MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Rodzina z dzieckiem autystycznym

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 226.2 z 623 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 225.2 | 226.2 | 227.2 ... 621 | 622 | 623 ] - Skocz do strony

Str 226.2 z 623

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

robsky

Post #1 Ocena: 0

2012-07-10 18:48:42 (13 lat temu)

robsky

Kobieta

Z nami od: 02-02-2010

Witam wszystkie mamy, podczytuje was czasami chociaz sie nie odzywam. Ale postanowilam nadrobic zaleglosci dzisiaj i bardzo poruszyl mnie dlugi post katarzynek70[B]. Czytajac wzruszylam sie i pomyslalam "o kurcze" czytam swoje wlasne mysli, to wszystko co napisalas, to takie jest dokladnie moje zdanie, zgadzam sie z Toba i dziekuje Ci za ten post. Mysle tez ze dzieki autyzmowi naszych dzieci my sami stajemy sie innymi ludzi i patrzymy na zycie calkiem inaczej niz do tej pory, potrafimy sie cieszyc kazdym malym drobiazgiem czy nowa czynnoscia , malym tzw."kroczkiem do przodu"jakie robia nasze dzieci, chociaz mamy swiadomosc ze i tak sa w tyle w porownaniu z rowiesnikami. Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

credooo

Post #2 Ocena: 0

2012-07-10 21:00:29 (13 lat temu)

credooo

Kobieta

Z nami od: 03-04-2012

Kasia to tak od reki daja diagnoze? na pierwszym spotkaniu?? boze no to juz sie zalamalam, bo jak to bedzie wygladalo tak jak ostatnio z logopeda to bedzie masakra, Szymek praktycznie w ogole nie chcial sie z nimi zadawac, moze dlatego ze one gadaja po angielsku, a on nic nie rozumie:/ sama nie wiem. On jest zupelnie inny w domu, mnostwo pepla, non stop przytula Gabi albo ciagnie ja za reke zeby z nim biegac, slucha sie( prznajmniej zawsze) a w obcym miejscu on dostaje glupawki i jest gorzej ze sluchaniem mnie:/ co do terminu do lobo center to bedzie spotkanie okolo wrzesnia, tak nam powiedziala babka jak sie pytalam ostatnio... bo juz troche czekamy... naszczescie w sobote Szymek bedzie mial to badanie SON czy jak sie to nazywa u P. Joanny, i po nim bedziemy wiedzieli co i jak... a Szymek teraz biega i udaje konia tylko zamiast iha mowi aha:D a tak ogolnie to dzieki za numer do przedszkola, juz dzwonilam i jutro podjade zobaczyc co i jak:) chodzilby na 10h/tyg (takie minimum) troche sie boje go tak zostawic na dwie godziny ja wiem ze on sie nie bedzie bal czy cos takiego, tylko boje sie ze jak bedzie cos chcial a nie bedzie mozna to ze sie go wystrasza jak zacznie piszczec, to piszczenie nieby trwa krociutko ale niektore dzieci sie moga wystraszyc... zreszta Szymek jak sie bardzo scieszy, albo ma po prostu taki moment to tez popiskuje baardzo glosno.... ogolnie jestem przerazona wizja ze Szymek bedzie gdzies beze mnie dluzej niz 20 minut! co do uslyszenia diagnozy to wierze Wam, ze to straszne i niedlugo sama sie o tym przekonam... w glebi ducha ciagle mam nadzieje, ze specjalisci powiedza nam, ze z Szymkiem nie jest zle, ze to nie autyzm, ze bedzie z nim wszystko w porzadku, ze bedzie w stanie normalnie funkcjonowac w przyszlosci, ze bedzie wszystko ok... a z drugiej strony rozum mowi, ze cos jest nie tak... i niestety taka jest prawda... naszczescie pocieszam sie tym, ze Szymek rozpoczal dosc wczesnie terapie i mam nadzieje, ze ona poskutkuje, musze miec taka nadzieje i tylko tak o tym myslec... co do rutyny, to moj Szymek nie ma z tym najmniejszych problemow tzn nie robia mu roznicy zadne zmiany czy cos w tym stylu... moze to sie u dzieci pojawia pozniej nie wiem... Doritos glowa do gory, bedzie dobrze. a tak z innej beczki moje dzieci przeziebione, katar i lekki kaszel:/ a u Szymka oczywiscie od razu pojawily sie i dusznosci( biedny astmatyk po mamie i tacie:/) mam nadzieje ze do soboty sie pozbiera. no nic ale sie spisalam. dobrej nocki dla Was mamusie i ucalujcie swoje pociechy na dobranoc:*

Do góry stronyOffline

credooo

Post #3 Ocena: 0

2012-07-10 21:20:52 (13 lat temu)

credooo

Kobieta

hej dziewczyna a powiedzcie mi jeszcze jak u Waszych dzieciaczkow z kontaktem wzrokowym? i czy macie ewentualnie jakies rady jak go polepszyc... dzieki:)

Do góry stronyOffline

credooo

Post #4 Ocena: 0

2012-07-10 21:21:55 (13 lat temu)

credooo

Kobieta

mialo byc ' dziewczyny' ;)

Do góry stronyOffline

milka0

Post #5 Ocena: 0

2012-07-10 23:05:57 (13 lat temu)

milka0

Kobieta

Z nami od: 18-07-2011

credoo u nas po pierwszym spotkaniu dali. Wiem, ze jak maja watpliwosci to moze byc wiecej takich spotkan. Tak jak piszesz nie musi to byc autyzm, sa przeciez rozne inne zaburzenia. Czasem dzieci maja po prostu problem z mowa. Z drugiej strony jezeli to autyzm, to otrzymanie takiej diagnozy pomaga. Wiesz na czym stoisz, mozesz starac sie dla niego o pomoc w domu czy w przedszkolu. Trzymaj sie kochana, jakby nie bylo musi byc dobrze.
Ja bylam ostatnio w przedszkolu z mala na 2 godziny. Podobalo jej sie, bawila sie zachecona przeze mnie z innymi dziecmi, tzn. robila to co one. No, ale widac roznice, ze jest inna, ze ma inne zachowania niz zdrowe dzieci. Bardzo lubi tanczyc i sa u nas w miescie takie zajecia dla dzieci autystycznych, musze sie chyba tam wybrac. Tylko ta pogoda jest strasza, leje i leje, ciagle siedzimy w domu.

U mojej malej kontakt wzrokowy jest znikomy. Niby miala cwiczenia jak go poprawic na zasadzie zabawy, ale malo to daje. Na przyklad puszczasz banki i czekasz az sie dziecko spojrzy na Ciebie jak chce jeszcze.Zabawa w kocu w bujanie na tej samej zasadzie, dmuchanie balonikow, trzymanie ich przy twarzy. Ogolnie jak czegos chce, to czekasz az na Ciebie spojrzy, wtedy mu to dajesz. Ubieranie masek, zeby przyciagnac uwage do twarzy itp.
Z innej beczki to slyszalam, ze podawanie tranu jest dobre na poprawienie kontaktu wzrokowego.

[ Ostatnio edytowany przez: milka0 11-07-2012 08:53 ]

Do góry stronyOffline

milka0

Post #6 Ocena: 0

2012-07-11 10:26:52 (13 lat temu)

milka0

Kobieta

Z nami od: 18-07-2011

Doritos taka przeprowadzka dla naszych dzieci to przezycie. Na pewno z biegiem czasu bedzie lepiej. Szkoda, ze nie moze sie juz tak czesto widywac z kolega. My w sumie w najblizszym sasiedztwie nie mamy dzieci, z ktorymi corka moglaby sie bawic.
Napisz jak w nowej szkole.

Do góry stronyOffline

kasia070283

Post #7 Ocena: 0

2012-07-11 14:17:45 (13 lat temu)

kasia070283

Kobieta

Z nami od: 29-07-2009

credooo
jak czytam,ze Twój maly udaje konika to mi to wogle nie wyglada na autyzm...wiec uszy do góry. A z drugiej strony moze Ci sie tak tylko wydawac, bo np mój maly w pewnym momencie robil 'brrrrr' i tez dlugo wydawalo mi sie,ze udaje samochodzik a to by znaczylo,ze to nie autyzm.
jesli chcesz to sprawdzic znjadz konika zabawke i pokaz mu. Jesli wyda przy tym dzwiek ajk konik to wygralas los na loterii, niestety mnie sie nie udalo. Lobo Centre sie tak bardzo nie przejmuj, jesli beda mieli jakiekolwiek watpliwosci to wszytsko najpierw sprawdza zanim wypowiedza slowo 'autyzm'. ale jesli czujesz,ze cos jest nei tak to powiem Co szczerze,ze lepiej uslyszec jakakolwiek diagnoze niz odejsc z kwitkiem i zostac bez pomocy.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

kik1976

Post #8 Ocena: 0

2012-07-11 18:06:48 (13 lat temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

nie bardzo sie zgodze z tym udawaniem zwierzat. dzieci autystyczne potrafia byc bardzo inteligentne i umia przyporzadkowac dzwieki do obrazkow.
potrafia tez swietnie nasladowac zwierzeta, tylko czesto uzywaja tych zdolnosci w nieodpowiednim czasie i miejscu. moj dlugi czas udawal tygrysa, czy tez generalnei koty, nawet mial nawyk tak poruszania dlonia, ze przypominalo do zludzenia ruchy kota.
Actus hominis non dignitas iudicentur ..

Do góry stronyOffline

kasia070283

Post #9 Ocena: 0

2012-07-11 20:42:16 (13 lat temu)

kasia070283

Kobieta

Z nami od: 29-07-2009

kik1976

zalezy w jakim kontekscie dziecko autystyczne nasladuje zwierzatko. jesli robi to w czasie zajec , bo wlasnie sie tego uzcymy i takie ma zadanie... to super bo to przeciez jeden z etapow rozwoju,...
ale samo z siebie tak dla zabawy, to nie wydaje mi sie. dzieci autystyczne nie sa zdolne do zabawy w udawanie. Dla nich kon to kon, samochód to samochód a kot to kot. Raz jedyny zdarzylo mi sie,ze szymek chcial czerwone autko z szafki, pociagna mnie za reke i powiedzial''brrrrr'' a po chwili piznal nim o sciane. Ale autystyczne dziecko nie bedzie biegac po pokoju jak niby autko z raczkami przed soba krecac wymyslona kierownica...gdyby tak bylo, nie martwilabym sie juz niczym.
tak samo nie biega po pokoju udajac,ze jest konikiem, ...ale na obrazku gdy zapytasz, które zwierzatko robi IHA wybierze konia...i wiem co mówie, niestety....

Do góry stronyOffline

Strona WWW

credooo

Post #10 Ocena: 0

2012-07-11 21:11:09 (13 lat temu)

credooo

Kobieta

no tak... moj Szymek ostatnio bawil sie farma, chodzil krowa do zagrody i muczal jak ona... teraz powtarza to iha, pytam jak robi konik iha? a on powtarza po mnie ahaa, ahaa, czasem dopiero po chwili... probuje tez kum, kum i bum bum gdy sluchamy plyt od P. Joanny:) z dopasowywaniem odglosow czy innych napisow pod obrazki np. drzewo, lampa, latawiec radzi sobie swietnie:) takze postepy robi:) tym sie pocieszam, ze nawet jezeli idzie to powoli to posuwa sie do przodu:) dzisiaj bylismy w tym przedszkolu ktore nam polecilas i od 26ego Szymek tam bedzie chodzil, byl zachwycony, mnie tez sie wydalo ok, wiec mam nadzieje ze bedzzie tam dobrze. dzisiaj bylismy na stay & play tam kolo policji i jak dzieci spiewaly, ze ida spac, to Szymek razem z nimi udawal ze idzie spac, hehe fajnie to wygladalo. a tak ogolnie to w srody rano beda tam zajecia dla dzieci ze specjalnymi potrzebami, opznieniem mowy itp, moze sie komus przyda kto nas podczytuje ale sie nie udziela:)

Do góry stronyOffline

Strona 226.2 z 623 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 225.2 | 226.2 | 227.2 ... 621 | 622 | 623 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,