MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Jakie mam zastosować ogrzewanie na prąd??

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

1FALCON1

Post #1 Ocena: 0

2008-10-29 15:07:52 (17 lat temu)

1FALCON1

Mężczyzna

Z nami od: 29-10-2008

Witam!!! mam taki problem ... wykupiłem nieszkanie o powierzchni uzytkowej 40m i chciałem załozyc ogrzewanie centralne weglowe ale kominiarz niewyraził zgody i pozostaje mi załozyc centralne na prąd . i nawet dobrze tak sobie myśle tylko ze niewiem jaką metode zastosować bo wiem ze są różne rodzaje np;Płyty grzejne, Grzejniki elektryczne, Piece akumulacyjne,... co mam wybrac bo mieszkanie nie jest duze wiec wielkich piecy montować niemusze no i fajnie jak by mi jeszcze wode ogrzewało :] czekam na konkretne propozycje i porady!!!!

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

roztocz

Post #2 Ocena: 0

2008-10-29 16:58:29 (17 lat temu)

roztocz

Mężczyzna

Z nami od: 23-05-2007

w kwestji "elemntow grzejacych" najlepsze, z tego co slyszalem, jest podlogowe
Praca - to bardzo prymitywny sposob spedzania czasu.

Do góry stronyOffline

grzesiek402

Post #3 Ocena: 0

2008-10-29 17:08:16 (17 lat temu)

grzesiek402

Mężczyzna

Z nami od: 03-05-2008

dokładnie - ogrzewanie podłogowe jest najbardziej komfortowe i wydajne. Co do pieca - nie wiem:D
Możesz sobie zainstalować pompę ciepła:)

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2008-10-29 18:22:00 (17 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

krakn

Post #5 Ocena: 0

2008-10-29 18:44:23 (17 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Cytat:

2008-10-29 16:58:29, roztocz napisał(a):
w kwestji "elemntow grzejacych" najlepsze, z tego co slyszalem, jest podlogowe

ogrzewanie podłogowe jest fajna sprawa ale w łazienkach, kuchni, przy wejsciu, najlepiej by podłoga w tym miejscu była z kamienia, marmuru lub ceramiki.
To prawda że wspaniale grzeje bo duża powierzchnia ogrzewa zimne powietrze od samego dołu i leci do góry w przeciwieństwie do ogrzewania punktowego gdzie nie dość ze powietrze jest ogrzewane w jednym miejscu to jeszcze na pewnej wysokości.
Ale każdy plus ma też minus
Ogrzewanie podłogowe nie może być stosowane pod parkietem i deskami, nie powinno się układać pod panelami bo raz że działają jak izolatory ciepła a dwa w przypadku przykrycia dochodzi do odbarwienia paneli,no i np dywan uniemożliwia ogrzewanie, to też izolator, do tego temperatura grzania czy to elektrycznego czy wodnego nie może być wyższa niż 30st, co wystarcza na zachowania ciepłoty domu, ale jest za mało by sobie np leżeć w pokoju czy spać, po prostu będzie za zimno.
I jeszcze jedno, to ogrzewanie musi pracować niemal cały czas bo podłoga co prawda trzyma dość długo ciepło ale jak wystygnie to trzeba z pół dnia na ogrzanie.
Jest to wspaniałe uzupełnienie ogrzewania zasadniczego.

Ogrzewanie elektryczne jest dość kosztowne, co prawda jak zainwestujesz w izolacje i okna z prawdziwego zdarzenia to będzie OK, ale znacznie taniej jest na gaz lub piec olejowy, czy miałbyś możliwość, miejsce na założenie zbiorników na olej?

To tyle z mojego doświadczenia bo miałem kombinacje ogrzewania, starowane to było automatyką w zależności od pory dnia i taryfy włączało się ogrzewanie olejowe, albo gazowe, no i podłogowe w moim przypadku miałem podłogowe wodne
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

vitek

Post #6 Ocena: 0

2008-10-29 19:32:30 (17 lat temu)

vitek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-06-2007

Akumulacyjnych nie polecam bo będziesz miał coś na kształt sporej szafy w każdym pokoju (ale ubrań do niej nie włożysz). Najprostsze w montażu i najtańsze będą płytowe grzejniki naścienne przy tak małym mieszkaniu koszty eksploatacji powinny być znośne
The Mythbuster

Do góry stronyOffline

Strona WWW

1FALCON1

Post #7 Ocena: 0

2008-10-30 06:31:53 (17 lat temu)

1FALCON1

Mężczyzna

Z nami od: 29-10-2008

a jesli chodzi o te piece akumulacyjne to czy działa na zasadzie takiej ze stoi sobie ten piec i od niego są pociągniete rurki do kaloryferów ?? bo dlamnie jest to wazne ..ja mam pomysł ja moze zrobie dzisiaj rysunek techniczny mojego mieszkania bo one jest troszke dziwnie zrobione ..tzn mi sie podoba ten układ ale ja mam przedzielone mieszkanie w czesci kuchni ściankami z plyt kartonowo gipsowych i jest stosunkowo mało przestrzeni na taki duzy piec. tak to bedzie dobre rozwiązanie jesli rozrysuje te mieszkanie i je wstawie :]

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

krakn

Post #8 Ocena: 0

2008-10-30 11:19:56 (17 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

piec akumulacyjny zazwyczaj jest elektryczny lub gazowy, jeżeli gazowy to wiadomo gaz trzeba jakoś dostarczyć jak elektryczny to kable, z tym że taki piec potrzebuje 32A (grzejnik powinien mieć max pobór 3000W [3KW])zabezpieczanie i może się okazać że będziesz potrzebował trzecią fazę, ale to już nie koniecznie.
W sumie zabezpieczanie na cały dom w tym wypadku powinno być 100A dla domu + ilość grzejników x32Amper

Zasada działania jest taka że grzejnik podgrzewa materiał kumulujący ciepło, i gdy osiągnie temperaturę wyłącza się, a powietrze wędrując przez kanały miedzy cegłami, (tzw cegły szamotowe) ogrzewa się i ciepło rozchodzi się po pomieszczeniu.
Ze względu właśnie na potrzebę zmagazynowania odpowiedniej ilości ciepła te piece często przypominają komodę, na pewno kojarzysz często bywały w Polsce w kościołach biurach korytarzach i ośrodkach wczasowych, na budowach w pakamerach itp

hm, włąsnie doczytałem że masz to mieszkanko tylko 40 metrów kw, hm jak wstawisz takiego grata do pokoju :/ to nie jest dobre rozwiązanie lepiej będzie użyć paneli naściennych przypodłogowych robi się je w koło pokoju tym sposobem bardzo równo masz ogrzany pokój, moc dobiera się odpowiednio, można zrobić tak że włączają się segmentami im zimniej tym więcej paneli włączasz
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Post #9 Ocena: 0

2008-10-30 21:37:12 (17 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe