MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wymeldowanie ...

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

Str 3 z 4

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Richmond

Post #1 Ocena: 0

2008-07-07 14:55:06 (17 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Ela,
sad moze wplynac na jego zdanie. Takze nie martw sie na zapas.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

elusia_64

Post #2 Ocena: 0

2008-07-07 16:08:10 (17 lat temu)

elusia_64

Kobieta

Z nami od: 28-11-2007

karjo1 napisala:
"Jeszcze jedno mi przyszlo do glowy, polski US decyduje na ogol, ze osoba zameldowana = mieszkajaca pod danym adresem = podlegajaca opodatkowaniu w Polsce.....
A czasem ktos "zyczliwy" sie trafi, albo PIT nie zlozony, to tez budzi zaiteresowanie skarbowki.."

dobrze zrozumialam sugestie? ze warto dla w/w wymeldowac sie ...

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

stokesay

Post #3 Ocena: 0

2008-07-07 16:23:53 (17 lat temu)

stokesay

Mężczyzna

Z nami od: 30-05-2007

Cytat:

2008-07-07 16:08:10, elusia_64 napisał(a):
karjo1 napisala:
"Jeszcze jedno mi przyszlo do glowy, polski US decyduje na ogol, ze osoba zameldowana = mieszkajaca pod danym adresem = podlegajaca opodatkowaniu w Polsce.....
A czasem ktos "zyczliwy" sie trafi, albo PIT nie zlozony, to tez budzi zaiteresowanie skarbowki.."

dobrze zrozumialam sugestie? ze warto dla w/w wymeldowac sie ...

Wymeldowujac sie czy nie jesli dla danego roku podatkowego w Polsce uzyskiwalas dochody w Polsce i za granica,masz obowiazek wykazania zagranicznych dochodow w rozliczniu ale tylko w celu ustalenia stopy procentowej a nie zaplacenia podatku od nich(ten temat juz u nas byl;-)).Jesli uzyskiwalas dochody tylko i wylacznie za granica nie masz juz obowiazku ich wykazywania na polskim druku PIT, nawet jesli sie nie wymeldowalas.Samo wymeldowanie sie jest dla US tylko informacja ze w jakims okresie nie jestes lub wogole juz nie bedziesz podatnikiem w Polsce, a dla Biura Medlunkowego ze nie masz stalego adresu zamieszkania w PL(lub ze nie mieszkasz pod danym adresem). Nie ma to zadnego przelozenia na obowiazek skladania deklaracji podatkowej w przypadku jesli nie bylas w ciagu roku podatkowego zatrudniona w Polsce

Osobiscie wyjechalem do UK w marcu, wymeldowalem sie w Polsce w grudniu (czyli po ponad pol roku), tak na wszelki wypadek wpisalem date wyjazdu 1.01 (czyli poinformowalem tak na prawde o zamiarze opuszczenia Polski). Bez zadnych konsekwencji ;-)
Wielu guru mówi, żeby unikać złego towarzystwa, póki się nie jest Mistrzem

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer gadu-gadu

reivilo

Post #4 Ocena: 0

2008-07-07 17:07:23 (17 lat temu)

reivilo

Kobieta

Z nami od: 09-09-2007

a ja zadam pytanie tak o jakie konsekwencje wymeldowia/ nie wymeldowania dokladnie pytasz
- wlasnosciowe?
- podatkowe?
- administarcyjne?
Ludzie myślcie ....to nie boli !!

Do góry stronyOffline

elusia_64

Post #5 Ocena: 0

2008-07-07 17:22:33 (17 lat temu)

elusia_64

Kobieta

zadne z wymienionych przez Ciebie , poprostu zadalam pytanie czy musze sie wymeldowywac ze swojego wlasnego domu w ktorym mieszka czlowiek zwany "moim mezem" ktory kopie podemna dolki - dosc zrozumiale wyjasnilam ???

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

greta

Post #6 Ocena: 0

2008-07-07 18:19:13 (17 lat temu)

greta

Kobieta

Z nami od: 26-05-2007

mój mąz równiez zamierzał mnie wymeldowac z domu co mnie bardzo zelziło (oczywiscie nie potrzebnie ale o tym przekonałam sie poźniej).poszłam wiec do urzedu gdzie juz trwało postepowanie administracyjne przeciwko mnie które i tak skonczyłoby sie wymeldowaniem jak mi powiedziala pani w urzedzie (ustanawiaja dla ciebie kuratora i on wystepuje za ciebie i maz i tak dokona wymeldowania jak zechce tylko ze to potrwa pól roku)wiec poszłam do tego urzedu i pani sie mnie pyta :mieszka tam pani?a ja mowię ze "nie" bo taka była prawda wiec ona na to:w takim razie musi sie pani wymeldowac bo meldunek to tylko potwierdzenie stanu faktycznego a nie prawo do mieszkania.przeciez mozesz miec 5 domów a byc zameldowana w jednym a tamte pozostałe 4 dalej sa twoja włsnoscia.pamietaj tylko aby sie zaopatrzyć w akt własnosci bo na jego podstawie zameldujesz sie odrazu bez zadnych problemów,ja kiedy potrzebowałam meldunku w polsce poszłam do urzedu z aktem i odrazu zostałam tam zameldowana po załatwieniu potrzebnych spraw znowu sie wymeldowałam wiec naprawde nie masz czym sie przejmowac.

Do góry stronyOffline

elusia_64

Post #7 Ocena: 0

2008-07-07 19:54:22 (17 lat temu)

elusia_64

Kobieta

Greto, mam akt wlasnosci przy sobie, dzieki za zrozumienie mojej sytuacji,pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

reivilo

Post #8 Ocena: 0

2008-07-07 22:51:44 (17 lat temu)

reivilo

Kobieta

Z nami od: 09-09-2007

kwestia zameldowania nie ma wplywu na wlasnosc ..jesli jestes wlascicielem /wspolwlascicielem domu to nie musisz byc w nim zameldowana....akt wlasnosci ulatwia ponowne zameldowanie aczkolwiek ..zawsze mozna odwolac sie do sadu...
administracyjnie - powinnas sie wymeldowac na okres czasowy lub stale jesli nie przebywasz dluzej niz 3 miesiace

temat meldunek a skarbowka ..to inny temat

[ Ostatnio edytowany przez: reivilo 07-07-2008 22:53 ]

Ludzie myślcie ....to nie boli !!

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2008-07-08 08:46:35 (17 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline