Jejku, ale sie watek rozrosl
robsky - witaj w klubie u nas tez ASD z learning difficulty i speech disorder - czy jakos tak. Moja mala tez ma 6 lat.
Wlasnie dzis przyszla ze szkoly z czerwona kartka

znowu kogos pobila, ale z tego co proboje mi wytlumaczyc, to stanela w obronie innego chlopca i wlasnie tu nasze dzieci sa naprawde poszkodowane, bo nikt ich nie rozumie, nie potrafia dobrze wyjasnic co sie stalo, a wiadomo jakie sa inne dzieci, nawet jesli to nie jest jej wina sa swiadome tego, ze moga na nia zrzucic odpowiedzialnosc
Takze to sa sprawy, z ktorymi ja sama nie umiem sobie poradzic, bo przeciez znamy i nad zycie kochamy nasze dzieci, ale zycie jest nie raz tak okrutne i czujemy sie tacy bezsilni.
Mam nadzieje, ze po raz wtory jej nie zawiesza
Pytacie o zasilki.
My zaraz przed wydaniem ostatecznej diagnozy (bo juz sama nie wiem, statementy - czyli raporty mielismy co pol roku, ale w kazdym bylo o podejrzeniu autism i koniecznosc ciaglych obserwacji )
Takze w listopadzie bodajze skladalismy z nasza opiekunka (PtoP, czyli takie Wasze NAS) dokumenty do DLA, odp przyszla bodajze 3 tyg temu. Takze mamy medium rate - teraz zlozylismy o carer allowance i wlasciwie narazie to wszystko i nie wiem nic wiecej o innych zasilkach.
Mayu - skarbnico wiedzy!!!!! poklony, naprawde.
Co do szkoly i nauki, nasza zaba radzi sobie super, wlasciwie ma swoj program, ale nie wiele odbiega on od rogramu klasowego. Jedynym problemem jest nadal jej koncentracja i czasami agresja, ktora wzbudza czyjes odmienne zdanie, lub czynnosci ogolne, ktorym nie chce sie przystosowac.
Rozia ma zrobiony maly kacik namiocik z lampkami w srodku i jak ma dosyc towarzystwa, lub dosyc zajec idzie sobie tam i ucieka w swoj swiat, po czym spokojnie wychodzi po jakims czasie.
Taka pustelnia w domu jest jej pokoj i fatycznie, wiekszosc czasu sobie tam spedza rbiac wsyzstko co chce - wtedy kiedy sama do nas przychodzi, albo cwiczymy z nia, wtedy wchodzimy na jej "terytorium"
lamiie i kiku - no z mezami to im tak jak naszym zuczkom trzeba dac czas i swobode, a przy tym byc 500 razy bardziej stanowczym
inajlepiej nie reagowac na ich samcze fochy

))
Mayu - kobieto jak to robisz ze wyjezdzasz????
Jezu ja od 5 lat jestem zamknieta z moja sfora czyli 5 lat/24h - zapomnialam chyba jak wyglada swiat z poza mojej dziupli ;/