Str 76 z 106 |
|
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2013-10-03 21:10:00 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Markywee | Post #2 Ocena: 0 2013-10-03 21:39:36 (12 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 29-03-2013 Skąd: ul. Wiejska 4/6/8 00-902 Warszawa |
Cytat: 2013-10-03 18:48:44, Severance_ napisał(a): Cytat: 2013-10-03 18:22:55, Markywee napisał(a): I wyobraz sobie, opiekuje sie dzieckiem niepelnosprawnym. Dziecko tej pani jest dotknięte Downem, tak samo jak w Autyźmie (w zależności od zaawansowania) wielu ludzi może żyć samodzielnie. Down Downowi nierówny, czasami jedyną (fizyczną) oznaką są skośne oczy, poza tym, tak fizycznie, jak i umysłowo nic człowiekowi nie dolega. Z całym szacunkiem, ale o chorobach i "niespełnosprawności" niektórzy mają doprawdy....żadne pojęcie. Może i lepiej dla Was. Czy bedziesz je mniej kochac bo ma problem z przelykaniem? Czy tez moze wg tego bedziemy decydowac czy je zabic czy nie? Jaki sens porownan? Licytowac sie bedziemy? Cytat: 2013-10-03 19:02:00, ewa28300 napisał(a): Cytat: Szok nie? A przecież powinna je zabić.
Nie, nikt jej nie mówi co powinna, a co nie. Natomiast POWINNA mieć prawo do wyboru, dokonała swojego wyboru, a teraz walczy o to, zeby inne kobiety tego prawa nie miały. Z całym szacunkiem, ale niektórzy powinni wybrać sie na oddzial z uposledzonymi dziećmi, które czesto jedyny odruch jaki maja to odruch przelykania, dla rodziców tych dzieci zespół Downa byłby jak główna wygrana w tololotka. Nie. Czasem pewne wybory nalezy ograniczyc. Uwazasz ze aborcja w momencie PODEJRZENIA dziecka o niepelnosprawnosc jest ok? Ewo - dobrze mowisz - wybierz sie na taki oddzial - zobaczysz wtedy ze to tez sa dzieci. Mozesz sie po nim przejsc i palcem wskazac - ten jest zbedny, ten jest zbedny.... Cytat: 2013-10-03 19:39:12, LukrecjaB napisał(a): Dobrze mnie zrozum,jeśli możesz - według mnie to trochę od tyłu strony. Na siłę podtrzymuje się ciąże zagrożone. Gdy rodzi się bardzo chore,upośledzone dziecko podłącza sie je do przeróżnej aparatury, która przejmuje za nie wiele funkcji życiowych. I teraz co...jak się już zmęczymy ,nie wyrobimy psychicznie,fizycznie,emocjonalnie to eutanazja? Wiesz o co mi chodzi- czy nie lepiej by było przestać wyręczać naturę? Trochę się stawiamy w pozycji panów życia i śmierci. Przepraszam za dygresję.W końcu temat dotyczy aborcji. Juz od dawna, ludzkosc jest przeciwna naturze, utrzymujac roznych niepelnosprawnych przy zyciu - kiedy w naturze po prostu takich osobnikow prawie nie ma. Problem w tym ze nie jestesmy zwierzetami (...), i znamy wartosc zycia - naturalnie nie wszyscy jak widac... Koniec koncow - eutanazja takich dzieci, to zmeczenie materialu rodzicow. Znowu - czemu zabijac jezeli zdecydowalo sie dac takiemu dziecku zycie...? eeeeh. [ Ostatnio edytowany przez: Markywee 03-10-2013 21:50 ] Jeżeli nie odpowiadam/ignoruje posty skierowane do mnie, oznacza to po prostu, ze żal mi czasu na komentowanie bzdur.
|
Severance_ | Post #3 Ocena: 0 2013-10-03 22:10:19 (12 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2013-10-03 21:39:36, Markywee napisał(a): Czy bedziesz je mniej kochac bo ma problem z przelykaniem? Czy tez moze wg tego bedziemy decydowac czy je zabic czy nie? Jaki sens porownan? No właśnie, jaki sens porównań. Przypomnę, że dyskusja o eutanazji (na nowo) rozpoczęła się od linku wrzuconego przez Lukrecję, a tam było o między innymi, o matce dziecka dotknietego Krabbe disease, a Ty za przykład wrzucasz zespół Downa! Szkoda prądu. Mind your own biscuits and life will be gravy
|
Markywee | Post #4 Ocena: 0 2013-10-03 22:22:33 (12 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 29-03-2013 Skąd: ul. Wiejska 4/6/8 00-902 Warszawa |
Cytat: 2013-10-03 22:10:19, Severance_ napisał(a): Cytat: 2013-10-03 21:39:36, Markywee napisał(a): Czy bedziesz je mniej kochac bo ma problem z przelykaniem? Czy tez moze wg tego bedziemy decydowac czy je zabic czy nie? Jaki sens porownan? No właśnie, jaki sens porównań. Przypomnę, że dyskusja o eutanazji (na nowo) rozpoczęła się od linku wrzuconego przez Lukrecję, a tam było o między innymi, o matce dziecka dotknietego Krabbe disease, a Ty za przykład wrzucasz zespół Downa! Szkoda prądu. ....? moze zobacz do ktorego cytatu sie odnosilem eh....? Jakas cieta na mnie jestes dzisiaj co? ![]() ![]() Jeżeli nie odpowiadam/ignoruje posty skierowane do mnie, oznacza to po prostu, ze żal mi czasu na komentowanie bzdur.
|
Post #5 Ocena: 0 2013-10-03 22:23:04 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
|
|
gdanszczanka | Post #6 Ocena: 0 2013-10-03 22:27:10 (12 lat temu) |
Z nami od: 16-10-2012 Skąd: South east |
Cytat: 2013-10-03 19:39:12, LukrecjaB napisał(a): Cytat: 2013-10-03 17:34:48, karjo1 napisał(a): Lukrejco, trudno oceniac, czy idzie w zlym kierunku danie przywileju dobrej smierci tym, ktorych nic wiecej nie czeka, poza cierpieniem,a czasem dodatkowo otepieniem od lekow? Dobrze mnie zrozum,jeśli możesz - według mnie to trochę od tyłu strony. Na siłę podtrzymuje się ciąże zagrożone. Gdy rodzi się bardzo chore,upośledzone dziecko podłącza sie je do przeróżnej aparatury, która przejmuje za nie wiele funkcji życiowych. I teraz co...jak się już zmęczymy ,nie wyrobimy psychicznie,fizycznie,emocjonalnie to eutanazja? Wiesz o co mi chodzi- czy nie lepiej by było przestać wyręczać naturę? Trochę się stawiamy w pozycji panów życia i śmierci. Przepraszam za dygresję.W końcu temat dotyczy aborcji. ... Glupstwa gadasz, wacpani, dzieki temu "wyreczaniu natury" - moja corka przyszla na swiat , wbrew wszelkim naturalnym odruchom mojego "samolubnego"systemu obronnego.Dzieki rewelacyjnym konsultantom ze szpitala w Southampton, jestem szczesliwa matka pieknej, zdrowej i inteligetnej corki.... ostrzegano mnie przed zwiekszonym ryzykiem Down Synrom, w zwiazku z moim (i ojca) zaawansowanym wiekiem (grubo po 30tce) itd itp... Gdybym juz wtedy sie poddala, nigdy nie bylabym szczesliwa matka dwojki dzieciakow.... Czasami natura plata figle, a postep cywilizacyjny pomaga w takich przypadkach walczyc z przeciwnosciami. Phi
|
Post #7 Ocena: 0 2013-10-03 22:39:18 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Markywee | Post #8 Ocena: 0 2013-10-03 22:48:13 (12 lat temu) |
Cytat: 2013-10-03 22:23:04, forgetit14 napisał(a): jestesmy zwierzetami. fakt. a jak nie jestes zwierzeciem to co jestes? ponad-zwierze? Myslaca istota ludzka o wolnej woli, potrafiaca wnioskowac, czuc,wspolczuc itde itepe? Jest pare rzeczy odrozniajacych nas od zwierzakow. Cytat: w zwiazku z tym ze nie rozumiesz sarkazmu, postaram sie o prosto skonstruownay tekst.
Konkretniej chodzilo o koszmarny format wypowiedzi. Malo kto ma czas na odszyfrowanie tasiemcow, acz staralem sie. Cytat: Prawo do aborcji powinno byc dla kazdej kobiety. To co nie dociera do przynajmniej 2 forumowiczow - to swiadomosc ze czasem aborcja jets podyktowana troska o dziecko i troska o moje/nasze zycie - teraz i tu myslelibysmy o aborcji - my w sensie moj partner i ja, bo mamy swoje powody. Powody do aborcji w wiekszosci wypadkow nie sa tak "proste" jak wpadka prostytutki. nawiasem mowiac czemu ta kobieta mialby urodzic?? aborcja dyktowana troska o dziecko... ![]() Co za roznica kto to robi? aborcja to aborcja. Dlaczego "whore" miala by urodzic? ... czemu nie? nie moze chciec troche normalnosci? Cytat: czasami aborcja jest podyktowana strachem jak o dziecko zadbac. kazdy powod do aborcji jest wystarczajacy - bo jesli ktos mysli o przerwaniu ciazy - to jest to poprzedzone taka sytacja, w ktorej dziecko nie powinno sie urodzic. O dzizas. Kazdy powod dobry tak? "Nie chce byc gruba". Ludzi nie znasz??? Cytat: co do religii - tak, kazda jest be...bo stawia jakies niewidoczne bozki ponad dobro drugiego czlowieka.dlatego wraz z rozwojem spoleczenstw homoseksualisci nie sa kamieniowani (przynajmniej do tego se dazy), i kobiety maja wolnosc wyboru. to oznacza nie tylko ze niepelnosprane dzieci urodza sie tylko naprawde kochajacym je rodzicom, to rowniez oznacza ze zycie moje i tych kobiet bedzie pelniejsze. Kazda religia be i bozki ponad dobro czlowieka ... nie chce mi sie nawet tego komentowac. Zyjesz w jakims dziwnym swiecie. Jakim rozwojem spoleczenstw? W jakim kierunku niby? Znowu ta swietna zachodnioeuropejska kultura? prosze cie.... Twoje zycie bedzie pelniejsze bo bedziesz mogla zabijac swoje dzieci... swietnie swietnie. Cytat: co do zycia gleboko uposledzonych dzieci, w przypadku kiedy rodzice nie daja rady: tak, przeszlabym po oddziale i wzkazala ten, ten i ten. nie dlatego ze nie mam serca - dlatego ze nie chcialabym im przedluzac cierpienia. Dziiiiizas. Chcialbym to zobaczyc. Skad mozesz wiedziec ze cierpia...? Wiesz co - dokonaj eutanazji wszystkich w spiaczce. Albo wszystkich z depresja. Co do tego ze nie masz serca - tu masz racje. Cytat: duzo w sprzeciwie aborcji jest myslenia z kultury chrzescijanskiej -cierp, pojdziesz do nieba. z tym ze nie-religjine rozumienie zycia to unikanie cierpienia i bolu. nie-religjine patrzenie na zycie oznacza jak najwieksza troske o tego drugiego czlowieka. nie -religjine patrzenie na swiat oznacza tez staranie sie rozumiec ten swiat bez boskiej ingerencji i branie odpowiedzialnosci na siebie. Dziewczyno... Kto cie tak skrzywdzil?????? To juz nawet nie jest smieszne. To zaczyna byc zalosne. Mowie o twoim zdaniu... Nie wiem teraz czy sobie jaja robisz, jakis niezrozumialy sarkazm znowu? [ Ostatnio edytowany przez: Markywee 03-10-2013 23:05 ] Jeżeli nie odpowiadam/ignoruje posty skierowane do mnie, oznacza to po prostu, ze żal mi czasu na komentowanie bzdur.
|
Geronimo | Post #9 Ocena: 0 2013-10-03 22:58:45 (12 lat temu) |
Z nami od: 16-10-2007 Skąd: Londyn, Essex |
Markywee, mam dwa pytania - od kiedy jesteś sympatykiem PiS?
I drugie pytanie - co ONI ci zrobili? ![]() [ Ostatnio edytowany przez: Geronimo 03-10-2013 22:59 ] |
Markywee | Post #10 Ocena: 0 2013-10-03 23:00:11 (12 lat temu) |
Cytat: 2013-10-03 22:39:18, ewa28300 napisał(a): Cytat: Ewo - dobrze mowisz - wybierz sie na taki oddzial - zobaczysz wtedy ze to tez sa dzieci.
Ja na takich oddzialach bylam nie raz i nie dwa , ale mam wrazenie ze ty nie. I nie chodzi tu o licytowanie sie kto gdzie byl i ile razy, ale twoj brak empatii sugeruje, ze sprawa jest ci kompletnie obca. Dziecko z bezmozgowiem Tu nie chodzi o wskazywanie palcem, ktore dziecko powinno zyc nadal, a ktore umrzec. Tu chodzi o przerwanie ciazy, ktorej kontynuacja prowadzic bedzie nie tyle do cierpien rodzicow, co cierpien samego dziecka I nie mow tu o "problemach z przelykaniem" bo tylko sie kompromitujesz nieznajomoscia tematu. Tu nie chodzi o prawo do zabijania, ale o prawo do wyboru I gdybym miala urodzic sie bez mozgu czy kregoslupa to wolalabym nie urodzic sie wcale. Niestety plodu o to nie zapytasz, pozostaje wiec zapytac potencjalnych rodzicow. Zadam znow pytanie, na ktore nie uzyskalam odpowiedzi, czy chodzi ci o wprowadzenie prawa obowiazujacego za czasow pana Ceausescu? Droga Ewo. Cytat: Mała Marcela de Jesus Galante Ferrerira jest wielkim zaskoczeniem dla całego świata. Teraz ma już dziesięć miesięcy pomimo tego, że według przewidywań lekarzy miała umrzeć wkrótce po narodzinach.
Dziewczynka ma wadę wrodzoną - bezmózgowie (anencephalia) , czyli stan, w którym mózg nie rozwija. Od czasu swoich narodzin Marcela stała się symbolem ruchu pro-life w debacie nad dopuszczalnością przerwania ciąży w podobnych wypadkach. Pomimo że dzieci z bezmózgowiem zazwyczaj umierają wkrótce po narodzinach a jedynie w rzadkich przypadkach potrafią żyć do trzech miesiący, Marcela pobiła rekord świata swoimi dziesięcioma miesiącami życia. Teraz waży 11,2 kg, przewyższając średnią wagę jej przedziału wiekowego. Od kwietnia była w domu ze swoimi rodzicami w mieście Ribeirao Preto, 256 mil na północny wschód Sao Paulo. Zgodnie z opinią pediatry, Dr. Marcii Beani, pomimo wady wrodzonej, Marcela jest bardzo ruchliwa, potrafi rozpoznawać swoją mamę i płakać gdy nie czuje jej ramion. Dziwczynka jest wciąż karmiona za pomocą sondy ale od czasu do czasu może jeść zupę i miękkie jedzenie.Używa maski tlenowej do oddychania ale potrafi oddychać samodzielnie przez około dwie godziny dziennie. Cytat: Zwolennicy aborcji przez cały czas trwania ciąży nakłaniali matkę do jej przerwania, wykorzystując jej przypadek jako argument w trwającej wówczas w Brazylii ożywionej dyskusji na rzecz legalizacji aborcji. Ich zdaniem, ciężka deformacja płodu, jaka wystąpiła w tym wypadku, powoduje jedynie ból u ciężarnej, który łatwo można by uśmierzyć, usuwając ciążę.
Tymczasem 36-letnia cicha i spokojna rolniczka z Patrocinio Paulista odmówiła poddania się „zabiegowi”. Po urodzeniu dziecka, powiedziała dziennikarzom: „Ludzie rzeczywiście cierpią, ale ona (Marcela) nie należy do mnie, tylko do Boga, ja się nią tutaj jedynie opiekuję”. Później przy różnych okazjach kobieta podkreślała, że dla niej „każda sekunda życia Marceli” była czymś cudownym. „Uważam jej życie za cud tak wielki, że będę miała nadzieję na jego trwanie aż do chwili, kiedy Bóg zechce ją zabrać” – oświadczyła Casilda. W dniu 1 sierpnia o godz. 22.00 Marcela de Jesus zmarła, mając rok, osiem miesięcy i 12 dni. Ważyła 15 kg i mierzyła 72 cm. Jej śmierć nastąpiła w wyniku ustania pracy układu krążeniowo-oddechowego oraz silnego zapalenia płuc, podczas ssania mleka. Zmarla majac rok i 8 miesiecy. cos dla ciebie: aborcja-oczami-niepenosprawnego Cytat: Peter, który ma rozszczep kręgosłupa i wodogłowie używa wózka inwalidzkiego i obecnie ma 46 lat. Kiedy się urodził jego matce powiedziano, aby „pojechała do domu, zostawiła go w szpitalu i starała się o drugie dziecko”, ponieważ nie przeżyje on więcej niż trzy miesiące.
Sarah Thomas, której syn Luke ma teraz 13 lat, usłyszała po porodzie, kiedy zdiagnozowano u jej syna rozszczep kręgosłupa i wodogłowie, że „ma on głowę jak banan i brakuje mu części mózgu.” Lekarze powiedzieli, że jeśli dziecko przeżyje, co jest bardzo wątpliwe czeka go marny żywot, ponieważ nie będzie mógł o siebie zadbać. Kiedy odmówiła terminacji nazwano ja „niezdarną” i „nierealistyczną”. Ze szpitala dzwoniono do niej kilkakrotnie, aby sprawdzić czy nie zmieniła zdania i nie zrobiła „tej rozsądnej rzeczy”. Luke używa wózka inwalidzkiego, jest bardzo zdolny i chodzi do zwykłej szkoły. Jego głowa wygląda zaskakująco normalnie, a Sarah mówi, że jego dwaj zdrowi bracia sprawiają jej więcej kłopotu niż on. Agnes Marshall, która nigdy nie zgodziłaby się na aborcję usłyszała, iż jej córka Rachel nie dożyje nawet do swoich pierwszych urodzin. Rachel skończyła 10 lat, 27 Lipca 2003 roku. Jest jednym z 50 dzieci na całym świecie, które cierpią na hydranencephaly (chorobę, która charakteryzuje się brakiem większości mózgu). Jedynym wkładem Rachel do tego świata jest jej egzystencja, która budzi wiele miłości w każdej osobie, która się z nią spotka. Jednakże, takie dzieci jak ona według wielu ludzi powinny być „zabite poprzez aborcję.” Agnes, jej matka ma całkiem inne zdanie: „Tak wiele jest miłości w jej spojrzeniu. Nie chciałabym jej zmienić w jakikolwiek sposób. Tak naprawdę mogłabym mieć 10 takich dzieci. Baw sie dobrze czytajac. Cytat: 2013-10-03 22:58:45, Geronimo napisał(a): Markywee, mam dwa pytania - od kiedy jesteś sympatykiem PiS? I drugie pytanie - co ONI ci zrobili? ![]() A jestem??? Kto mi co zrobil? ![]() Kiedys mialem inne poglady. Potem troche doroslem. Zobaczymy co bedzie dalej. [ Ostatnio edytowany przez: Markywee 03-10-2013 23:04 ] Jeżeli nie odpowiadam/ignoruje posty skierowane do mnie, oznacza to po prostu, ze żal mi czasu na komentowanie bzdur.
|