|
---|---|
Karolak | Post #1 Ocena: 0 2009-02-09 06:13:23 (16 lat temu) |
Z nami od: 09-02-2009 |
Witam,mam problem otoz urodzilo nam sie dziecko ale mam pewne obawy co do wyjazdu matki do Polski. Oboje podpisalismy wniosek o wydanie paszportu dla dziecka i wiem ze niemoze wyjechac z dzieckiem bez mojej zgody ale moja obawa polega na tym: Czy gdy podpisalem zgode na wyjazd za granice i rodzic przebywajacy z dzieckiem nie wyraza checi powrotu to czy z kolei drugi rodzic moze sie ubiegac o ich powrot?
|
vitek | Post #2 Ocena: 0 2009-02-09 09:07:04 (16 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 19-06-2007 Skąd: Yorkshire |
Cytat: 2009-02-09 06:13:23, Karolak napisał(a): Oboje podpisalismy wniosek o wydanie paszportu dla dziecka i wiem ze niemoze wyjechac z dzieckiem bez mojej zgody Może wyjechać z dzieckiem bez niczyjej zgody. A jak wyjedzie nikt nie może zmusić jej do powrotu The Mythbuster
|
anna69 | Post #3 Ocena: 0 2009-02-09 09:12:54 (16 lat temu) |
Z nami od: 06-08-2008 Skąd: W Yorkshire |
Cytat: 2009-02-09 09:07:04, vitek napisał(a): Cytat: 2009-02-09 06:13:23, Karolak napisał(a): Oboje podpisalismy wniosek o wydanie paszportu dla dziecka i wiem ze niemoze wyjechac z dzieckiem bez mojej zgody Może wyjechać z dzieckiem bez niczyjej zgody. A jak wyjedzie nikt nie może zmusić jej do powrotu szcegolnie jesli jedzie do pl a dziecko i rodzice sa jej obywatelami, to ona wedlug prawa nie wywiozla deziecka za granice...to gdzioe sie ono urodzilo nie ma znaczenia jesli obywqtelstwo ma tylko polskie... |
vitek | Post #4 Ocena: 0 2009-02-09 11:07:48 (16 lat temu) |
Nawet nie chodzi o to że za granicę.
Każdy może jechać gdzie ma ochotę. W kraju czy za granicę. I wziąć ze sobą dziecko które ma pod opieką. Na wyjazd nie jest potrzebna formalna zgoda drugiego rodzica. A jak rodzice nie potrafią się porozumieć z kim dziecko ma przebywać pozostaje sąd. The Mythbuster
|
AGALON | Post #5 Ocena: 0 2009-02-09 11:21:18 (16 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2009-02-09 11:07:48, vitek napisał(a): Nawet nie chodzi o to że za granicę. Każdy może jechać gdzie ma ochotę. W kraju czy za granicę. I wziąć ze sobą dziecko które ma pod opieką. Na wyjazd nie jest potrzebna formalna zgoda drugiego rodzica. A jak rodzice nie potrafią się porozumieć z kim dziecko ma przebywać pozostaje sąd. Vitek niestety ale mylisz sie.Jest roznica miedzy zgoda na paszport a pozwoleniem na wyjazd. To dwie rozne rzeczy. I wlasnie formalnie potrzebna jest zgoda drugiego rodzica, jesli ten ma rowniez wladze rodzicielska. Przykład: ojciec i matka dziecka nie są małżeństwem, mieszkają osobno, ale ojciec uznał w urzędzie stanu cywilnego dziecko. Przysługuje im więc obojgu władza rodzicielska. Dziecko mieszka u swojej matki- matka zamierza wyjechać z dzieckiem do Anglii, ponieważ dostała tam pracę. Musi w tym celu uzyskać zgodę ojca dziecka.... Należy także podkreślić, że sam fakt wyrażenia zgody przez jednego z rodziców na wyrobienie paszportu dziecku nie oznacza, że rodzic ten wyraża domniemaną zgodę na wyjazd dziecka na stałe za granicę. Paszport służyć może bowiem tylko wyjazdom wakacyjnym, a więc krótkoterminowym. Podstawą prawną jest w tym przypadku art. 97 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, który mówi, iż: § 1. Jeżeli władza rodzicielska przysługuje obojgu rodzicom, każde z nich jest obowiązane i uprawnione do jej wykonywania. |
|
|
vitek | Post #6 Ocena: 0 2009-02-09 12:20:22 (16 lat temu) |
Cytat: 2009-02-09 11:21:18, AGALON napisał(a): Paszport służyć może bowiem tylko wyjazdom wakacyjnym, a więc krótkoterminowym Moim zdaniem może służyć także wyjazdom długoterminowym. Prawnie nie ma rozróżnienia wyjazd krótkoterminowy a wyjazd na stałe. O wyjeździe na stałe w ogóle nie może być mowy ponieważ obywatel polski nigdy (bez swojej woli) nie przestaje nim być i może zawsze wrócić do kraju. Zgoda na wyjazd dziecka... gdyby była potrzebna to sprawdzali by na granicy czy ją masz. A nie sprawdzają. Jedynym dokumentem koniecznym do podróży za granicę jest paszport. Nie pytają także czy wyjazd jest krótki czy 'na stałe'. Ale fakt kwestia jest skomplikowana i jedynie sąd może rozstrzygać konkretne przypadki. Ja się odnosiłem do pytania The Mythbuster
|
Verrine | Post #7 Ocena: 0 2009-02-12 14:54:46 (16 lat temu) |
Z nami od: 11-02-2009 Skąd: Midlands |
Paszport wyrobic jak i odebrac moga tylko i wylacznie rodzice mowie w waszym przypadku bo mi zaraz ktos zarzuci ze nie tylko. Ale wywiezc dziecko moze kazdy, babcia ,dziadek, mama,tata,ciocia, itp.
Człowiek nie jest ani aniołem, ani bydlęciem, nieszczęście w tym, iż kto chce być aniołem, bywa bydlęciem.
Blaise Pascal
|
Verrine | Post #8 Ocena: 0 2009-02-12 15:06:31 (16 lat temu) |
Z nami od: 11-02-2009 Skąd: Midlands |
Nasz syn zostal do anglii przywieziony przez babcie, bez zadnych problemow przeszla przez odprawe padlo tylko pytanie kim jest dla dziecka i po co tutaj przyleciala. I wszystko. W ten sposob moze sie tlumaczyc kazdy kto ma dziecko i paszport w dodatku to samo nazwisko. Przy dwoch roznych nazwiskach czasem sie czepiaja ale jak masz akt urodzenia przy sobie to tez bez problemu. Chyba ze istnieje ku temu specjalne przeslanki zwiazane z tym ze ktores z rodzicow chce wywiezc dziecko bo cos tam, bo miedzy nimi sie nie uklada itd sprawa w sadzie o rozwod w takich przypadkach musi byc zgoda drugiego rodzica. Człowiek nie jest ani aniołem, ani bydlęciem, nieszczęście w tym, iż kto chce być aniołem, bywa bydlęciem.
Blaise Pascal
|
Adacymru | Post #9 Ocena: 0 2009-02-12 20:18:26 (16 lat temu) |
Konto usunięte |
A jak pani/pan przy odprawie paszportowej wie, ze jest sprawa w sadzie, ze rodzice dziecka sie rozwodza, bo mnie nigdy nikt nie pytal jak sie mi uklada z mezem?
Ada
|
agnieszka83r | Post #10 Ocena: 0 2014-05-27 21:25:21 (11 lat temu) |
Z nami od: 13-11-2010 Skąd: northwest |
Moze ktos sie orientuje czy mozna np w jakis sposob zastrzec na lotniskach ze rodzic nie wyraza zgody na wywoz dziecka z uk??
|