MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Dawanie klapsa dzieciom

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 5 z 16 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ... 14 | 15 | 16 ] - Skocz do strony

Str 5 z 16

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

lail_z_londynu

Post #1 Ocena: 0

2008-11-13 23:50:40 (17 lat temu)

lail_z_londynu

Mężczyzna

Z nami od: 11-11-2008

Cytat:

2008-11-13 23:24:38, Fairy80 napisał(a):
Nie ma nic gorszego jak najpierw wyrobienie w dziecku przekonania, że mama i tata są wszystkim dla niego i bez nich może zginąć a potem od tej obdarzonej pełnym, bezgranicznym zaufaniem osoby dostać porcję takiego strachu, którego często dorosły nie jest w stanie udżwignąć. Wystarczy odrobina empatii i wszystko staje się jasne dlaczego to nie jest dobra metoda. Jeśli dziecko nie może zaufać swoim rodzicom, to komu?

Fairy80- ciebie to już chyba całkiem powaliło?
Co ma klaps za kare, z zaufanie do rodzicow , empatia i calymi twoimi wywodami filozoficznymi?
Prawda jest jedna, i jesli rozejrzymy sie dookola nas, latwo ja dostrzezemy.
Od 20 lat propaguje sie wychowywanie bezstresowe, ktoremu dominuje założenie "rodzice- przyjaciele" ...i do czego to doprowadzilo...?
Popatrz na statystyki i ja nic nie musze Ci dodawac.
Popatrz na siebie, znajomych, przyjaciol i zebys miala jasny poglad na swiat, popatrz na mlodsze pokolenie, ktore zatracilo wszelkie wartosci, jakie nam wpajali rodzice (milosc, przyjazn, beziteresownosc, szacunek, wiernosc, zaufanie...)
I co? Widzisz różnice?
No tak to mlode pokolenie, to ci, ktorzy za karę nie dostali kieszonkowego, wiec ukradli "starej", to ci, ktorzy nie dostali klapsa, wiec nie czuja respektu przed rodzicami, prawem, ani nikim innym.
Wiesz, zastanawia mnie jedna rzecz, a moze ty popadasz w skrajnosc, moze bylas bita za byle co, wiec teraz stronisz od wszelkich tego typu bodzcow i przejawow agresji...?
Sama sobie na to odpowiedz.
Ja wiem jedno, ze klaps na pewno nie zaszkodzi, a przynajmniej nie zaszkodził nikomu, kogo znam.
Uwazam, ze jesli rozmowa, perswazja, prosba, czy najprostrze tlumaczenie- pomaga, nie nalezy uciekac sie do klapsa, ale czasami bywa on jedynym skutecznym srodkiem
Kocham swoje dzieci nad zycie, nie pozwole by ich ktos skrzywdzil, ale bywalo, ze musialam uciec sie do klapsa, bo inaczej wszelkie rozmowy sprowadzaly sie jedynie do - "niczego".
Acha i nie ogladaj tyle "super niani", bo ponoc telewizja kłamie...
Pozdrawiam

[ Ostatnio edytowany przez: lail_z_londynu 13-11-2008 23:58 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2008-11-13 23:51:17 (17 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #3 Ocena: 0

2008-11-13 23:54:10 (17 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Cytat:

2008-11-13 23:48:40, vitek napisał(a):
Cytat:

2008-11-13 22:53:46, vicealigator napisał(a):
To znaczy, ze dzieci do lat 3 sa tak inteligentne, ze latwiej je przekonac tlumaczeniem niz dzialajac bodzcem fizycznym? Jesli to da sie udowodnic, to bedzie sensacja w swiecie nauki :-]

vice, bodziec fizyczny zawsze szybciej trafia niż perswazja, nie tylko do dzieci. Np. mogę tobie długo tłumaczyć żebyś nie pisał bzdur, a ty dalej będziesz to robił, ale jak ci przypier++++ to od razu przestaniesz :-)
(to był tylko przykład!)

a teraz to mnie rozbawiles, dziekuje:-P:-P:-P
Ada

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2008-11-13 23:57:19 (17 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

vitek

Post #5 Ocena: 0

2008-11-14 00:02:14 (17 lat temu)

vitek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-06-2007

Cytat:

2008-11-13 23:50:40, lail_z_londynu napisał(a):
Od 20 lat propaguje sie wychowywanie bezstresowe, ktoremu dominuje założenie "rodzice- przyjaciele" ...i do czego to doprowadzilo...?

A ja ci powiem że nie będąc pod wpływem żadnej propagandy bezstresowego wychowania sam jestem na bardzo przyjacielskiej stopie ze swoimi dziećmi (a mam ich troje). Sam takiego stosunku nie miałem do swoich rodziców, a szkoda bo teraz widzę ze prawdopodobnie uchroniłoby mnie to przez kilku popełnionymi błędami których niezbyt przyjemne skutki odczuwam czasem do dziś. Moje dzieci traktują mnie jako może starszego i bardziej doświadczonego, ale kolegę, przyjaciela, tak mi się przynajmniej wydaje, i przyznam jestem z tego dumny.
The Mythbuster

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Post #6 Ocena: 0

2008-11-14 00:13:52 (17 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Kasia_

Post #7 Ocena: 0

2008-11-14 00:15:49 (17 lat temu)

Kasia_

Kobieta

Z nami od: 22-06-2008

Cytat:

2008-11-14 00:02:14, vitek napisał(a):
Cytat:

2008-11-13 23:50:40, lail_z_londynu napisał(a):

A ja ci powiem że nie będąc pod wpływem żadnej propagandy bezstresowego wychowania sam jestem na bardzo przyjacielskiej stopie ze swoimi dziećmi (a mam ich troje). Sam takiego stosunku nie miałem do swoich rodziców, a szkoda bo teraz widzę ze prawdopodobnie uchroniłoby mnie to przez kilku popełnionymi błędami których niezbyt przyjemne skutki odczuwam czasem do dziś. Moje dzieci traktują mnie jako może starszego i bardziej doświadczonego, ale kolegę, przyjaciela, tak mi się przynajmniej wydaje, i przyznam jestem z tego dumny.

:-) :-) I to chyba najlepsze referencje - dobry kontakt z dziecmi :-)

Do góry stronyOffline

lail_z_londynu

Post #8 Ocena: 0

2008-11-14 00:17:15 (17 lat temu)

lail_z_londynu

Mężczyzna

Z nami od: 11-11-2008

Rozumiem, wiec powiedz, ze nigdy nie dales klapsa...
Ja nie mowię o "sadyzmie", ale o klapsie za kare.
Ja tez mam dobre stosunki, wręcz bardzo dobre i czysto przyjacielskie, ale to dzieci maja sluchac mnie, a nie ja ich.
I uwazam, ze klaps byl taka karą, ktora posrednio nauczyla je respektu i szacunku. Rozgraniczyl relacje- rodzic, dziecko.
Uwazam, rowniez, ze rozmowa pomaga wtedy, kiedy dziecko rozumie, przejawia zdolnosc myslenia i samodzielnego podejmowania wlasciwych decyzji. Nie da sie ukryć, że rozmowa nie zawsze pomagała, lepiej wiec było- nawet z bólem serca- dać klapsa, niż patrzec, jak dziecko popelnia coraz to wieksze błędy i stacza sie...
Chcę powiedzieć, że nie jestem zwoleniczką bicia, ale czasek klaps jest ostatecznoscią.

[ Ostatnio edytowany przez: lail_z_londynu 14-11-2008 00:23 ]

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2008-11-14 00:23:05 (17 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Kasia_

Post #10 Ocena: 0

2008-11-14 00:23:49 (17 lat temu)

Kasia_

Kobieta

Z nami od: 22-06-2008

Cytat:

2008-11-14 00:17:15, lail_z_londynu napisał(a):
Rozumiem, wiec powiedz, ze nigdy nie dales klapsa...
Ja nie mowię o "sadyzmie", ale o klapsie za kare.
Ja tez mam dobre stosunki, wręcz bardzo dobre i czysto przyjacielskie, ale to dzieci maja sluchac mnie, a nie ja ich.
I uwazam, ze klaps byl taka karą, ktora posrednio nauczyla je respektu i szacunku. Rozgraniczyl relacje- rodzic, dziecko.
Uwazam, rowniez, ze rozmowa pomaga wtedy, kiedy dziecko rozumie, przejawia zdolnosc myslenia i samodzielnego podejmowania wlasciwych decyzji.

czyli jak np moj synio jeszcze niezawsze rozumie (20miesiecy) to uwazasz, ze klaps przetlumaczy? Bo samodzielne decyzje to i owszem moje dziecko podejmuje... co tu zrobic, zeby bylo wesolo i to tyle... nie rozumie, ze cos jest niebezpieczne dla niego samego itd...

Do góry stronyOffline

Strona 5 z 16 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ... 14 | 15 | 16 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,