MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Rodzina z dzieckiem autystycznym

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 14 z 623 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 13 | 14 | 15 ... 621 | 622 | 623 ] - Skocz do strony

Str 14 z 623

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

tascha

Post #1 Ocena: 0

2010-01-29 21:23:08 (15 lat temu)

tascha

Kobieta

Z nami od: 09-12-2009

To co powyżej, to kieruje do lamiee.
Przepraszam,znowu coś spaprałam i mi się powklejało jak chciało.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Agnieszka1975

Post #2 Ocena: 0

2010-01-29 23:06:55 (15 lat temu)

Agnieszka1975

Kobieta

Z nami od: 29-01-2010

Witam
Najlepszym źródłem informacji dla Pana byłby lokalny cansil, nie wiem jak z Pana angielskim, ale to najlepsza droga. Mam znajomą która ma grupę inwalidzką, właśnie z cansilu uzyskała informacje co jej sie należy- obecnie otrzymała darmowy samochód- świadczenia dla niepełnosprawnych ( spore)!, dofinnsowanie do mieszkania - 100% miesięcznej płatnośći.
Radzę własnie tego spróbowac - jesli nie czuje sie poan na tyle dobrze w angielskim - prosze wziać ze soba kogos ktomówi dobrze w tym jezyku.
tutaj znalazłam forum rodziców którzy maja dzieci z autystyczne i mieszkaja w anglii - onni pewnie też beda mogli pomóc
http://www.babyboom.pl/forum/zdrowe-dziecko-f24/autyzm-21150/ mam nadziej ze pomogłam :) Agnieszka

Do góry stronyOffline

lamiee

Post #3 Ocena: 0

2010-01-29 23:50:36 (15 lat temu)

lamiee

Kobieta

Z nami od: 10-10-2008

kik1976 o dietach i innych suplementach tez czytałam po nocach. Potem nie mogłam spać i wyłam do poduszki... Ale nie dajmy się zwariować!!
Tascha mimo jak piszesz mojego chaotycznego pisania myślę, że nikogo NIE wprowadziłam w błąd. Mój mały jest dzieckiem autystycznym i do tego nie mam wątpliwości (jeśli o to Ci chodzi) a torbiel pajęczynówki (cystę) "odkryliśmy" po dostaniu polskiej diagnozy (angielskiej jeszcze nie mamy).
Ni wiem do czego zmierzasz ale cysta nie ma nic wspólnego z autyzmem! Ale i tak poinformowaliśmy o wynikach lekarzy którzy sporządzają statement no i GP.
Mayu a to że się mały przewraca to upoważnia go do DLA? Bo z tego co wiem to może to być właśnie skutkiem cysty która jest ulokowana z tyłu głowy tam gdzie jest organ odpowiedzialny za równowagę i może go uciskać.

Uff ale się tutaj dzieje...
DZIĘKUJĘ wszystkim za rady bo wiem ze płyną z serca
:-]

[ Ostatnio edytowany przez: lamiee 29-01-2010 23:52 ]

Do góry stronyOffline

kik1976

Post #4 Ocena: 0

2010-01-30 08:17:38 (15 lat temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

dzieki aga, ale tamto forum wlasciwie nie pracuje. pisalam tam jakie 2 m-ce temu i tylko jedna osoba karvat:-] mi odpowiedziala , reszta cisza.
co do tej niepelnosprawnosci i councilu to fakt , znam osoby ktore z tego skorzystaly, ale jest lekka roznica miedzy doroslym , a dzieckiem. mysle, ze wiecej moze wlasnei familly suport. do mnie ma przyjsc ktos taki z cala torba ulotek, info i wrazie czego pomoc, wiec poczekam cierpliwie.:-]

[ Ostatnio edytowany przez: kik1976 30-01-2010 08:20 ]

Actus hominis non dignitas iudicentur ..

Do góry stronyOffline

tascha

Post #5 Ocena: 0

2010-01-30 08:27:13 (15 lat temu)

tascha

Kobieta

Lamiee, napisałam,że to JA się pogubiłam i nic nie było o tym,że chaotycznie piszesz.
Cysta nie powoduje autyzmu, oczywiście, ale jej obecnośc może tłumaczyć występowanie części objawów wywołanych tak przez ucisk, jaki i przez zmianę biochemii mózgu.
Na oddział gdzie pracowałam ( neurologia dziecięca) trafiały dzieci z podejrzeniem o autyzm, po to ,żeby wyeliminować ewentualne organiczne problemy przed wydaniem orzeczenia.Dzieci te miały też zlecane wykonanie wszystkich badań, o których piszesz,że wykonywaliście je we własnym zakresie albo planujesz ich wykonanie.
Przygotowanie listy mówiącej o tym co już zrobiliście, co robicie i co planujecie zrobić ładnie pokazuje, jak ogromną pracę wykonaliście,jak wiele już wiecie.
Lamiee,jeżeli odebrałaś moją wcześniejszą wypowiedź jak atak, to przepraszam . To tylko dociekliwość praktyka.
Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2010-01-30 08:35:39 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

kik1976

Post #7 Ocena: 0

2010-01-30 08:44:26 (15 lat temu)

kik1976

Kobieta

maya no dokladnie. moja matka co roku ma komisje, pozatym to strasznie dlugo trwa. skolei moja znajoma dostala nawet rente, ale to miala naprawde pwazny problem z kregoslupem, teraz nie wiem co tam dalej jej dali, ale to jej zajelo min rok.

u dzieci to jest jeszcze troche inaczej. mielismy sasiada , mial jedno dziecko z porazeniem mozgowym, drugi niedoslyszace i 4 zdrowych. z tego jak opowiadal, to do dzieci lecza poki sie da, i tak wlasciwie do 16 roku, potem uwazaja ze szanse na wyzdrowienie sa mniejsze i zajmuja sie praktycznie tylk polepszaniem zycia takiej osoby.

Do góry stronyOffline

lamiee

Post #8 Ocena: 0

2010-01-30 11:18:12 (15 lat temu)

lamiee

Kobieta

Z nami od: 10-10-2008

Tascha nie chciałam żeby mój post był pretensjonalny czy jakkolwiek pokazywał negatywne nastawienie do Ciebie... Bardzo chętnie czytam Wasze opinie i rady bo sama wiem niewiele i wciąż się uczę. Ale boje się robić sobie nadzieję że cały nasz problem z autyzmem to wina cysty. Neurolog od razu zaznaczył, że to są DWA odrębne problemy żebym nie miała złudnych nadziei :-[

A jakie badania jeśli jeszcze pamiętasz robiono "tym dzieciom"?
Nam kazali zrobić w Polsce jeszcze badanie na dno oka. Ale już nie zdążyłam :-[ :-[ Poczekam co tu w UK wymyśla a jak nie to... fly to Poland :-Y

My wczoraj byliśmy w SEN nursery... Przedszkole fajne, bardzo dużo zabawek, pomieszczenia podzielone tematycznie, personel przemiły :-]... Teraz mają mieć remont więc za około 3 miesiące dopiero zaczną nabór na nowy semestr.
W sumie mi sie podoba ale wciąż mam taki potworny żal w sercu... Nie wiem czy robię dobrze...
Jak sie zdecyduje to mały będzie mieć codziennie 2,5 godz zajęć z transportem do i z szkoły.

Do góry stronyOffline

tascha

Post #9 Ocena: 0

2010-01-31 09:09:34 (15 lat temu)

tascha

Kobieta

Lamiee, przepraszm,że odpowiadam na Twoje pytanie dopiero teraz, ale Virgin działa u nas w soboty i niedziele jak chce, wczoraj nie chciał.
Pytasz o badania. Dzieci, które trafiały na oddział. Były tam dzięki temu,że rodzice współpracowali ze Stowarzyszeniem Rodziców Dzieci Autytstycznych, które wskazywało im jakie kroki kolejno powinni podejmować, niestety nie jest to obowiązujący kanon. Pierwszą sprawą było uzyskanie skierowania do szpitala od lekarza rodzinnego ( mówię o Polsce). Wiem ,że na słowo szpital, wzdrygasz się, ale u nas rodzice byli z dziećmi( jeżeli tego chcieli oczywiście) a pobyt na oddziale gwarantował szybkie i sprawne uzyskanie wyników badań. Najpierw było oczywiście pobranie krwi i badania standardowe oraz endokrynologiczne, potem EEG, jeżeli pojawiały się jakieś wątpliwości to wykonywano TK głowy a bywało,że MRI ( rezonans magn. czasem w znieczuleniu pełnym, czasem podawano tylko tzw.głupiego Jasia) no i laryngolog i badanie dna oka,psycholog i pedagog.Bardzo brakowało wspólpracy psychiatry dziecięcego ale, niestety, to rzadka specjalizacja i badanie to wykonywane było w poradni.Jeżeli któreś z badań wykazywało nieprawidłowości to szukano dalej w danym kierunku. Testów alergicznych podczas pobytu na oddziale nie zlecano ale wiem,że rodzice przeprowadzali je w ramach NFZ w poradni alergologicznej.
Badania ,tak jak pisałam wcześniej, miały wyeliminować obecność problemów natury somatycznej, których objawy mogą wpłynąć na ocenę stanu dziecka. Jak wiesz , autyzm przebiega z różną intensywnością. Czasem jest konieczne wprowadzenie leków, czasem występuje epilepsja, problemy ze słuchem ( nie mówię tu o nadwrażliwości zmysłów właściwej dla autyzmu). Wiedza nt. ogólnego stanu zdrowia pozwala też zminimalizować błędy zarówno w ocenie poziomu autyzmu jak i np, podawania leków, które mogą stanowić zagrożenie, łatwiej również dobrać odpowiednią terapię. Podobną drogę przechodziły dzieci z podejrzeniem o ADHD, ADD.
Ja wierzę,że tutejsi specjaliści przeprowadzą diagnozę jak należy.
A co do przedszkola to, oczywiście Twoja decyzja, ale 2,5 godziny to nie jest długo a da synkowi możliwość kontaktu z innymi dziećmi i dorosłymi. Będziesz mogła sprawdzić jak to wpłynie na rozwój Twojego synka. Jeżeli nie spróbujesz nie będziesz wiedziała.
Serdeczności załączam

Do góry stronyOffline

kik1976

Post #10 Ocena: 0

2010-01-31 09:22:14 (15 lat temu)

kik1976

Kobieta

wlasciwie nei wiem jak to wyglada w pl, tu mlody mial okuliste i co 3 m-ce kontrola, badanie sluchu, czeka na badania koorynacji. mam nadzieje, ze wiecej info uzyskam od tego familly suport. nie mial zadnych badan krwi czy tym podobnych, ktore robia rodzice w pl.

Do góry stronyOffline

Strona 14 z 623 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 13 | 14 | 15 ... 621 | 622 | 623 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,