MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Rodzina z dzieckiem autystycznym

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 21 z 623 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 20 | 21 | 22 ... 621 | 622 | 623 ] - Skocz do strony

Str 21 z 623

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Post #1 Ocena: 0

2010-02-04 14:14:10 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

kik1976

Post #2 Ocena: 0

2010-02-04 14:22:56 (15 lat temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

my mowimy w domu po polsku, w szkole mlody mowi po angielsku, czasem bawi sie po angielsku i umie przetlumaczyc z jednego na drugi. zaczal mowic jakis rok temu w domu, a w szkole w tym roku szkolnym, rozroznia jezyki. a problem nie zwiazany z jezykiem, to czasem ma problem z wyrazeniem siebie lub tego czego chce, chodz slowa zna. wtedy to ja bawie sie w zgadul zgadula.
ja mam 3 w domu, w sumie to kazde pozno zaczynalo mowic, a maly jeszcze nei mowi , a zaraz 3 lata skonczy, ale tylko sredni ma okreslony autyzm, reszat rozwija sie prawidlowo. malego czeka szczepienie mmr, ale chyba zaczszepie go na odre, tak jak cork abyla szczepiona. lekarka stwierdzila, ze swinke i rozyczke powinna przehcorowac, a na odre ja zaszczepi. sredni mial mmr . ale wydaje mi sie , ze oznaki wykazywal wczesniej. przynajmniej tak twerdza z mojej rodziny, ze zawsze byl inny.
Actus hominis non dignitas iudicentur ..

Do góry stronyOffline

lamiee

Post #3 Ocena: 0

2010-02-04 14:24:38 (15 lat temu)

lamiee

Kobieta

Z nami od: 10-10-2008

załamka... Mój angielski nie jest tak perfekcyjny (męża jeszcze gorszy) by mówić po ang w domu :-( źle bym się z tym czuła :-(
No i załamka druga... drugi bobasek tez może być chory... Co za życie do d...

Do góry stronyOffline

robsky

Post #4 Ocena: 0

2010-02-04 14:32:09 (15 lat temu)

robsky

Kobieta

Z nami od: 02-02-2010

lamiee ,my w domu rozmawiamy po polsku, wiec nasz syn rozumie po polsku, natomiast po angielsku nie bardzo, moze tylko podstawy typu jaki to kolor, numer, literka, daj mi reke, idz tam, chodz, rodzaje sokow, ksztalty itp.Przynajmniej tak mi mowia nauczycielki ze szkoly do ktorej chodzi.Ale wiekszosc to ja go sama nauczylam , za co zostalam skrytykowana przez pania logopede. To byla jakas pani profesor, ktora wytlumaczyla mi, ze w domu jesli rozmawiamy po polsku, powinnismy uzywac tylko polskiego i to ze nauczylam go po angielsku pare slow, to on ponoc nie rozroznia jezyka , bo mysli ze to jest ten sam jezyk tyklo kilka nazw. Kazala zebysmy w domu uczyli polskiego a szkola ma za zadanie uczy angielskiego i powiedziala, ze z czasem on zalapie. Teraz jestemy na etapie obrazkow, czyli w szkole maja obrazki np.czynnosci lub przedmioty i ucza go jak to jest po angielsku a ja w domu mam te same i mowie po polsku. Jak narazie jest to wolny proces, ale moj syn duzo zapamietuje. Takze mysle, ze nie powinnas moze az tak sie przejmowac, normalne ze nie bedzie rozumial na poczatku ale z czasem powinnien. I niewiem czy ktoras z was zna to z doswiadczenia, ale co dla mnie jest bardzo wazne ze tu w szkole a wczesniej w przedszkolu, gdzie uczeszczal moj syn , nigdy ale to nigdy nie byl oduniety od grupy. Nauczycielka w szkole organizuje tak czas dla dzieci, zeby wszyscy brali udzial. Np.wyznacza jedno dziecko, ktore ma danego dnia opiekowac sie moim synkiem i mowila mi ze teraz dzieci kloca sie o to, bo kazdy chce sie nim opiekowac.One oczywiscie nie zdaja sobie sprawy, ze syn ma autyzm, dla tych dzieci moj syn poprostu jeszcze nie mowi i one robia wszystko, zeby zaczal i jak uda mu sie cos powiedziec po angielsku to wszyscy sie ciesza i buja brawo. Niewiem jak to bedzie dalej, sama zadaje sobie to pytanie co dalej, ale coz przynajmnie sie cos dzieje i moj syn chetnie tam chodzi jak narazie.
A jesli chodzi na jakiej zasadzie ja latam do USA, to my mamy wizy,jezdzilismy do Polski zeby je zrobic, pare lat temu, bo ponoc latwiej bylo je tam dostac, mieszkajac tutaj. Pisze ponoc , bo w tamtym roku nasza corka dostala wize bez problemu amerykanskiej ambasadzie w Londynie.

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2010-02-04 14:32:31 (15 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

kik1976

Post #6 Ocena: 0

2010-02-04 14:37:20 (15 lat temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

maya nie zle to, ale jesli o moje babcie sa do bani. dzieciaki nei zabrdzo chce sie gdzies ruszac bezemnie, nawet najstarsza, choc jezdzi na obozy itp.

[ Ostatnio edytowany przez: kik1976 04-02-2010 14:38 ]

Actus hominis non dignitas iudicentur ..

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2010-02-04 14:41:53 (15 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

lamiee

Post #8 Ocena: 0

2010-02-04 14:55:47 (15 lat temu)

lamiee

Kobieta

Z nami od: 10-10-2008

robsky ile Twój syn już potrafi!! Jest rok starszy do mojego a już tyle wie!!
Mój wciąż jest na etapie maluszka. Odróżnia kolory, kształty i uczę go dzielić picie i jedzenie (powycinałam z gazet obrazki :-]) ale nie mówi i nie nazywa niczego, nawet nie poda mi do ręki np "czerwonego" autka... M0oże ja coś robię źle albo za mało...
A tą szkołą mnie ucieszyłyście. Zatem uczę go po polsku a logopeda niech sie męczy po angielsku :-]

Do góry stronyOffline

robsky

Post #9 Ocena: 0

2010-02-04 15:05:07 (15 lat temu)

robsky

Kobieta

Z nami od: 02-02-2010

Mayu!i znowu nowa informacja, my bez Ciebie jak bez reki. Fajnie, ze jest cos takiego, ja o tym nie slyszalam. Ale niewiem czy dobrze rozumiem, to zapomoge dostaje sie np.na opiekunke, to jak teraz w moim przypadku jade na pare dni i syn zostaje z siostra meza, to jak bym sie kwalikowala do zapomogi, to bym mogla zaplacic za opieke, pieniazkami od Cuncil? Jak to dziala?
Ps. a co do wycieczki do Grand Canyon, to niestety lecimy z rana o 7 i ponoc jest tam bardzo zimno nawet do -5.A ja bylam przyzwyvzajona ze w Vegas upaly, bo bylo 46 na plusie jak bralismy tam slub:)

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2010-02-04 15:14:06 (15 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 21 z 623 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 20 | 21 | 22 ... 621 | 622 | 623 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,