|
---|---|
Dawid2708 | Post #1 Ocena: 0 2009-02-18 07:41:19 (16 lat temu) |
Z nami od: 18-02-2009 |
Hejka!
Mam szczeniaczka 3 Miesięcznego! Suczka Mieszaniec Owczarka Kaukaskiego i Niemieckiego! Nie mam pojęcia jak wytresować to małe bydle zanim stanie się ogromne! Musze zrobić to jak najprędzej i dlatego chcę zacząć od zaraz! Jeśli chodzi o załatwianie się! Kaki w domu nie robi, sika często! Ale i tak robi obydwie rzeczy na dworze! Nie mam pojęcia jak ją nauczyć aby piszczała, gdy jej się zachce... Inna sprawa, to gryzienie mnie, brata i wszystkiego co wpadnie w jej szczęki! Jak ją zostawiam samą w domu na 5-6 godzin, w domu jest istna masakra! Gdy wracam wygląda jak po przejściu tornada! Wszystkie kartki jakie mogła podarła... Kto wie może nawet zjadła! Taki incydent zdarzył się już 2 razy i dlatego zamykam ją w łazience z wodą i jedzeniem! Inna sprawa to sikanie i skakanie na ludzi! Jak ktoś przyjdzie, ta mała bestia nie może opamiętać się od skakania i sikania! Nawet jak otworzę jej łazienkę po powrocie, czochra się jak głupia i na dodatek sika! Gdy próbuje jej założyć smycz, ta mała gówniara kładzie się na plecach (do drapania po brzuchu) i bezczelnie sika na siebie! Dostanę istnej załamki! Komendy wcale jej nie wychodzą! Umie tylko siad, ale dopiero gdy widzi nagrodę! Pomóżcie mi proszę na każde z sytuacji które opisałem! Z góry dzieki! |
anna69 | Post #2 Ocena: 0 2009-02-18 07:54:41 (16 lat temu) |
Z nami od: 06-08-2008 Skąd: W Yorkshire |
poszukaj szkolek dla psow w twojej okoloicy na pewno sie przydadza...i tam udziela ci fachowej pomocy...
|
sebaosowa | Post #3 Ocena: 0 2009-02-18 08:07:49 (16 lat temu) |
Z nami od: 13-02-2009 Skąd: Okaże się w kwietniu :) |
A czego ty sie spodziewales to jeszcze szczeniak jest.
jesli mialbym opisac szkolenie moich psow ( mam 2 ) to zajelo by mi to caly dzien. NIe mniej jednak tak jak przedmowca napisal poszukaj osredka szkolenia psow w twoim regionie. Co do niszczenia w domu jest kilka wyjsc jedna z opcji jest duza klatka ![]() Oczywiscie jezeli sa domownicy w domu jest zawsze otwarta. Nasz psiak korzysta z niej jak jestesmy w domu nawet. Idzie pospi troche ![]() ![]() ![]() To w duzym skrocie. |
karjo1 | Post #4 Ocena: 0 2009-02-18 08:30:22 (16 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Co do wychowywania szkolenie psa
To mlodziak, wiec na poczatek spacery co 2 godziny, przez cala dobe, po kazdym obudzeniu sie, jedzeniu, zabawie. Nauka jak najbardziej od poczatku i zawsze na nagrody, z czasem bedzie mniej nagrod, zamieniane na pochwale slowem, wiecej wymagan, by pies dostal smaka (moze byc ser, pasztet, kawaleczek wedliny, ciasteczko psie z pieczonych podrobow, surowe mieso/ryba, wedzona ryba, zalezy, co najbardziej psiak lubi). Rozejrzyj sie za psim przedszkolem, by socjalizowac psa od poczatku z otoczeniem, ludzmi, psami, innymi zwierzetami. Ubezpiecz, bo nie wiadomo co sie wydarzy. Dopilnuj szczepien, drobaczania i odpchlenia. Mozesz powoli przyzwyczajac do kennelu, klatki, by tam sunia miala swoje legowisko, czula sie bezpieczna i odpoczywala (ale to potrwa dosc dlugo, by nie "spalic" nauki), zostawiaj wlaczone radio, ale 5-6 godzin samemu dla takiego malucha to za duzo i po prostu fizycznie nie wytrzyma. Przed wyjsciem zmecz sunie zabawa i nauka, wychodzac zostaw cos do gryzienia, karton z zapakowanymi smakami w srodku, gryzaki, pare zabawek, np. kongo tez ze smakami, jakies ubranie pachnace Toba (podkoszulke). psie forum - wychowanie [ Ostatnio edytowany przez: karjo1 18-02-2009 08:30 ] |
Dawid2708 | Post #5 Ocena: 0 2009-02-18 09:01:45 (16 lat temu) |
Jeżeli chodzi o psie przedszkole...
Ja bym się zgodził, ale brat nie! Mówi że można psa samemu wychować! A te 5-6 godzin, to trzeba! No cóż! Ja muszę chodzić do szkoły, a brat do pracy! A jeśli chodzi o spacery! Wychodzę z nią 4-5 razy dziennie! Rano, przed szkołą, po szkole, ok. 18 i przed spaniem! Bardziej chodziło mi o to, aby ktoś powiedział mi dokładnie co mam zrobić aby przestała tego wszystkiego! A co do klatki, to raczej nie... Nie chcę aby mój pies czół się jak w więzieniu, czy siedział tam za karę! Jak zamykam ją w łazience ma takie małe prostokątne okienko i sobie patrzy! [ Ostatnio edytowany przez: Dawid2708 18-02-2009 09:06 ] |
|
|
karjo1 | Post #6 Ocena: 0 2009-02-18 10:02:00 (16 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
1. Klatka nie jest kara, to ma byc schronienie psa, gdzie moze odpoczac. Jak myslisz, co lepsze, male okienko w lazience, kafelki dookola - ryzyko infekcji pecherza u takiego malucha, czy duzy kennel, np.kennel
z zabawkami, wygodnym legowiskiem w srodku (ale to dosc dluga nauka, by pies zaakceptowal, jako azyl). Dostales linki do internetowego swietnego poradnika, jak pracowac z psem, przeczytales cokolwiek? Nie ma czarodziejskiej rozdzki, by zywe stworzenie zmienilo sie w pluszaka, grzecznie lezacego na polce i ozywajacego, gdy komus z domownikow przyjdzie kaprys na zabawe... Wytlumacz bratu, ze psie przedszkole jest przydatne, by zsocjalizowac psa, w UK sa wysokie standarty zachowan psow, nie ma mowy o podbieganiu do innych ludzi i zwierzat, bez ich zgody, gonieniu dzikich zwierzat w parkach, o atakach agresji czy dominacji nie wspomne (grozi to wysokim mandatem, odebraniem zwierzecia do uspienia i zakazem posiadania innych zwierzat). Poza tym, skoro juz nie radzicie sobie z maluszkiem, nie macie kompletnie przygotowania do posiadania psa, to po co on sie pojawil w domu, jak chcecie osiagnac efekty, bez duzej ilosci pracy wlasnej i czytania, czytania, uczenia sie, jak pracowac?? |
wonka21 | Post #7 Ocena: 0 2009-02-18 11:41:17 (16 lat temu) |
Z nami od: 14-05-2007 Skąd: Plymouth |
Niszczenie rzeczy- postaraj sie chowac przed wyjsciem z domu rzeczy ktore pies moze zniszczyc. Prawdopodobnie pies sie nudzi i dlatego niszczy co popadnie. Zostawiaj mu zabawki(jego) ktorymi sie moze bawic. Mozesz kupic kongo, dzieki ktoremu bedzie mial zajecie, daj psu kos do zabawy i jedzenia.
Załatwianie sie w domu- tu sprawa jest trudniejsza, postaraj sie wyprowadzac psa jak tylko zauwazysz ze sika, po zalatwieniu sie na dworze dawaj nagrode(jakis przysmak). Jesli jestes na spacerze i piesek zalatwi sie koniecznie daj nagrode i pochwal. Powinien zalapac o co chodzi! Nie zapominaj ze to jeszcze szczeniak. Mozesz tez uzyc specjalnych mat, ktore z biegem czasu przesuwasz w kierunku drzwi wyjsciowych, a pozniej odstawiasz. Postaraj sie obserwowac psa bardzo uwaznie i jesli zaczyna sie krecic/wiercic wychodz z nim na dwor na siku/po zalatwieniu nagroda!! Skakanie na ludzi i popuszczanie- Piesek tak okazuje swoja radosc, jesli wracasz do domu i piesek skacze na Ciebie,powiedz siad(jesli zna juz ta komende) i jesli usiadzie przywitaj sie z nim. Jesli dalej skacze nie zwracaj na niego uwagi-mozesz sie np odwrucic do niego plecami, jak sie uspokoi wtedy sie przywitaj z pieskiem. Co do sikania z radosci to chyba nic nie poradzisz-poprostu mu przejdzie z wiekiem. Zakladanie obrozy- Piesek powinien wiedziec ze zakladanie obrozy/smyczy oznacza spacer, najlepiej wiec uzyj komendy siad i wtedy zakladaj obroze/smycz. Jesli piesek nie chce dac zalozyc obrozy/smyczy poczekaj az sie uspokoi i znowu komenda siad. Po jakims czasie powinien zalapac. Moj piesek jak pokazuje mu szelki odrazu siada i podaje lapy do zakladania szelek. Uczylam go tak jak opisalam. Jesli masz jeszcze jakies pytania, chetnie Ci pomoge. Ps. nie zapominaj ze to malutki piesek!null [ Ostatnio edytowany przez: wonka21 18-02-2009 11:57 ] |
Dawid2708 | Post #8 Ocena: 0 2009-02-19 13:40:28 (16 lat temu) |
Dzięki wonka! Takie rady chcialem usyszeć!
A teraz do kajro! Brat chce wyszkolić psa samemu! No i ze mną! Nie chce oddawać psa do szkółek! Nie wiem! Boi się o nią, czy co... Ech... Ale te rady napewno mi się przydadzą! |
sebaosowa | Post #9 Ocena: 0 2009-02-19 14:04:38 (16 lat temu) |
Z nami od: 13-02-2009 Skąd: Okaże się w kwietniu :) |
Cytat: 2009-02-19 13:40:28, Dawid2708 napisał(a): Dzięki wonka! Takie rady chcialem usyszeć! A teraz do kajro! Brat chce wyszkolić psa samemu! No i ze mną! Nie chce oddawać psa do szkółek! Nie wiem! Boi się o nią, czy co... Ech... Ale te rady napewno mi się przydadzą! A tak sowja droga pierwsze slysze ze w szkolkach sie psa zostawia :D Ja bylem na szkoleniu PT i pod bacznym okiem szkoleniowca szkolilem swojego piesa :D |
Dawid2708 | Post #10 Ocena: 0 2009-02-19 14:08:26 (16 lat temu) |
Acha!
No to zmienia postać rzeczy! Może mi się jednak uda namówić brata! A nie wiecie może gdzie moge taką szkółkę znaleźć?! Mieszkam w kutnie 64km północ od Łodzi |