MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Rodzina z dzieckiem autystycznym

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 246 z 623 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 245 | 246 | 247 ... 621 | 622 | 623 ] - Skocz do strony

Str 246 z 623

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

kik1976

Post #1 Ocena: 0

2012-09-03 19:14:21 (13 lat temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

do statmentu nie potrzebna jest diagnoza, tak samo jak sie okazuje do DLA. szkola jesli ma warunki moze sama zoferowac prace 1:1, al e wiekszosc chce miec statment, bo to jest dodatkowa kasa.
diagnoza w uk potrzebna jest tylko do terapi wszelkeigo rodzaju i ewentualnych specjalistow.

dzisiaj dostalam ponowne zaproszenie do takiego serwisu face to face. generalnie sa tam psycholodzy roznej masci. tym razem mam sie stawic z cala 3, bo wystapilismy do nich z pomyslu szkoly, zeby pomoc calej rodzinei , gdzi e glownym czlonkiem jest mlody i zyci e sie kreci praktycznie wokol niego. idziemy 1 listopada, bior e ze soba swojego wspolpracownika, ktory pomaga mi juz ponad 3 lata. spodziewam sie , ze moga bie byc zachwyceni, bo jestesmy troche wyszczekane i juz troche wiecej wiemy8-);-)
Actus hominis non dignitas iudicentur ..

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

jolkam03

Post #2 Ocena: 0

2012-09-04 00:26:15 (13 lat temu)

jolkam03

Kobieta

Z nami od: 21-11-2010

Milka, u nas Kamil mial asystenta 1:1 ale dopiero w szkole, wiec nie wiem, jak to sie odbywa w przedszkolu. Nie mielismy wtedy jeszcze konkretnej diagnozy. Zgłosilam w przedszkolu, ze obserwuje niepokojace zachowania u Kamila i zamierzam sie skonsultowac z psychologiem i oni wtedy zglosili to do Councilu do Special Educational Needs i do psychologa edukacyjnego (diagnozowanie szlo innym torem, poprzez GP, Child Development Centre, pediatra, logopeda, OT, itd.). Miałam z nimi chyba jedno czy dwa spotkania, obserwowali Kamisia w przedszkolu i przyznali mu asystenta do szkoly. Diagnozę dostalismy dopiero kilka miesięcy później. Tak to mniej więcej wyglądało u nas. Wydaje mi sie, ze to przedszkole powinno wystapic o przyznanie małej Special Educational Needs, jesli nie, to mozesz spróbowac sama sie z nimi skontaktować w tej sprawie.

Do góry stronyOffline

milka0

Post #3 Ocena: 0

2012-09-04 12:20:13 (13 lat temu)

milka0

Kobieta

Z nami od: 18-07-2011

Dzieki dziewczyny za odpowiedzi.
Simon ak mamy diagnoze.
Dzis byla u nas nowa babka, ktora ma pracowac z mloda. Zobaczymy jak jej pojdzie. Ma zaczac od poniedzialku.
Nie mamy tez logopedy na razie. Znow bede musiala chodzic i pytac, bo sami sie nie odezwia.

Do góry stronyOffline

credooo

Post #4 Ocena: 0

2012-09-05 07:25:15 (13 lat temu)

credooo

Kobieta

Z nami od: 03-04-2012

ehh nas tez to niedlugo czeka Milka, Szymek zacznie przedszkole od stycznie, a zeszly poniedzialek bylismy w Lobo Center na spotkaniu, tak wiec stwierdzili ze Szymek ma zachowania ze spektrum autyzmu, ale mamy wrocic za pol roku!:/ pocieszam sie tym,ze jednak nie jest z nim az tak zle, bo mogli od razu stwierdzic, za autyzm i juz... nie wiem. czekam teraz na raport, zobacze co oni tam dokladnie napisali. a tak ogolnie Szymek zaczal mowic, tzn nie ma juz okolo 30 slow, ale tylko kilka ok 4,5 uzywa sam z siebie, o reszte musze go pytac. Ja sie wlasnie boje tego przedszkola, jak to bedzie, jak oni do niego dotra... Szymek ogolnie ignoruje ludzi, chyba ze cos mu trzeba. Milka a Twoja Mala tez tak ignoruje inyych czy zwraca nanich uwage? zwlaszcza jak cos do niej mowia?

Do góry stronyOffline

doritos

Post #5 Ocena: 0

2012-09-06 12:22:12 (13 lat temu)

doritos

Kobieta

Z nami od: 10-12-2009

Matixma, witaj na pokladzie:-)

Trudna decyzja pewnie z ta przeprowadzka tutaj, nowe miejsce, nowa szkola no i inny jezyk. Czy Twoj synek mowi?

Pisz, pytaj a napewno odpowiemy;-)

Milka, u nas w przedszkolu byla porazka. Juz mialam prywatna diagnoze w reku a mimo to uslyszalam, ze byc moze to pomylka:-o
Oklamano mnie w zywe oczy, ze bedzie obserwacja psychologa. Jak sie potem okazalo, nawet nie zostala poinformowana... W przedszkolu, z tego co sie orientuje, ciezko jest o jakakolwiek pomoc bo po 1-sze dzieci tam glownie sie bawia i ciezko jest dostrzec problemy. Nawet jesli sa dostrzegane to nauczyciele czekaja na odzew ze strony rodzicow( w szkole z reszta tez) a po 2-gie przedszkola nie sa tak wspierane finansowo przez urzedy jak szkoly a wiec automatycznie serwis typu logopeda czy psycholog jest prawie niezauwazalny.
Nie sadze, ze jest szansa na otrzymanie statementu w przedszkolu bo to sie wiaze z kosztami. Ogolnie przedszkola duzo rzeczy olewaja bo dzieci w nich sa tylko na rok, wola zeby szkola sie nimi potem zajela. Oni tylko pisza raport...

Kik, uwielbiam slowo "wyszczekane" :-) mnie znaja jako "rude" i "horrible":-]
Niestety takim trzeba byc zeby cos uzyskac a wiec Credoo, nie pozwol im na zamydlenie Ci oczu, ze synek jest w miare ok i diagnoze odkladaja na pozniej. Nie daj sie zwiezc, czy ma lekkie zaburzenie czy nie, pomoc jest potrzebna jak najszybciej. Powodzenia

U nas poczatek nowej szkoly i znow ogromny stres ale jestesmy nastawieni bardzo pozytywnie, szkola jest cudowna. Juz w 1-szy dzien dostalam meila od nauczycielki ze zdjeciami ze szkoly. W przyszlym tygodniu mamy spotkanie przy kawie a za miesiac mozemy uczestniczyc w lekcji:-)

Dziewczyny, szkoly specjalne sa tu przecudowne, nie bojcie sie ich!

A tutaj artykul jak ciezko jest zdiagnozowac dziewczynki. Wg mojej opinii, i pewnie nie jednej z Was, nie tylko dziewczynki...

Do góry stronyOffline

Strona WWW

katarzynek70

Post #6 Ocena: 0

2012-09-06 14:05:09 (13 lat temu)

katarzynek70

Kobieta

Z nami od: 25-04-2012

Czesc dziewczyny
Od tygodnia jestesmy z powrotem w Anglii,w Polsce robilam malemu badanie na pasozyty i candide i wyszlo wszystko ok ,jaka ulge poczulam.29 pazdziernika mamy wreszcie spotkanie z pediatra w Child Development Centre,dzis zaliczylam spotkanie z angielska logopedka i mamy juz umowione spotkania na nastepny miesiac a wiec cos sie nareszcie ruszylo.W przyszlym tygodniu maly idzie do przedszkola wiec mam dusze na ramieniu ,ale wiem ze to najlepsza terapia dla niego wiec jak mus to mus.
Moj synus zrobil mamie niespodzianke i wykonal calkiem niezly skok rozwojowy.Gada jak najety i to z sensem ,poprawila sie bardzo gramatyka,wsiadl na rower i od razu pojechal,normalnie kopara mi opadla jakim cudem on tak od razu to zalapal,normalnie wsiadl na rower czterokolowy pierwszy raz i od razu zaczal krecic pedalami,jak bym sama nie widziala to bym nigdy nie uwierzyla.
Tak wiec jednak podroze ksztalca,bo jestem przekanana ze malemu pomogl wyjazd do Polski,ja przez ten czas wogole z nim nie cwiczylam ,zadnej terapii nie bylo a tu masz taki rozwoj.Mowie wam dziewczyny nic juz z tego nie rozumiem.
Musimy jeszcze popracowac nad zadawaniem pytan bo z tym ciezko i nad uzywaniem zaimka "ja" ale reszta prawie w normie jezeli chodzi o mowe.
Oczywiscie maly nadal jest nerwowy,niecierpliwy itp ale inne "zdrowe" dzieci tez tak maja wiec sie tym nie martwie po prostu wprowadzam zdrowa dyscypline i do przodu.Z cech typowo autystycznych zostalo mu machanie raczka jak sie cieszy ale ostatnio tez jakby troche mniej.
Jak sobie przypomne jaki byl i co robil te 3 miesiace temu to normalnie jakby mi ktos dzieci podmienil.
Kochane dziewczyny glowa do gory ,teraz naprawde wierze ze nasze dzieciaki nieraz nas zaskocza pozytywnnie,czego z calego serca wam wszystkim zycze i nie martwcie sie tak bardzo, ze tu terapii malo bo popatrzcie u mnie wogole bez terapii a maly tak poszedl do przodu ,ze logopedka byla w szoku.
Calusy .
Kurcze.....znowu sie strasznie rozpisalam sorry.

Do góry stronyOffline

doritos

Post #7 Ocena: 0

2012-09-09 22:04:48 (13 lat temu)

doritos

Kobieta

Z nami od: 10-12-2009

Dziewczyny z Londynu, okolic i nie tylko!

W drugi poniedzialek kazdego miesiaca( w godzinach dopoludniowych) organizujemy spotkania polskich matek "autystycznych". Jesli macie ochote dolaczyc to serdecznie zapraszamy:-)Grupka nam sie pomalu powieksza( jest nas osiem) a bardzo bysmy chcialy poszerzyc nasze grono bo w kupie sila:-)

Rozmawiamy glownie o autyzmie ale tez o wszystkim i o niczym. Wymieniamy sie doswiadczeniami, przepisami i wogole jest fajowo:-)

Dla zainteresowanych prosze o PW.

ZAPRASZAMY!;-)

Ps. Dla tych, ktorym nie pasuje poniedzialek mamy w rezerwie okazjonalnie sobote:-)

[ Ostatnio edytowany przez: doritos 09-09-2012 22:07 ]

Do góry stronyOffline

Strona WWW

kik1976

Post #8 Ocena: 0

2012-09-10 16:48:31 (13 lat temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

katarzynek, z ta dyscyplin a byw a roznie. moj ma wszystko gdzies, dzisiaj godzine prosilam, zeby zszedl na dol i sie ubral do szkoly, a on nie. bo szkola jest glupia, bo w skzole ludzi e sa jak potwory i on ma nocne mary przez to itd... musialam sila sciagnac , ubrac i do smaochodu.
moj tez jest straszni e neicierpliwy, nie moze czekac, wszystko na juz, albo chodzi caly w nerwicy, krzyczy i wyje na przemian, albo trzaska drzwiami i krzyczy ile pary w plucach.
czasem to mi rece opadaja. prosze, tlumacze, rozmawiam, po 100 razy to samo. ale on ma swoja wizje swiata, a pozatym momentami wyglada ,jakby ten nasz swiac byl jak SF.
Actus hominis non dignitas iudicentur ..

Do góry stronyOffline

katarzynek70

Post #9 Ocena: 0

2012-09-10 19:09:53 (13 lat temu)

katarzynek70

Kobieta

Z nami od: 25-04-2012

Kik, moj syn jeszcze jest maly, wiec mam nadzieje, ze cos zwojuje. Udalo mi sie smyka nauczyc uzywac slow "prosze" i "dziekuje". Gdy zwrocilam mu uwage, ze krzyczy, to stwierdzil 'ja nie krzycze, ja tylko wolam'. No i teraz nie wiem, czy sie cieszyc, czy smucic, bo chyba zaczal kombinowac. Ja tez czasami musze tlumaczyc cos po kilkadziesiat razy, ale tak po dwoch, trzech dniach maly zalapuje. To, ze oni maja swoja wizje swiata to pewne, i tylko czasem sie zastanawiam, kto tu tak naprawde jest bardziej 'normalny', my czy nasze dzieci, ich swiat, czy nasz.

Jak Twoj syn daje sobie rade w szkole, ze swoimi relacjami z rowiesnikami?

Dzisiaj zaliczylismy pierwsza wizyte w przedszkolu (razem ze mna, i tylko na godzine, jutro zaczyna juz normalnie). Skonczylo sie tak, ze maly poryczal sie, bo nie chcial isc do domu. Wiem, ze juz bedzie problem z siedzeniem na dywanie i zajeciami, bo najchetniej tylko by sie bawil. Jak na razie calkiem niezle nawiazywal kontakty z innymi dziecmi w przedszkolu.

Podejzewam, ze schody sie zaczna, gdy tylko przedszkole troche sie mu znudzi.

Mam duzy problem z jedzeniem posilkow, maly nie chce siedziec w jednym miejscu (mysle, ze przyplatalo nam sie tez ADHD). Jak u Was to wyglada? Czy macie jakis pomysl co tu zrobic, aby wysiedzial do konca posilku.

[ Ostatnio edytowany przez: katarzynek70 10-09-2012 19:13 ]

Do góry stronyOffline

magda81

Post #10 Ocena: 0

2012-09-10 21:41:41 (13 lat temu)

magda81

Kobieta

Z nami od: 10-09-2012

witam, jestem mama 3,5 letniego chlopca z ASD. szukam mam do kontakty i rozmow :)

Do góry stronyOffline

Strona 246 z 623 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 245 | 246 | 247 ... 621 | 622 | 623 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,