Str 2 z 4 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
malke |
Post #1 Ocena: 0 2009-06-12 13:50:05 (16 lat temu) |
Z nami od: 26-06-2007 Skąd: Mansfield |
Cytat:
2009-06-12 09:51:03, ewamik napisał(a):
Zależy jaki masz system czy otwarty czy ciśnieniowy.
jESLI otwarty(water tanki),to zmiana na kombi boiler wiąze sie z mozliwościa przecieków(moga przeciekać rury)
Prawdopodobnie masz stary system z water tankami i konieczna jest zmiana systemu.
Tata może Ci to zrobić ale konieczny jest odbór przez osobe z uprawieniami.Otrzymując certyfikat jednocześnie otrzymujesz gwarancje na boiler.
Koszty zależą od tego czy nie trzeba zmienić miejsca położenia boilera,czy wystarczające jest ciśnienie wody zimnej z main'a.
Szacunkowy koszt pracy bez materiałów 800f.(z certyfikatem).
Czy te 800f to zamontowaniepieca,podłączenie rurek itp?
Czy macie jakieś sprawdzone firmy które możecie polecić?
A jakie kombi piece polecacie?
|

|
 |
|
|
_Manolo_ |
Post #2 Ocena: 0 2009-06-12 14:07:25 (16 lat temu) |
Z nami od: 08-05-2009 Skąd: London |
http://www.mario-building.co.uk/
Robili to za 650 funtow w tamtym roku,jezeli sobie zyczysz to dostarczaja jaki chcesz piec,(wracasz im pieniadze za ten piec) ,w tym certyfikat i materialy (typu zlaczki,rurki,kolanka,etc.)
|

|
 |
|
Radzio161 |
Post #3 Ocena: 0 2009-09-29 23:10:49 (16 lat temu) |
Z nami od: 15-04-2009 Skąd: Manchester |
Paposki 19 z tym cisnieniem to nie masz racji zegar cisnieniowy na piecach centralnego ogrzewania wskazuja cisnienie w obiegu tylko centralnego ogrzewania czyli kaloryferki jezeli cisnienie wskazuje pomiedzy 1BAR a 2BARY to wszystko jest oki jezeli piec posiada takowy wskaznik cisnienia jest to piec combination potocznie zwanym combi boiler, gdy zwiekszymy w nim cisnienie powyzej zalecanego to mozemy sie liczyc z uszkodzeniem podzespolu w najlebszym wypadku zawor bespieczenstwa upusci nam troszke wody z systemu. a co do tematu to kazdy moze zakupic piec centralnego ogrzewania lecz tylko wykfalifikowana osoba moze zalozyc takowy gwarancja na piec jest uwzgledniona tylko z numerem uprawnionej do zakladania osoby.Co do przeciekow po przerobieniu z instalacji grawitacyjnej na combi tak owe nie powinny wystepowac gdy praca jest wykonana prawidlowo w razie jakich kolwiek pytan prosze o kontakt na GG 13774585 pozdrawiam wszystkich..
|

|

|
|
Richmond |
Post #4 Ocena: 0 2009-09-30 06:43:10 (16 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Czyli jak zaloza u mnie combi bojler to znikna zbiorniki na wode? (znaczy pewnie nie znikna tylko je odlacza). Carpe diem.
|

|
 |
|
krakn |
Post #5 Ocena: 0 2009-09-30 07:08:05 (16 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Cytat:
2009-09-30 06:43:10, Richmond napisał(a):
Czyli jak zaloza u mnie combi bojler to znikna zbiorniki na wode? (znaczy pewnie nie znikna tylko je odlacza).
jak nie leniwi to powinien zniknąć, ale nie do końca, u nas niby jest ten kombi, albo polsku junkers ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) a jednak na poddaszu są zbiorniki, pojemność około 500 litrow, wykapowałem po tym że jak podłączyłem do kranu karchera HDS, umyłem ogródek i samochód i nagle zaczęło się coś chrzanić, myślałem że maszyna się pierniczy.
Okazało się że karcher ma przepływ 700litrów/h po prostu wyssał wode ze zbiornika, a nowa nie nadążała na ciurkać ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif )
Zbiornik służy jako magazyn i dodatkowo statycznie podbija ciśnienie ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) po pieronie Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|

|

|
|
|
Radzio161 |
Post #6 Ocena: 0 2009-09-30 07:25:55 (16 lat temu) |
Z nami od: 15-04-2009 Skąd: Manchester |
Tak zbiorniki na wode na poddaszu powinny zniknac po zmianie systemu z grawitacyjnego na zamkniety w 80% jezeli takowy zostanie system ten nazywamy mieszanym. Znaczy sie istnieje mozliwosc spotkania sie zbiornika na poddaszu w systemie instalacji zamknietej, jezeli budynek jest oddalony od gluwnej rury zasilajacej w biezaca wode lub jezeli jest to jeszcze stara olowiana instalacja cisnienie i przeplywowosc wody moze byc niewystarczajace, dlatego jest montowany/zostawiany na najwyzszym punkcie danego budynku zbiornik wody do zwiekszenia cisnienia w obiegu biezacej wody,, kranach (ciepla oraz zimna woda).
|

|

|
|
Richmond |
Post #7 Ocena: 0 2009-09-30 09:04:25 (16 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Strasznie to skomplikowane. Ja mam zbiorniki wody w mieszkaniu (trzy sztuki: ciepla woda, zimna woda, ogrzewanie), w osobnym pomieszczeniu nazywanym przeze mnie "bojlerownia". Obecny piec jest nieczynny od pol roku, bo podobno jest to niewlasciwy piec do istniejacej instalacji kominowej (wspolny komin w budynku wielomieszkaniowym - bloku). Glowili sie nad tym miesiacami jaki nowy piec zamontowac i w poniedzialek uslyszalam, ze bedzie to combi boiler i ze dzieki temu bedzie lepiej i bede zadowolona z nowej instalacji. Poprzednia byla wedlug mnie ok dopoki nie przestala dzialac (nie wiem co sie popsulo, bo odlaczyli jak zobaczyli typ pieca i komin), piec mial tylko 2 lata. Wymiana pieca odbywa sie na zasadzie reklamacji do firmy, ktora go zamontowala. Sprawa przeszla przez Gas Safety Register (dawniej Corgi).
[ Ostatnio edytowany przez: Richmond 30-09-2009 09:07 ] Carpe diem.
|

|
 |
|
pceuk1978 |
Post #8 Ocena: 0 2011-07-29 13:01:15 (14 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2011 Skąd: doncaster |
Witam podepne sie pod temat , mam zamiar wymienic boiler na combi, teraz mam taki stary piec ze zbiornikiem na pietrze, czy moze mi to wymienic i zarazem zdemontowac stary zbiornik i caly osprzet(zajmuje pol lazienki) osoba prywatna , i po calej operacji musze dzwonic do Gas safety register po tzw certyfikat odbioru.?
|

|

|
|
|
Post #9 Ocena: 0 2011-07-29 13:15:01 (14 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|
 |
|
koliber23 |
Post #10 Ocena: 0 2012-11-01 21:19:03 (13 lat temu) |
Z nami od: 03-02-2011 Skąd: Derby |
może troszkę odnowię temat iż za 2 tyg muszę podjąć decyzję jaki ma mi zainstalować combi boiler pewien wykwalifikowany gazownik jezeli chodzi o to co posiadam to tak jak już pisali wczesniej na dole piec na piętrze zbiornik (baniak) wodny na pół szafy  na strychu nic nie ma ....
i teraz pytanie jaki combi boiler jest dobry z tego co móią inni to VAILLANT oraz WORCESTER ale tak jak mówię to są tylo podpowiedzi innych może znajdzie się jakaś osoba co doradzi powie który lepszy mniej awaryjny bardziej oszczędny itd bo ten co mam to około 60% ciepła tylko daje ze 100% czyli 40% ucieka w kominek ;/;/ prosił bym o porady.
pozdrawiam
|

|
 |
|