Str 253 z 623 |
|
---|---|
passionfruit | Post #1 Ocena: 0 2012-10-06 20:23:14 (13 lat temu) |
Z nami od: 03-10-2012 Skąd: Londoneria |
*
|
passionfruit | Post #2 Ocena: 0 2012-10-06 20:37:31 (13 lat temu) |
Katarzynek ladnie to ujelas. Niektore czesci Twoich wypowiedzi sa jakby o moim synku. Jest sliczny, ciagle usmiechniety ... jak wracalismy pierwszy dzien z przedszkola w uniformie, akurat autobus szkolny stal na przystanku i duze dziewczynki byly podekscytowane widokiem Julka i rzucily 'He's so cute!'. Az sie serce kroi, gdy widzisz swoje dziecko, ktore jako wysokofunkcyjne, niby na pozor nie rozni sie bardzo od 'normalnych', a jednak ty jako rodzic wiesz, ze nie jest tak, ze cos szwankuje, ze jemu trudniej w wielu sytuacjach. Mi najtrudniej w momentach, gdy mysle, ze to tak jakby ta choroba zabierala mi mojego synka, no i oczywiscie zaczynam coraz czesciej myslec, co bedzie w przyszlosci, ale dziewczyny nie mozemy sie dolowac, bo to nic nie pomoze (sorki przestalam juz dawno wierzyc w cuda i sprawiedliwosc w naszym rozumowaniu pojeta)trzeba sie wspierac i isc do przodu i cieszyc kazdym postepem. Dzis mielismy wspanialy dzien. Z kolezanka i jej dwojka poszlismy na kulki. Julcio sie ladnie bawil, rowniez z drugim chlopczykiem, trzymali sie za raczki itd. Takie chwile naprawde ciesza
![]() Katarzynek jesli chodzi o szczepionki w Anglii nie sadze, ze byly 'czyste' niestety. Moj synek tez tutaj urodzony. Ania, sorki, ze ponawiam pytanie ale uwazasz, ze sa witaminy chemiczne i naturalne. My mamy niby te wlasnie dla dzieci autystycznych bez konserwantow, rteci, itp itd. Przeciez chyba nie ma witamin opartych na ziolach. Jesli nie mam racji to mnie zaraz popraw, bo przerazalby mnie fakt, zeby dziecko mialo podawane non-stop chemiczne witaminy czy mineraly. Inny lek jesli podawany przez chwile to jeszcze moge zrozumiec, ale ta suplementacja. I zgadzam sie absolutnie, ze niestety wiele lekow, terapii, specjalistow to totalny marketing, zerowanie na biednych rodzicach, ale coz zyjemy w takich czasach, a nie innych. |
passionfruit | Post #3 Ocena: 0 2012-10-06 20:45:50 (13 lat temu) |
Dziewczyny, a to juz dla wszystkich forumowiczek, mam jeszcze jedno pytanie zupelnie z innej beczki. Otoz, czy wy planujecie zostac na stale w Anglii, czy np zdecydowalyscie sie zostac ze wzgledu na chorobe dziecka. Czy ktos planuje wracac, lub wrocilby gdyby mial prace, mieszkanie itd? Znalazlam sie w takiej sytuacji, zreszta zbyt to skomplikowane. Mieszkam od pol roku sama w Anglii z synkiem (maz Francuz pracuje w Polsce i nie chce tutaj wracac za bardzo!!!), tyram po nocach, zeby sie utrzymac, ale jakos boje sie wracac do Polski.... Chetnie wyslucham waszych opinii.
|
passionfruit | Post #4 Ocena: 0 2012-10-06 20:50:02 (13 lat temu) |
Ania, jeszcze chcialam spytac po czym rozpoznajesz naturalna M12 od nie, czy sekretyne? Dzieki kochana. Dziekuje, ze jestescie tutaj, i to tez kieruje do Was wszystkich:0
Katarzynek, a gdzie ty mieszkasz, pewnie tez daleko ![]() |
ana511 | Post #5 Ocena: 0 2012-10-06 21:03:03 (13 lat temu) |
Z nami od: 21-05-2010 Skąd: Szkocja |
Ja ze swojego doświadczenia napiszę tak:
Regres wieku ok 2 lat jestem przekonana że poszczepienny (dzieciak jak podmieniony ani słowa,agresja,stach przed kąpielą,fryzjer nie do przyjęcia,obsesyjna zabawa drzwiami,jedzenie maaasakra czasem całymi dniami tylko keczup no i sok kubuś) pierwsza mowa po regresie ok 4 roku życia. pieluchy do 4 roku życia Na pocieszenie wszystkich mam któreprzeraża myśl o przyszłość (ja też ciągle się boję): Mój synek ma dzis dziesięć lat rozmawia w obu językach płynnie składa zdania,myśli kreatywnie, coraz lepiej z wyobraznią. Je w dalszym ciągu ulubione potrawy ale w miare urozmaicone, resztę uzupełniamy witaminami(układ immunologiczny). Niestety sportowcem nie będzie kompetnie go nie kręci jakikolwiek wysiłek,że o jeżdzie na roweże nie wspomnę. Jest bardzo grzecznym dzieckiem ,spokojnym nie chętnie lubi towarzystwo wrzeszczących dzieciaków. Przeszliśmy naprawdę długą drogę ile łez i nie przespanych nocy nie zliczę, uważam że autyzm można wyleczyć ale potrzeba dużo naszej miłości a czy diety pomagają nie wiem mniej więcej tyle samo czasu aby zobaczyć efekty dziecka wyleczonego zajmuje co nie stosowanie leków i cudownych uzdrawiaczy..... [ Ostatnio edytowany przez: ana511 06-10-2012 21:07 ] |
|
|
passionfruit | Post #6 Ocena: 0 2012-10-06 21:29:49 (13 lat temu) |
Ana511, moj maz by sie z toba zgodzil w 100%, czego i ja nie neguje. Ok wybralam jakas tam droge leczenia, ale moj synek mysle, ze moze i bez leczenia zrobilby ten sam postep, tego sie nie da udowodnic. Terapeuci, lekarze, logopedzi beda uwazac, ze to dzieki nim taki postep dziecko zrobilo. Moze, a moze i nie. Ana a czy stosowalas jakies inne terapie typu sensoryczna, behawioralna?
Jesli chodzi o milosc, to cos w tym jest, moze naprawde zczynic cuda. Kocham mojego synka nad zycie (tak jak z pewnoscia kazda z was), powtarzam na glos pare razy na dzien, i od niego slysze prawie kazdego dnia 'kocham cie mamusiu, tez' ![]() |
passionfruit | Post #7 Ocena: 0 2012-10-06 22:04:51 (13 lat temu) |
Ana511, wlasciwie zapomnialam dodac, wielkie brawo dla waszego synka, i dla Was! Takie komentarze naprawde ciesza i daja duzo nadziei
![]() |
nataliesolange | Post #8 Ocena: 0 2012-10-06 22:20:38 (13 lat temu) |
Z nami od: 28-09-2012 Skąd: Braintree |
Ja od siebie dodam tyle, ze pracuje weekendami jako tlumacz i opiekun w osrodku nauki i zabaw dla dzieci z niepelnosprawnosciami. Widze postepy w rozwoju wielu dzieci z roznym autyzmem. Niektore sa wrecz niesamowicie inteligentne!
![]() ''or you can just leave the pieces on the floor and move the fuck on.”
|
ania2008 | Post #9 Ocena: 0 2012-10-07 09:03:27 (13 lat temu) |
Z nami od: 03-05-2012 Skąd: rotherham |
ana511 ,super wiad.dla nas-gratulacje dla synka i Cb,zrobiliscie duze postepy!!!
A czy wasze dzieci maja cos takiego co sie nazywa pamiec fotogeniczna,bo moj ma,wszytsko pamieta gdzie byl wczesniej,drogi pozna na pamiec itp. ??? passion fruit ponoc ziola sa zanieczyszczone tak gdzies slyszalam.Trzeba czytac uwaznie ulotki,sa one np.zaznaczone tak ze sa dla wegetarianow i veganow,np.bez sztucznych barwnikow i konserwantow.co wazne dla nas musza byc bez mleka,glutenu,cukru,itp.Roznica miedzy naturalnym a syntetycznym jest taka ze naturalna witaminę organizm rozpoznaje jako element natury i bardzo chętnie ja przyswaja. Z kolei syntetyk rozpoznawany jest jako "wróg" i dużo gorzej traktowany. Ceny witamin sztucznych są zawsze kilkakrotnie niższe, ale korzyści z ich stosowania - znikome i bardzo latwo jest je przedawkowac.Z kolei witamina naturalna nie stwarza takich niebezpieczeństw. Witaminy i minerały firmy maja bardzo wysoka jakość i bardzo szybko uzupelniają niedobory. Witamina B12 to kobalamina. Jak już sama nazwa wskazuje w skład tej witaminy wchodzi kobalt. Syntetyczną formą tej witaminy może być cyjanokobalamina, która charakteryzuje się duża trwałością i w jej skład wchodzi grupa cyjankowa, która nie jest obecna w naturalnej witaminie B12. Grupa cyjankowa może dołączyć się do witaminy w czasie przetwarzania pokarmu. Sztuczna postać kobalaminy nie jest szkodliwa dla zdrowia, gdyż ilości cyjanku, które mogą być uzyskane z niej są bardzo małe. Witamina B12, jako jedyna ze wszystkich witamin, które rozpuszczają się wodzie, jest w stanie odkładać się w nerkach, wątrobie oraz w innych tkankach. Niedobór tej witaminy jest trudny do zaobserwowania, gdyż możliwe to jest dopiero po kilku latach niedoboru. Sekretyna naturalna jest juz chyba niedostepna .tak sie teraz doczytalam ze byla wstrzymana prod.,kiedys byla w zastrzykach. Sekretyna w Ainsworth jest dostepna w postaci ferrytyny i homeo,mozna ja dostac w plynie,kulkach,kaps.,tablet.roznych mg. Sekretyna ktora jest na rynku jesxt ponoc prod.z tkanek zwierzecych np.od swini. Sekretyna jest hormonem wytwarzanym w przewodzie pokarmowym człowieka i wszystkich ssaków. Mimo, że struktura biochemiczna nieco różni się u różnych gatunków, to efekty jej działania są identyczne, a podana człowiekowi obcogatunkowa postać sekretyny zachowuje się tak jak swoista. Podstawowym zadaniem sekretyny jest stymulowanie trzustki do wydzielania związków redukujących kwaśność treści pokarmowej przechodzącej z żołądka do dwunastnicy. Pociąga to za sobą uwolnienie również enzymów trawiennych produkowanych przez trzustkę. Oczywiście to nie jedyna z poznanych jej funkcji w ustroju człowieka, ale najważniejsza. Leon 05/2008(autyzm)
|
passionfruit | Post #10 Ocena: 0 2012-10-07 10:06:43 (13 lat temu) |
Ania, dziekuje za wyczerpujaca odp. Hej ty chyba studiowalas chemie
![]() A jesli chodzi o pamiec fotog, to moj synek ma dosc wyjatkowa, ale na razie nam nie 'przeszkadza'.Zauwazylam ze i inne dzieci rowniez maja cos takiego. Wiadomo najbardziej chyba chodzi o to, zeby to nie stalo sie uciazliwe, no, ze dziecko chce chodzic tylko jedna ulica czy skrecac tylko w lewo itp. Slyszlam z profesjonalnego zrodla, ze trzeba lamac wszelkie rutyny (obsesje) dziecka. My np chodzimy roznymi drogami do miasta czy do sklepu. Nie mamy wiekszego problemu, jak na razie.... Milego dnia! |