MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Pierwsza komunia św.-gdzie lepiej?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 4.3 z 16 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 ] - Skocz do strony

Str 4.3 z 16

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Post #1 Ocena: 0

2010-01-17 11:13:25 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ewamik

Post #2 Ocena: 0

2010-04-16 02:17:56 (15 lat temu)

ewamik

Kobieta

Z nami od: 30-10-2007

Jakis czas temu na forum pytałam o suknie komunijna,sklepy w których moge się zaopatrzyć na tego typu uroczystość.
Oczywiście na wstępie zostałam zrugana,że zapominam czym jest Komunia i jak to-w styczniu interesuję sie Komunią????
Miesiąc temu pytałam koleżanki-mamy o suknie dla swoich córek.Na co one-To ty jeszcze nie masz???
Zaczęłam szukać w Debenham-oczywiśce buciki,rękawiczki i białe suknie były juz przebrane albo juz nie było.W jkaiś sklepie na Oxford spotkaliśmy dwie Angielki,które równiez szukały sukienke dla swoich córek i powiedziały,że troszkę sie spóźniły,bo juz nic nie ma i nie wiedza gdzie maja iść.
Jesli były suknie,to w kolorze ivory i do tego po kolana.
MOja znajoma powiedziała mi,że na Wembley jest mały hinduski sklep,gdzie sprzedaja suknie komunijne i takie tam inne suknie.
Pojechałam natychmiast.Sprzedawała tam Polka.Gdy powiedziałam jej,że szukam suknie komunijnej,długiej i skromnej to ona powiedział mi-"A co tak późno? Na co pani czekała? Mówie,jak to późno,przeciez jest marzec.Na co ona-No właśnie...marzec,a suknie juz są od końca grudnia.Zostały juz jakies pojedyńcze numery i przebrane"
Powiedziała mi,że przeciez to jest Londyn i nie tylko Polacy ida do Komunii ale i Anglicy,Hiszpanie,Portugalczycy itd i każdy szuka białej sukni.
Faktycznie zostało kilkanaście sztuk,wielkie,falbaniaste,na kole,bufiaste suknie.Z tego wszystkie udało mi sie "wyłuskać" 3suknie z czego moja córka wybrała jedną,śliczną,skromną,długa suknie.Przepiękna ale nadzwyczaj skromna.Tu smiem powiedzieć,że suknia jest tylko dodatkiem do mojej córeczki..a raczej do jej urody.
Najważniejsza jest ONa-moja córeczka....a dopiero później sukieneczka....taka skromna.
W maju dodam zdjęcie mojej córeczki :-)
Dlatego też jeśli ktoś szuka sukni,niech to zrobi wcześnie,początkiem roku,żeby później skupić sie na tym najważniejszym czyli dzień 1-szej Komunii Sw.
Gdy ja szukałam przez internet zaproszeń,to moja córka chciała to robic ze mną.Twierdziła,że to jest jej święto i to ona decyduje.Oczywiście jej przytaknęłam i wspólnie wybrałyśmy zaproszenia ze zdjęciem na kalce.Sama adresowała,przyklejała znaczki.
Tak jak sama zdecydowała,że chce dla każdego z gości podarować małego aniołka.
Oczywiście nie zapomniałyśmy o moditwie.Ma polską książeczkę i z niej równiez sie uczy po polsku.Ma równiez różaniec-trzeba poświęcić tylko.
Komunia jest bardzo ważna ale oprawa komunijna
jest dodatkiem...fajnym dodatkiem.

[ Ostatnio edytowany przez: ewamik 16-04-2010 02:20 ]

Do góry stronyOffline

biniusia

Post #3 Ocena: 0

2010-04-16 06:35:38 (15 lat temu)

biniusia

Kobieta

Z nami od: 07-05-2009

ja zaczelam za sukienka dla corki zaczelam rozgladac sie kolo poczatku lutego i to i tak bylo a wczesnie bo nie bylo jeszcze nigdzie powystawiane , wokolicach kwietnia trafilam do salonu sukien i tam bez problemu dostalam sukienke i wszystkie dodatki ,zostawilam zaliczke i tydzien przed komunia wplacilam reszte i odebralam:-]:-] a apropo sukienki komunijnejhttp://www.mojawyspa.co.uk/forum/47/25301/Sprzedam-Sukienka-Komunijna:-]
Kobieta jest jak wino ......im starsza tym lepsza.

Do góry stronyOffline

czarnulka33

Post #4 Ocena: 0

2010-04-16 08:40:36 (15 lat temu)

czarnulka33

Kobieta

Z nami od: 11-09-2007

ja sprzedalam sukienke komunijna jakis czas temu dziewczynie z MW ,zreszta pisalam ze mam do sprzedania i dwie dziewczyny byly zainteresowane ale tylko na jedna pasowala ,kupila odemnie i jest bardzo zadowolona ,zreszta szyta byla na zamowienie w Polsce i przywieziona tutaj sliczna dluga i skromna,mi sie bardzo podobala ,bo jakos nie moglam znalesc tutaj zadnej sukienki,mam nadzieje ze bedzie sie ladnie prezentowac na dziewczynce a nawet poprosze o fotke

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2010-04-16 09:20:58 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

AndrzejW

Post #6 Ocena: 0

2010-04-16 11:20:36 (15 lat temu)

AndrzejW

Mężczyzna

Z nami od: 04-04-2007

Najprościej trafić do angielskiego kościołą katolickiego. (Im mniejszy tym lepiej).
ok 8-10 spotkań, zupełnie bez stresu.

Do góry stronyOffline

anna69

Post #7 Ocena: 0

2010-04-16 11:53:09 (15 lat temu)

anna69

Kobieta

Z nami od: 06-08-2008

ale jesli nie wychowujesz dzieci na katolikow, to po co im komunia??? to troche obluda prawda?? a jesli same jako drosli zdecyduja ze chca, ze potrzebuja wiary to sobie poradza, znajda kosciol......

Do góry stronyOffline

krunschwitz

Post #8 Ocena: 0

2010-04-16 11:58:06 (15 lat temu)

krunschwitz

Mężczyzna

Z nami od: 21-05-2006

Cytat:

2010-04-16 09:20:58, 12miko12 napisał(a):
Jesteśmy katolikami tylko z racji bycia Polakami.

Moim zdaniem to ,że jesteście Polakami wcale nie oznacza,że jesteście katolikami.Nie ma żadnego przymusu.Każdy ma prawo do własnego,wolnego,niezależnego wyboru.
Nie potrzebujesz chrztu,komunii czy bierzmowania,to po prostu ich nie przyjmujesz.
Życie jest krótkie. Praca jest dla tych, którzy nigdy życia nie zrozumieją. Bezczynność nie poniża człowieka. Kto umie patrzeć dobrze, ten ją odróżnia od lenistwa.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

tom8104

Post #9 Ocena: 0

2010-04-16 12:52:40 (15 lat temu)

tom8104

Z nami od: 08-10-2007

Cytat:

2010-04-16 09:20:58, 12miko12 napisał(a):
A czy można jakoś obejść tę komunię?
Jesteśmy katolikami tylko z racji bycia Polakami, dzieci chodzą do nie katolickiej szkoły, no i w sumie nie wiem czy im ta komunia do czegoś będzie przydatna :/
Nie chcę nikogo obrazić, tylko pytam, czy to jest konieczne.
Jestem otwarta na wszelkie sugestie i porady :-)

Daj dzieciom zdecydowac w wieku 18 lat czy chca nalezec do kosciola czy tez nie i do jakiego.
Pamietaj ze jako Polacy jestemy mistrzami udawania wiec wiekszosc rodzicow pcha dzieci do komunii bo tak wypada lub boja sie reakcji ze strony znajomych, rodziny itd.

Do góry stronyOffline

doritos

Post #10 Ocena: 0

2010-04-16 15:10:28 (15 lat temu)

doritos

Kobieta

Z nami od: 10-12-2009

Dokladnie,nie ma zadnego musu;)
Apropos sukienki,mam caly czas do sprzedania,jesli ktos w ferworze pracy lub z innych powodow jeszcze jej nie ma to zapraszam;)

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Strona 4.3 z 16 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,