Str 230.2 z 623 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
katarzynek70 |
Post #1 Ocena: 0 2012-07-15 13:32:17 (13 lat temu) |
Z nami od: 25-04-2012 Skąd: brak |
HEJKA DZIEWCZYNY
Testujemy ,diagnozujemy nasze dzieciaki a one i tak robia co chca ,dwa kroki do przodu i jeden do tylu.Jakas wypalona sie czuje i chyba dobrze zrobi mi wyjazd na wakacje choc lece sama z dzieciakami bez meza i juz skora mi cierpnie na mysl jak bedzie.
Kik1976 ja w sumie juz sie niczemu nie dziwie,mysle ze ta pani psycholog usilowala ci pomoc,ja musze sie przyznac ze zatailam pare postepow Adasia przed HV jak przygotowywaly dokumenty do Child Development Centre z obawy ze sie nawet do pediatry nie dostane(czekam teraz na date wizyty).
Z drugiej strony to czyste wariactwo,powinnam sie cieszyc z postepow i zmian na lepsze a nie zastanawiac co powiedziec a co nie.
Poza tym diagnoza w moim przypadku tak naprawde nic nie zmieni,a nie mam zludzen ,ze mogliby mi powiedziec ze to jednak nie autyzm,Mysle ze najlepiej nastawic sie na najgorsze i byc przyjemnie zaskoczonym niz na odwrot.
Najgorzej wspominam ten okres kiedy nie bylam pewna co do autyzmu u Adasia,patrzylam na niego i kiedy byl ok myslalam no nie to nie to, jest wszystko ok.A na drugi dzien maly robil cos takiego ze az mnie ciarki przechodzily i wtedy tylko ryczalam po katach.Co nie znaczy ze teraz nie mam momentow zalamania ale co robic .Jest jak jest i aby do przodu.
Doritos,nie martw sie pomalutku maly sie zaklimatyzuje w nowym miejscu i napewno poznacie nowych fajnych ludzi,uszy do gory. [ Ostatnio edytowany przez: katarzynek70 15-07-2012 13:32 ]
|

|
 |
|
|
twinsplus1 |
Post #2 Ocena: 0 2012-07-15 16:56:09 (13 lat temu) |
Z nami od: 31-12-2008 Skąd: Darlington |
cześć dziewczyny  Igor jest po konsultacji z logopedą, czekam na raport, spotkanie z pediatrą mamy na koniec lipca, a kurat w dzień wyjazdu do Polski, ale damy radę wszystko załatwić  sama jestem ciekawa co w tym raporcie będzie. Ogólnie Igor ma IEP w szkole już rozpisane i Action Plus wdrożony, jeśli nie poprawi nauki i zachowania, wtedy będzie miał statement, ale mam nadzieję, ze do tego nie dojdzie
mam dodatkowe pytanko, wypisywałyście formularz o DLA?
|

|
 |
|
kik1976 |
Post #3 Ocena: 0 2012-07-15 17:13:21 (13 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2006 Skąd: Neverland |
twins, dlaczego nie chces z stetmentu, to nic strasznego, tylko ulatwienei zycia i bardzo pomocny.
co do dla, to ja dostalam, ale trzeba miec dobre argumenty, a stetment moze byc jendym z nich. ja dolaczalam jako potwierdzenei tego co wypelnilam chyba ze 40 stron roznych raportow. Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|

|
 |
|
twinsplus1 |
Post #4 Ocena: 0 2012-07-15 17:21:23 (13 lat temu) |
no mi wytłumaczyli w urzędzie, że dopiero jak szkoła sobie nie radzi, to wtedy oni robią assessment i potem jest ten statement, ale nie wcześniej ... ja mam raport od psychologa edukacyjnego, list od nauczyciela SENCO, list od pediatry i czekam an raport od logopedy,a powiedz mi jak długo czekałaś na DLA?
|

|
 |
|
twinsplus1 |
Post #5 Ocena: 0 2012-07-15 17:24:02 (13 lat temu) |
a i mam raport szkolny na zakończenie roku, więc też go dodam, i jutro będę żebrać kopie tego IEP
|

|
 |
|
|
kik1976 |
Post #6 Ocena: 0 2012-07-15 17:58:51 (13 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2006 Skąd: Neverland |
hmm, troche z tym statmentem ci nawciskali. mozesz sama wystapic o statment, wtedy raporty skladaja psycholog edukacyjny, logopeda, szkola, ty, OT, pediatra.stetment daje dodatkow e srodki na pomoc dziecku, np na asystenta do pracy 1:1.
oczywiscie nie kazde dziecko wymaga takiego zaangazowania. ja swojemu sie wyataralam, glownei z powodu zachowania i problemow z nauka. szkola tez zawsze mi mowila, ze wszystko jest ok, a nie bylo. dopieor jak ich przycisnela, to zobili w koncu, to co powinni zrobic w pierszym roku, kiedy poszed do szkola,a tak w sumie 4 lata w plecy.
co do dla, to roznie czekaja od 2tydz o 3m-cy, bo takie maja terminy na rozpatrzenie. mi przyznali po 3 tyg, ale chyba tylko dlatego, ze spieszylo im sie na swiata. pozatym ilosc dostarczonych dokumentow tez chyba zrobila swoje.
wczesniej pisalm o tym w miare dokladnie.
aha, diagnoza, statemt czy dla, to sa 3 rozne tematy i w sumei zadne nei ma nic wspolnego ze soba, co jest malo logiczne, ale tak maja. [ Ostatnio edytowany przez: kik1976 15-07-2012 18:00 ] Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|

|
 |
|
twinsplus1 |
Post #7 Ocena: 0 2012-07-15 18:36:41 (13 lat temu) |
ja poczekam do września z tym statement, poobserwuję i zobaczę co robić dalej. Igor odmawia pisania, ale to przez kościozrost, ciężko mu utzrymać długopis. Poza tym świetnie czyta i liczy. Najgorsze jest jego zachowanie i izolacja. Mam nadzieję zrobić mu tez badania w PL jak teraz pojedziemy, no i chcę te joalisy kupić ...
3 tygodnie to szybciutko :D pamiętam jak moje rozpatrywali 6 miesięcy to była maskara
|

|
 |
|
doritos |
Post #8 Ocena: 0 2012-07-15 19:07:22 (13 lat temu) |
Z nami od: 10-12-2009 Skąd: londyn |
Na DLA czekalam okolo miesiaca, na ten dodatek im dluzej zeszlo, bo chyba z trzy. Dolaczylam prywatna diagnoze i jakies raporty ze szkoly.
Co do statementu to szkola przewaznie przeklada decyzje o wystapieniu o dodatkowa pomoc bo po 1-sze sa to dodatkowe koszta a po 2-gie to tak jakby sami o sobie mowili ze nie daja rady, czyli automatycznie zanijzaja sobie w ten sposob ranking. Trzeba ich niestety popedzac i to ostro zeby cokolwiek uzyskac.
|

|

|
|
twinsplus1 |
Post #9 Ocena: 0 2012-07-15 19:32:26 (13 lat temu) |
Doris a o jakim dodatku piszesz? masz coś jeszcze oprócz DLA?
|

|
 |
|
doritos |
Post #10 Ocena: 0 2012-07-15 19:48:48 (13 lat temu) |
Z nami od: 10-12-2009 Skąd: londyn |
Twinsplus, DLA sklada sie z dwoch czesci: Care component i mobility component.
Tutaj masz wszystko opisane
Dla tych ktorzy nie wiedza jest jesze tzw. Disability element. To extra dodatek do Child i Working Tax Credit o ktory mozna sie starac po uzyskaniu DLA, dzwoniac do Revenue.
|

|

|
|