MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Rodzina z dzieckiem autystycznym

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 22 z 623 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 21 | 22 | 23 ... 621 | 622 | 623 ] - Skocz do strony

Str 22 z 623

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

robsky

Post #1 Ocena: 0

2010-02-04 15:22:41 (15 lat temu)

robsky

Kobieta

Z nami od: 02-02-2010

lamiee z tym podawaniem,to i umnie byl problem wczesniej, nawet podejzewali ze nie slyszy i dlatego nie reaguje na polecenia. Ale szybko doszlismy do wniosku, ze to tylko on sam decyduje kiedy chce wspolpracowac. Wczesniej denerwowal sie jak mu chcialam czytac ksiazke, sam wolal poprzewracac szybko kazda strone a mi kazal wyjsc, a teraz prosi zebym mu czytala. Podobnie bylo z rowerkiem czy zjezdzalnia na placu zabaw. Wszystkie dzieci bawia sie jak to na placu zabaw a moj synek biega doodkola ogrodzenia i potrzasa kazdy krzaczek i to byla dla niego zabawa.A hustawki , karuzele i zjezdzalnie omijal, chociaz z daleka lubil sie przygladac jak dzieci sie bawia. Probowalismy go sadzac ale zawsze sie sprzeciwial, wiec nic na sile powiedzielismy, az przyszedl dzien ze sam mnie ciagnal za reke zebym mu pomogla wejsc na zjezdzalie i tak mu sie spodobalo, ze nie bylo konca. Ja mysle, sadzac po moim synku, ze one same decyduja kiedy i czy wogule chca z czegos kozystac.
Napewno niczego zle nie robisz, sama napewno widzisz na ile on jest w stanie pojac, jeszcze go nauczysz!!! A rok roznicy miedzy naszymi synkami to bardzo duzo!!! Jak juz pisalam wczesniej moj dopiero od 9 miesiecy zaczal cos mowic, teraz jest lepiej, ale tez czasem wymysla jakies slowa ze my zgadujemy.A tak niedawno nawet "mama" nie mowil, potem zaczal mowic "mapa" na mnie na tate"kaka" a juz jest ok.2-3 miesiecy jak mowi poprawnie. Trzeba czasu i duzo cierpliwosci:)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

robsky

Post #2 Ocena: 0

2010-02-04 15:44:43 (15 lat temu)

robsky

Kobieta

Mayu, ale czy ma znaczenie, ze masz swoja wlasnosc, jak w naszym przypadku dom, poniewaz slyszalam ze jesli masz, to ci sie zapomogi nie naleza od Cuncilu?

Do góry stronyOffline

kik1976

Post #3 Ocena: 0

2010-02-04 15:50:29 (15 lat temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

robsky , ale to sa inne benefity. tobie raczej chyba chodzi o dodatki na dom, a tu jest roznica z wlasnoscia.
Actus hominis non dignitas iudicentur ..

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2010-02-04 15:54:01 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2010-02-04 16:00:43 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

kravat

Post #6 Ocena: 0

2010-02-04 16:26:36 (15 lat temu)

kravat

Kobieta

Z nami od: 12-01-2010

Jejku, ale sie watek rozrosl :)
robsky - witaj w klubie u nas tez ASD z learning difficulty i speech disorder - czy jakos tak. Moja mala tez ma 6 lat.
Wlasnie dzis przyszla ze szkoly z czerwona kartka :( znowu kogos pobila, ale z tego co proboje mi wytlumaczyc, to stanela w obronie innego chlopca i wlasnie tu nasze dzieci sa naprawde poszkodowane, bo nikt ich nie rozumie, nie potrafia dobrze wyjasnic co sie stalo, a wiadomo jakie sa inne dzieci, nawet jesli to nie jest jej wina sa swiadome tego, ze moga na nia zrzucic odpowiedzialnosc :(
Takze to sa sprawy, z ktorymi ja sama nie umiem sobie poradzic, bo przeciez znamy i nad zycie kochamy nasze dzieci, ale zycie jest nie raz tak okrutne i czujemy sie tacy bezsilni.
Mam nadzieje, ze po raz wtory jej nie zawiesza :(

Pytacie o zasilki.
My zaraz przed wydaniem ostatecznej diagnozy (bo juz sama nie wiem, statementy - czyli raporty mielismy co pol roku, ale w kazdym bylo o podejrzeniu autism i koniecznosc ciaglych obserwacji )
Takze w listopadzie bodajze skladalismy z nasza opiekunka (PtoP, czyli takie Wasze NAS) dokumenty do DLA, odp przyszla bodajze 3 tyg temu. Takze mamy medium rate - teraz zlozylismy o carer allowance i wlasciwie narazie to wszystko i nie wiem nic wiecej o innych zasilkach.

Mayu - skarbnico wiedzy!!!!! poklony, naprawde.

Co do szkoly i nauki, nasza zaba radzi sobie super, wlasciwie ma swoj program, ale nie wiele odbiega on od rogramu klasowego. Jedynym problemem jest nadal jej koncentracja i czasami agresja, ktora wzbudza czyjes odmienne zdanie, lub czynnosci ogolne, ktorym nie chce sie przystosowac.
Rozia ma zrobiony maly kacik namiocik z lampkami w srodku i jak ma dosyc towarzystwa, lub dosyc zajec idzie sobie tam i ucieka w swoj swiat, po czym spokojnie wychodzi po jakims czasie.
Taka pustelnia w domu jest jej pokoj i fatycznie, wiekszosc czasu sobie tam spedza rbiac wsyzstko co chce - wtedy kiedy sama do nas przychodzi, albo cwiczymy z nia, wtedy wchodzimy na jej "terytorium"

lamiie i kiku - no z mezami to im tak jak naszym zuczkom trzeba dac czas i swobode, a przy tym byc 500 razy bardziej stanowczym ;)
inajlepiej nie reagowac na ich samcze fochy :)))
Mayu - kobieto jak to robisz ze wyjezdzasz????
Jezu ja od 5 lat jestem zamknieta z moja sfora czyli 5 lat/24h - zapomnialam chyba jak wyglada swiat z poza mojej dziupli ;/

Do góry stronyOffline

Strona WWW

kik1976

Post #7 Ocena: 0

2010-02-04 16:33:17 (15 lat temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

teraz troche z innej beczki. zbliza mi sie wesele w rodzinie mojego m,typowe polskie z glosna muzyka itp. moj nie cierpi takich spedow, tu bylismy dwa razy na slubie, ale caly czas oprocz jedzenia spedzil na dworze, nie pozwolil sie sfotografowac, jakby go tam nie bylo. dorwal jakis karmnik dla ptakow i caly czas z tym karmnikiem sie ciagal. no i muzyki nie bylo.
do tego wszystkiego rodzinka mojego m nie jest zbytnio rozgarnieta podtym wzgledem, dla nich kazde musi byc zdorwe, zeby mogli sie nimi chwalic , jak jakimis malpkami w klatce. i tak juz sie obrazaja, bo nie wiadomo czy wogole pojedziemy, najmlodszy nie ma jeszcze paszortu i juz tam sie wsciekaja. nie moga pojac, ze oprocz braku czasu do ganiania po zbednych urzedach, to jeszcze nie zdazylam banku okrasc, zeby jezdzic i odwiedzac dziadkow, a przy okazji sie budowac w pl, jak to inni robia.:-Y
Actus hominis non dignitas iudicentur ..

Do góry stronyOffline

robsky

Post #8 Ocena: 0

2010-02-04 17:15:24 (15 lat temu)

robsky

Kobieta

Witaj kravat!
Moj synek ma 4 lata i jak patrze na niego i na inne dziecie w szkole, to widze ze bardzo odstaje od nich, rozni sie bardzo swoim zachowaniem, czasami zachowuje sie tak jak by byl sam na sali. Milala okazje 2 razy go obserwowac. Z jednej strony to wydaje mnam sie ze jest bardzo inteligentny, bo duzo wie i robi,np. na komputerze potrafi sam sobie wyszukac swoje ulubione gry na cbbc, z komorki sam zadzwoni do taty itp, przeliteruje wyrazy i liczy do 30, jest tych roznych plusow, co dla ns wydaje sie ze to bardzo duzo i jestesmy z niego dumni a jednak w rzeczywistosci przy zetknieciu z rowiesnikami, widac znaczna roznice. Niewiem czy to sie kiedys zmieni, bo nie umie sie jeszcze dobrze porozumiewac zwlaczsza po angielsku no i ze to jest jeszcze klas przedszkolna, wiec mam nadzieje, ze bedzie tylko lepiej.

Do góry stronyOffline

robsky

Post #9 Ocena: 0

2010-02-04 17:18:13 (15 lat temu)

robsky

Kobieta

Mayu i kik ,dziekuje za odpowiedzi:)

Do góry stronyOffline

lamiee

Post #10 Ocena: 0

2010-02-04 17:28:49 (15 lat temu)

lamiee

Kobieta

Z nami od: 10-10-2008

ja tez się zastanawiam gdzie podziało się moje życie... Wszystko kręci się wokół syna a ja wypalam się każdego dnia coraz bardziej.
Kiedyś makijaż, spódniczki, buty na obcasie a teraz... nie mam no to ani czasu ani ochoty, poza tym ciągle biegam za małym...
Kurcze, ja jestem chyba z Was najmłodsza a tak zrzędzę :-] :-]

Kik a nie możesz zostawić syna z koleżanką w domu?? Myślę ze będzie to o wiele lepsze dla niego niż męczarnia na weselu wśród tylu ludzi... Kup coś koleżance za opiekę, a syna jakoś przekonaj i po sprawie. Oczywiście jak już znajdziesz czas na bank :-]

Do góry stronyOffline

Strona 22 z 623 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 21 | 22 | 23 ... 621 | 622 | 623 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,