MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Rodzina z dzieckiem autystycznym

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 263 z 623 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 262 | 263 | 264 ... 621 | 622 | 623 ] - Skocz do strony

Str 263 z 623

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

jolkam03

Post #1 Ocena: 0

2012-10-14 18:00:53 (13 lat temu)

jolkam03

Kobieta

Z nami od: 21-11-2010

Czesc dziewczyny! Ale ostatnio popisałyście :-) U nas jesienią maly zawsze jest trudniejszy, szczególnie ciężkie są weekendy, gdzie najlepiej żeby miał non stop zajęcie, bo jak tylko się mu nudzi to natychmiast są histerie i wrzaski bez powodu i wymyslanie głupot.
Simon, ja juz przestałam liczyć na tutejszych specjalistów, ostatnio OT nam oznajmiła, że ona już w niczym nam nie pomoże i kończy z Kamisiem, a jak ją zapytałam o SI to sie oburzyła i powiedziała, że przecież ona nam dała ćwiczenia właśnie z SI. Jasne, rok temu kilka ćwiczeń na pilce, skakanie na trampolinie, zalecenie huśtania się, wspinania i zjeżdżania, takie ćwiczenia to dla mnie żadna terapia, zresztą dla mnie terapauta to pracuje sam z dzieckiem, a nie tylko daje ulotki i parę ćwiczeń i uważa, że sprawa załatwiona. Logopedka trochę bardziej się angażuje, bo i w szkole była, i skierowała nas do specjalistów od problemów ze spaniem, znów do psychologa, zaoferowala, ze zrobi dla nas dodatkowe obrazki do planu dnia, więc dziewczyna ok.
Postanowilismy poszukac dla kamisia zajęć sportowych, głównie na weekendy, żeby go trochę zająć. I w ramach usportawiania pomęczylismy go trochę :-) Wczoraj byliśmy na gimnastyce na dzieci niepełnosprawnych, potem na super soft-play, to wszystko w naszej dzielnicy w jednym centrum sportowym, dzis znow soft play i potem basen, mały jest zmęczony, może bedzie trochę spokojniejszy, tym bardziej że przed nami tydzień ferii w domu.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

jolkam03

Post #2 Ocena: 0

2012-10-14 18:08:49 (13 lat temu)

jolkam03

Kobieta

Z nami od: 21-11-2010

Zapisalismy go jeszcze na konie, ale czekamy już kilka miesiecy i nie ma żadnego odzewu, chcielismy się dowiedzieć, czy cos z tego będzie, ale strasznie ciężko sie z nimi skontaktować, będziemy próbować.

U nas problemy ze spaniem były zawsze. Kamiś budzi się prawie co noc i przybiega do mojego łózka i potem spimy już razem. Wymyśliłam teraz, że bedzie jeden dzień w tygodniu spania z mamą pod warunkiem, że pozostałe dni Kamiś prześpi w swoim łóżku. Wczoraj noc przespana, dziś też o dziwo, obudził się przed 7.00 i zapytał, czy już jest rano i czy może juz do mnie przyjść (przychodzenie rano jest dozwolone :-), więc może zadziała, tylko ciekawe na jak długo :-)

Do góry stronyOffline

doritos

Post #3 Ocena: 0

2012-10-14 19:10:49 (13 lat temu)

doritos

Kobieta

Z nami od: 10-12-2009

Simon, moj syn chodzil na palcach, wlasciwie od tego zaczely sie nasze podejzenia o autyzm. GP skierowal nas na fizjoterapie a ta po osmiu miesiacach do ortopedy. W miedzy czasie oczywiscie byla masa wizyt u OT i SALT i na dzien dzisiejszy syn juz chodzi normalnie. Troszke jakby odbija piety, jakby chodzac tanczyl ale minimalnie. Cwiczenia typu "chodzenie nozkami po scianie" albo "jedzie rowerek na spacerek" sa bardzo pomocne. Masowanie stopek podczas kapieli, lapanie palcami woreczkow z piaskiem, schodzenie ze schodow czy chodzenie na boso po piasku albo zwirku. Sprobuj, moze pomoze:)

Dzisiejszy dzien spedzilismy bardzo pozytywnie na spacerku z psiakiem szwagierki, wypozyczonym na weekend. Pomimo Belli i Dania porannej pobudki i zabloconego karpetu, musze przyznac, ze z psem w domu jest wesolo:)

Ze spaniem u nas jest lepiej niz bylo. Ostatni rok byl dla synka bardzo stresujacy(szkola), to tez i spanie bylo zaburzone. Wciaz mamy problemy z zasypianiem, Danio nieraz sie meczy z dwie godziny ale jak juz pozadnie zasnie, spi do rana. Warunkiem jest oczywiscie dobrze zasloniete okno, mala lampka w kontakcie, mocne opatulenie go koldra, ulubiona maskotka i woda w butelce. Przed zasnieciem czytamy bajke i opowiadamy o minionym dniu. Taka nasza mala rutyna:)

Jolka, u nas nie ma niestety takiej gimnastyki. Tzn. jest ale na drugim koncu Londynu:-(

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Simon2009

Post #4 Ocena: 0

2012-10-14 19:24:28 (13 lat temu)

Simon2009

Kobieta

Z nami od: 10-11-2011

Doritos Ty obeznana babka jestes to powiedz mi czy to moze pojawic sie tak nagle ?ze wczesniej chodzil normalnie a teraz zaczal tak bardziej na palcach?i tylko gdy chodzi poza domem np do szkoly?ja wiem ze dzieci autystyczne tak mają ale narazie jeszcze zastanawiam sie czy wiązac jedno z drugim?

jola my czekamy na miejsce w hope for autism mają tam rozne grupy i dla konrada maja cos miec..

Do góry stronyOffline

kik1976

Post #5 Ocena: 0

2012-10-14 19:36:05 (13 lat temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

zmiany moga byc nagle i niekontrolowane. moj dosyc dlugo biegal w te i spowrotem np po korytarzu, podskakiwal i czasem przy tym machal dlonmi, albo podskakujac syczal. trwalo to par e lat, w zeszlym rokuna jesien jakby mial przerwe, a od wiosny zaczal znowu. to samo , gdy chodiz za reke, podskakuje, biega w miejscu, wyglada to jakby od srodka rozszadzala go energia, al e cialo tworzylo skuteczna bariere, przed uwolnieniem tej energi. ma tak od okolo 2 roku zycia. z wlasciwie polroczna przerwa. prawde mowiac, nie wiem z czym sie to wiaze. pryzpuszczam,z e z emocjami, chociaz w przypadku np pojscia do sklepu, to nie oczekiwalabym jakis szczegolnych emocji.
tak samo mial wielki problem z czytaniem, najpierw wogole byla to jakas niewiadoma, potem zapamiuetywal na pamiec to co mu przeczytalam i udawal, z e czyta. trwalo to wszysko okolo poltora roku, a w zeszlym roku poprostu zaczal pisac i c zytac i to w takim tepie, ze nie jeden dorosly mialby problem. i bardzo duzo, brulion 500 kartek szedl w tydz. pisal w formie ksiazki, albo w szereg sklejal kartki, pismo bylo duze, haotyczne, czesto w jednym ciagu kilka wyrazow. teraz mowi, z e ostatnio pani go pochwalila, bo cos napisal mini literkami:-]. teraz czekamna odblokowanie matmy, bo to dopiero czarna magia.
Actus hominis non dignitas iudicentur ..

Do góry stronyOffline

Simon2009

Post #6 Ocena: 0

2012-10-14 20:06:19 (13 lat temu)

Simon2009

Kobieta

kik u nas z czytaniem dalej nic ...tak jak bylo u Twojego zapamietuje slowa i udaje ze czyta ..jak ostatnio na wywiadowce powiedzielismy pani ze on nie czyta to byla zdziwiona przeciez on czyta he he tak tylko te slowa ktore zna z pamieci ...z matematyką tragedii nie ma jest moze troszke do tylu ale ogolnie nie jest zle lubi matematyke ...motorycznie tragedia guzika nie zapnie nawet skarpetek nie ubierze...dopiero w tym roku zaczal sie troche ubierac ale musze stac nad nim dawac mu rzeczy do ubrania po kolei i poprawic to czego on nie zrobi...
ale poki co to chodzenie mnie martwi i szukam przyczyny kupie jeszcze nowe buty i zobacze czy bedzie roznica bo zawsze mial sklonnosc do wydeptywania piet i moze ta kratka gdzies go ugniata chociaz nie sadze bo juz testowalam na 2 parach buytow i bylo to samo no ale zobaczymy jeszcze na nowych...

Do góry stronyOffline

kik1976

Post #7 Ocena: 0

2012-10-14 20:14:45 (13 lat temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

kup buty z twarda podeszwa, ktor e utrudniaja stawanie na palcach, mojemu podzialaly kickersy, s a sztywne, przynajmneij na poczatku.
co do ubeirania sie, to sie ubierze, al e jak popadnie, czasem wychodzil ze szkoly z zamkiem spodni z tylu, skarprty na lew a strone i pieta z przodu, podkuszulk a na lewej stronie itp. rano do s kzoly ja go ubieram, bo inaczej to by wogole do szkoly nei poszedl. sam by si e nei ubral, zeby wyjsc ;-)
Actus hominis non dignitas iudicentur ..

Do góry stronyOffline

Simon2009

Post #8 Ocena: 0

2012-10-14 20:31:53 (13 lat temu)

Simon2009

Kobieta

no ja tez go zawsze ubierałam do szkoly no ale mowie ile mozna do 15 lat bede go ubierac ...no i zaczal sie w tym roku troche ubierac ale musi miec laptopa wlaczonego i oglada filmiki na yutubee i sie ubiera ale guziki ja zapinam skarpetki tez ja zakladam w szkole podobnie nie raz wychodzil z nie zapietym guzikiem tu cos wystaje tam cos...w tym roku i tak ciut lepiej bo ma fajna pania i jak zobaczy ze guzika nie zapial to mu zapnie zeby z majtkami na wierzchu nie paradowal...
a co do butow dzieki za rade nigdy jakos nie zwracalam uwagi na twardosc podeszwy..

Do góry stronyOffline

doritos

Post #9 Ocena: 0

2012-10-14 20:34:43 (13 lat temu)

doritos

Kobieta

Z nami od: 10-12-2009

Simon, obeznana na pewno nie bardziej niz Ty i reszta babek w naszym temacie:)

U naszych dzieci wszystko moze pojawic sie nagle lub powrocic to, co juz dawno przeminelo.

Glownie kieruje sie intuicja i obserwacja a wiec proponuje Ci zaobserwowac syna kiedy konkretnie chodzi na paluszkach. Jesli tylko do szkoly to byc moze jest to spowodowane stresem a moze zakupilas nowe obuwie ktore go uwiera? Spedzenie w szkole calego dnia w butach troszke meczy stope.
Jesli syn narzeka na bol piet to zastosuj masaze o ktorych pisalam wczesniej. Zmien obuwie i obserwuj. jesli problem nie zniknie, warto zaglebic sie w temacie czyli sensory issues(zaburzenie czucia glebokiego)

Wiem, ze fizjo jak i ortopeda niewiele tu wtedy zdzialaja ale przynajmniej bedziesz pod scisla kontrola doktora, ktory wykluczy np. przykurcz miesni Achillesa...

Dziewczyny z Londynu i okolic, jutro w godzinach porannych mamy znow spotkanko. Jak ktos ma ochote sie wygadac albo potrzebuje pomocy to wiecie gdzie mnie szukac:)

Ps. Z motoryka tez lezymy, rozebrac sie rozbierze ale o ubraniu nie ma mowy. Wszystko sie mu poplacze, tysiac razy sie zniecheci albo mi ucieka, no jaja sobie robi ze mnie poprostu a moze lubi byc goly bo przewaznie wtedy mi zwiewa:) zamka nie zapnie, guzikow nie zapnie, skarpetek nie wlozy, spodnie jak podciaga to sie mu wszystko popodwija, echhh...

[ Ostatnio edytowany przez: doritos 14-10-2012 20:40 ]

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Simon2009

Post #10 Ocena: 0

2012-10-14 20:48:58 (13 lat temu)

Simon2009

Kobieta

U mnie to Szymon uwielbia byc goly w domu to tylko majtki i koszulka a ubrac go to masakra gonitwa po domu:-o
z chodzeniem bede obserwowac buty dopiero mam zamiar kupic te w ktorych chodzi to stare ale bardzo szybko wykancza buty zwlaszcza na pietach przeciera...
dzieki za podpowiedzi bede obserwowac no i mysle pojsc do gp zobaczymy co ona powie ,jeszcze moze pogadam z pediatra ale tym zwyklym bo tez takowego mamy ze wzgledu na astme i w listopadzie mamy kontrole.

[ Ostatnio edytowany przez: Simon2009 14-10-2012 20:52 ]

Do góry stronyOffline

Strona 263 z 623 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 262 | 263 | 264 ... 621 | 622 | 623 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,