MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Rodzina z dzieckiem autystycznym

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 254 z 623 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 253 | 254 | 255 ... 621 | 622 | 623 ] - Skocz do strony

Str 254 z 623

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

kik1976

Post #1 Ocena: 0

2012-10-07 12:30:09 (13 lat temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

moj skonczyl niedawno 9 lat, od 3 lat mowi, od jakiegos poltroa roku pisze i czyta, wzgledem inteligencj i sa tzw skoki postepowe. z mojej obserwacji wychodzi mu co jakies 2 lata.
moj tez ma swietna tzw pamiec dluga i fotogeniczna. nauczycielka z poprzedniej szkloy, ucyzla go w 1 i 2 klasie, mowiela, ze pamieta kazdy szczegol klasy, odrazu zauwazal zmiany.
co do diet , u mojego dzialaja, z czego ciesze sie bardzo.

ana, fakt duzo pracy i cierpliwosci i mozna zauwazac postepu.
przyszlosc nieco mnei przeraza, bo mlody ma problemy w sferze socjalno - emocjonalnej. do tego popada w skrajnosci, potrafi tak w ciagu minuty okazac wscieklosc i nieopanowany smiech.
Actus hominis non dignitas iudicentur ..

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ania2008

Post #2 Ocena: 0

2012-10-07 13:06:07 (13 lat temu)

ania2008

Kobieta

Z nami od: 03-05-2012

Passionfruit nie studiowalam chemii,hehe:P
Duzo czytam,robie notatki,juz mam 3 zeszyty,kupilam tez sobie ksiazki o autyzmie,no i nasz kochany internet,co bym zrobila bez niego:)
Moj wlasnie nie ma obsesji pod wzgledem chodzenia jedna droga,tylko pamieta droge np.do kogos gdzie ma skrecic,pamieta ze np.w danym sklepie cos mu kupilam i mi to pokazuje ze to ma.
kiki1976 moj syn tez popada w wsieklosc w przebiegu minuty,wystarczy ze mu cos nie damy ,poprostu niewie i nie rozumie co to znaczy ze ma czekac.Czesto sie staje ze tez sie smieje na glos sam ,czytalam ze to sa przyznaki candidy,tzw.glupawki.
Swieta prawda ze trzeba dawac naszym dzieciom duzo milosci,cierpliwosci,i duzo zmudnej pracy z nimi .Kiki moze to glupie pytanie ale tylko tak z ciekawosci,czy po Twoim synkowi widac ze ma autyzm ,chodzi mi o objawy.Czy tez to juz jest tak ze bardzo malo ma tych cech.Na tamtym forum czytalam w watku dzieci ktore wrocily,mamy dzieci ktore sa juz wyleczone z autyzmu opisuja historie,jak z nimi bylo.Niektore pisza ze po ich dzieciach juz nie widac autyzmu wogole,ze mozna powiedziec ze sa calkowicie wyleczone.
A wogole ogladalyscie to wideo o autyzmie jest tam chyba 9 lub 10 czesci ,tlumaczone do j.polskiego.Jak to ogladalam pierwszy raz wylam jak bobr(bylismy swiezo po diagnozie syna).Piekne wideo o dzieciach ktore wyszly bez sladow z tej cholernej choroby.
Dla tych ktorzy jeszcze nie widzieli dodaje link.
http://www.youtube.com/watch?v=CyahNBNpZYg

Milej niedzieli zycze:)pozdrawiam.

[ Ostatnio edytowany przez: ania2008 07-10-2012 13:08 ]

Leon 05/2008(autyzm)

Do góry stronyOffline

kik1976

Post #3 Ocena: 0

2012-10-07 13:12:13 (13 lat temu)

kik1976

Kobieta

ania, widac, zwlaszcza od strony socjalnej. co roku robie mu test atec. staram si e najobiektywniej. 2 lata temu mial kolo 119 chyba, teraz spadlo do okolo 80. a zdrowe dziecko to 0, a najciezszy stopien to cos kolo 180, jesli dobrze pameitam.
z nauka sie nieco podciagnal, ale matma, to katastrofa. uczy sie wlasciwie tylko tego co chce i co mu w danej chwili potrzebne. mozna by bylo pisac wiele o tym....

Do góry stronyOffline

katarzynek70

Post #4 Ocena: 0

2012-10-07 15:26:02 (13 lat temu)

katarzynek70

Kobieta

Z nami od: 25-04-2012

Ania
Ja mam 3 dzieci,corka 14,synus prawie 4 i najmlodsza corcia prawie 2 latka.To dobrze ze masz jeszcze jedno dziecko i dzieki Bogu ze zdrowe bo wiecie jak to autyzm lubi zostawac w rodzinie.
Ja przezywalam koszmar ze strachu o moja mala ale ostatnio poszla do przodu,mowi juz zdaniami wiec chyba bedzie nie tak zle,bo z Adasiem w jej wieku bylo gozej.Choc ja nadal uwazam ze moze byc tez w spektrum ,w chwilach ekscytacji mala otwiera buzie jakby chciala powiedziec "O",Adas robi podobnie tylko ten grymas trwa troche dluzej i jeszcze wydaje taki dzwiek"AGH" no i oczywiscie czasem wtedy macha lewa raczka i podskakuje i tu wlasciwie tylko widac jego autyzm golym okiem.
Wiecie Adas jest wiekszosc czasu taki "normalny" ze zapominam czasem o jego chorobie a potem zrobi cos takiego, ze trach.....az serce mi sie sciska .

Iza
Ja do Polski nie wracam i to wlasnie przede wszystkim ze wzgledu na Adasie,boje sie ze mi zgnoja dziecko ,bo po nim nie widac choroby i nie chce wysluchiwac ze niegrzeczny, zle wychowany itp.itd.Poza tym mam zle doswiadczenia jezeli chodzi nauczycieli i polska szkole,nie wyobrazam sobie mojego malego w polskiej szkole.Podoba mi sie jak jest ten problem rozwiazany w Anglii,to ze mozna poslac dziecko do zwyklej szkoly,ze moze miec swojego cienia,ze sa unity dla autystykow a jak moj maly nie da rady to szkole specjalna napewno tu latwiej znajde niz w Polsce.
A moze byscie osiedli we Francji,czytalam w necie ze tam dobrze lecza autyzm wlasnie od strony biomedycznej i terapia tez podobno na wysokim poziomie.Szczerze mowiac mnie samej Prowansja sie marzy moze wiec kiedys.....
Ja wcale nie tak daleko,30 min pociagiem FCC z Kings Cross i pijesz kawe u mnie:-].Jestem z Hitchin.
Jak sobie dajesz rade sama,pewnie Ci ciezko kochana.

Dziewczyny marzy mi zjazd globalny nas wszystkich moze by tak na wiosne ku pokrzepieniu serc?

Ania511
Dzieki,dzieki i jeszcze raz dzieki za wpis.Kamien z serca spada.
ponowie pytanie co robilas z synkiem jakie terapie itp,itd.

Boze dziewczyny jak dobrze ze jestescie bo ja tu sama z tym wszystkim ,moj maz uwaza ze z Adasiem wszystko OK ze sama zobacze jak skonczy 5 lat wszystko bedzie dobrze bo maly jest jego zdaniem bardzo inteligentny tylko ma natlok mysli w glowie i musi sobie wszystko poukladac dlatego zajmuje mu to wiecej czasu,daj Boze zeby mial racje,bo z naszymi dzieciakami to naprawde nigdy nie wiadomo.
Myslalam ze Adas do konca zycia bedzie chodzil w pampersach a tu nagle doslownie z dnia na dzien przestal i nawet w nocy mu sie nie zdarza wpadka.Przed spaniem idzie do kibelka sam "NIe przeszkadzaj mi mamo ,ja musze zrobic siusiu"odjazd normalnie odjazd.
Tak mi jakos optymistycznie dzisiaj i oby Wam tez tak bylo.:-)

[ Ostatnio edytowany przez: katarzynek70 07-10-2012 16:07 ]

Do góry stronyOffline

ania2008

Post #5 Ocena: 0

2012-10-07 17:13:25 (13 lat temu)

ania2008

Kobieta

Z nami od: 03-05-2012

Kik dziekuje za odp,super postepy.:)
Do passionfruit podpisuje sie pod odp.Katarzynek pod wzgledem ze jest lepiej w Uk.
Tobie jako samotnej matce przysluguje tu duza pomoc tj.np.housing benefit,disability living allowance na dziecko,i duzo innych zebys mogla sama uciagnac,bardzo ci wspolczuje.Poprostu jestes baba z jajami ,ja bym chyba sie zlamala sama ,tak wszystko ciagnac.Wielkie brawo dla Cb.Ja do PL nie wracam juz,wogole nie mam po co.Ja mam meza Slowaka wiec czesciej jezdzimy na Slowacje z mezem bo tam kupilismy sobie domek,ale nie ciagnie nas tam spowrotem,chyba juz tu zostaniemy.
Co do Francji to ja tez slyszalam ze tam jest lepsza opieka medyczna i ponoc sa najelpsi w leczeniu autyzmu.My mamy tam rodzinke,w wakacje zawsze tam jezdzimy.
A co do tego spotkania to super pomysl:)
A z jakich okolic wy dziewczyny jestescie?
Bo ja z South YOrkshire-Rotherham przy Sheffield.
Leon 05/2008(autyzm)

Do góry stronyOffline

kik1976

Post #6 Ocena: 0

2012-10-07 18:11:03 (13 lat temu)

kik1976

Kobieta

spotkanei bylo by fajne, tylko u mnei gorzej z czasem.
tez mam 3 i ni e wyrabiam czasem na zakretach.
za m-c mam spotkani e z psychologiem w ramahc pomocy rodzienie, w ktorej jest np dziecko autystyczne. ponoc w takich przypadkach nalezy sie pomoc psychologiczna, poniewaz np dziecko wymaga dodatkowej uwagi, co zutuje na pozostalych czlonkow rodziny itp.
zobaczymy co to wogole ejst i co wymysla, bo jak beda mi wpierac jakie s durnoty, zobior e sie chyba za nich od stony sadowej. cierpliwosc powoli mi si e konczy.
lekarka o d lipc a nie mial a jeszcze czasu wyslac mi raportu z wizyty, ani tego o co prosilam, czyli zaleglych raportow i z ex-diagnozy. teaz mam za m-c wizyte , chyba trzeba postraszyc trybunalem.

[ Ostatnio edytowany przez: kik1976 07-10-2012 18:27 ]

Do góry stronyOffline

passionfruit

Post #7 Ocena: 0

2012-10-07 20:07:30 (13 lat temu)

passionfruit

Kobieta

Z nami od: 03-10-2012

Dziewczyny, cos w tym jest, juz bylam na paru forach polskich, ale rodzice z Polski, i jakos nigdy nie bylo mi tak dobrze jak z wami:)A tutaj dopiero sie przeciez zapisalam, ale nawet podczytujac was, odczuwalam tyle serdecznosci, zgody i pomocy:)

Dziekuje za mile slowa. Tak, czasem mi bardzo ciezko, ale Steph dostal dobra prace z francuskim w Krakowie i bardzo mu sie podoba, ale tak jakby zapominal o tym, ze nasz synek ma ten 'cholerny' problem. Podobnie jak u Was, poniewaz synek jest mega inteligentny (nie wiem moze to gdzies we krwii, bo Stephana ojciec byl pisarzem, a z tego co jego mama opowiada to niezbyt socjalny. Steph zreszta podobnie, chociaz mi to bardzo nie przeszkadza, wszystko bym dala, zeby Julcio wyrosl na takiego mezczyzne!), ciagle usmiechniety, calusnik, z nami w domu rewelacja, to tak jakby latwo o tym problemie zapomniec. Ale ja to widze, jak on sie rozni na tle dzieci, tak jakby chcial z nimi bawic sie, ale nie wie jak, trzeba go wlaczac w zabawe z dziecmi (chociaz nie powiem sa i lepsze dni, szczegolnie z dziecmi, ktore zna juz dluzej). Szybko sobie znajdzie jakies swoje zajecie. Te swiatla to tez mnie do szalenstwa doprowadzaja czasami! U nas najbardziej lezy sfera socjalna z rowiesnikami. Czasem bardzo boli, bo jak widze jak inne dzieci sie zaczepiaja i lgna do siebie, a moj Julian jakby inne dziecko (niz w domu z nami), gdzies tam w swoim swiatku wg mnie, bo inni tak jakby nie widza. Martwi mnie czy kiedys bedzie mial kolege, a przeciez to takie naturalne dla innych.... Rowniez czasem jest raczej placzliwym i dosc wrazliwym, lecz nie agresywnym, dzieckiem. No i uwzial sie wszystko z mamusia. Np. gdy idziemy do biblioteki, tam lubi chodzic bardzo, to ciagle mnie wlacza do zabawy, czy do czytania (ok drugie oczywiste), a nie z dziecmi. Ja tez chcialabym czasem odsapnac.

Do góry stronyOffline

passionfruit

Post #8 Ocena: 0

2012-10-07 20:14:24 (13 lat temu)

passionfruit

Kobieta

Ania511, a jak wyglada strona socjalna u synka, czy ma kolege/kolegow, bawi sie chetnie. Jesli za bardzo osobiste to prosze zignoruj.

Do góry stronyOffline

passionfruit

Post #9 Ocena: 0

2012-10-07 20:26:49 (13 lat temu)

passionfruit

Kobieta

Katarzynek, to samo powtarzam mojemu mezowi, ze inaczej jest jak sie nic w Polsce nie zalatwia i pracuje dla miedzynarodowej firmy, a inaczej jest jesli chodzi o szkolnictwo, urzedy polskie. A szczegolnie, jesli chodzi o szkolnictwo dla dziecka 'po ktorym nie widac choroby'. To mnie przeraza, bo w Anglii pomimo, ze tez czasem ma sie dosc wszystkiego, to kraj tolerancyjny wzgledem wszystkich 'innosci', temu chyba nikt nie zaprzeczy.

Jesli chodzi o Francje, bardzo mi sie podoba ten kraj, jezdzimy tam czesto do rodziny. Moze jeszcze kiedys, Julek uwielbia moze, zreszta ja rowniez, w koncu jestesmy raczkami:)

Ja rowniez za spotkaniem. Jak Steph przyjedzie nas odwiedzic, to wtedy i ja bede wolniejsza podjechac do Londynu, zobaczymy....

Kik, a twoj synek ma juz oficjalna diagnoze, bo pamietam, ze mialas z tym przejscia, i rowniez macie 'slaby autyzm'? I do jakiej szkoly chodzi, czy jest to moze unit? Mam nadzieje, ze pytanai nie za osobiste..:)

Do góry stronyOffline

kik1976

Post #10 Ocena: 0

2012-10-07 21:20:06 (13 lat temu)

kik1976

Kobieta

passionfruit, ni e mamy dalej diagnozy i bo nie mozemy sie dostac do psychologa, bo mlody nie ma autoagresji, wiec wg nich jest ok. pozatym wg pediatry ktory mlodego obserwowal i wydal swoja opinie - juz zaraz minie 3 lata, to mlody mam asd i dyspraxie.
z czym sie zgodze. przekopalam internet n a te tematy i rzeczywiscie mial racje, i tylko potwierdzil moj e obawy, ktorych staralam sie nie przyjmowac do wiadomosci. ale jesli jzu potwierdzil, to chyba nie zwariowalam i tego sie trzymam.
zaczelam od strony dzieci.org i wprowadzenia diet, mlody mial wtedy 6 lat. dieta zadzialala po 2 tyg. potem tylko cierpliwosc i powtarzani e po 100 razy tego samego, az zalapie.
jesli chodzi o nasilenie autyzmu, to juz wczesniej pisalam o punktach atec. wychodzi raczej na sredni, niz slaby.

Do góry stronyOffline

Strona 254 z 623 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 253 | 254 | 255 ... 621 | 622 | 623 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,