Str 215 z 623 |
|
---|---|
karolina73 | Post #1 Ocena: 0 2012-05-07 21:03:30 (13 lat temu) |
Z nami od: 07-05-2012 Skąd: St Neots |
Hej czy znacie jakiegoś dobrego logopedę kolo St Neots to jet po miedzy Lutonem a Peterborough. .
|
jolkam03 | Post #2 Ocena: 0 2012-05-07 23:41:15 (13 lat temu) |
Z nami od: 21-11-2010 Skąd: Glasgow |
Doritos, do zrobienia takiego chlebka możesz użyć sody oczyszczonej albo wyhodowac sobie wlasny zakwas chlebowy, nie jest to zbyt skomplikowane, ale wymaga systematyczności, mam gdzieś przepis jesli byłabyś zainteresowana, bez problemu znajdziesz też przepisy na taki zakwas w sieci. A ta dieta to SCD?
|
kik1976 | Post #3 Ocena: 0 2012-05-08 06:52:07 (13 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2006 Skąd: Neverland |
co do rozladowania emocji, to sam probuje rozne metody, ale to metoda prob i bledow. najlepiej dzila laskotanie, a wlasciwe rozsmieszenie, tak zeby na chwile zapomnial o co poszlo. poswiecam mu mase czasu, a ze nei jest sam, to pogodzenie tego wszystkiego bywa niezmiernie trudne.
Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|
doritos | Post #4 Ocena: 0 2012-05-08 08:24:43 (13 lat temu) |
Z nami od: 10-12-2009 Skąd: londyn |
Jolka, a co to znaczy SCD?
Mam taki przepis ale szukam latwiejszego ![]() Chleb żytni razowy na zakwasie na zakwas: 200 g mąki żytniej typ 2000 200 ml ciepłej wody na chleb: 1 kg mąki żytniej typ 2000 650 ml ciepłej wody łyżka kminku 50 g nasion słonecznika 50 g nasion dyni 1,5 łyżeczki soli Zakwas 50 g mąki i 50 ml ciepłej wody wymieszać najlepiej w szklanym litrowym słoiku i odstawić przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na 24 godziny. Nie może być przeciągów, ale też nie powinno być za gorąco, gdyż nie wyrośnie. Czynność powtórzyć jeszcze 3 razy. W sumie zakwas rośnie przez 4 dni. Chleb Gotowy zakwas przełożyć do dużej miski, dodać 500 g mąki żytniej razowej i wlać 500 ml przegotowanej dobrze ciepłej ale niegorącej wody, wymieszać, przykryć bawełnianą lub papierową serwetką, odstawić w ciepłym miejscu. Najlepiej zrobić to wieczorem i odstawić do rana. Rano z gotowego zaczynu odłożyć do słoika 2 łyżki zakwasu do następnego pieczenia (zakwas można przechowywać w lodówce do 10 dni), słoika nie zakręcać tylko przykryć papierową lub bawełnianą serwetką by mógł oddychać. Następnym razem dokarmianie zakwasu mąką i wodą jest szybsze, bo trwa tylko dwa dni. Do reszty zakwasu dodać 150 ml przegotowanej dobrze ciepłej ale niegorącej wody z rozpuszczoną w niej 1,5 łyżeczki soli, wsypać 500 g mąki żytniej razowej oraz kminek, nasiona słonecznika i dyni wymieszać na początku łyżką potem chwilę zagnieść. Podzielić ciasto na dwie części. Włożyć do dwóch małych podłużnych form (tzw. “keksówek” ![]() Kik, u mnie podobnie. Napiecie moge tylko rozladowac zartem, laskotkami, jakas pozytywna reakcja. |
jolkam03 | Post #5 Ocena: 0 2012-05-08 10:59:36 (13 lat temu) |
Doritos, zakwas mozna hodowac w nieskonczonosc, im starszy tym lepszy, te 4 dni to chyba minimalna dlugosc, zeby w ogole chleb wyrosl. Kiedys robilam taki zakwas, ale to wymaga systematycznosci i pamietania o codziennym regularnym dokarmianiu, ale przepis masz ok. Zakawas nastawiamy raz, a potem musimy tylko pamietac, zeby nie zuzyc calego do pieczenia tylko zostawic troszke na dokarmienie, wtedy zakwas robi sie coraz mocniejszy i lepszy.
Dieta SCD to jest specjalna dieta weglowodanowa, ktora stosuje sie przy problemach z jelitem, celiaklii itp, takze przy leczeniu autyzmu. My rozladowujemy emocje albo kotlowaniem sie w lozku pod koldra, przytulaniem, laskotkami (to juz sie stal codzienny rytual) albo cwiczeniami z pilka albo spiworem, bo maly akurat je lubi, wiec nie protestuje. |
|
|
doritos | Post #6 Ocena: 0 2012-05-08 15:04:11 (13 lat temu) |
Z nami od: 10-12-2009 Skąd: londyn |
Jolka, dzieki za wskazowki
![]() Co do diety to u nas wlasnie musimy calkowicie wykluczyc weglowodany ktore "karmia" candide. Produkty takie jak cukier, biala maka, bialy ryz, drozdze, bialy makaron, ziemniaki maja zniknac z naszego jadlospisu na dlugo. Cukier mozemy zastepowac stevia(wkleilam link powyzej), biala make maka kukurydziana lub zytnia, bialy ryz brazowym a ziemniaki kasza gryczana lub pecakiem. Makarony tylko zytnie lub z tzw. semolina. Musimy tez unikac gotowanje marchewki, kukurydzy i burakow gdyz podczas gotowania rozkladaja sie one na cukry proste. Wedliny najlepiej domowej roboty, duzo warzyw, mniej owocow, jogurty naturalne etc. Do tego suplement diety i zrobimy ponowne badanie na to dziadostwo... Ps. Czy ta logopedka prowadzi tez sesje po angielsku? |
mena12 | Post #7 Ocena: 0 2012-05-08 20:00:15 (13 lat temu) |
Z nami od: 03-06-2010 Skąd: bedford |
jak ja jezdzilam do p.Joanny to prowadzila tylko zajecia po polsku,ale wiem ze planuje otworzyc centrum to moze wtedy bedzie i angielska logopedka,skorzystalabym z pomocy angielskiej tez,bo to co ma w szkole nie wystarcza.
|
mamcia67 | Post #8 Ocena: 0 2012-05-09 14:42:25 (13 lat temu) |
Z nami od: 20-02-2011 Skąd: ;luton |
Kasiu,jezeli bedziesz chciala i czas miala jestem otwarta na propozycje,mozemy sie spotkac lub pogadac. My zaczynamy u p.Joannyw od przyszlej srody.puki co w zeszlym tygodniu zlamalam noge w kostce i jestem uwieziona
|
Simon2009 | Post #9 Ocena: 0 2012-05-10 11:32:45 (13 lat temu) |
Z nami od: 10-11-2011 Skąd: Airdrie,Calderbank |
Hej!!
Dzisiaj mam spotkanie w szkole z psychologiem edukacyjnym wiec trzymajcie kciuki zebym to przezyla i byla nadal zdrowa psychicznie hehe niewiem wlasnie czy powinnam uzbroic sie w jakas amunicje ![]() Dziewczyny mialyscie takie spotkania jak u Was wygladalo takie spotkanie? |
jolkam03 | Post #10 Ocena: 0 2012-05-10 13:34:00 (13 lat temu) |
Simon, ja mialam takie spotkania w szkole raz w miesiacu od poczatku roku, teraz po diagnozie skonczyly sie, zreszta od nowego roku Kamil idzie do szkoly z unitem, wiec obecna szkola musi tylko jakos dotrwac do konca roku i wreszcie odetchnac z ulga
![]() Na takim spotkaniu byla zawsze obecna takze dyrektorka i nauczycielka Kamisia, ja opowiadalam, co mnie niepokoi, a oni jak Kamis zachowuje sie w szkole. Potem na kolejnym spotkaniu szkola przygotowala tzw. support plan i go omawialismy, a na jeszcze nastepnym omawialismy, na ile ten plan jest realizowany, czy jest postep czy pogorszenie zachowania, takie biezace sprawy, problemy i jakie sa mozliowsci ich rozwiazania, tak to mniej wiecej wygladalo u nas. Wczesniej, zanim jeszcze Kamis zaczal szkole, mialam juz jedno spotkanie z psycholog edukacyjna w przedszkolu, dzieki czemu szkola wiedziala o problemach Kamisia i od razu na wstepie dostal asystentke w szkole. |