|
---|---|
colne844 | Post #1 Ocena: 0 2008-11-18 09:02:22 (17 lat temu) |
Z nami od: 21-07-2007 |
Witam mam pytanie Wraz z kredytem w kwietniu tego roku wykupilam ubezpieczenie na dom.Od miesiaca mam problem z dachem , ktory przecieka.Ekspert twierdzi ze to nie moj problem ale sasiada.Zglaszalam sasiadowi on stwierdzil ze jemu nie ciekniei to nie jego problem, a to chyba od jego komina.Nie wiem czy dzwonic do ubezpieczalni, zeby ktos przyjechal i sprawdzil.Ale czy jezeli okaze sie ze to wina sasiada czy bede musiala zwrocic koszty.Czy prawda jest ze musze napierw wpalcic 200 funtow na rzecz ubezpieczalnie, czy skaldka na ubezpieczenie w kolejnym okresie wzrosnie.A moze znacie jakies inne sposoby wyjasnienia tej sprawy.Prosze o pomoc.Pozdrawiam Ubezpieczeni mam w AXA
|
Richmond | Post #2 Ocena: 0 2008-11-18 09:28:58 (17 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Jesli wezwiesz kogos z firmy ubezpieczeniowej i stwierdza, ze to wina sasiada to pewnie wyloza pieniadze na naprawe i beda potem z niego sciagac.
Ubezpieczenie bedzie wyzsze w przyszlym roku jesli szkoda pojdzie z Twojego ubezpieczenia, jesli sasiad bedzie musial dokonac naprawy to nie powinni podwyzszyc Twojego ubezpieczenia. Jesli masz excess 200 funtow, to musisz wylozyc 200 funtow z wlasnej kieszenie, ale o tym powinnas wiedziec kupujac polise. Wyglada to tak, ze to co wyplaci Ci firma bedzie pomniejszone o te kwote. Jaki proponujesz inny problem wyjasnienia sprawy niz inspekcja i ustalenie przyczyny przecieku? Pomysl o tym jakie straty mozesz miec jesli woda bedzie dalej przeciekac i nie zrobisz z tym nic. Bedzie to na pewno wiecej niz te 200 funtow, ktore bedziesz musiala wylozyc z wlasnej kieszeni (co nie jest jeszcze przesadzone) i kwota o ile moze wzrosnac Twoje ubezpieczenie. W koncu po to je kupilas, zeby z niego skorzystac w takiej sytuacji. Byc moze masz tez Legal Aid czy Legal Advice razem z ubezpieczeniem i dzieki temu to oni beda zmagac sie z sasiadem i zalatwiac strone prawna jak bedzie taka potrzeba. Carpe diem.
|
colne844 | Post #3 Ocena: 0 2008-11-22 12:44:39 (17 lat temu) |
Z nami od: 21-07-2007 |
To teraz moge odpowiedziec Za wizyte pana zaplacilam 50f za doradztwo Kwota bezzwrotna Poniewaz pan nie mogl ocenic czy szkoda podleg ubezpieczeniu Przyszedl 15 min Poziedzial ze mala szkoda nie podlega ubezpieczeniu Sama musze to naprawic Pozdrawiam
|
vitek | Post #4 Ocena: 0 2008-11-22 13:41:20 (17 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 19-06-2007 Skąd: Yorkshire |
Dokładnie, ubezpieczyć się można tylko od szkód wywołanych zdarzeniem nagłym a niespodziewanym, takim jak wypadek. Podobnie gdy rozbiję samochód, dostanę odszkodowanie (jeżeli miałem odpowiednią polisę), ale jeżeli pompa wtryskowa się zepsuje, muszę naprawić na własny koszt, ubpezpieczalnia nie zapłaci (nie mylić ubezpieczenia z gwarancją)
The Mythbuster
|
Richmond | Post #5 Ocena: 0 2008-11-22 14:18:10 (17 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Byc moze koszty naprawy byly wedlug niego ponizej Twojego exessu.
Carpe diem.
|
|
|
Doris_Day | Post #6 Ocena: 0 2008-11-22 19:37:59 (17 lat temu) |
Z nami od: 02-04-2008 Skąd: Londyn |
W naszym przypadku musimy sami pokryc koszty naprawy dachu (przyczyna zalania) a ubezpieczalnia zajmie sie szkodami w srodku, czyli naprawa sufitu i malowaniem scian. Za ocenianie szkody nie placilismy nic. Ubezpieczenie mamy chyba w Norwich, ale musze sprawdzic.
|
witek28w | Post #7 Ocena: 0 2008-11-22 19:57:20 (17 lat temu) |
Z nami od: 09-12-2006 Skąd: Lethbridge,AB |
Cytat: 2008-11-22 13:41:20, vitek napisał(a): Dokładnie, ubezpieczyć się można tylko od szkód wywołanych zdarzeniem nagłym a niespodziewanym, takim jak wypadek. Podobnie gdy rozbiję samochód, dostanę odszkodowanie (jeżeli miałem odpowiednią polisę), ale jeżeli pompa wtryskowa się zepsuje, muszę naprawić na własny koszt, ubpezpieczalnia nie zapłaci (nie mylić ubezpieczenia z gwarancją) Jeżeli masz full polisę to zapłacą za naprawę nawet pompy wtryskowej,oczywiście leci Ci no claim bonus i bulisz exces jaki masz,ale to też zależy od ubezpieczalni.Co do domu to nie mam ubezpieczenia i nie mam pojęcia co i jak. I zszedł Bóg na ziemię i zobaczył pracę moją i był zadowolony , a usłyszawszy ile zarabiam usiadł i się rozpłakał.....Zabawne jak mało ważna jest twoja praca, gdy prosisz o podwyżkę, a jak niesamowicie niezbędna dla ludzkości gdy prosisz o urlop.
|
vitek | Post #8 Ocena: 0 2008-11-22 21:00:53 (17 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 19-06-2007 Skąd: Yorkshire |
Cytat: 2008-11-22 19:57:20, witek28w napisał(a): Jeżeli masz full polisę to zapłacą za naprawę nawet pompy wtryskowej,oczywiście leci Ci no claim bonus i bulisz exces jaki masz,ale to też zależy od ubezpieczalni. Podaj mi gdzie sprzedają takie polisy od razu kupuję będę miał spokój z kosztami serwisowania auta ![]() The Mythbuster
|
witek28w | Post #9 Ocena: 0 2008-11-23 17:26:39 (17 lat temu) |
Z nami od: 09-12-2006 Skąd: Lethbridge,AB |
Cytat: 2008-11-22 21:00:53, vitek napisał(a): Cytat: 2008-11-22 19:57:20, witek28w napisał(a): Jeżeli masz full polisę to zapłacą za naprawę nawet pompy wtryskowej,oczywiście leci Ci no claim bonus i bulisz exces jaki masz,ale to też zależy od ubezpieczalni. Podaj mi gdzie sprzedają takie polisy od razu kupuję będę miał spokój z kosztami serwisowania auta ![]() Np.firma Brit insurance ma taka opcję.Asda również posiada.A najprościej to polecam ci wykupić pełen pakiet AA lub RAC i masz możliwość wykonania (i naprawy) 5 wezwań w roku za free(jeśli samochód nie nadaje się do naprawy na miejscu,odholują i podstawią Ci zastępczy na czas naprawy). Pozdrawiam I zszedł Bóg na ziemię i zobaczył pracę moją i był zadowolony , a usłyszawszy ile zarabiam usiadł i się rozpłakał.....Zabawne jak mało ważna jest twoja praca, gdy prosisz o podwyżkę, a jak niesamowicie niezbędna dla ludzkości gdy prosisz o urlop.
|
uktomek | Post #10 Ocena: 0 2008-11-23 18:24:34 (17 lat temu) |
Z nami od: 21-05-2007 Skąd: ipswich |
Cytat: 2008-11-22 19:57:20, witek28w napisał(a): [Jeżeli masz full polisę to zapłacą za naprawę nawet pompy wtryskowej,oczywiście leci Ci no claim bonus i bulisz exces jaki masz,ale to też zależy od ubezpieczalni.Co do domu to nie mam ubezpieczenia i nie mam pojęcia co i jak. witek28w .... skad ty zes sie urwal .... znasz choc troszke angielski ... Przejzalem oferta AA i RAC ... i jak ci np. pompa padnie to owszem pomoga ale tylko zacholowac do warsztatu , no i zalezy od pakietu jaki wykupisz mozesz jescze dostac auto zastepcze ale za pompe i koszty wymiany placisz sam .. Jesli wiesz ze jest inaczej do daj linka , albo wklej tekst ktory to potwierdzi ... To samo tyczy sie ubezpieczena... Pozdrawiam i zyczye ci samochodu z sprawna pompa ... |