczeniu sie/otwieraniu na swiat?czy ktoraś z Was probowala i nie pomoglo/nie zauwazyla roznicy? z gory dziekuje za odpowiedzi
|

|
 |
|
|
ana511 |
Post #2 Ocena: 0 2012-10-17 21:10:59 (13 lat temu) |
Z nami od: 21-05-2010 Skąd: Szkocja |
A ja polecam bardzo za kwotę ok 300 zł dostałam książkę .Wynika nalizy pierwiastkowej wskazuje skłonosci do pewnych chorób, opisuje jak wspomagać interw terapeutyczne,wyjasnia zaburzenia towarzyszące patologiom. Na podstawie wyniku sporzadzono dietę dla mojego dziecka wraz z suplementacją (witam,miner,antyoksyd).Jak otrzymałam tą ksiązkę byłam i jestem naprawdę pod duzym wrażeniem ,bo jest tak szczegółowo opisana i wykazuje wszystkie wskazniki wapnia magnezu kobaltu , zelaza i mnóstwa innych . Nie tylko ogranicza sie do odp która najbardziej nas interwsuje RTĘĆ ale też pozwala poznać wiele innych których jak wcześniej pisałam u dietetyków trudno oczekiwać.
|

|
 |
|
kik1976 |
Post #3 Ocena: 0 2012-10-17 21:27:14 (13 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2006 Skąd: Neverland |
marszus, dieta bezglutenowa, wplywa pozytywnie nawet na zdrowego czlowieka. na mojego syn a wplynel a bardzo pozytywnie, choc wlasniewie to nie jest scisla dieta, powiedzmy tak 60%.
juz wczesniej opisywalam.
pasion, moj najmlodszy na 5 i pol roku. wiec nei taki maly, ale tera z jest w 1 klasie i widac powaznie roznice w zaawansowaniu nauki. [ Ostatnio edytowany przez: kik1976 17-10-2012 21:28 ] Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|

|
 |
|
Simon2009 |
Post #4 Ocena: 0 2012-10-17 21:28:12 (13 lat temu) |
Z nami od: 10-11-2011 Skąd: Airdrie,Calderbank |
Hej!!
szymon jest na diecie bezglutenowej juz dlugo za nim jeszcze mialam jakiekolwiek podejrzenia ze ma ASD ...mial cos ponad rok jak doszlam do tego ze ma alergie najpierw na mleko potem soje a na koncu gluten o ile te pierwsze dwie juz mu przeszly tak nietolerancja glutenu pozostała..takze ponad 2 lata jest juz na diecie bg on nie zna innego jedzenia jest przyzwyczajony do tego co moze a co nie...sam pyta gdy wchodzimy do sklepu ...moge to?
do tego okazalo sie moj P tez ma nietolerancje glutenu jemu bylo juz gorzej przejsc ale musial i takto wlasciwie gotuje sie u bg ..ja gotuje praktycznie wszystko z tymze zastepuje np make pszenną mąką bg czy mixem bg..robie mielone kotlety w panierce bg rybe smaze takze normalnie funkcjonuje nasza kuchnia
co do badania hmm..jak we wszystkim pewnie zdania podzielone ale mimo wszystko ja zrobie
Doritos ja dostalam juz ankiete i woreczek na włosy z Biomol-med z Polski na ich stronie jest formularz na ktorym zamawiasz materiały przysyłają bardzo szybko
Co do zabawy z innym dziecmi to Szymon wogole nie toleruje innych dzieci ani ludzi a konrad ma kilku kolegow ktorych nazywa swoimi kolegami ale tylko dlatego ze lubią tez ben 10 i zawsze od tego sie zaczyna ze jak dziecko lubi bena to mozna z nim pogadac ewentualnie a jak do nas ktos przychodzi z doroslych to konrad ukrywa sie u siebie zamyka drzwi i go niema jesli ktosby byl na tyle u pier...ze zajrzy do niego to on chowa sie pod lozko..
jak byl w pierwszej klasie i rano sie ustawiali przed szkolą i stanełaby dziewczynka przed nim konrad stawal doslownie 2 m za nia dosc smiesznie to wygladało ..on poprostu nie toleruje dziewczyn
|

|
 |
|
kik1976 |
Post #5 Ocena: 0 2012-10-17 21:32:37 (13 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2006 Skąd: Neverland |
moj starszy probuje bawic sie z dziecmi, al e konczy sie to fiaskiem. mamy sasiadki 2 dziewczynki, hinduski, bawil sie z nimi cal e lato, ale... co chwil a uciekal na konie c uliczy i musial pobyc sam. albo mowi, ze ich nei znosi i ucieka od nich.
mlodszy jest towarzyski, ale ma problem z komunikacja i mysle, ze tu jest czesc problemu, bo niewyraznie mowi i ciezko mu sie porozumiec z dziecmi. w szkole te z zachowuje si e calkeim inaczej niz poza.
tak smao jak u starszego 180 stopni roznicy. Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|

|
 |
|
|
doriska1234 |
Post #6 Ocena: 0 2012-10-18 16:23:13 (13 lat temu) |
Z nami od: 01-07-2010 Skąd: GB |
dziewczyny, a czy ktoras mogla by mi podac przepis na chleb bezglutenowy? wiem, ze w google jest tego duzo, ale zalezy mi na sprawdzonym juz przepisie... dziekuje
|

|
 |
|
jolkam03 |
Post #7 Ocena: 0 2012-10-18 20:08:35 (13 lat temu) |
Z nami od: 21-11-2010 Skąd: Glasgow |
Z dietami to jest tak, że na jedne dzieci dziala, a na inne nie (w przypadku nietolerancji, a nie typowej alergii czy celiaklii), ale wielu rodziców zauważa wyraźne pozytywne zmiany u dzieci, więc warto spróbować. Kamil ma nietolerancje na oba produkty. Gluten jedynie ograniczam, mleka staram sie unikac. Zauwazyłam, że po wprowadzeniu diety bezmlecznej Kamiś zaczał przesypiać całe noce, co mu sie wcześniej nie zdarzalo. Poza tym jak zje cos mlecznego w większej ilości to jest bardziej pobudzony i nadaktywny, ale jak czasem dostanie kawałek serka czy kostkę czekolady, to nic się nie dzieje. U nas podejrzane jest też kakao, bo czasem daję mu batoniki czekoladowe bezmleczne i po nich też jest jakby bardziej pobudzony.
|

|
 |
|
jolkam03 |
Post #8 Ocena: 0 2012-10-18 20:25:28 (13 lat temu) |
Z nami od: 21-11-2010 Skąd: Glasgow |
Ja mam taki swój sprawdzony przepis na chleb, bardzo prosty, który myślę, można modyfikować na różne sposoby.
Jedna miarka mąki (600 ml) - dowolna lub mieszanka, 300 ml ciepłej wody, łyżka soli, łyżka cukru, paczka suchych drożdży (7g), ewentualnie 1-2 łyżki oleju, dodatki, np: ziarna słonecznika, dyni, kminek, sezam, co kto lubi. Zagniatam ciasto, jak jest zbyt rzadkie to dodaje trochę mąki, musi być miękkie, lekko klejące, posypuję mąką i zostawiam na 5 minut, potem znów wyrabiam 5 minut i znów zostawiam na 5 minut, wyrabiam jeszcze raz, formuje chleb, wkładam do formy i zostawiam do wyrośnięcia aż podwoi objetość (przed pieczeniem można posmarować chleb mlekiem i posypać np. ziarnami, makiem, kminkiem czy mąką). Piekę w 180 stopniach aż bedzie brązowa skórka.
|

|
 |
|
passionfruit |
Post #9 Ocena: 0 2012-10-18 22:43:47 (13 lat temu) |
Z nami od: 03-10-2012 Skąd: Londoneria |
tak jak juz dziewczyny pisaly, dieta moze zadzialac na jedno dziecko, a na drugie nie, ale warto sprobowac. Ja wprowadzilam dosc wczesnie (na 2 latka) diete beznabialowa i bezcukrowa, wiec na 100 procent nie wiem jaki bylby stan synka bez diety. Tak czy tak, mysle, ze u nas zczynila cuda. Julianek napewno nie tolerowal mleka i jego pochodnych, nawet jajka. Jak pomysle, ze biedne dziecko meczylo sie tak przez 2 lata, a ja biegalam jak glupia do gp co tydzien slyszac, ze to egzema, to mnie zlosc ogarnia straszna....Teraz dodatkowo jestesmy na bezglutenowej.
|

|
 |
|
passionfruit |
Post #10 Ocena: 0 2012-10-18 22:46:44 (13 lat temu) |
Z nami od: 03-10-2012 Skąd: Londoneria |
Dziewczyny, powiedziano mi wprzedszkolu, ze przed swietami dzieci jada do teatru. Czy ktores z waszych bylo juz na takiej wycieczce? Ponadto beda przygotowania do swiat i pokaz szopki,; troche sie martwie jak sie moj Julianek odnajdzie, czy to nie za duzo dla niego (ma dopiero 3 latka i problemy socjalne). Czy ktoras z Was juz przez to przeszla?
|

|
 |
|