Str 2 z 6 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
Netta6 |
Post #1 Ocena: 0 2009-07-13 15:57:13 (16 lat temu) |
Z nami od: 19-01-2006 Skąd: Bridgwater |
Cytat:
2009-07-13 15:29:15, dunia29 napisał(a):
Myślę, że na tej stronie znajdziesz kilka przydatnych informacji
Stronka jest dobra ale tu pisze o studentach.Wiem ,że studenci moga miec legitymacje ale moja córka ma dopiero 10 lat.
Tak myślę czy zamiat legitymacji nie moze pokazywac dowód tymczasowy razem ze zaswiadczeniem ze szkoły .
Mój syn ma legitymację z collegu (ma 18lat)i nie upoważnia ona do przejazdów polską koleją. Syn pytał się konduktora w pociągu. Dlatego myślę, że zaświadczenie ze szkoły dla nich też nie będzie dokumentem uprawniającym do zniżek. Kurcze chyba trzeba gdzieś uderzyć w tej sprawie, bo moje dzieciaki lecą do Polski i będą musiały dojechać z Poznania do Warszawy. W dwie strony to nie mały koszt.
|

|

|
|
|
Netta6 |
Post #2 Ocena: 0 2009-07-13 16:24:47 (16 lat temu) |
Uprawnienia do przejazdów ulgowych koleją
Cytat:
Lp.17
Dzieci i młodzież w okresie od rozpoczęcia odbywania
obowiązkowego rocznego przygotowania przedszkolnego do
ukończenia gimnazjum, szkoły ponadpodstawowej lub ponadgimnazjalnej
– publicznej lub niepublicznej o uprawnieniach
szkoły publicznej, nie dłużej niż do ukończenia
24 roku życia muszą przedstawić:
1) zaświadczenie o spełnianiu obowiązkowego rocznego przygotowania przedszkolnego, wydane przez dyrektora
przedszkola lub dyrektora szkoły;
2) legitymacja szkolna (w tym legitymacja dla uczniów dotkniętych inwalidztwem lub niepełnosprawnych
– w relacjach innych niż określone w poz. 7) wraz z dowodem osobistym lub innym dokumentem umożliwiającym
stwierdzenie wieku ucznia, jeżeli nie jest on określony w tej legitymacji.
I weź tu człowieku wyrób w Anglii legitymację. Z tego co widzę jest to zapisane w dzienniku ustaw. A z tym to już chyba do samego premiera trzeba uderzyć
|

|

|
|
beata76 |
Post #3 Ocena: 0 2009-07-13 16:34:02 (16 lat temu) |
Z nami od: 13-03-2007 Skąd: Londyn |
Cytat:
2009-07-13 15:57:13, Netta6 napisał(a):
Cytat:
2009-07-13 15:29:15, dunia29 napisał(a):
Myślę, że na tej stronie znajdziesz kilka przydatnych informacji
Stronka jest dobra ale tu pisze o studentach.Wiem ,że studenci moga miec legitymacje ale moja córka ma dopiero 10 lat.
Tak myślę czy zamiat legitymacji nie moze pokazywac dowód tymczasowy razem ze zaswiadczeniem ze szkoły .
Mój syn ma legitymację z collegu (ma 18lat)i nie upoważnia ona do przejazdów polską koleją. Syn pytał się konduktora w pociągu. Dlatego myślę, że zaświadczenie ze szkoły dla nich też nie będzie dokumentem uprawniającym do zniżek. Kurcze chyba trzeba gdzieś uderzyć w tej sprawie, bo moje dzieciaki lecą do Polski i będą musiały dojechać z Poznania do Warszawy. W dwie strony to nie mały koszt.
A ja znalazlam to
Polish citizens studying at post-secondary schools abroad, to a maximum of 26 years, are entitled to a 37% discount on all trains except those in the InterCity (IC) or EuroCity (EC) categories. A school ID or International Student Identity Card (ISIC)as well as an identity document such as a passport verifying the student's age is required Kobieta piękna, lecz pozbawiona bystrości umysłu, nie daje kochankowi nic poza fizycznym delektowaniem się jej urodą. Brzydka, ale mądra może do tego stopnia rozkochać mężczyznę w swojej inteligencji, że nie pragnie on niczego ponadto.
|

|
 |
|
|
Post #4 Ocena: 0 2009-07-13 19:20:17 (16 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|
 |
|
ciesza |
Post #5 Ocena: 0 2009-07-13 19:29:29 (16 lat temu) |
Z nami od: 29-08-2007 Skąd: MANCHESTER |
Z ISIC tez wcale nie jest tak latwo wyegzekwowac znizke. Kolezanka oberwala mandat za jazde na bilecie studenckim bez legitymacji, pan kontroler nie wiedzial co to jest, nie mialo orzelka wiec nie wazne. Na szczescie udalo jej sie to odkrecic w siedzibie firmy kontrolujacej, ale tylko dlatego, ze wymogla na kontrolujacym wpisanie w mandat, ze posiadala przy sobie karte ISIC
|

|
 |
|
|
reivilo |
Post #6 Ocena: 0 2009-07-13 20:19:04 (16 lat temu) |
Z nami od: 09-09-2007 Skąd: inąd |
Wystarczy isc do szkoly poprosic o pisemko ze dziecie chodzi do szkoly.....przetlumaczyc....trzasnac jakas pieczatke..bo w pl to lubia ....i....po krzyku....logiczne jest ze w calej europie jest obowiazek szkolny do co najmniej 15 -16 roku zycia
w przepisach ktore ktos podawal bylo o zaswiadczeniu ....do tego info ze w uk nie ma legitymacji ...jak ktos dostanie mandat/kare..po odwolaniu z pewnoscia zostanie cofnieta ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) Ludzie myślcie ....to nie boli !!
|

|
 |
|
skibiki |
Post #7 Ocena: 0 2009-07-13 20:41:21 (16 lat temu) |
Z nami od: 27-12-2006 Skąd: Liverpool |
Co do tego anulowania mandatu nie byłabym tego taka pewna.Tez w kwietniu wypytywałam się w tej sprawie ponieważ chciałabym z dziećmi podczas wakacji w PL podróżować państwowymi liniami transportu i....dowiedziałam się ze w Polsce prawo pozwalające na przejazd na bilet ulgowy możliwy jest tylko za okazaniem ważnej legitymacji szkolnej i w przypadku"naszych"dzieci niestety nie da się przeskoczyć mimo ze mój 9letni syn nie wygląda na osobę dorosłą  A ceny biletów w cale nie są takie niskie. [url=][img][/img][/url]
|

|
 |
|
|
Post #8 Ocena: 0 2009-07-13 20:43:26 (16 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|
 |
|
ciesza |
Post #9 Ocena: 0 2009-07-13 22:26:46 (16 lat temu) |
Z nami od: 29-08-2007 Skąd: MANCHESTER |
Cytat:
2009-07-13 20:41:21, skibiki napisał(a):
Co do tego anulowania mandatu nie byłabym tego taka pewna.Tez w kwietniu wypytywałam się w tej sprawie ponieważ chciałabym z dziećmi podczas wakacji w PL podróżować państwowymi liniami transportu i....dowiedziałam się ze w Polsce prawo pozwalające na przejazd na bilet ulgowy możliwy jest tylko za okazaniem ważnej legitymacji szkolnej i w przypadku"naszych"dzieci niestety nie da się przeskoczyć mimo ze mój 9letni syn nie wygląda na osobę dorosłą  A ceny biletów w cale nie są takie niskie.
ISIC - jest "legitymacja" w polskim znaczeniu tego slowa, mandat zostal anulowany, kolezanka jest studentka
|

|
 |
|
Netta6 |
Post #10 Ocena: 0 2009-07-13 22:41:01 (16 lat temu) |
Cytat:
2009-07-13 20:19:04, reivilo napisał(a):
Wystarczy isc do szkoly poprosic o pisemko ze dziecie chodzi do szkoly.....przetlumaczyc....trzasnac jakas pieczatke..bo w pl to lubia ....i....po krzyku....logiczne jest ze w calej europie jest obowiazek szkolny do co najmniej 15 -16 roku zycia
w przepisach ktore ktos podawal bylo o zaswiadczeniu ....do tego info ze w uk nie ma legitymacji ...jak ktos dostanie mandat/kare..po odwolaniu z pewnoscia zostanie cofnieta
Ja podawałam te przepisy. Wielki szacuneczek dla ciebie i twojego zdania na ten temat ale jak ja bym miała dla swoich czworga dzieci siedzieć i pisać odwołania za każy ich przejazd koleją, autobusem, tramwajem itp. to mogłabym zatrudnić się przy tym na cały etat, bo walka z urzędami to droga przez mękę.
|

|

|
|