MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Samotna mama w uk

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 4 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

Str 4 z 5

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Adacymru

Post #1 Ocena: 0

2009-02-13 01:14:25 (16 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Cytat:

2009-02-12 23:02:52, MagicSunny napisał(a):
A co z taka sytuacja - nie moge sie rozwiesc, bo nie spelniam 5 podstawowych warunkow do rozwodu:
1. Moj maz mnie nie zdradzil i nie ma kochanki
2. Nie bije mnie i dzieci
3. Nie uciekl
4. Nie jestesmy w separacji 2 lata
5. Nie jestesmy w separacji 5 lat
:-o
Probowalam wiec z innej strony - wniosek o separacje. Tez nie moge, bo:
1. Nie przepracowalam w UK minimum roku, mimo ze jestem juz rezydentem UK
2. Nie moge zlozyc wniosku o separacje, poniewaz nie beda mi przyslugiwac zadne dodatki z powodu nr 1 i nie bede miala jak utrzymac siebie i dzieci

Nie rozumiem sytuacji. Skoro teraz mam child benefit i child tax credit na mnie i mojego meza, przysluguje nam prawo do starania sie o dom z council'u na przyklad, to jesli sie rozwiode ( do czego prawo mi w tym kraju nie przysluguje ;] ), to do niczego prawa nie bede miala i strace benefity? Dlaczego? Jakies pomysly? Bo tak dzisiaj poinformowano mnie po 1,5 godzinnej rozmowie w CAB.

Ta osoba z CAB chyba nie rozumie angielskiego, albo czytala z jakiegos poradnika z XlX wieku. Dobrze, ze masz spotkanie z prawnikiem. Co innego prawa do zasilkow, a co innego miec podstawy do rozwodu.
Ada

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2009-02-13 09:49:32 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

mysia29abc

Post #3 Ocena: 0

2009-02-13 10:22:48 (16 lat temu)

mysia29abc

Kobieta

Z nami od: 13-02-2009

ja poszłam po 4 miesiącach, ciężko było z dwóch powodów, jedno rozstanie z dzieckiem, drugie znowu ktoś brzęczy nad głową :-?
Ale co zrobić trzeba żyć, trzymajcie się dziewczyny :)

Do góry stronyOffline

karolagirl

Post #4 Ocena: 0

2009-02-13 11:59:28 (16 lat temu)

karolagirl

Kobieta

Z nami od: 26-10-2007

denerwujesz mnie marciniak, pracujesz? dobrze to pracuj a nie siedzisz tu i swoje madrosci uskuteczniasz. Vitek nie nadajesz sie na psychologa wiec nie osmieszaj sie.

Ja uzyskalam NIN nie pracujac. Poszlam powiedzialam ze szukam pracy i mnie umowili i mam juz ponad rok i nie pracowalam :-D

pozdrawiam
Sztuka jest zyc, lecz prawdziwym arcydzielem zyc i nie zejsc na psy

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2009-02-13 12:14:17 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2009-02-13 12:25:25 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

anna69

Post #7 Ocena: 0

2009-02-13 12:45:57 (16 lat temu)

anna69

Kobieta

Z nami od: 06-08-2008

Cytat:

2009-02-13 12:14:17, MagicSunny napisał(a):
Cytat:

2009-02-13 09:49:32, marciniak napisał(a):
Cytat:

2009-02-12 23:40:40, vitek napisał(a):
Ale to nie jest tak że opiekunka ma za 1 dziecko stawka x, to za dwoje 2x. Po za tym jak pracujesz to dostaniesz pieniądze na childcare

Dokladnie. A masa ludzi jakos ma dzieci, pracuja i daja sobie rade.

Im dluzej kobieta siedzi w domu tym trudniej potem ma z praca i tak sie bieda ciagnie potem latami.

Skoro tak dobrze sie orientujesz w tych tematch, to mam prosbe - poprosze o dokladne napisanie, jak zrobilbys na moim miejscu - moj starszy syn ma 4 lata i chodzi do przedszkola na 2,5 godziny - od 9.05 - 11.35, dopiero od wrzesnia pojdzie do pierwszej klasy i bedzie w szkole 6 godzin - od 9.15 - 15.15.
Moj mlodszy synek ma 15 m-cy, przedszkole 2,5 godzinne przysluguje dopiero za 2 lata.
Nie mam babci ani nikogo, kto moglby zajac mi sie dziecmi w tym czasie, gdy ja pojde do pracy.
Drugie zmainy zwykle zaczynaja sie w godz. 14-16.00 wiec nawet teraz mieszkajac z mezem, pracy znalesc nie moge, mimo, ze zarejestrowalam sie juz sporych kilka misiecy temu w wielu agencjach. Bylam w jobcentre sie zarejestrowac, ale skoro wczesniej nie przepracowalam w UK roku, nie przysluguje mi jobseeker alowance, wiec nie musze sie u nich stawiac co dwa tyg, tym samym nie maja obowiazku szukac mi pracy.
Prawie codziennie siedze na ich stronie internetowej szukajac czegos, ale jest ciezko teraz, to raz, a dwa ze niestety opieka nad dziecmi...
Skoro upierasz sie przy racji vitka co do kosztow opieki, pomnoz 3,5 razy dwa ( stawka godzinowa za jedno dziecko na godzine to 3,5 gbp ), bo dzieci mam dwoje.
Wiec madralo? Masz jakis konkretny pomysl, czy bedziesz tylko zarzucal ze siedze w domu, marudze i nic nie robie? :-Y

[ Ostatnio edytowany przez: <i>MagicSunny</i> 13-02-2009 12:15 ]

a weekendy?? znjoma ma 3 dzieci - tu - maz ja zostawil, 2 straszych chodzi do szkoly ale mlodsze tez na 2.5h...ona pracuje 16h tyg w weekndy na zmywaku w knajpie...w ym czasie zawsze znajdzie sie ktos na 4h zeby zajac sie dziecmi....
kiedys na tak samo mowiala ja ty..nie da sie i juz...nie umiem, nie moge....ale jak w koncu nie miala co do gara wlozyc to sie ruszyla...iiii o prosze da sie....
a poza tym to moja mama miala nas tez 3 i pracowla na caly etat, mysmy chodzili do zlobka, przedszkola, szkoly ojczym tez na caly etet ptracowal...i dalo sie...
dla dzieci mozesz poszukac nursery, i jak znajdzeisz prace i przy niskich dochodach mozesz dostac zwrot 80% procent kosztow...
nie chce cie potepiac...ale takie wymowi to sa nienamiejscu,.,..tu anglicy tez sobie radza...a zawod babcia nie jest az tak rozmowszechniony jak w pl...tu babcie sa od swieta a nie na codzien...i jakos caly kraj zyje...i pracuje...i radzi sobie...

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2009-02-13 13:02:32 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

ania_caterham

Post #9 Ocena: 0

2009-02-13 13:17:16 (16 lat temu)

ania_caterham

Kobieta

Z nami od: 06-05-2007

Magic ... najtansza nianka jest ojciec dzieci. To ze sie rozchodzicie wcale nie znaczy, ze dzieci nie powinny spedzac czasu z tatusiem. Moze najlepszym rozwiazaniem byloby dojscie do porozumienia z tatusiem i niech on sie troche poopiekuje dziecmi podczas gdy ty bedziesz w pracy. Mozesz przeciez pracowac w nocy lub wieczorami lub podczas weekendow jesli w dzien tatusiowi nie pasowaloby. Ja tak pracuje na pelen etat i jakos zyje ... mam 5 latke i 11 miesieczne dziecko a do tego w dzien sie nimi zajmuje. Najgorzej to siedziec na tylku i czekac az ktos pomoze ... trzeba sie ruszyc z miejsca i cos zrobic z zyciem.

Do góry stronyOffline

vitek

Post #10 Ocena: 0

2009-02-13 13:29:32 (16 lat temu)

vitek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-06-2007

Temat zszedł na to jak wysłać magiczną do roboty :-)
Fakt że teraz jest najgorszy czas na podjęcie pracy bo firmy myślą raczej jak zwolnić a nie przyjmowac nowych.
Ja cię na siłę do pracy nie wypycham bo musisz sama zdecydować, pzeliczyć co lepsze być full time mom czy pracować. Podpowiadam tylko możliwości jak np. childcare cost
The Mythbuster

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Strona 4 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,