MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Obywatelstwo dziecka urodzonego w UK

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

Str 3 z 4

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

stanislawski

Post #1 Ocena: 0

2013-10-08 08:22:45 (12 lat temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Ten temat został już kompletnie omóiwony w innym wątku. Przez ludzi, którzy przeszli proces aplikacji o paszport.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

pablo_picasso

Post #2 Ocena: 0

2013-10-08 08:26:51 (12 lat temu)

pablo_picasso

Mężczyzna

Z nami od: 17-01-2013

Chyba jednak nie został omówiony do końca

Cytat:

2013-10-08 06:19:46, Wielim napisał(a):
Jedno z rodziców musi mieszkać i pracować w UK conajmniej 5 lat i w tym czasie nie może pobierać ŻADNYCH BENEFITOW hehe

bo zawsze się znajdzie jakiś idiota co wie "więcej" a nawet "wszystko"

Do góry stronyOffline

Luna_uk

Post #3 Ocena: 0

2013-10-08 08:44:02 (12 lat temu)

Luna_uk

Kobieta

Z nami od: 09-09-2013

Malinosia poczytaj te tematy:
Brytyjski paszport dla maluszka
Angielski paszport dla dziecka

Z tego, co tam wyczytałam, żeby dostać paszport "od ręki" rodzic musi być w UK 5 lat przed urodzeniem dziecka. Podobno jest wymagany WRS (dopiero od 2011 roku go nie potrzebujemy), ale jednej z dziewczyn udało się bez tego dostać paszport, dodatkowo p60 z tego 5-cio letniego okresu lub payslipy. My będziemy starać się o paszport dla malutkiej, mój T jest w UK 7 lat, ma WRS nie ma jednak p60 (od 6 lat pracuje w jednej firmie, ale w różnych oddziałach i tylko raz był w jednym miejscu tyle, że zdążył odebrać p60) ale ma payslipy za cały ten okres, poza tym sądzę, że oni są w stanie sprawdzić po NiNo Twój okres pracy.

A tu możesz zadzwonić po informacje
Passport Adviceline Tel: 0300 222 0000

[ Ostatnio edytowany przez: Luna_uk 08-10-2013 08:53 ]

Do góry stronyOffline

malinosia1989

Post #4 Ocena: 0

2013-10-08 08:50:09 (12 lat temu)

malinosia1989

Kobieta

Z nami od: 25-10-2010

Dzieki Luna uk jest mnostwo tematow dotyczacych tego samego watku i zanim bym znalazla konkretne info to zimy bym doczekala... porozwalane wszystko
"Kiedy decydujesz się na dziecko, zgadzasz się, że od tej chwili twoje serce będzie przebywało poza twoim ciałem." Katharine Hadley

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Luna_uk

Post #5 Ocena: 0

2013-10-08 08:58:59 (12 lat temu)

Luna_uk

Kobieta

Z nami od: 09-09-2013

Dokładnie, masz rację. Kiedyś znalazłam to:

Cytat:
Witam

Poniewaz w internecie jest bardzo malo informacji na ten temat postanowilem umiescic tutaj instrukcje jak uzyskac brytyjski paszport dla dziecka urodzonego w Uk. Poza tym na wszytkich polskich forach wszyscy probowali mnie zniechecic, wciskali ze to nie mozliwe ze teraz w Uk obowiazuje "prawo krwi" tzn ojcec polak, matka polka = dziecko polak. A jednak 5 tygodni temu urodzila mi sie coreczka, a wczoraj przyszedl kurierem nowiotki brytyjski paszport. SZYBKO, TANIO, I BARDZO PROSTO.
Musze jednak zaznaczyc ze aby uzuskac ten paszport trzeba spelniac kilka warunkow.
1. trzeba przebywac w UK conajmniej 5 lat
2. trzeba udowodnic ze przez caly okres pobytu w UK mozna bylo sie utrzymac z zarobionych przez siebie pieniedzy. Jako potwierdzenie przyjmuja m.in P60 lub rozliczenia z urzedu skarbowego, niechetnie ale jednak spogladna tez na p-45 i payslipy
Co trzeba zrobic -
1. Pobrac wniosek o paszport na poczcie. (w dolaczonej broszurce jest numer do paszport advice jesli przed wyslaniem wniosku ktos ma ochote moze zadzwonic i sprawdzic czy sie kwalifikuje)
2.Wypelnic wniosek.
3.Zapłacic oplate paszportowa. Ja zaplacilem postal orders, mozna zlecic przelew z konta.
Standardowa oplata wynosi 49 funtow. Jesli ktos chce moze umowic spotkanie w urzedzie paszportowym. wtedy dostanie paszport w tydzien ale oplata wynosi 96 funtow.
4.Wyslac wniosek, certifikat urodzenia dziecka, opłate postal orders i wszystkie p60 za conajmniej 5 lat razem w jednej kopercie. adres bedzie na kopercie ktora dostaniecie razem z wnioskiem. Ta koperta jest jednak za mala zeby wszystko zmiescic. trzeba zakupic nowa wieksza.
UWAGA do wypelnienia wniosku bedzie wam potrzebna osoba ktora posiada juz brytyjski paszport i podpisze sie na nim zaswiadczaja ze zna was conajmniej 2 lata
Okres oczekiwania to okolo 3 tygodni
co wazne PASZPORT JEST NA 5 LAT

pozdrawiam wszytkich. mam nadzieje ze podane tutaj informacje okaza sie pomocne dla wszytkich rodzicow, ktorzy potrzeboja paszport dla swoich maluchow. Wazne jest to ze zalatwia sie to wszystko poczta i nie trzeba jezdzic ani do ambasady w londynie ani do konsulatu w manchester. pozdrawiam rowniez wszystkich tych ktorzy zalatwili juz paszport dziecku ale skwapliwe zachowali ta informacjie tylko dla siebie, chelpiac sie ze sa tacy dobrzy ze im to sie udalo.
Uda sie kazdemu tylko trzeba wlasciwie dopelnic formalnosci. Wspierajmy sie nawzajem i dzielmy sie informcjami. bedzie i łatwiej i przyjemniej.

Jesli macie pytania to piszcie.

Uwaga moderatora: Post edytowany. Link usuniety. W.

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2013-10-08 09:26:11 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

malinosia1989

Post #7 Ocena: 0

2013-10-08 09:47:42 (12 lat temu)

malinosia1989

Kobieta

Z nami od: 25-10-2010

Dziekuje zawszystkie info paszport polski wiem jak wyrobic , a wniosek z poczty tyczy sie tylko paszportu angielskiego...

Zastanawialam sie tylko jak wyglada obywatelstwo dla dziecka po urodzeniu no ale juz wszystko jasne:-)
"Kiedy decydujesz się na dziecko, zgadzasz się, że od tej chwili twoje serce będzie przebywało poza twoim ciałem." Katharine Hadley

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Polak82

Post #8 Ocena: 0

2016-10-19 19:06:36 (9 lat temu)

Polak82

Mężczyzna

Z nami od: 19-10-2016

Witam serdecznie.
Nie wiedziałem, gdzie napisać, więc piszę tutaj, bo wątek wydaje mi się właściwy.
Otóż ja i moja partnerka spodziewamy się dziecka. Właściwie to jesteśmy dopiero po pierwszym spotkaniu z midwife. I nie byłoby w tym nic dziwnego, ale moja partnerka jest Łotyszką, a ja Polakiem. Oczywiście chcemy by dziecko urodziło się w UK, gdyż oboje jesteśmy jego rezydentami. No i właśnie. Ktoś się orientuje jak to załatwić od strony formalnej? Oboje chcemy by dziecko nosiło moje nazwisko, więc mamy to zgłaszać do Ambasady czy jak to tam wygląda? Może i naiwne pytania, ale naprawdę noe wiem jak się do tego zabrać. Pozdrawiam.

Do góry stronyOffline

lichowie

Post #9 Ocena: 0

2016-10-19 19:55:10 (9 lat temu)

lichowie

Z nami od: 20-09-2007

Jak sie dziecko urodzi macie iles tam tygodni (juz nie pamietam ile) na rejestracje urodzenia w register office. Zapytaj sie Wam jakie dziecko bedzie miec imiona i nazwisko i takie na akcie urodzenia wpisza. To byloby na tyle. Jesli nie jestescie malzenstwem to Ty musisz byc obecny przy rejestracji.
Jesli przynajmniej jedno z Was ma prawo stalego pobytu to mozecie zlozyc wniosek o paszport brytyjski. W ten sposob potwierdzicie dziecka obywatelstwo brytyjskie.
Jak chcecie paszporty polski i łotewski to abo musicie sie udac do swoich konsulatow albo w kraju to zalatwic. Polski bez olskiego aktu urodzenia dostaniecie na rok i kolejny bedzie mozna wyrobic tylko jak dziecko bedzie miec pl akt ur i pesel. Musisz umiejscowic angielski akt urodzenia w pl. Mozesz to zrobic w kazdym urzedzie stanu cywilnego. Jesli nie jestescie malzenstwem to przydadza sie Wam Wasze akt ur lub akt malzenstwa jesli jestescie po slubie. Jak juz będzie pl akt to mozeecie zlozyc wniosek o pesel i wyrobic paszport na 5 lat.
Z tego co sie orientuje to uk i pl zezwalaja na wiele obywatelstw wiec dziecko moglo mieć polskie, brytyjskie i lotewskie. Trzeba tylko sprawdzic co Łotwa mowi na ten temat.

[ Ostatnio edytowany przez: a-were 19-10-2016 19:57 ]

Do góry stronyOffline

tomaszzet

Post #10 Ocena: 0

2016-10-19 20:00:46 (9 lat temu)

tomaszzet

Mężczyzna

Z nami od: 09-05-2010

Nie rodzilismy tutaj...

By starac sie o paszport dla dziecka urodzonego tutaj, musisz miec przynajmniej potwierdzenie stalej rezydentury na Twoje imie i nazwisko.
O potwierdzenie stalej rezydentury mozesz sie ubiegac po pieciu latach pobytu w UK, jesli spelniasz warunki okreslone na www.gov.uk.
Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,