MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Rodzina z dzieckiem autystycznym

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 241 z 623 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 240 | 241 | 242 ... 621 | 622 | 623 ] - Skocz do strony

Str 241 z 623

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

kik1976

Post #1 Ocena: 0

2012-08-14 08:50:51 (13 lat temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

dzieki ciesza.
Actus hominis non dignitas iudicentur ..

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

doritos

Post #2 Ocena: 0

2012-08-14 23:00:16 (13 lat temu)

doritos

Kobieta

Z nami od: 10-12-2009

Ciesza, dzieki. Ciesze sie ze pokazuje sie coraz wiecej takich artykulow. Dzieki nim uswiadamiamy sobie, ze nie jestesmy sami na tym swiecie.
Ciesze sie tez, ze dzieki nim ludzie ktorzy owszem, slyszeli slowo AUTYZM ale tak naprawde nie wiedza co ono oznacza, moga zobaczyc na czym polega to zaburzenie...

Growing Children- Autism

Kik, brawo dla synka!
Naszym marzeniem jest nauczyc sie jezdzic na rowerze. Wszystko przed nami, grutn to miec nadzieje;-)

Do góry stronyOffline

Strona WWW

jolkam03

Post #3 Ocena: 0

2012-08-15 13:20:33 (13 lat temu)

jolkam03

Kobieta

Z nami od: 21-11-2010

Czesc dziewczyny! Wrocilismy 2 dni temu, a dzis Kamil poszedl pierwszy dzien do nowej szkoly :-) Mam nadzieje, ze bedzie lepiej niz w poprzedniej.
Co do wyjazdu to jestesmy ogolnie zadowoleni pomimo nieciekawego poczatku. Kamil w ogole nie chcial wracac do Szkocji, od powrotu juz kilka razy pytal mnie, kiedy jedziemy do Polski i dlaczego musimy wracac, jak on nie chce :-)
Jesli chodzi o turnus to przede wszystkim wynieslismy stamtad pozytywne myslenie, ktorego chyba wciaz jest za malo. Gdy zaraz na poczatku zadano nam pytanie o mocne strony Kamisia to nie wiedzielismy co powiedziec, problemow znalazlaby sie cala lista, ale pozytywow nie umielismy znalezc :-) Ale za to pod koniec turnusu juz tych pozytywow bylo sporo :-) Diagnozy nie dostalismy, ale poradzili nam, zeby znalezc Kamisiowi logopede, bo niewyraznie mowi i ma szczekoscisk i bardzo sobie buzke stymuluje. I druga rzecz to terapia SI, ale z tym bedzie tu ciezko. Czy wiecie moze kto sie tutaj w UK taka terapia zajmuje, OT? Szukalam w necie, cos tam jest, ale zadnych konkretnych osrodkow, jest cos w Londynie i ogolnie na poludniu UK, ale u nas w Szkocji pustka.
Kamil nawiazal bardzo fajny kontakt z synkiem mojej kolezanki i kuzynkiem, obaj 4,5-letni, chyba po prostu emocjonalnie jest bardziej zblizony do mlodszych dzieci. Na zajeciach tez ladnie pracowal, wlaczal sie do zabaw grupowych, gral z kolega w gry planszowe, czyli byla interakcja, spiewal nam piosenki, ktorych sie nauczyl. Czego mi zabraklo, to zajec rodzicow razem z dzieckiem, czynnych, zeby sie czegos konkretnego nauczyc, bo ani razu nie widzielismy Kamisia na jego zajeciach. Ogolnie chyba warto jezdzic, moze znow wybierzemy sie gdzies na wiosne, tym razem w inne miejsce, zeby miec porownanie i mysle o bardziej fizycznych zajeciach, dogoterapia, hipoterapia, basen, SI, terapia zajeciowa, tego typu. No i na pewno zrobimy w Polsce diagnoze kliniczna i funkcjonalna, tutaj powiedzieli nam tylko, ze jest to cos ze spektrum autystycznego na pewno, Kamis wysokofunkcjonuje, jest bardzo inteligentny i przy odpowiedniej terapii ma szanse nawet na w miare normalne funkcjonowanie, cos tam podejrzewaja, ale nie sa kompetentni, zeby stawiac konkretna diagnoze.

[ Ostatnio edytowany przez: jolkam03 15-08-2012 13:23 ]

Do góry stronyOffline

kik1976

Post #4 Ocena: 0

2012-08-15 16:36:53 (13 lat temu)

kik1976

Kobieta

doritos, ja nie wiem czy sie ciesze, czy nie, bo jezdzi, jak szalony, az czasem dehc mi zapiera, bo nie wiem czy sie zatrzyma czy nie.:-?

co do inteligencji, to moj ma skoki co jakies 2-3 lata, prawie z dnia na dzien, czasem to szczena opada, ze zdziwienia. ale neistety, jak jedno w gor e idzie, to drugi e w dol i tak w kolko.

Do góry stronyOffline

doritos

Post #5 Ocena: 0

2012-08-15 22:33:20 (13 lat temu)

doritos

Kobieta

Z nami od: 10-12-2009

Jolka, co to ta terapia SI?
My tez chcemy delfinoterapie albo dogoterapie, tu niestety nie ma:-( Czy w PL macie jakies namiary na taka terapie?

U nas z inteligencja jestesmy troche na bakier, tzn. tak, syn ma potencjal ale jest bardzo zablokowany, moze pewnego dnia wybuchnie, kto wie. Poki co walkowanie i jeszcze raz walkowanie...

Kolejnym sukcesem jak pisalam, jest pompowanie mydla w plynie a teraz jeszcze zalapal jak sie samemu myc. Efektem tej czynnosci jest cowieczorne zuzywanie polowy butelki plynu da kapieli:-]

Niedlugo szkola i az sie boje co to bedzie. Oby mi serce znow nie krwawilo widzac lzy syna:-( A moze nie bedzie tak zle?

Aha, jeszcze mam pytanko do dziewczyn ktore maja statement.Ile macie przyznanych sesji logopedycznych w ciagu roku szkolnego? Nam w zeszlym roku dali tylko 18 sesji, teraz dostalismy tylko 12 co daje 2 kontakty na semestr. Uwazam ze to za malo. Jakie macie zdanie na ten temat?

Do góry stronyOffline

Strona WWW

kik1976

Post #6 Ocena: 0

2012-08-16 07:53:14 (13 lat temu)

kik1976

Kobieta

hmm, moj mial 1 w tyg, a czas zalezal od jego koncentracji od 5 do 30 min. tylko moj gdy dostal logopede kompletnie nic nie mowil. to samo najmlodszy. mlody odblokowal si epo poltora roku pracy z logopeda, a maly po jakis 3 m-cahc wystartowal z pierszymi zrozumialymi slowami.
aha i do tego nie trzeb a statmentu. moj dostal statment wlasciwie po zakonczeniu wspolpracy z logopeda.

[ Ostatnio edytowany przez: kik1976 16-08-2012 07:54 ]

Do góry stronyOffline

jolkam03

Post #7 Ocena: 0

2012-08-16 12:46:42 (13 lat temu)

jolkam03

Kobieta

Z nami od: 21-11-2010

Nam logopeda szkocki w niczym konkretnym nie pomogl, dlatego szukam polskiego. Kamil mial rok temu kilka spotkan w szkole i tyle.

Terapia SI to terapia integracji sensorycznej czyli wtedy gdy dziecko jest albo nadwrazliwe albo ma niedowrazliwosc zmyslow, a u autystow jest to czeste. W Polsce to chyba jedna z podstawowoych terapii dzieci autystycznych i podobno daje dobre efekty.

Do góry stronyOffline

twinsplus1

Post #8 Ocena: 0

2012-08-16 13:34:41 (13 lat temu)

twinsplus1

Kobieta

Z nami od: 31-12-2008

hej dziewczyny, ja jeszcze jestem w PL :)

co do SI, też właśnie mnie pediatra poinstruowała, w Polsce diagnozują to na 3 spotkaniach i kosztuje te 240 zł, a potem sesje z terapeutą około 60 zł za godzinę, można się dogadać i poprosić o wskazówki do terapii ale robienie jej samemu w domu. Poczytałam sobie trochę na ten temat, trzeba się też zaopatrzyć w zabawki sensoryczne, w szczotkę z takim specjalnym włosem do szczotkowania na sucho, trzeba to robić w odpowiednim kierunku - wszystkie te informacje ma OT Occupational therapist. Warto zapytać się też o sensory diet, też jest bardzo pomocna :)

Do góry stronyOffline

twinsplus1

Post #9 Ocena: 0

2012-08-16 13:36:01 (13 lat temu)

twinsplus1

Kobieta

a skoro są z NHS to powinno być to w ramach ubezpieczenia http://www.nhscareers.nhs.uk/explore-by-career/allied-health-professions/careers-in-the-allied-health-professions/occupational-therapist/

Do góry stronyOffline

twinsplus1

Post #10 Ocena: 0

2012-08-16 13:41:51 (13 lat temu)

twinsplus1

Kobieta

Jolka a może tutaj zerknij jest napisane jak najlepiej znaleźć OT <a href="http://www.cot.co.uk/find-ot/find-ot" target="_blank" target="_new">http://www.cot.co.uk/find-ot/find-ot</a>

[ Ostatnio edytowany przez: twinsplus1 16-08-2012 13:43 ]

Do góry stronyOffline

Strona 241 z 623 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 240 | 241 | 242 ... 621 | 622 | 623 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,